InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Constanta

Competenta teritoriala - OG nr. 5/2001

(Sentinta civila nr. 16263 din data de 25.09.2008 pronuntata de Judecatoria Constanta)

Domeniu Competenta teritoriala | Dosare Judecatoria Constanta | Jurisprudenta Judecatoria Constanta


ROMANIA
JUDECATORIA CONSTANTA
SECTIA CIVILA
Operator de date cu caracter personal nr. 3047 Dosar civil nr. 6026/212/2008

SENTINTA CIVILA  Nr. 16263
SEDINTA PUBLICA DIN DATA DE : 25.09.2008 Pe rol solutionarea cauzei civile avand ca obiect somatie de plata, actiune formulata de creditoarea S.C. CRMT S.A., in contradictoriu cu debitoarea NV.
La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns pentru creditoarea S.C. C R.M.T. S.A. reprezentant conventional - avocat substituent EP, conf. delegatiei de substituire a av. FO nr.10560/24.07.2008, lipsa fiind debitoarea NV.
Procedura de citare este legal indeplinita.
Reprezentanta creditoarei depune in sedinta cerere de micsorarea a catimii obiectului cererii de emitere a ordonantei.
Instanta ia act de cererea  formulata de creditoare. Pune in discutie exceptia necompetentei teritoriale a Judecatoriei Constanta, invocata de catre debitoare prin intampinare.
 Reprezentanta creditoarei solicita respingerea excptiei invocate, avand in vedere disp. art.10 pct.1 si art.12 Cod pr.civ., Judecatoria Constanta fiind instanta locului executarii fie chiar si in parte a obligatiei, iar daca se accepta ca serviciile de telefonie mobila prestate de catre creditoare sunt disponibile si pe raza municipiului Constanta, atunci Constanta devine locul prevazut in contract pentru executarea fie chiar si in parte a obligatiei.
Instanta, in temeiul art.137 Cod pr.civ. ramane in pronuntare asupra exceptiei necompetentei teritoriale a Judecatoriei Constanta, invocata de catre debitoare. INSTANTA
Prin cererea inregistrata la aceasta instanta la data de 26.03.2008, creditoarea S.C. CRMT S.A. a chemat in judecata pe debitoarea NV, solicitand emiterea unei ordonante care sa contina somarea debitoarei la plata sumelor de 230,66 lei  reprezentand contravaloare servicii telefonie mobila, 640 lei  reprezentand  penalitati  conventionale in  cuantum  procentual  de  0,5  %  pentru  fiecare  zi  de intarziere  aferente  pretului  neachitat  de  230,66 lei  pentru  perioada  cuprinsa  intre  scadenta  fiecarei  facturi  si  data  de  29.02.2008, contravaloarea  penalitatilor  conventionale  in cuantum procentual  de  0,5  %  pentru  fiecare  zi  de intarziere  aferente  debitului  principal  in cuantum  de 230,66  lei, curse in  continuare  de  la  01.03.2008  si  pana  la  data  indeplinirii  obligatiei  de  plata, 198,46 lei reprezentand daune interese rezultate din incetarea contractului ininte de perioada initiala, 98,8 lei cheltuieli de judecata.
In motivarea cererii, creditoarea arata ca serviciile  de  telefonie  mobila furnizate  debitoarei  au  avut  la  baza  contractul  pentru  servicii  Cosmote prestate  de CRMT  SA  incheiat  la  data de  15.04.2006, incheiat pe o perioada initiala de 12 luni.  In temeiul  contractului  s-au  prestat  debitoarei  servicii  de telefonie mobila  in contul  carora s-au  emis  facturile  fiscale  anexate  cererii  in  valoare  totala  de  230,66  lei, care  au ramas neachitate  pana  in prezent.
Potrivit  art. 9.4  din conventia  partilor  pentru  sumele  neplatite  la  termen clientul  va  plati penalitati  de  0,5  %, calculate la aceste sume datorate,  pentru  fiecare  zi de intarziere incepand cu ziua urmatoare datei scadentei panala data achitarii integrale  a sumei datorate. Totalul penalitatilor de intarziere poate depasi cuantumul sumei asupra careia sunt calculate.
Potrivit art. 14.1: "Cosmote poate rezilia acest contract, fara preaviz, drept de compensatie sau despagubiri pentru abonat, in cazul in care acesta nu isi indeplineste sau isi indeplineste necorespunzator obligatiile contractuale", articol completat cu dispozitiile art. 14.2: "incetarea contractului se va produce incepand cu data constatarii cazului, rezilierea operand de drept, fara punere in intarziere, fara nici o interventie din partea  instantei sau alte formalitati prealabile. In termen de maxim 30 de zile de la data incetarii contractului, abonatul trebuie sa restituie toate sumele datorate catre Cosmote si eventualele costuri de incetare inainte de expirarea perioadei initiale".  In contractul  pentru  servicii  Cosmote  prestate de  CRMT  S.A.  debitoarea  a  declarat  ca  a luat  cunostinta  de conditiile generale si le  accepta. Atat  pretul  serviciilor  cat  si  scadenta  obligatiilor  au  fost  insusite  de  debitoare  prin  semnarea  contractului  si acceptarea la plata a facturilor  emise.
In drept, cererea se intemeiaza pe disp.  OG 5/2001, art. 969,  1066  si  urm C. civ. si pe disp. art. 379 si 274 C.pr.civ.
Actiunea a fost legal timbrata cu 39 lei taxa timbru si 0,3 lei timbru judiciar.
In dovedirea cererii, creditoarea a depus la dosarul cauzei, in copie: contractul pentru servicii Cosmote incheiat cu debitoarea la 15.04.2006, facturi fiscale, calculul penalitatilor de intarziere, dovada convocarii debitoarei la concilierea directa prealabila, calcul daune interese, factura fiscala seria CT XJE nr. 48323/12.11.2008 prin care se atesta plata onorariului avocat pentru 600 somatii de plata, extras de cont nr. 16/04.03.2008 prin care se atesta plata facturii.
Debitoarea, legal citat a formulat intampinare prin care a invocat exceptia necompetentei teritoriale a Judecatoriei Constanta si declinarea in favoarea instantei de la sediul social al creditoarei. Pe fondul cauzei solicita respingerea actiunii intrucat factura a fost achitata dupa primirea cererii de chemare in judecata, nu a solicitat rezilierea anticipata a contractuluzi pentru a putea fi obligata la plata daunelor interese, nu a primit convocarea la conciliere directa, neputand fi retinuta reaua-credinta.
Analizand actele si lucrarile dosarului, fata de exceptia necompetentei teritoriale, instanta retine urmatoarele:
Art. 2, alin.1 din OG 5/2001 stabileste ca cererile privind somatia de plata se depun la instanta competenta pentru judecarea fondului cauzei in prima instanta.
In cazul obligatiilor comerciale competenta este alternative, fie instanta in a carei raza se afla domiciliul paratului, astfel cum stabileste art. 5 Cpc, fie instanta in a carei raza se afla locul unde a luat nastere obligatia sau a locului platii.
  Art. 12 Cpc acorda reclamantului posibilitatea alegerii intre mai multe instante deopotriva competente.
In spete se constata ca Judecatoria Constanta nu este competenta sub nici un aspect din cele invocate. Astfel domiciliul debitorului este situat in mun. Bistrita Nasaud, acolo unde a luat nastere si obligatia de plata, respectiv locul incheierii contractului.
In privinta locului platii, instanta constata ca societatea creditoare are deschis cont la ING Bank Bucuresti, unde sumele cu titlu de debit urmeaza a fi virate, astfel ca introducerea actiunii la Judecatoria Constanta pentru motivul ca reprezentantul conventional al creditoarei are sediul in raza teritoriala a acestei instante nu este intemeiata. Faptul ca serviciile de telefonie mobila sunt prestate si pe teritoriul jud. Constanta nu are nici o relevanta in sustinerea competentei Judecatoriei Constanta din moment ce art. 10, pct.4 Cpc este neinterpretabil. Daca s-ar admite situatia contrara, actiunea ar putea fi introdusa si la instante straine, intrucat serviciile de telefonie mobile sunt prestate si in afara teritoriului tarii, fiind astfel eludate dispozitiile legale referitoare la competenta.
Pentru considerentele expuse anterior instanta urmeaza a admite exceptia necompetentei teritoriale a Judecatoriei Constanta si a declina competenta de solutionare a cererii in favoarea Judecatoriei Bistrita Nasaud.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:



Admite exceptia necompetentei teritoriale a Judecatoriei Constanta.
Declina competenta de solutionare a cererii, formulata de creditoarea S.C. CRMT S.A., in contradictoriu cu debitoarea NV, in favoarea Judecatoriei Bistrita Nasaud.
Cu recurs in 5 zile de la pronuntare.
Pronuntata in sedinta publica, azi, 25.09.2008.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Competenta teritoriala

Actiune in regres al angajatorului impotriva angajatului, intemeiata in baza - Sentinta civila nr. 381 din data de 25.05.2018
Competenta de solutionare a contestatiei impotriva deciziei de incetare a contractului de munca. Domiciliul reclamantului - Sentinta civila nr. 3 din data de 14.01.2014
Actiune formulata de un cetatean strain privind constatarea caracterului politic a masurii deportarii la munca fortata si acordare de despagubiri. - Sentinta civila nr. 411 din data de 11.04.2013
Conflict negativ de competenta. Succesiuni succesive. - Sentinta civila nr. 5/F din data de 19.02.2007
Conflict negativ de competenta. Inexistenta conditiilor care sa atraga competenta dupa calitatea persoanei. Stabilirea competentei de solutionare a cauzei in favoarea Judecatoriei Brasov. - Sentinta penala nr. 18/R din data de 27.06.2005
Competenta instantei romane. Prorogare de competenta. Contract in forma simplificata. Plata nedatorata. - Decizie nr. 33 din data de 04.05.2012
Actiune in conflict de munca promovata de organizatia sindicala in numele si pentru membrii sai de sindicat. Competenta teritoriala. - Decizie nr. 322 din data de 01.03.2010
Competenta teritoriala alternativa intre instantele domiciliilor paratilor-debitori principali. - Decizie nr. 464 din data de 27.05.2009
Functionar public. Eliberare din functie. Competenta teritoriala a instantei. Instanta legal sesizata. - Decizie nr. 611 din data de 13.05.2008
Indemnizatie pentru cresterea copilului. Competenta instantei de contencios administrativ. Data si conditiile acordarii indemnizatiei. - Decizie nr. 735 din data de 03.06.2008
Raporturi comerciale. Momentul si locul nasterii obligatiei. Competenta teritoriala - Decizie nr. 305 din data de 13.02.2006
Conflict de munca. Instanta competenta teritorial, conform art.284 alin.1 din codul muncii. - Decizie nr. 859 din data de 21.10.2004
minori si familie- incredintare minor - Sentinta civila nr. 13 din data de 11.01.2010
Competenta teritoriala determinata de locul producerii rezultatului infractiunii. Conflict negativ de competenta. - Hotarare nr. 151 din data de 11.03.2010
Declinare de competenta - Sentinta penala nr. 835 din data de 05.12.2011
Incuviintare executare silita - Decizie nr. 1766 din data de 07.06.2011
Competenta teritoriala - Hotarare nr. - din data de 20.05.2015
Competen?a instan?ei de luare a unor masuri provizorii aplicabile pe teritoriul Romaniei, chiar daca in cauza ar fi incidenta o clauza compromisorie in favoarea unui arbitraj strain (art. 35 din Regulamentul nr. 1215/2012). - Decizie nr. 456R din data de 11.05.2016
Competenta instantei in executare silita - Decizie nr. 7 din data de 09.01.2012
Necompetenta generala a instantelor romane. Stabilirea corecta de catre instanta de fond a temeiului de drept prioritar. - Decizie nr. 125 din data de 13.03.2012