InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Falticeni

Constatare nulitate absoluta vanzare

(Sentinta civila nr. 1959 din data de 20.06.2011 pronuntata de Judecatoria Falticeni)

Domeniu Vanzari-Cumparari | Dosare Judecatoria Falticeni | Jurisprudenta Judecatoria Falticeni


      Pe rol, judecarea cauzei civile avand ca obiect "constatare nulitate absoluta vanzare", privind reclamanta S. (I.) C., in contradictoriu cu paratii S.C. "C.D." S.R.L. C.L., I.V. si S.G.
Dezbaterile in fond ale cauzei au fost consemnate in incheierea sedintei de judecata din 6 septembrie 2011, care face parte integranta din prezenta si cand din lipsa de timppentru deliberare, pronuntarea a fost amanata pentru 13 septembrie 2011, apoi pentru astazi.
Dupa deliberare,

JUDECATORIA

Asupra cauzei civile de fata, constata:
Prin cererea adresata acestei instante si inregistrata sub nr. 2998/227/2010, reclamanta S. (I.) C. a solicitat in contradictoriu cu paratii S.C. "C.D." S.R.L. C.L., I.V. si S.G.  constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare cumparare autentificat sub nr.2953 din 02 decembrie 2009 de BNP A.A. incheiat intre primii doi parati in frauda sa,contract ce are ca obiect vanzarea cumpararea suprafatei de 1100 m.p. teren curti constructii situat in intravilanul satului C.L.,com.C.L., jud.S. compus din parcela 1cC in suprafata de 422 m.p. Si parcela 2A in suprafata de 678 m.p. intre vecinii DN 2E,parcela cadastrala 30312,M.B. si A.M. cu nr. Cadastral 30311 inscrisa in CF nr.30311 a com.cad.C.L.;constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare cumparare autentificat sub nr. 1420 din 08 iunie 2010 de BNP A.A. incheiat intre I.V. si S.G. contract ce are ca obiect revanzarea suprafatei de 1100 m.p. teren curti constructii situat in intravilanul satului C.L.,com.C.L., jud.S. compus din parcela 1cC in suprafata de 422 m.p. Si parcela 2A in suprafata de 678 m.p. intre vecinii DN 2E,parcela cadastrala 30312,M.B. si A.M. cu nr. Cadastral 30311 ,inscrisa in CF nr.30311 a
com.cad.C.L.;repunerea partilor in situatia anterioara;cu cheltuieli de judecata.
In motivarea actiunii arata ca a fost casatorita cu paratul I.C.M., iar prin sentinta nr. 1643 din 2 septembrie 2010 a Judecatoriei F. casatoria a fost declarata desfacuta.
Invedereaza ca in timpul casatoriei a obtinut mai multe bunuri, printre aceste bunuri fiind si imobilul- teren, curti constructii in suprafata de 1100 m.p. situat in intravilanul satului C.L.,com.C.L., jud.S. compus din parcela 1cC in suprafata de 422 m.p. si parcela 2A in suprafata de 678 m.p. intre vecinii DN 2E,parcela cadastrala 30312,M.B. si A.M., cu nr. Cadastral 30311 ,inscrisa in CF nr.30311 a com.cad.C.L.,asa cum rezulta din contractul de vanzare cumparare autentificat sub nr.2706 din 23 octombrie 2009 de BNP A.A.
Intrucat intre ea si fostul sot sunt probleme legate de impartirea bunurilor,pe care le vor solutiona pe calea unui partaj, acesta cu rea credinta a inteles sa vanda imobilul anterior mentionat secund paratului, tatal sau, in cauza fiind incalcate prevederile art.35,alin.2 din Codul familiei, prim paratul neavand acordul sau pentru o astfel de vanzare si nefiind nici aplicabila prezumtia mandatului tacit reciproc.
Pe de alta parte, chiar daca prim paratul era asociat unic, acest lucru nu inseamna ca bunurile societatii erau proprii si nu comune.
Atat timp cat societatea comerciala la care prim paratul are calitatea de asociat unic a fost infiintata in timpul casatoriei, cu fonduri banesti comune, toate bunurile detinute de aceasta societate reprezinta bunuri mobile comune, conform art.30 C.fam, fiind dobandite in timpul casatoriei, chiar daca ea nu mai avea calitatea de asociat .
Acest articol prezuma caracterul de bun comun al tuturor bunurilor dobandite in timpul casatoriei de oricare dintre soti, bunurile exceptate de la aceasta comunitate fiind expres si limitativ prevazute de art.31 C.fam., iar printre aceastea nu se regasesc bunurile avute de unul dintre soti de la firma al carei asociat unic este.( a se vedea decizia nr.210 din 5 februarie 2007 a CA. B. Sectia a III-a civila si pentru cauze cu minori si de familie).
De altfel faptul ca incearca sa sustrasa o serie de bunuri de la masa bunurilor comune rezulta din insasi contractul de vanzare, cumparator fiind tatal administratorului societatii parate.
Pe de alta parte, in cauza au fost incalcate si prevederile art.948 Cod civil potrivit acestui text de lege, vanzarea-cumpararea terenului altuia in cunostinta de cauza, reprezinta o operatiune speculativa, are o cauza ilicita si este nula absolut, astfel ca actul incheiat de vanzator in frauda dreptului proprietarului, cu complicitatea si pe riscul cumparatorului, nu poate produce nici un efect juridic.
Or, paratul I.V. avea cunostinta de faptul ca terenul in suprafata de 600 m.p. ,situat in intravilanul mun.F. teren pe care a ridicat si casa este bun comun.
De asemenea, secund paratul avea cunostinta si de toate problemele de ordin legal aparute intre ei
Nu in ultimul rand considera ca actul a fost incheiat cu complicitatea notarului , avand in vedere faptul ca notarul A.A. si cu paratul I.C.  sunt impreuna, urmand a se casatori , fiind impreuna si la data incheierii contrcatului de vanzare cumparare a carui nulitate o solicita.
Fata de cele aratate solicita sa se dispuna constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare cumparare autentificat sub nr.2953 din 02 decembrie 2009 de BNP A.A. incheiat intre primii doi parati in frauda sa,contract ce are ca obiect vanzarea cumpararea suprafatei de 1100 m.p. teren curti constructii situat in intravilanul satului C.L.,com.C.L., jud.S. compus din parcela 1cC in suprafata de 422 m.p. Si parcela 2A in suprafata de 678 m.p. intre vecinii DN 2E,parcela cadastrala 30312,M.M. si A.M., cu nr. Cadastral 30311 ,inscrisa in CF nr.30311 a com.cad.C.L., constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare cumparare autentificat sub nr. 1420 din 08 iunie 2010 de BNP A.M.incheiat intre I.V. siS.G. contract ce are ca obiect revanzarea suprafatei de 1100 m.p. teren curti constructii situat in intravilanul satului C.L.,com.C.L., jud.S. compus din parcela 1cC in suprafata de 422 m.p. Si parcela 2A in suprafata de 678 m.p. intre vecinii DN 2E,parcela cadastrala 30312,M.B. si A.M., cu nr. Cadastral 30311 ,inscrisa in CF nr.30311 a com.cad. C.L., repunerea partilor in situatia anterioara si obligarea paratilor la plata cheltuielilor de judecata.
In drept si-a intemeiat actiunea  pe disp. art. 35 din Codul familiei, art.948 Cod civil.
Prin intampinarea depusa la dosar paratii I.V. si I.C-M. , solicita respingerea actiunii ca neintemeiata.
Astfel arata ca reclamanta a indicat l-a indicat in mod gresit pe I.C.-M. ca fiind inca administratorul societatii S.C. C.D. S.R.L., nedepunand diligentele necesare pentru a verifica, la momentul introducerii actiunii sale, care sunt ultimele inregistrari si mentiuni ale societatii la Oficiul Registrului Comertului din S.
  La acest moment, I.C.-M. nu mai este asociat si nici administrator al S.C. C.D. S.R.L si vom depune inscrisuri la dosar care sa limpezeasca aceasta situatie, pentru ca acesta nu mai poate fi chemat in judecata ca reprezentant legal al societatii S.C. C.D. S.R.L.
Ambele contracte indicate de recamanta in actiune sunt legale si incheiate cu respectarea legislatiei in vigoare de la momentul semnarii si autentificarii acestora, neexistand niciun motiv de a se pronunta nulitatea absoluta a acestora.
Este adevarat insa ca la momentul semnarii actului de vanzare-cumparare nr. 2953/02.12.2009 ce face obiectul dosarului, I.C.M. era asociat unic si administrator al S.C. C.D. S.R.L.
Reclamanta face in cadrul actiunii sale o confuzie grava intre calitatea de persoana fizica si de fost sot a lui I.C.M. si calitatea acestuia de reprezentant legal al persoanei juridice S.C. C.D..R.L la momentul vanzarii celor 1.100 m.p. din patrimoniul societatii. Cele doua entitati juridice nu sunt identice, persoana fizica este diferita de reprezentantul legal al unei persoane juridice si sunt guvernate de reglementari juridice total diferite.
Toata argumentatia faptica si juridica a reclamantei din actiune este construita pe ideea eronata ca fostul sot, I.C.M., ar fi vandut ca persoana fizica cei 1.100 m.p. teren din patrimoniul societatii si nu a inteles ca vanzarea terenului a fost facuta de o persoana juridica, S.C. C.D. S.R.L, al carei reprezentant legal era la acel moment doar I.C.M. ca unic asociat si administrator. Toate dispozitiile legale invocate de reclamanta din Codul Familiei si Codul Civil nu se circumscriu acestei spete, pentru ca nu vizeaza un bun comun al fostilor soti iar I.C.M. nu a semnat contractul ca persoana fizica ci ca unic reprezentant a I unei persoane juridice si nu trebuia sa ceara consimtamantul fostei sotii.
Bun comun poate fi eventual, daca se probeaza aceasta, doar partile sociale detinute de asociatul unic in cadrul societatii, daca ar fi fost infiintate cu fonduri banesti comune dar nicidecum bunurile societatii aflate in patrimoniul acesteia, asa cum este si cazul celor 1.100 m.p. teren ce au apartinut patrimoniului S.C. C.D.S.R.L. Terenul care a facut obiectul contractului era in patrimoniul societatii si nu facea parte din capitalul social al acesteia.
I.C.M. ca asociat unic si administrator al, S.C. C.D. S.R.L, putea sa dispuna de toate bunurile societatii fara sa ceara consimtamantul fostei sotii S.C., care nu avea nicio calitate in cadrul societatii indicate mai sus.
In lumina celor prezentate mai sus consideram ca vanzarea a fost legala si ca nu a vizat un bun comun al fostilor soti Iordache, ci doar un bun din patrimoniul persoanei juridice, S.C. C.D. S.R.L., al carei asociat unic si administrator a fost doar I.C.M., societate fata de care reclamanta nu are nicio calitate juridica de administrare sau reprezentare.
Reclamanta mai indica ca motiv al actiunii sale faptul ca terenul a fost cumparat de I.V., care este tatal lui I.C.M. Nu exista nicio interdictie ca o persoana juridica sa nu poata vinde un bun aflat in patrimoniul societatii unei persoane fizice care are legaturi de rudenie cu reprezentantul legal al societatii. I.V.nu a cumparat terenul de la fiul sau ci de la societatea la care unic asociat si administrator era fiul sau.
Reclamanta invoca ideea de frauda dar unde este frauda la un contract de vanzare-cumparare la care o parte, S.C. C.D.S.R.L, putea sa vanda ceva din patrimoniul societatii prin reprezentantul legal I.C.M., unei arte parti, I.V. care putea sa cumpere si nu avea nicio interdictie, contract fata de care o persoana fara nicio legatura juridica, reclamanta, care nu avea nicio putere decizionala sau de administrare se plange ca a fost fraudata. Prevederile art.948 din Codul civil nu se pot circumscrie prezentei spetei deduse judecatii pentru toate motivele de fapt si de drept invocate mai sus.i viitor o actiune de partaj de bunuri comune si, probabil, rolul prezentei actiuni este de fapt de a incerca sa mareasca aceasta masa de bunuri comune.
Referirile defaimatoare ale reclamantei la adresa notarului public, care a autentificat contractul de vanzare-cumparare, nu sunt facute cu conotatie juridica ci doar cu conotatie emotionala, atat timp cat notarul in cauza nu a facut decat sa autentifice o operatiune juridica dupa ce a verificat in prealabil legalitatea acesteia, respectiv daca bunul este grevat de sarcini, daca vanzatorul poate sa vanda si daca cumparatorul poate sa cumpere. Oricare alt notar ar fi putut sa autentifice aceasta operatiune licita de vanzare-cumparare, neexistand niciun motiv pentru care s-ar fi eliberat o incheiere de respingere a actului notarial.
Cu privire la cel de-al doilea contract de vanzare-cumparare indicat de reclamanta in actiunea sa, el vizeaza o vanzare a cuparatorului din primul contract, I.V. catre S.G. a aceleeasi suprafete de 1.100 m.p. care au apartinut persoanei juridice S.C. C.D. S.R.L. Noul proprietar, I.V., care este tatal lui I.C.M. si fostul socru al reclamantei, putea sa vanda oricui suprafata de 1.100 m.p. pe care a cumparat-o in mod legal de la S.C. C.D.S.R.L. La cerinta expresa a noului cumparator, S.G., contractul de vanzare-cumparare nr. 1420/08.2010 a fost autentificat la un alt notar, respectiv la BNP A.M.-F.
Notarul A.M. verificand legalitatea contractului de vanzare cumparare nr. 2953/02.12.2009, prin care a cumparat terenul I.V. de la S.C. C.D. S.R.L. si constatand ca acesta este legal, a consfintit sa autentifice contractul de vanzare-cumparare nr. 1420 din 08.06.2010 prin care I.V. vindea, aceeasi suprafata de teren de 1.100 m.p., catre cumparatorul S.G.
Fata de toate argumentele de fapt si de drept invocate mai sus, solicita instantei  sa respinga actiunea reclamantei ca fiind neintemeiata.
In drept, invoca dispozitiile art. 115-118 din Codul de Procedura Civila.
Pentru dovedirea celor afirmate in intampinare solicita admiterea probei cu inscrisuri. Si paratul S.G. depune intampinare solicitand respingerea actiunii ca nefondata.
In primul rand solicita ca reclamanta sa precizeze in ce calitate a formulat  aceasta cerere .
In actiunea introductiva arata ca terenul ce formeaza obiectul contractelor de vanzare-cumparare atacate ar fi fost in proprietatea comuna a sotilor si ca atare era necesar acordul reclamantei la incheierea contractului.
Considera ca pentru solutionarea corecta a cauzei trebuie mai intai stabilit daca reclamanta intelege sa conteste contractele de vanzare-cumparare in calitate de persoana fizica sau de reprezentant al societatii comerciale vanzatoare.
Din actele depuse la dosar reiese cu evidenta ca terenul instrainat era initial in patrimoniul SC C.D. SRL, care avea ca unic asociat si administrator pe I.C.
Intrucat redactarea actiunii este neclara, din motivele de fapt invocate nu se intelege daca reclamanta considera ca partile sociale ale societatii comerciale vanzatoare erau in patrimoniul comun al sotilor si din aceasta perspective apreciaza ca la incheierea contractului ar fi fost necesar si acordul ei sau daca aceasta considera ca in patrimoniul sotilor exista insusi dreptul de proprietate asupra terenului.
Este necesara lamurirea acestui aspect intrucat, in ipoteza in care reclamanta a actionat in calitate de coproprietar al partilor sociale ale societatii comerciale, actiunea este de natura comerciala si, in consecinta in speta, reclamanta trebuie sa faca dovada indeplinirii procedurii concilierii directe prevazuta de art. 7201 din C. proc. civ.
In ipoteza in care a actionat in calitate de persoana fizica consider ca pentru admisibilitatea unei astfel de actiuni este necesar a se proba frauda partilor la incheierea contractelor.
Concret, reclamanta trebuie sa dovedeasca imprejurarea ca toate partile din cele doua contracte au actionat cu intentia frauduloasa de a diminua patrimoniul comun al fostilor soti si fund in cunostinta despre imprejurarea ca este necesar si acordul reclamantei.
Nu in ultimul solicita a se observa ca bunul cumparat de mine este bun comun al sotilor (S.G. si S.L.). Sotia sa nu a fost chemata in judecata pentru opozabilitatea hotararii. Solicita a se pune  in vedere reclamantei sa precizeze daca intelege sa se judece in contradictoriu si cu sotia mea sau pastreaza acelasi cadru procesual.
Asupra fondului cauzei in speta de fata si prima vanzare si cea de a doua sunt contracte cu titlu oneros in care in schimbul terenului instrainat s-a achitat un pret intrucat exista contraprestatie nu se poate vorbi de frauda intrucat patrimoniul fostilor soti nu a fost diminuat in continuare reclamanta poate solicita partea care i se cuvine din patrimoniul societatii comerciale in care, desi I.C. era unic asociat, se poate interpreta ca partile sociale sunt bunuri comune ale sotilor si deci pot face obiectul unei cereri de partaj.
Cu atat mai mult in ce il priveste contractul de vanzare -cumparare autentificat sub nr. 1420/08.07.2010 de BNP M.A. si S.A. nu are caracter fraudulos. El este un tert de buna credinta care a incheiat valabil un contract de vanzare cumparare cu I.V. si A. prin care a dobandit dreptul de proprietate asupra unui teren in schimbul unui pret (20.000 lei). Nu a stiut ca reclamanta si I.C. sunt in divort si nici nu l-ar fi interesat aceasta chestiune atata vreme cat a cumparat de la persoane fizice care la randul lor dobandisera dreptul de proprietate asupra terenului de la societatea comerciala unde unic asociat si administrator era I.C.
La data incheierii contractului de vanzare-cumparare nu cunostea ca actele de dobandire a bunului vandut erau contestate de catre reclamanta. Validitatea acestora a fost analizata atat de catre el, in calitate de cumparator, cat si de catre notarul public instrumentator pe baza datelor existente in momentul vanzarii. Atata vreme cat modul de dobandire a bunului consta in contractul de vanzare-cumparare dintre societatea comerciala si I.V. si A. in conditiile in care reclamanta nu adusesera la cunostinta tertilor (prin vreuna din modalitatile prevazute de lege) vreo procedura judiciara de contestare a primului contract de vanzare cumparare a considerat ca bunul este liber de sarcini si ca modul de dobandire al bunului este clar si neechivoc si ca nu exista vreun motiv justificat care sa afecteze validitatea modului de dobandire initial.
Ca urmare, fiind de buna credinta si avand incredere deplina in procedura vanzarii indeplinita de catre un reprezentant al statului (notarul public) si avand si avizul de legalitate dat de acesta in momentul autentificarii contractului, a consimtit, in calitate de vanzator, la incheierea contractului, executand in consecinta obligatia ce-i revenea, respectiv plata pretului.
Solicita a se observa  ca vanzarea s-a facut pe un pret real, care a fost platit efectiv Reclamanta si-a intemeiat cererea pe "nulitatea actului juridic pentru cauza ilicita".
Cauza actului juridic este acel element al actului juridic civil care consta in scopul urmarit la incheierea unui asemenea act.
Potrivit art. 967 C civ. : "Conventia este valabila cu toate ca cauza nu este expresa. Cauza este prezumata pana la dovada contrarie."
Solicita a se observa ca scopul urmarit la incheierea contractului a fost unul licit si anume, asa cum a aratat anterior, a speculat o oportunitate a pietei imobiliare in vederea dobandirii in patrimoniul sau al dreptului de proprietate asupra unui bun imobil (causa remota), ca nu a cunoscut si ca nu aveam de unde sa cunosc existenta unor cauze de nulitate a contractului si, nu in ultimul rand ca nu am vrut sa prejudiciez pe nimeni ci am urmarit exclusiv realizarea interesului meu patrimonial.
Apreciaza  din cele expuse, ca nu este dat motivul de nulitate invocat de reclamanta, ca actul juridic in litigiu este valabil si ca indeplineste toate conditiile de valabilitate cerute de art. 948 C civ.
Ataseaza la dosar inscrisuri.
Prin raspunsul la intampinare reclamanta arata ca este adevarat ca in prezent I.C.M. nu mai este administratorul actual al societatii, insa avand in vedere ca la data incheierii contractelor de vanzare cumparare era administrator, in mod corect l-a indicat pe acesta;
Nu face o confuzie grava intre calitatea de persoana fizica si de fosta sotie a lui I.C.M. si calitatea acestuia de administrator al SC C.D. SRL.
Asa cum a aratat si prin actiune atat timp cat societatea comerciala la care prim paratul are calitatea de asociat unic a fost infiintata in timpul casatoriei, cu fonduri banesti comune, toate bunurile detinute de aceasta societate reprezinta bunuri mobile comune, conform art.30 C.fam, fiind dobandite in timpul casatoriei, chiar daca ea nu mai avea calitatea de asociat.
Acest articol prezuma caracterul de bun comun al tuturor bunurilor dobandite in timpul casatoriei de oricare dintre soti, bunurile exceptate de la aceasta comunitate fiind expres si limitativ prevazute de art.31 C.fam., iar printre acestea nu se regasesc bunurile avute de unul dintre soti de la firma al carei asociat unic este.( a se vedea decizia nr.210 din 5 februarie 2007 a CA. Bucuresti, Sectia a III-a civila si pentru cauze cu minori si de familie).
Mai arata ca in timpul casatoriei a avut infiintate doua societati, respectiv SC C.D.SRL,care in prezent este in faliment datorita manoperelor fostului sau sot si SC C.D. SRL,despre care arat ca:
- SC C. SRL a fost infintata de ea la data de 04.07.2006, iar la data de 16.05.2007 l-a cooptat ca asociat pe paratul I.C.M., care s-a retras la data de 20 noiembrie 2008, ea devenind asociat unic;
 - SC C.D. SRL a fost infiintata pe 03.04.2008 tot de ea, iar la data de 20 noiembrie 2008 s-a retras din societate si a devenit asociat unic paratul I.C.M.
Or, atat timp cat societatile comerciale au fost infiintate doar de ea, ulterior fiind cooptat paratul in ambele, la data la care atat ea, cat si paratul aveau  calitatea de asociati unici a fost infiintata in timpul casatoriei, toate bunurile detinute de aceste societati reprezinta bunuri imobile/mobile comune, conform art.30 C.fam, fiind dobandite in timpul casatoriei, chiar daca chiar daca ea nu mai avea calitatea de asociat .
Acest articol prezuma caracterul de bun comun al tuturor bunurilor dobandite in timpul casatoriei de oricare dintre soti, bunurile exceptate de la aceasta comunitate fiind expres si limitativ prevazute de art.31 C.fam., iar printre aceastea nu se regasesc bunurile avute de unul dintre soti de la firma al carei asociat unic este.( a se vedea decizia nr.210 din 5 februarie 2007 a CA. Bucuresti, Sectia a III-a civila si pentru cauze cu minori si de familie). - Cat priveste faptul ca nu ar exista frauda la lege, solicita a se observa ca aceasta frauda este pe deplin dovedita prin incheierea succesiva a doua contracte de vanzare cumparare in frauda sa, unul dintre contracte fiind facut intre SC C.D.S.R.L. si tatal administratorului societatii, I.V., sens in care cu atat mai mult este dovedita frauda.
In completarea probatoriului intelege sa solicite relatii la DGFP-Administratia Finantelor Publice daca s-a platit impozit pentru banii incasati de SC C.D. SRL ca urmare a incasarii pretului de la I.V. urmare a contractului de vanzare cumparare autentificat sub nr.2953 din 02 decembrie 2009 de BNP A.A..
Dovada achitarii pretului de catre I.V. , in ceea ce priveste contractul de vanzare cumparare autentificat sub nr.2953 din 02 decembrie 2009 de BNP A.A., cat si a incasarii de catre SC C.D. SRL(trebuind sa existe documente contabile in acest sens);dovada incasarii pretului de catre Iordache Vasile ca urmare a  contractului de vanzare cumparare autentificat sub nr. 1420 din 08 iunie 2010 de BNP A.M.
Prin precizarile ulterioare depuse de reclamanta la dosar arata ca solicita citarea SC "C.D." SRL,  inregistrata la Registrul Comertului sub nr. J 33/624/2008, CUI 23652550 ,prin administrator D.L.V.
In ceea ce priveste calitatea in care a formulat actiunea, aceasta a fost formulata in calitate de persoana fizica, in acest sens existand pe rolul Judecatoriei F. dosar nr. 574 /227/2011 ce are ca obiect partaj bunuri comune, cu termen de judecata la 06.06.2011.
In ceea ce priveste introducerea in cauza a sotiilor paratilor I.V. si S.G. solicita introducerea acestora in cauza, acestea urmand a fi citate, respectiv: I.A. S.L.
Cat priveste faptul ca nu ar fi date prevederile art.948 Cod civil si ca cele doua contracte de vanzare cumparare ar fi perfect valabile, fiind incheiate cu buna credinta ,aceste sustineri nu pot fi retinute motivat de urmatoarele aspecte:
Astfel, I.V., in calitate de tata al lui I.C.M. avea cunostinta de probleme legale dintre ea si fostul sot, precum si de faptul ca terenul ce formeaza obiectul contractelor de vanzare cumparare a caror nulitate o solicita este bun comun;
Cat priveste prima vanzare, cea intre SC C.D. SRL si I.V. , aceasta a fost facuta doar in mod fictiv, fara a fi platit sau incasat vreun pret ,aspect ce poate fi dovedit in momentul in care se vor prezenta actele contabile prin care SC C.D. SRL face dovada inregistrarii banilor in contrabilitate si a platii impozitului.
Astfel, in cauza fara putinta de tagada au fost incalcate prevederile art.948 Cod civil.Potrivit acestui text de lege, vanzarea-cumpararea terenului altuia in cunostinta de cauza, reprezinta o operatiune speculativa, are o cauza ilicita si este nula absolut astfel ca actul incheiat de vanzator in frauda dreptului proprietarului, cu complicitatea si pe riscul cumparatorului, nu poate produce nici un efect juridic.
Cat priveste a doua vanzare, cea dintre I.V. si I.A./ S.G. si S.L. si aceasta e nula absolut, atat vanzatorii , cat si cumparatorii avand cunostinte ca se vinde terenul care este si proprietatea sa, in frauda sa, paratii S.G. si sotia acestuia cunoscandu-o si in sat stiindu-se de problemele dintre ea si fostul sot.
Cat priveste ca scopul ar fi fost unul licit, nici acest aspect nu poate fi retinut, scopul fiind unul ilicit, respectiv acela de a scoate fraudulos bunul din masa bunurilor comune, atat vanzatorii, cat si cumparatorii cunoscand faptul ca bunul ii apartine si ei.
In completarea probelor depune  la dosar alte inscrisuri si solicita relatii de la birourile notariale care au autentificat contractele ce fac obiectul litigiului in sensul atasarii documentatiei ce a stat la baza intocmirii lor.
Examinand intreg probatoriul administrat in cauza , instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
Prin contractul de vanzare cumparare autentificat sub nr. 2706/23.10.2009 de Societatea Civila Profesionala  Notari Publici Asociati D.N.A-F. si .A.A-F., SC C.D.SRL-F., reprezentata la acea data de I.C.M., cumpara   de la numitii V.M.si V.V. o suprafata de 1100 mp teren curti constructii si arabil intravilan  sat C.L.
La scurt timp de la achizitionarea acestui imobil, mai exact la data de 2 decembrie 2009 , SC C.D. SRL  vinde catre paratii I.V. si A. , acest imobil , fiind astfel incheiat contractul de vanzare cumparare autentificat de acelasi birou notarial sub nr. 2953/2009.
Ulterior, la 8 octombrie 2010 , cumparatorii I.V. si A. vand paratilor S.G. si L., imobilul descris mai sus, fiind intocmit contractul de vanzare cumparare autentificat sub nr. 1420/8.096.2010 de BNP Asociati M.A. si S.A.
Sustine reclamanta ca aceste contracte sunt lovite de nulitate absoluta ca urmare a incalcarii in primul rand a disp. art. 35 alin. 2 din Cod familie deoarece imobilul ce a facut obiectul vanzarii era bun comun , prim-paratul neavand acordul sau la instrainare.
Aceste sustineri nu pot fi primite de instanta , in cauza nefiind aplicabile disp. art. 35 alin. 2 Cod familie , intrucat acel imobil in suprafata de 1100 mp , descris mai sus nu a fost niciodata in patrimoniul comun al reclamantei cu fostul ei sot, I.C.M., administrator al SC C.D. SRL la data intocmirii actelor de vanzare cumparare ci a intrat in patrimoniul acestei societati,persoana juridica , cu patrimoniu propriu , astfel ca la data instrainarii imobilului respectiv nu era nevoie ca asociatul unic al SC C.D.SRL sa aiba consimtamantul reclamantei la instrainare.
Este adevarat ca in practica judiciara s-a apreciat ca atat timp cat unul dintre soti are calitatea de asociat unic la o societate comerciala infiintata in timpul casatoriei cu fonduri banesti comune ,partile sociale ale acestei societati reprezinta bunuri mobile comune insa acest fapt nu impiedica efectuarea de tranzactii imobiliare de catre societatea respectiva fara acordul sotului asociatului acesteia , in legislatia actuala neexistand o asemenea interdictie.
Invoca apoi reclamanta faptul ca aceasta vanzare reprezinta o operatiune speculativa , avand o cauza ilicita , fiind incheiata in frauda dreptului proprietarului , cu complicitatea cumparatorului I.V. , si care cunostea ca terenul in suprafata de 600 mp situat in F., pe care au edificat o casa , este bun comun.
Nici aceasta sustinere nu va fi primita de instanta, reclamanta facand confuzie intre parcela de teren ce a facut obiectul instrainarilor din contractele a caror nulitate o solicita , respectiv de 1100 mp situata in localitatea C.L.  si o alta de 600 mp situat in F. care ar constitui bunul lor comun , dar care insa nu poate fi supusa analizei in prezenta cauza cat timp nu a facut obiect al instrainarilor din contractele sus mentionate.
Pe de alta parte , cauza reprezinta obiectivul urmarit la incheierea actului juridic , in structura acestuia fiind cuprinse ca element de baza scopul imediat urmarit.
In cazul contractelor sinalagmatice, scopul imediat il reprezinta prefigurarea de catre fiecare parte a contraprestatiei.
De observat in cauza de fata ca SC C.D. SRL a achizitionat in luna octombrie 2009 imobilul mai sus prezentat pentru care a platit un pret stabilit de partile contractante de 3000 lei , la scurt timp instrainand acelasi imobil la acelasi pret.
Astfel, nu poate fi considerata aceasta vanzare ca fiind o operatiune speculativa cat timp patrimoniul societatii nu a fost afectat , suma investita initial pentru cumpararea imobilului respectiv fiind aceeasi cu cea obtinuta prin revanzare.
Apoi, trebuie observat si faptul ca la data incheierii contractului de vanzare cumparare  dintre Societatea C.D. SRL si paratii I.V. si A. , casatoria dintre reclamanta si administratorul societatii nu era desfacuta prin divort, acest fapt petrecandu-se mult mai tarziu la data de 2 septembrie 2010, asa cum reiese din sentinta civila nr. 1643/2010 a Judecatoriei F. , astfel ca partile contractante din contractul de vanzare cumparare nr. 2953/2 decembrie 2009 nu pot fi suspectate de rea credinta in sensul ca scopul urmarit prin incheierea acestei conventii ar fi acela de diminuarea patrimoniului comun al sotilor.
In ceea ce priveste cea de a doua vanzare , infaptuita prin contractul autentificat sub nr. 1420/8.06.2010 reclamanta sustine ca si aceasta a fost infaptuita in frauda sa, atat vanzatorii cat si cumparatorii cunoscand litigiile dintre reclamanta si fostul ei sot.
Or, asa cum s-a retinut mai sus,la data incheierii si a acestui contrat respectiv luna iunie 2010 , casatoria reclamantei cu fostul administrator al SC C.D.SRL era inca in fiinta, iar daca intre acestia ar fi existat anumite litigii, in special cu privire la imobilul in discutie , acest fapt ar fi trebuit notat in cartea funciara pentru a fi opozabil si tertilor.
Cum din extrasele de carte funciara atasate la dosar si in baza carora s-au efectuat acele instrainari nu rezulta ca reclamanta ar fi notat existenta unor litigii asupra imobilului ce a facut obiectul instrainarii , buna credinta a cumparatorilor se prezuma.
Pentru aceste considerente , instanta constata ca actiunea de fata , este nefondata urmand a fi respinsa ca atare.
Conf. art. 274 Cod procedura civila reclamanta va fi obligata la plata cheltuielilor de judecata efectuate de paratii I.V. si A.
In temeiul art. 19 din OUG nr. 51/2008 , cheltuielile de judecata avansate de stat , constand in acordarea ajutorului public judiciar in favoarea reclamantei sub forma scutirii de la plata taxei judiciare de timbru  in valoare de 2622 lei, raman in sarcina acestuia.
Pentru aceste motive,
In numele Legii,

H O T A R A S T E

Respinge actiunea formulata de reclamanta S.(I.) C.  in contradictoriu cu paratii S.C. "C.D." S.R.L. I.V. I.A., S.G. si S.L., ca nefondata.
Obliga reclamanta sa plateasca paratilor I.V. si I.A.  suma de 800 lei cheltuieli de judecata.
Cheltuielile de judecata avansate de stat raman in sarcina acestuia.
Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din 20.09.2011.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Vanzari-Cumparari

Nulitatea absoluta a contractului de vanzare-cumparare a unui imobil. - Decizie nr. 161 din data de 17.02.2012
Constatarea nulitatii absolute a actului aditional la contractul de vanzare-cumparare si restabilirea situatiei anterioare - Decizie nr. 973 din data de 03.12.2010
Despagubiri solicitate ca urmare a constatarii nulitatii unui contract de vanzare-cumparare avand ca obiect imobil - Decizie nr. 516 din data de 13.12.2010
Constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare cumparare incheiat cu scop ilicit - Decizie nr. 377 din data de 18.10.2010
Obligatie de a face - Sentinta civila nr. 207 din data de 12.03.2009
Restituire arvuna. Conditii. - Decizie nr. 234/R din data de 24.09.2008
Contencios Fiscal. Aplicarea in timp a legii contenciosului administrativ - Decizie nr. 131/R din data de 23.05.2006
Raspunderea pentru evictiune; calitate procesuala pasiva. - Decizie nr. 4/Ap din data de 20.01.2009
Conditiile admiterii in principiu a cererii de interventie principala. - Hotarare nr. 108 din data de 04.04.2015
Opozitia la vanzare. Termen de formulare. Comunicarea notificarii. - Decizie nr. 457 din data de 19.05.2010
Obligatia de „a face” - Sentinta civila nr. 1752 din data de 22.06.2010
Contencios administrativ-fiscal. Operatiuni de vanzare de bunuri imobile cu caracter repetat efectuate de o persoana fizica. Sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata. Calitate de persoana impozabila. - Decizie nr. 498 din data de 25.03.2011
Societate comerciala. Antecontract de vanzare – cumparare de bunuri imobile concretizat in factura. Lipsa drepturilor privind sustinerea uneia dintre parti, precum ca nu s-a indeplinit conditia suspensiva pentru incheierea actului in forma autentica. - Decizie nr. 90 din data de 11.11.2008
CONTRACT DE VANZARE CUMPARARE. LIPSA PRET. PRET NESERIOS. LIPSA HOTARARII ADUNARII GENERALE A ASOCIATILOR. CONSECINTE. - Decizie nr. 48 din data de 27.06.2008
ANTECONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE TEREN. INTERPRETAREA CONTRACTULUI. DESCHIDEREA PROCEDURII INSOLVENTEI VANZATORULUI. ACTIUNEA IN PERFECTARE A VANZATORULUI. OBLIGATIA INSTANTEI. - Decizie nr. 46 din data de 27.06.2008
Emitere instrumente de plata fara acoperire - Sentinta penala nr. 13 din data de 15.01.2010
Civil-Actiune in constatare. - Sentinta civila nr. 1004 din data de 19.01.2012
Incheiere contract de vanzare-cumparare cu primaria, a unei locuinte inchiriat. - Sentinta civila nr. 8010 din data de 30.05.2011
Anulare contract pentru lipsa de discernamant a vanzatorului - Sentinta civila nr. 10047 din data de 04.11.2008
Conditii necesare pentru pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare cumparare - Sentinta civila nr. 21383 din data de 01.11.2013