InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Dragasani

Validare Poprire

(Sentinta civila nr. 3008 din data de 21.11.2007 pronuntata de Judecatoria Dragasani)

Domeniu Popriri | Dosare Judecatoria Dragasani | Jurisprudenta Judecatoria Dragasani

Dosar nr.2177/223/2007                         - validare poprire -
Operator de date cu caracter personal nr.5695 R O M A N I A
JUDECATORIA DRAGASANI-JUDETUL VALCEA
SENTINTA CIVILA NR.3008
Sedinta publica din 21 noiembrie 2007
Presedinte : L. I. H., judecator
Grefier : P. D. Pe rol este solutionarea cererii avand ca obiect validare poprire, formulata de creditorul C. A. C., cu domiciliul ales la sediul Cabinetului de avocat R. A., in contradictoriu cu debitorul CONSILIUL LOCAL SUSANI, judetul Valcea si tertul poprit ADMINISTRATIA FINANTELOR PUBLICE DRAGASANI-TREZORERIA DRAGASANI, judetul Valcea.
Cererea de chemare in judecata este timbrata cu 10 lei taxa judiciara de timbru, conform chitantei fiscale nr.1771400 din 20.06.2007, aflata la fila 15 dosar.
La apelul nominal facut in sedinta publica nu au raspuns : creditorul C. A. C., debitorul Consiliul local Susani si tertul poprit Administratia Finantelor Publice Dragasani.
Instanta constatand ca procesul este in stare de judecata, trece la solutionarea cauzei pe fond. I N S T A N T A :      Deliberand, constata urmatoarele:
Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante la data de 30.05.2007 sub nr.2177/223/2007, creditorul C, A, C, a chemat in judecata debitorul CONSILIUL LOCAL SUSANI, judetul Valcea si tertul poprit ADMINISTRATIA FINANTELOR PUBLICE DRAGASANI - TREZORERIA DRAGASANI, judetul Valcea pentru validarea popririi asupra sumei de 9.788,05 lei RON, in mainile tertului poprit.
     In motivarea cererii, creditorul a aratat ca in baza titlului executoriu ce-l constituie sentinta civila nr.177/03.03.2005 pronuntata de Tribunalul Valcea - Sectia Comerciala in dosarul nr.2185/2004, ramasa irevocabila, debitorul sau, CONSILIUL LOCAL SUSANI, ii datoreaza suma de 7.744,05 lei RON cu titlu de drepturi salariale, suma de 550 lei RON reprezentand cheltuieli de judecata si cheltuieli de executare in suma de 1494 lei RON.
     De asemenea, a aratat ca prin intermediul executorului judecatoresc Condoiu Florea a solicitat tertului poprit Administratia Finantelor Publice a mun. Dragasani sa instituie poprire pe conturile pe care debitorul Consiliul Local Susani le are la Trezorerie, dar tertul poprit nu si-a indeplinit obligatiile ce ii reveneau potrivit art. 456 C.proc. civ., motivand ca trebuie sa solicite debitorului sa instituie poprirea.
     In sustinere, creditorul a depus la dosar adresa nr.1199/26.04.2007 emisa de Administratia Finantelor Publice a mun. Dragasani, sentinta civila nr.177/03.03.2005 pronuntata de Tribunalul Valcea - Sectia Comerciala in dosarul nr.2185/2004, ramasa irevocabila.
     La solicitarea instantei BEJ Condoiu Florea din mun. Dragasani a transmis instantei procesul-verbal  din data de 04.06.2007 intocmit de acesta privind cheltuielile de executare efectuate de creditor.
     Tertul poprit prin D.G.F.P. Valcea  a formulat  intampinare, prin care a solicitat respingerea cererii promovate de creditor ca neintemeiata, aratand in esenta ca fiind vorba de spre o poprire asupra veniturilor unei institutii publice, trebuie avute in vedere dispozitiile din OG nr. 22/2002, respectiv cele prevazute de art. 1 si 3 din acest act normativ.
     In cauza a fost administrata proba cu inscrisuri.
     Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
     Prin sentinta civila nr. 177/03.03.2005 pronuntata de Tribunalul Valcea - Sectia Comerciala in dosarul nr.2185/2004 ramasa definitiva si investita cu formula executorie, debitorul Consiliul Local Susani a fost obligat sa plateasca creditorului suma de 7.744,05 lei RON cu titlu de drepturi salariale si suma de 550 lei RON reprezentand cheltuieli de judecata.
     Din procesul verbal intocmit de BEJ Condoiu Florea la data de 04.06.2007, in dosarul de executare nr.76/2007 (f.35 dosar) rezulta ca, pentru punerea in executare a sentintei nr. nr.177/03.03.2005 pronuntata de Tribunalul Valcea - Sectia Comerciala in dosarul nr.2185/2004, creditorul a efectuat cheltuieli in suma de 1494 lei RON, ce reprezinta taxe timbru, onorariu avocat, onorariu executare, proces-verbal care constituie si el titlu executoriu conform art.317/7 alin.4 C.proc.civ. 
     Prin adresa de infiintare a popririi nr.76/27.03.2007, Biroul Executorului Judecatoresc Condoiu Florea a dispus infiintarea popririi in mainile tertului poprit Administratia Finantelor Publice a mun. Dragasani, asupra veniturilor debitorului Consiliul Local Susani, jud. Valcea, pentru acoperirea sumei de 9788,05 lei RON.
     Intrucat tertul poprit nu si-a indeplinit obligatiile ce ii reveneau, prin prezenta cerere creditorul a solicitat validarea popririi pentru suma de 9788,05 lei RON  in mainile tertului poprit, potrivit art.460 C.proc.civ. 
     Conform art. 452 C. proc. civ., sunt supuse executarii silite prin poprire sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporale datorate debitorului de o a treia persoana sau pe care aceasta le va datora in viitor, in temeiul unor raporturi juridice existente.
     Specificul popririi este determinat de caracterul triunghiular al acestei operatiuni juridice procesuale, care, in principiu, presupune participarea indispensabila a trei parti: creditorul popritor, debitorul poprit si tertul poprit, intre aceste trei subiecte de drept stabilindu-se tot atatea raporturi juridice.
     Dintre aceste raporturi juridice, doua preced infiintarea popririi si anume: raportul de creanta dintre creditorul urmaritor si debitorul urmarit, precum si raportul de creanta dintre debitorul poprit si tertul poprit, acesta din urma caracterizandu-se prin aceea ca tertul este dator fata de debitorul urmarit.
     In temeiul popririi se naste si un al treilea raport juridic intre creditorul popritor si tertul poprit, in cadrul procedurii de urmarire silita. Si acest raport juridic este tot unul de creanta, un raport de la creditor la debitor, in sensul ca debitorul poprit este creditor al tertului poprit, raport ce ia nastere prin adresa de infiintare sau, dupa caz, de validare a popririi.
     In cauza, ne aflam intr-o situatie speciala, in care tertul poprit nu apare ca un adevarat debitor al Consiliului Local Susani, jud. Valcea, dar, dat fiind ca prin intermediul acestuia debitorul este alimentat cu fonduri de la bugetul statului, in mod constant s-a apreciat, in practica, posibilitatea ca Administratia Finantelor Publice sa participe la raporturile juridice in calitate de tert poprit.
     Existand, asadar cele trei parti, creditorul, debitorul si tertul poprit, respectiv raporturile juridice specifice popririi, raportul de creanta dintre creditor si debitor, constand in obligatia acestuia din urma de a plati creditorului urmaritor suma de 9788,05 lei RON (astfel cum aceasta rezulta din procesul-verbal de la f.35 si sentinta civila de la f.6-9), raportul special dintre debitorul poprit si tertul poprit, fiind indeplinite conditiile prevazute de art. 460 C. proc. civ., instanta urmeaza sa admita prezenta cerere asa cum a fost formulata, cu respectarea prevederilor speciale ale O.G. nr. 22/2002.
     Astfel, potrivit art. 1 din actul normativ mentionat " executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice in temeiul titlurilor executorii se realizeaza din sumele aprobate prin bugetele acestora la titlul de cheltuieli la care se incadreaza obligatia de plata respectiva", iar conform art. 3  "in procesul executarii silite a sumelor datorate de catre institutiile publice, in baza unor titluri executorii, trezoreria statului poate efectua numai operatiuni privind plati dispuse de catre ordonatorii de credite, in limita creantelor bugetare si a destinatiilor aprobate potrivit legii".
     Pentru aceste considerente si in raport de textele legale invocate, instanta urmeaza sa admita cererea si sa valideze poprirea infiintata de Biroul Executorului Judecatoresc Condoiu Florea din Dragasani, jud. Valcea prin adresa nr. 76/27.03.2007, asupra veniturilor realizate de debitorul Consiliul Local Susani, jud. Valcea, in mainile tertului poprit Administratia Finantelor Publice a mun. Dragasani - Trezoreria Dragasani, pana la concurenta sumei de 9.788,05 lei RON, in limita bugetului alocat pentru executarea silita a sumelor datorate de Consiliul Local Susani, in baza titlurilor executorii.
     
     
     PENTRU ACESTE MOTIVE
      IN NUMELE LEGII
     HOTARASTE :
     
     
     Admite cererea formulata de creditorul C. A. C., cu domiciliul ales la sediul Cabinetului de Avocat R. A. din Rm. Valcea, str. Cerna, nr. 21 B, judetul Valcea, in contradictoriu cu debitorul CONSILIUL LOCAL SUSANI, judetul Valcea si tertul poprit ADMINISTRATIA FINANTELOR PUBLICE DRAGASANI-TREZORERIA DRAGASANI, judetul Valcea.
     Valideaza poprirea infiintata de Biroul Executorului Judecatoresc Condoiu Florea, prin adresa nr. 76/27.03.2007, asupra veniturilor realizate de debitul Consiliul Local Susani, jud. Valcea, in mainile tertului poprit Administratia Finantelor Publice Dragasani - Trezoreria Dragasani, jud. Valcea, pana la concurenta sumei de 9.788,05 lei RON, in limita bugetului alocat pentru executarea silita a sumelor datorate de Consiliului Local Susani in baza titlurilor executorii.
     Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
     Pronuntata in sedinta publica, astazi 21 noiembrie 2007, la sediul Judecatoriei Dragasani.
     
     
      PRESEDINTE, GREFIER,
     
     
     
     
     
     
     
       21.12.2007
       Red. L.I.H.
       Tehnored. L.I.H.
       Ex. 5
       
     
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Popriri

Obliga?ia ter?ului poprit de a plati penalita?i de intarziere. Momentul datorarii acestora. - Decizie nr. 2288 din data de 09.08.2017
Validare poprire - Decizie nr. 515 din data de 26.06.2017
Restituire esalonata a taxei de timbru. Cerere de validare poprire respinsa - Sentinta civila nr. 964 din data de 03.12.2015
Efectele suspendarii executarii silite prin poprire pe conturi bancare - Decizie nr. 321 din data de 08.11.2012
Prestatii periodice succesive ca urmare a existentei incapacitatii adaptive produsa in urma unui accident de munca - Decizie nr. 77 din data de 08.03.2006
Contestatie in anulare. Transmisiunea calitatii procesuale. Neindeplinirea procedurii de citare cu persoana care a dobandit calitatea de parte pe parcursul procesului, ca urmare a preluarii in patrimoniu a bunului in litigiu, constituie un motiv de ... - Decizie nr. 239/R din data de 27.10.2005
Validare poprire. Conditii. - Decizie nr. 13 din data de 09.02.2017
validare poprire - Sentinta civila nr. 7513 din data de 25.10.2011
validare poprire - Sentinta civila nr. 1962 din data de 08.03.2011
Mentinere poprire - Sentinta civila nr. 3456 din data de 30.04.2010
Popriri - Sentinta civila nr. 1423 din data de 11.02.2010
Validare poprire. Incetarea raporturilor de munca dintre tert si debitor la o luna dupa comunicarea adresei de poprire.Cererea respinsa. - Sentinta civila nr. 1966/12.03.2009 din data de 21.09.2009
Validare poprire - tardivitate conditii admisibilitate - Hotarare nr. 5390 din data de 03.08.2010
Poprire - Sentinta civila nr. 2475 din data de 19.03.2009
Poprire - Sentinta civila nr. 5089 din data de 09.10.2005
Civil. Validare poprire. - Hotarare nr. 10042 din data de 01.07.2011
Obligativitatea platii cautiunii anterior solutionarii cererii de infiintarea sechestrului asigurator. - Sentinta civila nr. 127 din data de 10.01.2013
POPRIRE ASIGURATORIE - LIPSA CALITATII PROCESUALE ACTIVE A TERTULUI POPRIT - Sentinta comerciala nr. 376 din data de 26.03.2010
Cerere de infiintare a popririi asiguratorii. Dovada indeplinirii conditiilor prevazute de art. 591 Cod procedura civila - Hotarare nr. din data de 11.05.2010
Validare poprire - Hotarare nr. 1193 din data de 16.03.2017