InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Dragasani

Revendicare Imobiliara

(Sentinta civila nr. 2704 din data de 23.10.2009 pronuntata de Judecatoria Dragasani)

Domeniu Revendicare (actiuni, bunuri, drepturi) | Dosare Judecatoria Dragasani | Jurisprudenta Judecatoria Dragasani

Dosar nr. 497/223/2009                                                 revendicare imobiliara s.a.
Operator de date cu caracter personal nr.5695      R O M A N I A
JUDECATORIA DRAGASANI -JUDETUL VALCEA
Sentinta civila nr. 2704
Sedinta publica din  23 octombrie 2009
Instanta constituita din:
PRESEDINTE: S. O., judecator
GREFIER: E. A.

     Pe rol este pronuntarea asupra cauzei civile, asa cum a fost modificata si precizata ulterior, privind pe reclamanta N. E., decedata pe parcursul procesului, continuata de mostenitorul N. I.,  domiciliat in, si pe paratii MUNICIPIUL D., prin primar N. C., si SC U. SA cu sediul in, avand ca obiect  revendicare imobiliara.
     Actiunea este timbrata cu taxa timbru in suma de 498 lei cu chitantele nr. 1906068 din 12.02.2009 (fila 14 dosar), nr. 1906089 din 17.02.2009 (fila 15 dosar), nr. 320-275-0002 din 02.10.2009 (fila 135 dosar), s-au aplicat timbre judiciare in valoare de 5 lei.
     La apelul nominal facut in sedinta publica au lipsit partile.
     Procedura legal indeplinita.
     S-a facut referatul cauzei de catre grefier.
     Dezbaterile asupra fondului au avut loc in sedinta publica din data de 16 octombrie 2009, fiind consemnate in incheierea de sedinta din acea zi, incheiere ce face parte integranta din prezenta hotarare, cand instanta a amanat pronuntarea pentru a delibera.

INSTANTA,

Deliberand asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele:
Prin cererea inregistrata pe rolul acestei judecatorii la data de 02.02.2009 sub nr. 497/223/2009, reclamanta N. E. a chemat in judecata pe paratul Municipiul D., prin primar N. C., solicitand instantei sa-l oblige pe acesta sa-i lase in deplina proprietate si linistita posesie terenul in suprafata de aprox. 50 mp, ce face parte din suprafata de 231 mp, situata in Dragasani, str. Piata Pandurilor, f.n., jud. Valcea, cu vecinii: N-domeniu public, E-rest proprietate, S-domeniu public, V-domeniu public, sa plateasca suma de 1000 lei, despagubiri civile reprezentand lipsa de folosinta a terenului, incepand cu data de 14.04.2008 si pana la eliberarea acestuia, cu posibilitatea reaprecierii despagubirilor dupa intocmirea raportului de expertiza, sa desfiinteze gardul imprejmuitor si sa ridice tomberoanele de gunoi amplasate pe teren, cu cheltuieli de judecata.
Motivand cererea, reclamanta arata ca prin Dispozitia Primarului mun. D. nr. 1426/16.12.2005 i s-a restituit in natura terenul in suprafata de 231 mp, individualizat in petitul actiunii, din care face parte si terenul in litigiu.
Sustine ca paratul a amplasat pe terenul in cauza o platforma cu tomberoane de gunoi si un gard imprejmuitor, pe care refuza sa le ridice, desi la data de 14.04.2008 l-a notificat sa elibereze terenul.
In drept, s-au invocat dispozitiile art. 480 s.u., 1073-1077 C.civ.
Cererea este legal timbrata.
La cerere reclamanta a anexat, in copie xerox, notificare trimisa paratului, dispozitia nr. 1426/16.12.2005, plan de amplasament si delimitare a corpului de proprietate, incheierea OCPI Valcea nr. 6833/17.04.2006, adresa nr. 24137/15.09.2008, emisa de Primaria Dragasani.
Prin intampinarea formulata la data de 27.02.2009 (f. 17 dosar), paratul a solicitat respingerea actiunii.
Mentioneaza paratul ca la momentul actual tomberoanele au fost ridicate, iar gardul a fost desfiintat de pe terenul in litigiu, ramanand astfel fara obiect cap. 1 si 3 de cerere.
Referitor la cap. 2 de cerere, paratul arata ca la data de 11.06.2008, prin Contractul de delegare a gestiunii Serviciului de salubrizare a Municipiului D., Consiliul local al. mun. D. a dat in administrare SC U. SA bunurile proprietate publica si privata aferente serviciului de salubrizare.
Sustine ca, pe cale de consecinta, nu poate fi obligat la plata despagubirilor, intrucat SC U. SA este cea care administreaza bunurile care ocupa terenul reclamantei.
S-a anexat la intampinare, in copie xerox, extras Contract de delegare a gestiunii Serviciului de salubrizare a Municipiului D. prin concesiune nr. 15771/11.06.2008, anexa 7 la contract, caiet de sarcini, anexa 5 si anexa 1 la caietul de sarcini.
Prin cererea formulata la data de 20.03.2009 (f. 31 dosar), reclamanta a modificat un element esential al actiunii-partile, chemand in judecata si pe parata SC U. SA, solicitand obligarea si acesteia la prestatiile formulate initial.
In motivarea acestei cereri, reclamanta arata ca, ulterior datei la care paratul Mun. Dragasani fusese notificat sa elibereze terenul revendicat, cu rea-credinta acesta a incheiat contractul de concesiune cu parata SC U. SA.
Reclamanta decedand pe parcursul judecatii, instanta a constatat, conform incheierii de sedinta din data de 02.10.2009 (f. 127 dosar), intervenita transmisiunea calitatii procesuale active de la aceasta la mostenitorul sau, N. I..
In cauza, instanta a incuviintat si administrat proba cu inscrisuri, proba cu martori, proba cu cercetare la fata locului si proba cu expertiza.
Dupa depunerea raportului de expertiza, in sedinta publica din data de 16.10.2009, reclamantul a majorat catimea obiectului cererii in despagubiri la suma de 39027,91 lei.
Analizand cererea reclamantei, modificata si precizata ulterior, continuata de mostenitorul reclamantei, in considerarea probelor de la dosar, prin prisma dispozitiilor legale incidente in cauza, instanta apreciaza ca acesta este intemeiata in parte, avand in vedere urmatoarele considerente:
Prin Dispozitia Primarului mun. D. nr. 1426, emisa la data de 16.12.2005 (f. 6 dosar), reclamantei N. E. i-a fost restituit in natura terenul in suprafata de 231 mp, situat in Dragasani, str. Piata Pandurilor, f.n., jud. Valcea, cu vecinii: N-domeniu public, E-rest proprietate, S-domeniu public, V-domeniu public.
La data de 14.04.2008, prin executor judecatoresc, reclamanta l-a notificat pe paratul Mun. D. sa-i lase liber terenul sus-mentionat, ocupat in parte de o platforma cu tomberoane de gunoi (f. 5 dosar).
Paratul nu contesta dreptul de proprietate al reclamantei asupra terenului in discutie, precum si faptul ca pe acesta au existat tomberoane de gunoi si gard imprejmuitor ce ii apartin, insa invedereaza ca in prezent terenul este liber.
Aceasta stare de fapt este confirmata de depozitia martorului M. G. (f. 66 dosar) si a fost constatata de catre instanta cu ocazia administrarii probei cu cercetare la fata locului (proces-verbal f. 64 dosar).
Problema care se pune in prezenta speta este determinata de despagubirile civile, reprezentate de lipsa de folosinta a terenului revendicat, pe perioada in care acesta a fost ocupat cu bunurile in discutie, si de persoana care urmeaza a fi obligata sa le plateasca.
Pe baza calculelor efectuate, in concluziile raportului de expertiza intocmit in cauza (f. 97-100 dosar) expertul a determinat, tinand seama de pretul mediu de inchiriere practicat de Primaria Dr. pentru terenurile din zona A, cum este cazul in cauza, contravaloarea lipsei de folosinta la suma de 39.027,91 lei, rezultata in urma aplicarii indicelui de inflatie.
In conformitate cu art. 480 C.civ., instanta retine ca proprietatea este dreptul ce are cineva de a se bucura si dispune de un lucru in mod exclusiv si absolut, insa in limitele determinate de lege.
In cauza de fata, instanta apreciaza ca reclamanta a facut dovada potrivit art. 1169 C.civ. ca este proprietara terenului in suprafata de 231 mp, din care, pe o portiune  de 50 mp, au fost amplasate fara drept o platforma cu tomberoane de gunoi si un gard imprejmuitor.
Pe temeiul dreptului de accesiune reglementat de art. 483 C.civ., potrivit cu care fructele naturale sau industriale ale pamantului, fructele civile, sporul animalelor (prasila), se cuvin proprietarului in puterea dreptului de accesiune, instanta apreciaza ca reclamanta este indreptatita sa pretinda despagubiri civile in suma de 39.027,91 lei, calculata de catre expert.
Apararea paratului Mun. D. in sensul ca nu poate fi obligat la plata despagubirilor, intrucat parata SC U. SA este cea care administreaza bunurile care ocupa terenul reclamantei, este privita de catre instanta ca neintemeiata, urmand a fi inlaturata.
Si aceasta deoarece, potrivit art. 27 Cap. XIII din Contractul de delegare a gestiunii Serviciului de salubrizare a Municipiului Dragasani prin concesiune nr. 15771/11.06.2008 (f. 20-23 dosar), platformele de precolectare imprejmuite, cosurile de gunoi stradal si rampa de deseuri sunt bunuri publice, ceea ce inseamna ca proprietatea paratului Mun. D..
In aceste conditiuni, instanta urmeaza sa admita in parte cererea reclamantei, modificata si precizata ulterior, continuata de mostenitorul N. I., si sa oblige pe paratul Mun. D., prin primar N. C., sa plateasca suma de 39.027, 91 lei, despagubiri civile.
Intrucat, la momentul actual, terenul nu mai este ocupat de platforma cu tomberoane de gunoi si gard imprejmuitor, instanta constata ca cererea in revendicare imobiliara si obligatie de a face au ramas fara obiect si vor fi respinse.
Se va respinge ca neintemeiata actiunea, modificata si completata ulterior, formulata in contradictoriu cu parata SC U. SA.
In temeiul art. 274 C.proc.civ. si la cererea reclamantului, instanta va obliga paratul Municipiu D., prin primar sa plateasca reclamantului suma de 3877,63 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata, constand in taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu avocat, onorariu expert, cheltuieli de transport si furnizare date statistice, conform chitantelor de la dosar.


PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:


Admite in parte actiunea formulata de reclamanta N. E., decedata pe parcursul procesului, continuata de mostenitorul acesteia, reclamantul N. I.,  domiciliat in, in contradictoriu cu paratii MUNICIPIUL D., prin primar N. C., si SC U. SA cu sediul in Rm. Valcea, str. Carol I, nr.30, bloc D6, judetul Valcea.
     Obliga pe paratul Mun. D., prin primar N. C., sa plateasca reclamantului suma de 39.027, 91 lei, cu titlu de despagubiri civile.
     Respinge ca ramase fara obiect cap. 1 si 3 de cerere.
     Respinge ca neintemeiata actiunea, modificata si completata ulterior, formulata in contradictoriu cu parata SC U. SA.
     Obliga pe paratul Municipiu D., prin primar N. C., sa plateasca reclamantului suma de 3877,63 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata.
     Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
     Pronuntata in sedinta publica, astazi 23 octombrie 2009.
     
     Presedinte,                                             Grefier,
                                 S. O.                                                     E. A.
     
     
     
Red.OS/tehnored.ML
Ex.5
     

3
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Revendicare (actiuni, bunuri, drepturi)

Revendicare imobiliara - Decizie nr. 583 din data de 13.09.2017
Calificare actiune. Actiune in constatare sau actiune in realizare. Admisibilitatea actiunii in constatare in situatia in care partile au posibilitatea de a formula actiune realizarea dreptului - Sentinta civila nr. 272 din data de 16.03.2016
Revendicare imobiliara. Folosirea unui teren agricol fara titlu. Despagubiri - Sentinta civila nr. 296 din data de 08.04.2015
Revendicare unui imobil trecut in proprietatea statului. Actiune in revendicare inadmisibila - Decizie nr. 497 din data de 17.05.2012
Actiune in revendicare. Obligatia proprietarului de a permite traversarea terenului pentru cauza de utilitate publica. - Decizie nr. 466 din data de 14.05.2012
Revendicare imobiliara. Folosirea unui imobil fara titlu - Decizie nr. 539 din data de 14.11.2011
Restituire imobil preluat abuziv de catre stat - Decizie nr. 384 din data de 01.09.2011
Cerere de restituire a imobilelor trecute in proprietatea statului prin expropriere. - Decizie nr. 386 din data de 02.09.2011
Revendicare - Sentinta civila nr. 335 din data de 29.03.2011
Revendicare - Decizie nr. 6798 din data de 28.01.2011
Revendicare - Decizie nr. 4979 din data de 10.02.2011
Revendicare imobil in baza legii 10/2001 - Decizie nr. 401 din data de 28.10.2010
Revendicare - Decizie nr. 220 din data de 25.03.2010
Revendicare.Nulitatea absoluta a actelor juridice si operatiunilor de cf. - Decizie nr. 67 din data de 04.03.2010
Revendicare mobiliara - Sentinta civila nr. 307 din data de 26.01.2011
Revendicare imobiliara - Sentinta civila nr. 1311 din data de 19.10.2011
Revendicare - Sentinta civila nr. 115 din data de 17.02.2010
Revendicare imobiliara - Sentinta civila nr. 129 din data de 24.02.2010
Revendicare imobiliara - Sentinta civila nr. 129 din data de 24.02.2010
Legalitatea dispozitiei de recuperare a sumelor incasate necuvenit cu titlu de ajutor pentru combustibili solizi sau petrolieri, ca urmare a nedeclararii corecte a numarului membrilor de familie, veniturilor ori bunurilor detinute. - Decizie nr. 103/F din data de 16.01.2014