InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Brasov

Prestatii periodice succesive ca urmare a existentei incapacitatii adaptive produsa in urma unui accident de munca

(Decizie nr. 77 din data de 08.03.2006 pronuntata de Curtea de Apel Brasov)

Domeniu Popriri | Dosare Curtea de Apel Brasov | Jurisprudenta Curtea de Apel Brasov

Prestatii periodice succesive ca urmare a existentei incapacitatii adaptive produsa in urma unui accident de munca

Este admisibila actiunea in prestatii periodice  in situatia in care angajatul a ramas cu o incapacitate adaptiva in urma unui accident de munca, suferit de acesta

Prin sentinta civila nr. 145/2005 , Tribunalul Brasov a respins actiunea formulata de reclamant M.A in contradictoriu cu parata SC G F  R SRL .
A respins si cererea reconventionala formulata de parata reclamanta reconventionala SC G. 4 F. R. SRL B. in contradictoriu cu reclamant parat reconventional M. A.
Instanta a retinut ca prin decizia nr. 356/31.12.2005 emisa de parata, contractul individual de munca a incetat de drept, in temeiul art. 56 lit. j din Codul Muncii, ca urmare a expirarii termenului pentru care a fost incheiat contractul.
Nemaiavand calitatea de angajator, societatea parata nu a putut fi obligata la plata indemnizatiei pentru incapacitate de munca, ulterior  datei de 1.01.2005, astfel incat acest petit a fost respins.
La data de 13.10.2004 reclamantul avand calitatea de agent de insotire  si gardare persoane fizice si valori, impreuna cu alti  doi salariati ai paratei , C.D si S. N. , asigurau, conform atributiilor prevazute in fisa postului, paza unui transport de valori monetare cu o autospeciala blindata marca IVECO, proprietatea paratei.
Pe traseu, conducatorul auto C. D. a pierdut controlul autovehiculului si a intrat pe contrasens, izbindu-se violent de un autocamion.
Din accident a rezultat vatamarea corporala a celor trei salariati, membrii ai echipajului si avarierea grava a celor doua autovehicule.
Inspectoratul Teritorial de Munca Sibiu a incheiat un proces verbal de cercetare nr. 619/13.01.2005 , calificand accidentul produs ca fiind un accident de munca.
Din expertiza efectuata rezulta ca reclamantul nu este incadrabil in grad de invaliditate. Nefiind incadrat in grad de invaliditate este evident ca nu i-a fost diminuata capacitatea de munca.
            Referirea medicului expert la punctul 1 din expertiza, „ incapacitate adaptativa 50%  „ nu este echivalenta cu capacitatea de munca diminuata cu 50% astfel cum sustine reclamantul in concluziile scrise.
Fata de aceste considerente , instanta va respinge pretentiile reclamantului avand ca obiect plata lunara a sumei de 3.099.445 lei reprezentand efortul suplimentar ca urmare a diminuarii capacitatii sale de munca pana la insanatosirea integrala.
La petitul 3 din actiune reclamantul a solicitat obligarea paratei la plata daunelor morale in cuantum de 500.000.000 lei. Acest petit fiind accesoriu precedentului petit , a fost respins.
Prin cererea reconventionala , reclamanta SC G.4 F. Romania SRL  Bucuresti a solicitat obligarea paratului reconventional M. A. la plata sumei de 266.182.997 lei reprezentand prejudiciul cauzat acesteia, respectiv valoarea de inventar a autospecializatei blindate IVECO, avariata in proportie  de 80% la data producerii accidentului rutier din data de 13.10.2004.
Nu poate fi antrenata  raspunderea paratului reconventional pentru paguba constand in avarierea in proportii de 80% a autoturismului 
proprietatea reclamantei reconventionale, deoarece nu el a condus autovehiculul.
Impotriva sentintei a pronuntat recurs reclamantul M. A. , in termen , motivat.
In cursul judecarii recursului recurentul a decedat in 5.08.2005 , recursul fiind continuat de mostenitoarea acestuia, M. D. prin mandatar A. D.
Sentinta a fost criticata pentru faptul ca se bazeaza pe o interpretare gresita a dispozitiilor legale.
Se arata ca nu are nici o importanta faptul ca dupa accidentul de circulatie produs la data de 13.10.2004 au incetat raporturile de munca , deoarece pretentiile banesti solicitate de recurent isi au izvorul in faptul prejudiciator( accidentul de circulatie) care s-a plasat in  timp in perioada in care  raporturile de munca dintre recurent si intimata nu incetasera.
Recurentul mai considera ca instanta de fond a aplicat gresit dispozitiile art. 129 din Legea 19/2000.
Prin decizia civila nr. 77/2006 a C.A.Bv a admis  in parte recursul , modificand in parte sentinta atacata , in sensul ca a obligat parata la plata sumei  de cate 3.099.445 lei , incepand cu data de 13.10.04 pana in 5.08.2005.
Accidentul de circulatie in care a fost implicat recurentul a avut loc in timp ce raporturile de munca dintre acesta si prezenta intimata se derulau.
Conform procesului verbal de cercetare  619/2005 intocmit de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei , acest accident indeplineste conditiile unui accident de munca care trebuie inregistrat si raportat  statistic de intimata.
S-a constatat ca intimata nu a consemnat in fisele individuale instructajul introductiv general de la locul de munca , fiind si sanctionata pentru aceasta.
      Prin urmare, nu poate fi exonerata integral de raspundere pentru prejudiciul cauzat recurentului in urma accidentului de munca , intimata neputand sa justifice obligatia prelucrarii normelor de protectia muncii cu recurentul in speta, atata timp cat nu a consemnat in fisa individuala de instructaj acest aspect.
Potrivit art. 46 din Legea 90/1996 , persoanele juridice raspund patrimonial , potrivit legii civile , pentru prejudiciile cauzate victimelor accidentelor de munca.
Apararea intimatei ca pretentiile reclamantului reprezentand prejudiciul succesiv constand in efortul suplimentar ca urmare a diminuarii capacitatii de munca pana la insanatosirea integrala , nu pot fi acordate deoarece expertiza efectuata in cauza nu dovedea diminuarea capacitatii de munca a reclamantului , nu poate fi primita .
Intr-adevar , prin expertiza intocmita de Casa Judeteana de Pensii Brasov – serviciul expertiza medicala , s-a stabilit ca bolnavul nu este incadrat in grad de invaliditate , insa are o incapacitate adaptiva de 50% .
Potrivit art. 25 din legea 90/1996 accidentele de munca se clasifica in raport cu urmarile produse in: accidente care produc incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile, invaliditate , accidente mortale, accidente colective.
Raportat la acest criteriu de clasificare , fata de concluziile raportului de expertiza susmentionat, se poate retine ca in speta accidentul produs a avut ca urmare o incapacitate temporara de munca , deci o consecinta negativa asupra capacitatii de munca a recurentului  care poate atrage aplicarea dispozitiilor art. 46 din legea 90/1996.
Fata de cele ce preced , in conditiile art. 304 pct. 9 Cod procedura civila si art. 304 /1 Cod procedura civila, instanta va admite recursul promovat numai in ceea ce priveste critica referitoare la pretentiile ce constau in prestatia  succesiva solicitata.
In conditiile art. 312 alin. 1 Cod procedura civila , instanta va admite recursul si va modifica sentinta in sensul obligarii intimatei la plata sumei de 3.099.445 lei / lunar venit brut conform punctului II din contractul individual de munca al recurentului, cu titlu de prejudiciu succesiv reprezentand efortul suplimentar al recurentului ca urmare a diminuarii capacitatii de  munca. Aceasta suma lunara se va plati succesoarei recurentului ( sotia supravietuitoare) incepand cu data de 13.10.2004 – data producerii accidentului si pana in 5.08.2005 – data decesului recurentului.
In ceea ce priveste temeinicia si legalitatea sentintei atacate sub aspectul respingerii restului pretentiilor , respectiv a pretentiilor constand in indemnizatia de concediu medical, a daunelor morale , instanta va aprecia criticile recurentului neintemeiate, argumentele instantei de fond fiind corecte.
Nu pot fi acordate daune morale intrucat nu a fost dovedita existenta unui prejudiciu moral suferit de recurent , a legaturii de cauzalitate intre accidentul de munca si eventualul prejudiciu moral suferit.


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Popriri

Obliga?ia ter?ului poprit de a plati penalita?i de intarziere. Momentul datorarii acestora. - Decizie nr. 2288 din data de 09.08.2017
Validare poprire - Decizie nr. 515 din data de 26.06.2017
Restituire esalonata a taxei de timbru. Cerere de validare poprire respinsa - Sentinta civila nr. 964 din data de 03.12.2015
Efectele suspendarii executarii silite prin poprire pe conturi bancare - Decizie nr. 321 din data de 08.11.2012
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017
Insolventa. Art. 72 din Legea nr. 85/2014. Respingerea cererii de deschiderea procedurii insolventei formulata impotriva garantului ipotecar. Solidaritatea nu se prezuma potrivit art. 1034-1056 Cod civil. - Sentinta civila nr. 473/Ap din data de 16.03.2017
EXPROPRIERE. Art. 26 din Legea nr. 33/1994. Stabilirea valorii despagubirii. Metoda comparatiei directe. Alegerea comparabilei cu cea mai mica ajustare, cu caracteristicile cele mai asemanatoare cu terenul in litigiu. - Sentinta civila nr. 336/AP din data de 23.02.2017
Expropriere. Reglementand dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate, Legea nr. 33/1994 prevede la art. 35 ca „daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, - Sentinta civila nr. 71/Ap din data de 19.01.2017
Solicitare de sesizare a Curtii de Justi?ie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara, in temeiul dispozitiilor art. 276 din Tratatul privind func?ionarea Uniunii Europene. - Hotarare nr. 56/CP din data de 05.07.2017
Aplicarea unei pedepse mai reduse decat cea mentionata in acordul de recunoastere a vinovatiei. - Sentinta penala nr. 107/Ap din data de 14.02.2017
Legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs. - Sentinta penala nr. 209/Ap din data de 17.03.2017
Reprezentarea succesorala in materia Legii nr. 10/2001. Amenajari de utilitate publica ulterioare notificarii, fara existenta unei autorizatii de constructie. - Decizie nr. 1500/Ap din data de 01.10.2016
Actiune in revendicare inadmisibila in conditiile in care s-a uzat de dispozitiile Legii nr. 10/2001. Imobil revendicat achizitionat in baza Legii nr. 112/1995. Securitatea raporturilor juridice. - Decizie nr. 1033/Ap din data de 15.07.2016
Obligatia de despagubire a A.A.A.S. –art 32 ind. 4 din O.U.G. nr. 88/1997. Contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 137/2002. - Decizie nr. 295/Ap din data de 23.02.2016
Cerere de restituire formulata in temeiul art. II (1) din Legea nr. 368/2013. Distinctie intre unitate detinatoare si unitate investita cu solutionarea notificarii. Stabilirea valorii imobilelor pentru care se solicita compensarea. - Decizie nr. 647/Ap din data de 03.05.2016
Pierderea calitatii de asociat urmare a executarii silite a partilor sociale. Nulitatea absoluta a hotararilor AGA adoptate dupa transmiterea partilor sociale catre o terta persoana. - Decizie nr. 433/R din data de 25.10.2016
Interpretarea art. 155 din Legea nr. 31/1990. Reprezentarea in instanta a societatii pentru recuperarea prejudiciului cauzat. Excludere din societate. - Hotarare nr. 882/Ap din data de 21.06.2016