InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Campulung

plangere impotriva incheierii de carte funciara (Art.52 alin.2 Legea nr.7/1996)

(Sentinta civila nr. 8 din data de 28.11.2008 pronuntata de Judecatoria Campulung)

Domeniu Plangeri prealabile | Dosare Judecatoria Campulung | Jurisprudenta Judecatoria Campulung

Dosar nr. 3287/205/2008 (Numar in format vechi 3301/2008)
R O M A N I A

JUDECATORIA CAMPULUNG

SENTINTA   CIVILA  Nr. 2545
Sedinta publica de la .. Noiembrie 2008
Completul compus din:
PRESEDINTE  : __
Grefier :  _. Pe rol judecarea cauzei civile privind pe petentul B.N.P. G.I.,  cu sediul in P_.., jud. A_ si pe persoanele interesate  G.-D. G., G.- D. E.,  domiciliati in  M. . , jud. A. ,   C. P. J.,  cu resedinta  in com. D. jud. A. ,  avand ca obiect plangere impotriva incheierii de carte funciara (Art.52 alin.2 Legea nr.7/1996)
  Actiunea a fost timbrata cu suma de 20 lei   ,  conform chitantei seria TS5 nr. 0982676 depusa la dosar , si a  fost aplicat timbru  judiciar in valoare de  0,5 lei .
La apelul nominal facut in sedinta publica   a raspuns  av. S. I..  pentru B.N.P. G. I. care, la  randul  sau ,  are  calitatea de mandatar in baza  art. 7 pct. 7.7  din contractul de  vanzare -  cumparare  autentificat  sub nr. ../22.08.2008 , pentru  persoanele interesate .
Procedura  de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul  de sedinta ,  dupa care ; 
Av. S. I.  a depus la  dosar  imputernicirea  avocatiala emisa in baza  contractului  de asistenta  juridica nr. _./27.11.2008 ; precizare  la actiune ; incheierea de  indreptare  a erorii materiale  pronuntata de  Tribunalul P.in  dosarul  _/2000 . A  solicitat  ca actele de procedura  pentru C. P.J.  sa  fie   comunicate B.N.P  I. G.   baza  art. 7 pct. 7.7  din contractul de  vanzare -  cumparare  autentificat  sub nr. _/22.08.2008.
In  dovedirea plangerii , av. S. I. a  solicitat  incuviintarea probei  cu inscrisurile depuse la  dosar .
Instanta a incuviintat  proba   cu inscrisurile  depuse la  dosar  apreciind-o  pertinenta ,  concludenta si utila   solutionarii   cauzei .
Nemaifiind cereri de formulat  sau probe de administrat , instanta a constatat cauza in stare de judecata si a acordat  cuvantul pentru concluzii pe fond .
Av. S. I.  a pus concluzii de admitere a plangerii. A  solicitat  desfiintarea incheierilor  nr_. si _ pronuntate de  Biroul de Cadastru  si Publicitate Imobiliara  C.. si  dispunerea  inscrierii in  Cartea  funciara  a dreptului  de proprietate  asupra  imobilelor  ce   au  facut  obiectul   contractului  de vanzare -  cumparare  autentificat  sub nr. _/22.08.2008  la B.N.P  I. G.   in favoarea  cumparatorului C. P. J..

     

INSTANTA

Deliberand asupra cauzei civile de fata  constata urmatoarele:
La 7 noiembrie 2008  a fost inregistrata pe rolul acestei instante sub nr. 3287/205/2008 (Numar in format vechi 3301/2008) plangerea  formulata de notarul public G. I. , in calitate de mandatar al numitilor G.-D. ., GOLOGAN - D. E., C. P. J. impotriva incheierilor nr. _ si 1_.    din data de _ 2008  ale  O.C.P I  A. - Biroul   de cadastru  si publicitate imobiliara C.., prin care s-a solicitat desfiintarea celor doua incheieri si obligarea Biroului de cadastru la intabularea dreptului de proprietate dobandit de catre cumparatorul din contractul de vanzare cumparare autentificat sub nr_. din 22 august 2008.
In motivarea actiunii se arata ca prin contractul de vanzare cumparare autentificat sub nr. 2016 din 22 august 2008 al  B.N.P. G. I. , C. P. J. , cetatean francez cu drept de rezidenta in Romania, a dobandit dreptul de proprietate asupra unui teren intravilan construibil in suprafata de  903 mp arabil , situat in intravilanul   comuna  D. , sat  P., jud. A., avand  nr. cadastral  _, in scopul construirii unei locuinte secundare , pct. 3.4. din contract, si a unei cote de 1 din terenul intravilan cu numarul cadastral 317/3 , pentru accesul la calea publica la primul teren.
In motivarea plangerii se arata ca potrivit punctului 3 al. 1 fraza a II a din Anexa VII a art. 20 partea a IV a din Tratatul de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana , ratificat de Romania prin Legea nr. 157/2005  dobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor resedinte secundare de catre resortisantii statelor membre cu drept legal de rezidenta in Romania se efectueaza prin normele si procedurile aplicabile resortisantilor romani .
Tot  astfel, potrivit art. 3 din Legea nr. 312/2005 cetateanul unui stat membru poate dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor in aceleasi conditii cu cele prevazute de lege pentru cetatenii romani.
Reglementarile evocate fac importante distinctii intre cetatenii Uniunii Europene  rezidentei in Romania si nerezidenti in Romania si terenuri pentru resedinte secundare, deci construibile, intravilane si trenuri agricole.
Cererea de intabulare trebuia admisa intrucat un cetatean roman poate dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor intocmai ca si un cetatean strain rezident in Romania.
Pentru construirea unei locuinte , deci si a unei resedinte , este necesar ca terenul dobanditorului  sa fie construibil in intelesul art. 141 al. 2 din codul fiscal , respectiv orice teren amenajat sau neamenajat pe care se poate executa constructii conform legislatiei in vigoare, legislatia in vigoare fiind in principiu Legea nr. 50/1991 , care in anexa nr. 2 defineste ca teren in limitele caruia este permisa realizarea de constructii terenurile situate in intravilanul localitatilor , indiferent de categoria de folosinta. Aceasta situatie cu privire la terenuri se dovedeste prin intermediul certificatului de urbanism, act care a existat la autentificarea contractului de vanzare cumparare.
Motivarea din cele doua incheieri de includere a unui teren intravilan in categoria terenurilor cu destinatie agricola creeaza in mod evident o discriminare a dobanditorilor dreptului de proprietate asupra terenurilor pentru resedinte secundare de catre cetatenii Uniunii Europene rezidenti in Romania si cetatenii romani si conduce la inaplicabilitatea Legii nr. 312/2005 .
Se mai arata ca prin incheierile atacate a fost incalcata competenta materiala a registratorului de carte funciara prevazuta de art. 48 al. 1 lit. a din legea nr. 7/1996 , potrivit cu care acesta, pentru solutionarea cererii de intabulare, verifica daca inscrisul prin care s-a dobandit dreptul de proprietate asupra terenului este incheiat cu respectarea formelor prescrise de lege, deci a cerintelor privitoare la validitatea formei actului juridic , iar nu ale fondului dreptului dobandit prin act.
Au fost atasate incheierile atacate precum si actele ce au fost depuse la Biroul de cadastru  si publicitate imobiliara C_.
La 28 noiembrie 2008 cererea a fost precizata in sensul ca s-a solicitat desfiintarea celor doua incheieri si a se dispune intabularea in cartea funciara a dreptului de proprietate asupra imobilelor ce au facut obiectul contractului de vanzare cumparare autentificat   sub nr. _ din 22 august 2008  a B.N.P  I. G_ .
Analizand actele si probele dosarului, instanta retine urmatoarele.
Prin contractul de vanzare cumparare autentificat   sub nr. _ din 22 august 2008  a B.N.P  I.. G..  cetateanul francez cu rezidenta in Romania , C.P. J. a dobandit de la G.-D. G., G. - D. E.  dreptul de proprietate cu privire la imobilul  teren  in  suprafata de  903 mp arabil , situat in intravilanul   com. D. , sat  P. , jud. Arges , avand  nr. cadastral  .. invecinat la N  cu  rest proprietate G. -D.  E. si G. - D.  G. ; parcela 2A cu nr . cadastral _ si parcela 4 Dr. cu nr.  cadastral _. la  sud  cu Coasta  Luncii ; la E  cu  M. R. si la  V  cu D. I. , precum  si  cu  privire la  imobilul  compus  din cota  indiviza  de 1/2   din terenul  intravilan  4Dr , categoria  de  folosinta  - drum  in  suprafata  masurata de  194 mp situata in comuna D., sat  P., jud. A. ,  avand  nr. cadastral  317/3  invecinat  la N   cu rezerva  drum   comunal  ,la S  cu rest  proprietate  cumparator - parcela 3 A , cu  nr. cadastral  _  la E   cu rest  proprietate  G.  D.  E.  si G. D. G., la V   cu  D. I..
Prin incheierile  nr. _ si _    din data de 1 oct. 2008  ale  O.C.P I  A. - Biroul   de cadastru  si publicitate imobiliara C. a fost respinsa cererea de intabulare a dreptului de proprietate cu privire la aceste imobile , motivat de faptul ca , potrivit prevederilor art. 5 al. 1 din legea nr. 312/2005 privind dobandirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor de catre cetatenii straini si apatrizi , precum si de persoanele juridice straine ,"Cetateanul unui stat membru , apatridul cu domiciliul intr-un stat membru sau in Romania , precum si persoana juridica constituita in conformitate cu legislatia unui stat membru pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole , padurilor si terenurilor forestiere la implinirea unui termen de 7 ani de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana", astfel ca petentul C.P. J. nu poate dobandi dreptul de proprietate asupra terenului in suprafata de 903 mp. teren agricol, decat dupa implinirea acestui termen.
Din actele aflate la dosarul cauzei , respectiv certificatul de inregistrare_  nr _.  eliberat la data de 13 august 2008 de catre OR.I. reiese ca petitionarul C. P. J. este rezident in Romania, avand domiciliul in comuna D., judetul A..
Terenul ce a facut obiectul contractului de vanzare cumparare, desi are categoria de folosinta agricol,  este situat in intravilanul localitatii D. a fost dobandit in vederea edificarii unei constructii , deci a unei resedinte secundare,  fapt  dovedit  de  certificatul de urbanism nr. 51 din 20 august 2008 emis de Primaria Comunei D. ,  aflat la fila 21 dosar.
Potrivit dispozitiilor art. 3 din Legea nr. 312/ 2005 privind dobandirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor de catre cetatenii straini si apatrizi, precum si de catre persoanele juridice straine "Cetateanul unui stat membru , apatridul cu domiciliul intr-un stat membru sau in Romania , precum si persoana juridica constituita in conformitate cu legislatia unui stat membru pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor in aceleiasi conditii cu cele prevazute de lege pentru cetatenii romani si pentru persoanele juridice  romane."
Anterior adoptarii acestor dispozitii , Romania a semnat Tratatul  de aderare la Uniunea Europeana, ratificat  prin legea nr. 157 din 24 mai 2005 .
In  capitolul 3 din acest act normativ intitulat "Libera circulatie a  capitalurilor din Tratatul de aderare" se prevede ca  " Fara a aduce atingere obligatiilor prevazute de Tratatul de instituire a unei Constitutii pentru Europa, Romania poate mentine in vigoare, timp de cinci de la data aderarii, restrictiile stabilite de legislatia sa  , existente la momentul semnarii tratatului de aderare , cu privire la dobandirea proprietatii asupra terenurilor pentru resedinte secundare  de catre resortisantii statelor membre  sau ai statelor care nu sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE) , nerezidenti in Romania , precum si de catre societatile constituite in conformitate cu legislatia altui stat membru sau a unui stat membru al ASEE si care nu sunt stabilite , si nici nu au o sucursala sau o reprezentanta pe teritoriul Romaniei.
Resortisantilor statelor membre si resortisantii statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European cu drept legal de rezidenta in Romania, nu li se aplica dispozitiile paragrafului precedent sau orice alte norme au proceduri , altele decat cele care se aplica resortisantilor romani.
Prin urmare, petitionarului  C. P. J. , cetatean francez care este rezident in Romania, ii sunt aplicabile dispozitiile care se aplica resortisantilor romani, si prin urmare are dreptul de a dobandi teren pentru resedinta secundara.
Fata de toate cele aratate, vazand si dispozitiile legale sus mentionate, instanta urmeaza a admite plangerea , a schimba in totalitate  incheierile nr. _ si _  din data de 1 oct. 2008  ale  O.C.P I  A. - ale  Biroului   de cadastru  si publicitate imobiliara C..   si  a dispune intabularea in  Cartea funciara  a localitatii  D.  a dreptului  de proprietate  a petitionarului  C. P.  J.  cu privire la  imobilul  teren  in  suprafata de  903 mp arabil , situat in intravilanul   com. D. , sat  P. , jud. A. , avand  nr. cadastral  317/2 invecinat la N  cu  rest proprietate G.- D.  E.  si G.- D.  G. ; parcela 2A cu nr . cadastral _ si parcela 4 Dr. cu nr.  cadastral _ la  sud  cu Coasta  Luncii ; la E  cu  M. R. si la  V  cu D. I. , precum  si  cu  privire la  imobilul  compus  din cota  indiviza  de 1/2   din terenul  intravilan  4Dr , categoria  de  folosinta  -drum  in  suprafata  masurata de  194 mp situata in comuna D., sat  P. , jud. A. ,  avand  nr. cadastral  ..  invecinat  la N   cu rezerva  drum   comunal  ,la S  cu rest  proprietate  cumparator - parcela 3 A , cu  nr. cadastral  ..  la E   cu rest  proprietate  G. D.  E.  si G. D.  G. , la V   cu  D. I. , imobile  ce au  facut  obiectul  contractului  autentificat   sub nr. _. din 22 august 2008  a B.N.P  I. G.. PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII

HOTARASTE

Admite plangerea  precizata  privind pe petentul B.N.P. G.I.,  cu sediul in _, ., jud. A.si pe persoanele interesate  G.-D.G., G. - D. E.,  domiciliati _ , jud. A.,   C. P. J.,  cu resedinta  in com. D. jud. A. , si in consecinta:
Schimba in tot incheierile nr. _ si _.  din data de 1 oct. 2008  ale  O.C.P I  A. - Biroul   de cadastru  si publicitate imobiliara C..   si  dispune intabularea in  Cartea funciara  a localitatii  D_  a dreptului  de proprietate  a petitionarului  C.P. J..   cu privire la  imobilul  teren  in  suprafata de  903 mp arabil , situat in intravilanul   com. D. , sat  P., jud. A. , avand  nr. cadastral  . invecinat la N  cu  rest proprietate G. - D.  E. si G. - D. G. ; parcela 2A cu nr . cadastral _ si parcela 4 Dr. cu nr.  cadastral _ la  sud  cu Coasta  Luncii ; la E  cu  M. R. si la  V  cu D.I. , precum  si  cu  privire la  imobilul  compus  din cota  indiviza  de 1/2   din terenul  intravilan  4Dr , categoria  de  folosinta  -drum  in  suprafata  masurata de  194 mp situata in com. D., sat  P. , jud. A. ,  avand  nr. cadastral  _  invecinat  la N   cu rezerva  drum   comunal  ,la S  cu rest  proprietate  cumparator - parcela 3 A , cu  nr. cadastral  ..  la E   cu rest  proprietate  G.  D.  E.  si G. D.  G. , la V   cu  D. I. , imobile  ce au  facut  obiectul  contractului  autentificat   sub nr.. din 22 august 2008  a B.N.P  I.G.
Cu apel  in termen de 15  zile de la comunicare .
Pronuntata in sedinta publica de la 28 Noiembrie 2008.

 PRE;EDINTE,                              GREFIR,

_/..
02 Decembrie 2008
6 ex

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Plangeri prealabile

plangere impotriva procurorului - Hotarare nr. 3794 din data de 21.12.2017
alte plangeri - Hotarare nr. 3792 din data de 13.12.2017
Plangere impotriva rezolutiei procurorului de neincepere a urmaririi penale Competenta prim procurorului adjunct in solutionarea plangerii - Decizie nr. 141 din data de 19.04.2010
Plangere contra solutiei procurorului. Casare cu trimitere pentru nerespectarea dispozitiilor art.278/1 al.8 lit.b. Nemotivare. - Decizie nr. 298 din data de 18.12.2009
- Sentinta penala nr. 78 din data de 28.05.2008
abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, prev. de art.246 C.pen. ?i favorizarea infractorului prev. de art.264 C.pen - Sentinta penala nr. 1 din data de 21.03.2012
Plangerea petentului vizeaza un act al procurorului, efectuat in cursul urmaririi penale, care nu poate fi atacat decat in fata procurorului ierarhic superior, nu si in fata instantei de judecata. Legea nu permite atacarea in fata instantei de judecata, d - Hotarare nr. 558/R din data de 07.06.2013
Santaj. Elemente constitutive. - Sentinta penala nr. 1/F din data de 16.03.2011
Santaj. Elemente constitutive. - Sentinta penala nr. 1/R din data de 16.03.2011
PLANGERE ORDONANTA PROCUROR, ADMITERE - Sentinta penala nr. Sedinta Camerei de Consiliu din data de 16.05.2013
Plangere contraventionala - Decizie nr. 188/R din data de 15.02.2013
Respins recurs plangere contaventionala OPC. - Decizie nr. 253/R din data de 18.02.2010
Recurs, infractiune urmaribila la plangerea prealabila a partii vatamate. - Decizie nr. 127 din data de 05.04.2012
Art. 2781 Cod Procedura Penala. - Sentinta penala nr. 332/S din data de 30.11.2011
Art. 2781 Cod Procedura Penala. - Sentinta penala nr. 337/S din data de 07.12.2011
Plangere prealabila, momentul in care incepe sa curga termenul prevazut de art. 284 alin. 1 Cod Procedura Penala. Cu opinie separata. - Sentinta penala nr. 577/R din data de 16.12.2011
Recurs plangere rezolutie procuror. Respins - Sentinta penala nr. 3 din data de 29.10.2009
Recurs plangere rezolutie procuror – respins - Sentinta penala nr. 1 din data de 29.10.2009
Plangere impotriva deciziei C.N.S.C. Inaplicabilitatea dispozitiilor O.U.G. nr.34/2006. Desfiintarea deciziei atacate si trimiterea contestatiei spre solutionare instantei competente. - Decizie nr. 2160 din data de 27.07.2011
Anularea din oficiu a procedurii de atribuire de catre C.N.S.C.Conditii. - Decizie nr. 1 din data de 05.01.2010