InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Campulung

furt calificat

(Sentinta penala nr. 268 din data de 01.12.2009 pronuntata de Judecatoria Campulung)

Domeniu Furt | Dosare Judecatoria Campulung | Jurisprudenta Judecatoria Campulung


R O M A N I A
JUDECATORIA CAMPULUNG
Dosar nr_../205/2009 (Numar in format vechi _/2009)
SENTINTA PENALA Nr. 268
Sedinta publica de la _decembrie 2009
Completul compus din:
PRESEDINTE: _..
GREFIER: _.
Ministerul Public - Parchetul de pe langa Judecatoria Campulung, reprezentat prin ____..
 ?
     La ordine fiind amanarea de pronuntare asupra cauzei penale, privind inculpatul C. V.-M., partile civile G. R.-D. si I. C. si parta vatamata B.I.-L., avand ca obiect furtul calificat, fapta prev. de art 208 - 209 C.p. si art. 210 C.p.
     La apelul nominal facut in sedinta publica nu au raspuns partile.
     Procedura legal indeplinita.
     Dezbaterile asupra cauzei au avut loc in sedinta publica de la _.. decembrie 2009, sustinerile fiind consemnate in incheierea de la acea data, incheiere ce face parte integranta din prezenta sentinta.
     Deliberand,

INSTANTA
     Asupra  dosarului  penal  de  fata  se  constata  urmatoarele:
          La  data  de  25 august 2009  s-a  inregistrat  la  aceasta  instanta  sub  nr. _../205/2009 (numar in format vechi _./2009) dosarul penal cu nr. _./P/2009 impreuna  cu   rechizitoriul  nr_../P/2009 din  12  august 2009  al  Parchetului  de  pe  langa  Judecatoria  Campulung,  judetul  Arges,   privind  pe  inculpatul major C. V. M., domiciliat  in comuna S., sat. O., judetul Arges,  in  vederea  judecarii  cauzei  pentru  infr. prev. si  ped de art. 208 al. 1 - 209 al. 1 lit. i C.p, art. 210 al. 1 C.p si art. 208 al. 1 C.p cu aplic. art. 33 lit.a C.p si in cond. art. 37 lit. a C.p
           Prin rechizitoriul nr. 82/P/2009 din  12 august 2009, intocmit  de Parchetul de  pe  langa  Judecatoria  Campulung,  judetul  Arges,  s-a  dispus  trimiterea  in  judecata   in  stare  de  libertate  a  inculpatului major C. V. M., retinandu-se in sarcina acestuia  comiterea la trei date diferite a  infr.  de  furt   prev. si  ped de art. 208 al. 1 - 209 al. 1 lit. i C.p, art. 210 al. 1 C.p si art. 208 al. 1 C.p cu aplic. art. 33 lit.a C.p si in cond. art. 37 lit. a C.p 
      S-au avut in vedere mijloacele de proba administrate in cursul urmaririi penale respectiv : plangerea si declaratiile reprezentantilor partilor vatamate G. R. D., I.C. si partea vatamata B. I.., proces verbal de constatare, declaratiile martorilor B. V., U. I., S. V., S.V., U. Gheorghe,  U.A.,    B.V., M. V. S., P. A. F., adrese de evaluare a prejudiciului si declaratiile invinuitilor .
In cadrul cercetarii judecatoresti au fost audiati martorii Bu. V., U. I., Stefan V., partile vatamate G. R. D., I. C. si inculpatul C. V.M..
     Analizand ansamblul materialului probatoriu administrat in cauza instanta retine urmatoarele :
   In perioada decembrie 2008 - iunie 2009 la Posturile de Politie din localitatile S. si B. au fost reclamate mai multe fapte de furt calificat,initial inregistrate cu autori necunoscuti, iar in urma investigatiilor facute  s-a stabilit ca persoana care a comis aceste fapte este invinuitul C. V. M..
Din probele administrate in cauza penala reunita prin ordonanta de  conexare din 10.08.2009 s-a stabilit cu certitudine ca invinuitul C. V. M. a comis trei fapte de furt in urmatoarele imprejurari:
1. In dupa - amiaza zilei de 24 decembrie 2008, in jurul orelor 15,00
invinuitul a mers la un imobil despre care avea cunostinta ca nu este locuit, detinut de partea vatamata  G. R. D. situat in comuna S. , unde a patruns prin efractie sustragand un aragaz cu patru ochiuri si butelia de gaz Shell, bunuri ce au fost transportate in locuinta numitului I.C.; la 26 decembrie 2008 invinuitul a vandut, prin intermediul martorei P. E., martorului S. V. aragazul cu patru ochiuri si butelia Shell pentru suma de 350 lei. Valoarea bunurilor sustrase la 24 decembrie 2008 a fost de 436,13 lei.
2.In perioada mai 2007 - 15 martie 2009 invinuitul C. V.M. a fost gazduit in locuinta partii vatamate I. C. din comuna S. pentru a efectua munci specifice unei gospodarii din mediul rural. La 15 martie 2009 , in jurul orelor 17,00 dupa o cearta violenta cu partea vatamata I.C. s-a hotarat sa paraseasca locuinta in care era gazduit, insa inainte de aceasta s-a decis sa sustraga unele bunuri pe care sa le vanda, respectiv un aparat de sudura si 7 cutii ce contineau gresie cu dimensiunea 30x30 cm. In aceeasi seara invinuitul s-a deplasat cu un autoturism condus de martorul M. V.S. la locuinta martorului U.I. din comuna S. caruia i-a vandut aparatul de sudura si gresia pentru suma de 220 lei. Conform evaluarilor de la dosar, valoarea aparatului de sudura este de 350 lei, iar a gresiei de 280 lei, astfel ca prejudiciul creat partii vatamate I. C.este de 630 lei.
3.La 26 iunie 2009, in jurul orelor 17,30 invinuitul C. V. M. se afla pe malul Raului B. pe raza comunei B. in punctul "L. B." si a observat ca in apropiere partea vatamata B. I.L. se scalda in rau si profitand de aceasta imprejurare a sustras  de pe mal o bicicleta marca Mountainbike, un telefon mobil marca LG KP 260, o suma de bani pe care partea vatamata nu o poate preciza cu certitudine si mai multe haine printre care si o pereche de pantaloni scurti ( tip boxer).Invinuitul a fugit de la locul faptei folosindu-se de bicicleta sustrasa si s-a deplasat la un bar din comuna S.unde s-a intalnit cu martorul S. F. caruia i-a oferit spre vanzare telefonul marca LG KP 260 insa martorul i-a propus un schimb cu propriul telefon mobil si respectiv o diferenta de 20 lei, propunere acceptata de invinuit. La 27 iunie 2009 partea vatamata B. I. L. impreuna cu mai multe rude au identificat autorul faptei intr-un restaurant din comuna S.. Recunoscand pe partea vatamata, invinuitul a parasit in fuga localul abandonand bicicleta Mountainbike sustrasa in ziua precedenta ce se afla parcata in fata barului.
Conform adresele de la dosar valoarea bunurilor sustrase este de 298 lei - bicicleta Mountainbike si 310 lei telefonul mobil marca LGKP 260 - in total 608 lei.
     Audiaza in cauza, partea vatamata B.I. L. a declarat in fata organelor de politie ca si-a recuperat toate bunurile si nu se mai constituie parte civila.
Invinuitul a recunoscut cu greu faptele comise la 24 decembrie 2008, 15 martie 2009 si respectiv 26 iunie 2009, continuand sa nege savarsirea acestora.
La finalizarea cercetarilor, cu ocazia prezentarii materialului de urmarire penala in fata procurorului, invinuitul a recunoscut si a regretat faptele comise.
     In faza cercetarii judecatoresti a cauzei,  inculpatul  a  fost  legal  citat,  asigurandu-i - se aparator  din  oficiu,   avocat   D. E.,   conform  actului  de  la  fila  24  dosar; de asemenea au fost legal citate partile civile G. R. D.,I. C. si partea vatamata B.I. L., cat si martorii mentionati in actul de sesizare al instantei.
     In instanta, in prezenta aparatorului ales a fost audiat inculpatul Cotosman Vasile Madalin  si de asemenea, partile civile G. R.D.,I. C., martorii B. V., U.I., S. V..
     Pentru faptele comise de catre inculpat partea vatamata G.R.D. s-a constituit parte civila cu suma de 399,99 lei reprezentand contravaloarea unui aragaz, iar partea vatamata I. C. s-a constituit parte civila cu suma de 1.500 lei reprezentand contravaloarea a sapte cutii de gresie, aratand ca aparatul de sudura a fost recuperat de la martorul U.I., caruia il vandu-se inculpatul.
     Faptele  inculpatului   s-au  comis  in  conditiile  mai  sus  descrise, incadrarea  juridica  a  faptelor este  legala, intrucat pe  parcursul  judecatii   nu  s-a  administrat nici  o  alta  proba  noua,  care  sa  duca  la  schimbarea  situatiei  de  fapt,  instanta  retinand  ca  atare   atat  situatia   mai  sus   expusa  cat  si  incadrarea  juridica  data  faptelor  deduse  judecatii  pentru inculpat  apreciindu-le  ca temeinice  si  legale
       Examinand   materialul  probator   administrat in  cauza,   atat  in  faza  de  urmarire  penala  cat  si  pe   parcursul  cercetarii  judecatoresti,   instanta  retine  ca  inculpatul  se  face  vinovat de  comitrerea  faptelor   de   furt,  asa  cum s-au  retinut  in  rechizitoriu si  pentru  care  acesta  urmeaza  sa  fie  sanctionat  penal. Situatia de fapt expusa a fost retinuta din coroborarea mijloacelor de proba administrate in cursul urmaririi penale si in cadrul cercetarii judecatoresti mentionate anterior .
In drept urmeaza a se retine in sarcina inculpatului savarsirea infractiunii prev. si ped. de art. . 208 al. 1 - 209 al. 1 lit. i C.p, art. 210 al. 1 C.p si art. 208 al. 1 C.p cu aplic. art. 33 lit.a C.p si in cond. art. 37 lit. a C.p.
     Instanta va retine ca inculpatul C. V.M. a mai fost sanctionat cu amenda administrativa conform, art.18/1 C.p. prin Ordonanta nr. 464/P/2009 a Parchetului de pe langa Judecatoria Campulung, iar din cazierul judiciar depus la dosar rezulta ca prin sentinta penala nr. 59 din 20.03.2009 a Judecatoriei Campulung invinuitul a fost condamnat la o pedeapsa de  un an inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de conducere fara permis - fapta prev. de art. 86 al. 1 din Codul rutier.
     Avand in vedere cele de mai sus urmeaza a se face aplicarea Deciziei nr.42/13.10.2008 a Sectiilor Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
     In consecinta instanta, in baza art. 208  alin. 1-209 alin.1 lit. i C.p. cu aplicarea art. 33 lit. a, condamna pe inculpatul C. V.-M., pentru fapta comisa la data de 24.12.2008 - la 3 (trei) ani inchisoare, in conditiile art. 57 C.p.
     In baza art. 210  alin. 1 raportat la art. 208 alin.1 C.p. cu aplicarea art.33 lit. a, condamna pe inculpatul C. .-M. pentru fapta comisa la data de 15.03.2009 - la 3(trei)  ani inchisoare, in conditiile art. 57 C.p.
     In baza art. 208 alin.1 C.p.cu aplicarea art.33 lit.a si art.37 lit.a, condamna pe inculpatul C. V.-M. pentru fapta comisa la data de 26.06.2009 - la 3 ani inchisoare, in conditiile art. 57 C.p.
     In baza art. 85 C.p. anuleaza pedeapsa de 1 (unu) an inchisoare cu suspendare - aplicata prin S.p. nr. 59/20.03.2009 a Judecatoriei Campulung.
     In baza art. 33 lit.a. C.p. raportat la art.34 lit. b C.p. si art.39 C.p. - contopeste pedeapsa de 1 (unu) an inchisoare, a carei executare a fost initial suspendata, cu cele trei pedepse  de cate 3 (trei)  ani inchisoare - aplicate prin prezenta sentinta si condamna inculpatul la pedeapsa cea mai grea cea de 3 (trei)  ani inchisoare, in conditiile art.57 C.p.
     In baza art. 71 C.p. interzice inculpatului pe durata executarii pedepsei drepturile prev. de art.64 lit. a, b C.p.
     Ia act ca partea vatamata B. I.-L., domiciliat in comuna T., sat B., judetul Arges - nu se constituie parte civila.
     In baza art.14 si art.345 C.p.p. raportat la art. 998-999 C.civ. obliga inculpatul Cotosman Vasile-Madalin - la plata sumei de 399,99 lei catre partea civila G. R.-D., reprezentand contravaloarea unui aragaz.
     In ce priveste  partea civila I. C. urmeaza a fi admisa actiunea civila, numai cu privire la suma de 280 lei, reprezentand contravaloarea a sapte cutii de gresie, valoare rezultata din actele de la urmarirea penala, nefacand dovada in fata instantei ca, cele sapte cutii de gresie ar valora mai mult.
     In baza art.191 al.1 C.p.p. obliga inculpatul C. V.-M. - la plata cheltuielilor judiciare catre stat in cuantum de 1.000 lei, din care 200 lei se vor achita anticipat, ca onorariu din oficiu din fondurile Ministerului Justitiei - pentru avocat D. E..

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE
     In baza art. 208  alin. 1 - 209 alin.1 lit. i C.p. cu aplicarea art.33 lit. a, condamna pe inculpatul C.V.-M., .- pentru fapta comisa la data de 24.12.2008 - la 3 (trei) ani inchisoare, in conditiile art. 57 C.p.
     In baza art. 210  alin. 1 raportat la art. 208 alin.1 C.p. cu aplicarea art.33 lit. a, condamna pe inculpatul C. V.-M. pentru fapta comisa la data de 15.03.2009 - la 3(trei)  ani inchisoare, in conditiile art. 57 C.p.
     In baza art. 208 alin.1 C.p.cu aplicarea art.33 lit.a si art.37 lit.a, condamna pe inculpatul C.V.-M. pentru fapta comisa la data de 26.06.2009 - la 3 ani inchisoare, in conditiile art. 57 C.p.
     In baza art. 85 C.p. anuleaza pedeapsa de 1 (unu) an inchisoare cu suspendare - aplicata prin S.p. nr. 59/20.03.2009 a Judecatoriei Campulung.
     In baza art. 33 lit. a. C.p. raportat la art. 34 lit. b C.p. si art.39 C.p. - contopeste pedeapsa de 1 (unu) an inchisoare, a carei executare a fost initial suspendata, cu cele trei pedepse  de cate 3 (trei)  ani inchisoare - aplicate prin prezenta sentinta si condamna inculpatul la pedeapsa cea mai grea cea de 3 (trei)  ani inchisoare, in conditiile art.57 C.p.
     In baza art. 71 C.p. interzice inculpatului pe durata executarii pedepsei drepturile prev. de art.64 lit. a, b C.p.
     Ia act ca partea vatamata B. I.-L., domiciliat in comuna T.,sat B., judetul Arges - nu se constituie parte civila.
     In baza art.14 si art.345 C.p.p. raportat la art. 998-999 C.civ. obliga inculpatul C. V.-M. - la plata sumei de 399,99 lei catre partea civila G. R.-D., domiciliat in comuna S., judetul Arges, reprezentand contravaloarea unui aragaz si a sumei de 280 lei catre partea civila I. C., domiciliat in comuna S.,judetul Arges, reprezentand contravaloarea a sapte cutii de gresie.
     In baza art.191 al.1 C.p.p. obliga inculpatul C. V.-M. - la plata cheltuielilor judiciare catre stat in cuantum de 1.000 lei, din care 200 lei se vor achita anticipat, ca onorariu din oficiu din fondurile Ministerului Justitiei - pentru avocat D. E..
     Cu drept de apel in termen de 10 zile de la pronuntare pentru Ministerul Public,  inculpat si de la comunicare pentru partile civile G.Ro.-D., I. C.  si partea vatamata B. I.-L..
     Pronuntata in sedinta publica, azi,_.. decembrie 2009.
                    Judecator,                                                              Grefier,
                     _____..                                                                    _____..  
1
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Furt

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
furt calificat - Hotarare nr. 944 din data de 08.06.2017
Furt calificat (art.209 C.pen.) - Sentinta penala nr. 7 din data de 29.01.2014
Furt calificat - Decizie nr. DP245/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. Dp208/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP61/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP6/A/2008 din data de 31.03.2009
Plangere 278 Cpp. Inceperea urmaririi penale - Decizie nr. DP185/R/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat in forma continuata Pluralitatea actelor de executare .Gresita pronuntare a 2 solutii diferite de instanta de fond [ achitare si condamnare ] – inexistenta unei pluralitati de infractiuni .Inlaturarea in recurs a actelor de executare ... - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Furt calificat Neindeplinirea conditiilor suspendarii conditionate a executarii pedepsei - Decizie nr. 205 din data de 16.08.2010
Furt calificat . Imposibilitatea inculpatilor de a se prezenta la judecarea fondului si de a instiinta despre aceasta imposibilitate [.art 385 ind 9 , pct 21 ] Desfiintarea in recurs a hotararii instantei de fond si trimiterea cauzei spre rejudecare - Decizie nr. 214 din data de 14.06.2010
Furt calificat Concurs real de infractiuni Anularea suspendarii conditionate a pedepselor aplicate anterior - Decizie nr. 32 din data de 17.02.2010
Furt calificat Retinerea circumstantelor agravante la stabilirea pedepsei - Decizie nr. 18 din data de 27.01.2010
Retinerea corecta a starii de fapt si a vinovatiei fata de ansamblul materialului probator - Decizie nr. 52 din data de 03.03.2010
Furt calificat Violoare de domiciliu Aprecierea corecta a probatoriului administrat in cauza la stabilirea vinovatiei inculpatului si la incadrarea juridica - Decizie nr. 43 din data de 24.02.2010
Furt calificat in forma continuata . Unitate legala de infractiune .Excluderea actelor materiale inexistente . Pluralitate de inculpati .Inlaturarea achitarii unora dintre inculpati in apel - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Concurs de infractiuni .Contopirea pedepselor . Dozarea cuantumului pedepsei - Decizie nr. 1 din data de 06.01.2010
Furt calificat .- Taiere fara drept de arbori , art 108 , alin 1 , Legea 46 / 2008 Confiscare speciala , art 118, alin 4 , Cod Penal - Decizie nr. 2 din data de 13.01.2010