InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Constanta

Divort

(Sentinta civila nr. 3162 din data de 20.02.2009 pronuntata de Judecatoria Constanta)

Domeniu Cereri | Dosare Judecatoria Constanta | Jurisprudenta Judecatoria Constanta

DOSAR NR. 15846/212/2007 R O M A N I A
JUDECATORIA  CONSTANTA
SECTIA CIVILA

SENTINTA CIVILA NR. 3162
SEDINTA PUBLICA DIN 20.02.2009

Pe rol, solutionarea cauzei civile avand ca obiect divort, actiune formulata de reclamant DM in contradictoriu cu parat DGC
La apelul nominal facut in sedinta publica, se prezinta reclamanta asistata de avocat GM si paratul asistat de avocat DB , lipsind autoritatea tutelara Consiliul Local Agigea si Consiliul Local Constanta.
Procedura este legal indeplinita conform art. 85 si urm. C.pr.civ.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta care invedereaza instantei ca s-a depus referatul de ancheta sociala de la domiciliul reclamantei.
Aparatorul reclamantei depune copia unei plangeri penale prin care arata ca paratul a agresat-o pe reclamanta.
Instanta, nemaifiind cereri de formulat, exceptii de invocat si probe de propus, acorda cuvantul pe fondul cauzei.
Ambele parti solicita admiterea actiunii cu desfacerea casatoriei din culpa comuna, fara motivare, reclamanta urmand a reveni la numele purtat anterior casatoriei, incredintarea copilului mamei si obligarea paratului la plata unei pensii de intretinere in cuantum de 1 / 4 din venitul minim pe economie, de la inregistrarea cererii.
Aparatorul paratului, pe cererea reconventionala, solicita admiterea programului de vizitare in urmatoarea modalitate: prima si a treia saptamana din luna, de vineri ora 18.00 pana duminica ora 18.00, avand in vedere ca minorului ii place sa doarma dimineata. Solicita a fi luat copilul si alternativ, in vacanta de Pasti si de Craciun, integral, plus o luna in cavanta de vara si in vacanta de iarna, o saptamana din cele doua, iar in vacanta de primavara, o saptamana, alternativ cu reclamanta. Solicita a fi luat copilul alternativ, cu ocazia zilei de nastere a acestuia.
Aparatorul reclamantei,  pe cererea reconventionala, solicita admiterea programului de vizitare in urmatoarea modalitate: al doilea si al patrulea week-end din luna de sambata ora 10.00 pana duminica ora 18,00. Primul si al treilea week-end din luna decembrie, primavara de vineri ora 18.00 pana duminica ora 18.00, iarna de vineri ora 18.00 pana duminica ora 18.00, in prima saptamana, vara, prima si a patra saptamana din prima luna de vacanta, iar in vacantele de Pasti si Craciun, doua ore, intr-o zi, la domiciliul paratului, plus cu ocazia zile de nastere a copilului, la reclamanta. Apreciaza ca paratul nu are cu ce sa creasca copilul atata timp cat afirma ca nu are venituri.
Instanta ramane in pronuntare pe fondul cauzei.

INSTANTA

Deliberand, constata urmatoarele:
Prin cerere inregistrata la 27.09.2007, reclamanta DM a solicitat in contradictoriu cu paratul DGC desfacerea casatoriei lor inregistrata sub nr. 18/21.09.2002 la Primaria comunei Agigea, jud. Constanta, din culpa comuna, revenirea reclamantei la numele purtat anterior casatoriei, incredintarea copilului DA , nascut la 23.06.2004, spre crestere si educare reclamantei, obligarea paratului la plata pensiei de intretinere.
In motivarea cererii, reclamanta a aratat ca relatiile dintre parti sunt grav si iremediabil vatamate, astfel incat continuarea casatoriei nu mai este posibila.
Prin cerere reconventionala inregistrata la 21.11.2008, paratul reconvenient DGC a solicitat in contradictoriu cu reclamanta DM stabilirea unui program pentru pastrarea legaturilor personale cu copilul in prima si a treia saptamana din luna, de vineri, ora 18, pana duminica, ora 18, o luna in vacanta de vara, cate o saptamana in vacantele de iarna (insemnand fie vacanta de Craciun, fie cea intersemestriala) si de primavara, trei zile de Pasti in anii pari si de Craciun in anii impari, precum si alternativ una na da si unul nu in ziua de nastere a copilului, in fiecare caz la domiciliul paratului.
Prin intampinare inregistrata la 16.01.2009, reclamanta  a solicitat admiterea in parte a cererii reconventionale, prin stabilirea unui program in a doua si a patra saptamana din fiecare luna, de sambata, ora 10, pana duminica, ora 18, dar in luna decembrie in prima si a treia saptamana, in vacanta de primavara de vineri, ora 18, pana duminica ora 18 in prima saptamana, in vacanta de iarna, de vineri, ora 18, pana duminica, ora 18, in prima saptamana, a patra saptamana din fiecare luna in vacanta de vara, in prima zi de Pastisi in prima zi de Craciun, cate 2 ore, toate la domiciliul paratului, precum si in ziua de nastere a copilului, la domiciliul reclamantei.
Pentru dovedirea pretentiilor formulate, instanta a administrat proba cu inscrisuri, fiind depuse la dosar certificatul de casatorie al partilor, in original, certificatul de nastere seria NL nr. 907805, referatele de ancheta sociala nr. 176308/2009 al Primariei Constanta si nr. 825/2009 al Primariei Agigea, certificatul medico-legal nr. 159/T/2009 emis de SML Constanta, precum si proba cu martori, fiind audiati VI siDI .
Analizand probele administrate, instanta retine ca partile s-au casatorit la 21.09.2002 si au un copil minor din casatorie, respectiv DA , nascut la 23.06.2004.
In baza art. 38 alin. 1 C. fam. si art. 617 alin. 2 C. proc. civ., ambele parti solicitand nemotivarea hotararii, instanta constata intemeiata cererea de divort si va dispune desfacerea casatoriei partilor inregistrata sub nr. 18/21.09.2002 la Primaria comunei Agigea, jud. Constanta, din culpa comuna.
In baza art. 40 C. fam., reclamanta va reveni la numele purtat anterior casatoriei, acela de Vasilescu.
In baza art. 42 alin. 1 C. fam., avand in vedere declaratia martorului audiat si vazand si concluziile referatului de ancheta sociala, in cuprinsul caruia se arata ca reclamanta are posibilitatea de a asigura copiilor conditii bune de trai, se va dispune si incredintarea copilului DA, nascut la 23.06.2004, spre crestere si educare reclamantei.
In baza art. 42 alin. 3, art. 86, art. 94 si art. 107 C. fam., instanta va obliga paratul sa plateasca in favoarea copilului pensia lunara de intretinere de 1/4 din venitul minim net lunar pe economie, de la inregistrarea cererii (27.09.2007) pana la majorat.
In baza art. 43 alin. 3 C. fam., instanta va obliga reclamanta sa permita paratului sa pastreze legaturile personale cu copilul, dupa urmatorul program: in a doua si a patra saptamana din fiecare luna, de vineri, ora 18, pana duminica, ora 18, o saptamana in timpul vacantei intersemestriale, alternativ intr-un an de sarbatorile de Pasti si in celalalt de Craciun, considerate ca primele doua zile din aceste sarbatori; o luna in timpul vacantei de vara, in toate situatiile cu posibilitatea pentru parat de a lua copilul la domiciliul sau si cu obligatia acestuia de a-l aduce inapoi la finalul intervalului, precum si de ziua de nastere a copilului, la domiciliul reclamantei.
Din referatul de ancheta sociala si din declaratia martorului Dutu Ionel, cel mai in masura sa cunoasca situatia locativa a paratului, acesta locuieste in apartamentul cu 4 camere al parintilor impreuna cu martorul si logodnica acestuia, spatiul fiind adecvat pentru gazduirea copilului. Potrivit martorului Vasilescu Ion, tatal reclamantei, copilul se simte bine in prezenta paratului, chiar si in lipsa reclamantei, astfel incat "de cele mai multe ori copilul a venit multumit de la plimbarea cu paratul; plimbarea dureaza 6-8 ore".
La stabilirea acestui program instanta are in vedere necesitatea exercitarii depline si efective a dreptului paratului reconvenient de a pastra legaturi personale cu copilul, in acord cu interesul superior al acestuia din urma, in scopul consolidarii relatiilor de familie, in conditiile in care nici din probele administrate si nici din sustinerile partilor nu se releva vreo situatie speciala in care s-ar afla copilul sau parintii sai; in ceea ce priveste ziua de nastere a copilului, aceasta este firesc sa fie celebrata la domiciliul sau. PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE Admite cererea principala formulata de reclamanta DM  in contradictoriu cu paratul DGC  
Admite in parte cererea reconventionala formulata de paratul DGC, in contradictoriu cu reclamanta DM.
Dispune desfacerea casatoriei partilor inregistrata sub nr. 18/21.09.2002 la Primaria comunei Agigea, jud. Constanta, din culpa comuna.
Reclamanta revine la numele anterior casatoriei, acela de V.
Incredinteaza copilul DA, nascut la 23.06.2004, spre crestere si educare reclamantei.
Obliga paratul sa plateasca in favoarea copilului pensia lunara de intretinere de 1/4 din venitul minim net lunar pe economie, de la inregistrarea cererii (27.09.2007) pana la majorat.
Obliga reclamanta sa permita paratului sa pastreze legaturile personale cu copilul, dupa urmatorul program:
- in a doua si a patra saptamana din fiecare luna, de vineri, ora 18, pana duminica, ora 18,
- o saptamana in timpul vacantei intersemestriale,
- alternativ intr-un an de sarbatorile de Pasti si in celalalt de Craciun, considerate ca primele doua zile din aceste sarbatori;
- o luna in timpul vacantei de vara,
in toate situatiile cu posibilitatea pentru parat de a lua copilul la domiciliul sau si cu obligatia acestuia de a-l aduce inapoi la finalul intervalului,
precum si de ziua de nastere a copilului, la domiciliul reclamantei.
Cu apel in 30 de zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica azi, 20.02.2009.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cereri

Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018
Autovehicul instrainat. Obligatia cumparatorului de transcriere a dreptului de proprietate - Decizie nr. 342 din data de 29.04.2015
Solicitarea cheltuielilor de judecata pe cale separata - Sentinta civila nr. 610 din data de 10.12.2014
Cerere de reexaminare a incheierii prin care s-a respins ajutorul public judiciar - Hotarare nr. 9730 din data de 10.12.2012
actiune in constatare - Sentinta civila nr. 542 din data de 22.10.2009
Exceptia de nelegalitate – respingere - Decizie nr. 177/R din data de 29.07.2005
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6866 din data de 17.06.2013
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6497 din data de 10.06.2013
Cerere de chemare in garantie. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 889 din data de 02.09.2010
Cererea creditorului de numire a lichidatorului judiciar in baza art. 31 din Legea nr.359/2009 in procedura dizolvarii de drept nu intrerupe cursul prescriptiei extinctive. - Decizie nr. 895 din data de 05.11.2010
Cerere formulata de catre creditor prin care se solicita deschiderea procedurii insolventei, bazata pe creanta,rezultata din contractul de vanzare - cumparare . - Decizie nr. 814 din data de 28.10.2009
Cerere de inlocuire a administratorului judiciar formulata de catre creditorul ce detine cel putin 50% din valoarea creantelor. - Decizie nr. 820 din data de 28.10.2009
Inadmisibilitatea cererii de interventie in lipsa actiunii principale. - Decizie nr. 545 din data de 19.06.2009
Conditiile de admisibilitate a cererii de deschidere a procedurii insolventei. - Decizie nr. 577 din data de 26.06.2009
Actele si procedura de urmat pentru intocmirea carnetului de somaj. Organele competente. - Decizie nr. 728 din data de 11.06.2009
Respingerea nejustificata a cererii de amanare formulata de petitionar - Decizie nr. 533 din data de 06.09.2007