InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Campina

Savarsirea faptei contraventionale in conditiile starii de necesitate

(Sentinta civila nr. 521 din data de 10.02.2010 pronuntata de Judecatoria Campina)

Domeniu Plangeri prealabile | Dosare Judecatoria Campina | Jurisprudenta Judecatoria Campina

Savarsirea faptei contraventionale in conditiile starii de necesitate

      Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante sub nr. ..., contestatorul H.D a solicitat anularea procesului verbal seria CC nr. ... incheiat de catre intimat.
      In motivarea plangerii searata ca la data ... petentul circula cu autoturismul cu nr. de inmatriculare ... pe DN1, directia Brasov catre Ploiesti, fiind oprit de catre un agent de politie in apropierea localitatii Baicoi si aducandu-i-se la cunostinta faptul ca a fost surprins circuland cu viteza de 164 km/h.
Petentul subliniaza faptul ca operatorul radar si agentul constatator nu sunt una si aceeasi persoana, precum si faptul ca procesul verbal in cauza nu contine nicio mentiune referitoare la " tipul stationar sau mobil " al aparatului.
Se mai precizeaza ca actul sanctionator nu a fost incheiat pe un formular de tip 1D, conform prevederilor legale, si nu se precizeaza in cuprinsul acestuia seria aparatului radar, numarul certificatului de omologare, numele operatorului radar si nici data si ora la care s-a realizat autosetarea aparatului respectiv.
In drept au fost invocate prevederile OG nr. 2/2001.
       La ultimul termen de judecata petentul a aratat ca intelege sa-si precizeze actiunea in sensul invocarii unui singur motiv de anulare a procesului verbal, in speta starea de necesitate in care s-a aflat la momentul savarsirii faptei, datorita starii de sanatate a sotiei sale.
Sub aspect probatoriu a fost administrata proba cu inscrisuri (depuse la dosar) si proba testimoniala cu doi martori.

      Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

Prin procesul verbal de contraventie ... s-a retinut in sarcina petentului savarsirea la data de ..., in jurul orelor 16.00, a faptei prevazute si sanctionate de art. 102 alin. 3 lit. e din OUG nr. 195/2002, constand in aceea ca la data respectiva contestatorul a condus autoturismul cu nr. de inmatriculare ... pe DN1, la km 83, in afara localitatii, cu viteza de 164 km/ora (+64 km/ora). Inregistrarea a fost efectuata cu cinemometrul rutier tip Python II seria ..., montat pe autoturismul cu nr. de inmatriculare ..., astfel cum rezulta din procesul verbal aflat la fila 4 din dosar.
A fost aplicata sanctiunea amenzii contraventionale in cuantum de 540 lei si s-a luat masura tehnico-administrativa a retinerii permisului de conducere, in vederea suspendarii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice
Analizand cauzele de nulitate a procesului verbal de contraventie care se iau in considerare din oficiu potrivit art. 16 alin. 7 si art. 17 alin. 1 teza finala din OG nr. 2/2001, instanta constata urmatoarele:
Procesul verbal contine toate mentiunile prevazute sub sanctiunea nulitatii absolute de textul de lege citat, anume numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, fapta savarsita si data comiterii acesteia, precum si semnatura agentului constatator.
In ceea ce priveste motivul de nelegalitate privind lipsa din procesul verbal a mentiunii referitoare la operatorul radar, instanta constata, verificand atestatul nr. ... al A.s.p. C.D (fila 14 din dosar), ce a operat cinemometrul in cauza la data respectiva, faptul ca acesta este atestat sa instrumenteze cinemometre de tip Python II, cum este si cel in cauza. Dincolo de faptul ca niciun text de lege nu instituie obligativitatea inscrierii in procesul verbal de contraventie a numelui si a datelor de identificare a operatorului aparatului radar, lipsa acestor mentiuni, prin ea insasi, nu produce nicio vatamare contravenientei, cata vreme la dosarul cauzei se depune, de catre intimat, atestatul operatorului in cauza. In concluzie, instanta va inlatura aceasta aparare a petentului.
      Instanta nu va retine nici sustinerile contestatorului conform carora procesul verbal ar fi nul pe motiv ca nu a fost intocmit de operatorul radar, acesta fiind singurul care a constatat, nemijlocit, savarsirea contraventiei.
      Constatarea savarsirii contraventiilor la regimul circulatiei pe drumurile publice si aplicarea sanctiunilor corespunzatoare poate fi facuta de agentii din cadrul politiei rutiere, dar si prin mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate si verificate metrologic, asa cum prevede expres art. 109 din OUG 195/2002.
      Practic, in aceasta din urma situatie, constatarea datelor se realizeaza prin aceste aparate si mijloace tehnice, operatorul radar fiind cel care doar asigura manipularea continua a acestor mijloace. In niciun caz nu se poate considera ca este obligatoriu ca acest operator sa fie si cel care trebuie sa procedeze la consemnarea procesului verbal, consemnarea putand fi facuta, pe baza celor inregistrate de aparatele radar, de catre un alt agent de politie. Odata inregistrata fapta prin mijloacele omologate, agentii de politie doar procedeaza la o consemnare a datelor inregistrate de aparate.
      De asemenea, vor fi inlaturate si petentului in sensul ca procesul verbal de contraventie este nul pentru ca nu a fost intocmit pe modelul 1D.
      Referitor la acest aspect, instanta subliniaza ca art. 181 din RAOUG nr. 195/2002 prevede expres, asa cum a indicat si petenta, ca anexa 1D este doar un model, important fiind asadar ca in cuprinsul procesului verbal, indiferent de formularul pe care este intocmit, chiar daca ar fi scris in intregime de catre organul constatator, pe o coala alba de hartie, sa cuprinda datele esentiale care apar in modelul din Anexa la Regulament, ceea ce s-a realizat in cauza, asa cum observa instanta din compararea procesului verbal ce face obiectul cauzei (fila 4 din dosar) cu modelul 1D din actul normativ.  
Nerespectarea stricta a dispozitiilor textului de lege anterior citat ar putea eventual atrage nulitatea procesului verbal numai in conditiile art. 105 alin. 2 C. Proc. Civ., adica numai daca s-ar fi facut dovada unei vatamari care sa nu fi putut fi inlaturata decat prin anularea actului.
      Or, in prezenta cauza nu se constata vreo vatamare cauzata contestatorului prin necompletarea procesului verbal pe formularul model 1D, astfel ca in niciun caz nu se poate pune problema anularii acestuia pentru acest motiv.
      Nu vor fi retinute nici apararile petentului conform carora nu s-a facut dovada autotestarii, pe procesul verbal nefiind inscrise data si ora efectuarii acesteia, avand in vedere faptul ca, potrivit Normei de Metodologie Legala NML 021-05, Biroul de Metrologie Legala nu procedeaza la eliberarea buletinelor de verificare metrologica decat daca aparatele radar respecta dispozitiile art. 3.2.6 si anume "sa aiba o functie de autotestare care sa fie activata automat la fiecare punere in functiune a cinemometrului".
      Or, odata emis buletinul de verificare metrologica (fila 16 din dosar) rezulta ca aceasta functie, care se activeaza automat, este perfect operationala, deschiderea de catre agentii de politie a aparatelor de radar exact in fata masinilor si inregistrarea astfel a unor viteze mai mari decat cele reale fiind doar supozitii si mituri specifice anumitor site-uri de internet de profil, lipsite de orice suport tehnic. Daca ar fi fost depistate defectiuni sau dereglari functionale, acestea ar fi fost semnalate, si in consecinta functionarea cinemometrului blocata, lucru care nu s-a intamplat, atata timp cat intimatul a depus printul inregistrarii radar (plansa foto de la fila 13 din dosar).
      Mai mult decat atat, niciun text normativ nu instituie obligativitatea efectuarii unor astfel de mentiuni in procesul verbal de contraventie, acelasi considerent fiind aplicabil si in cazul nementionarii in cuprinsul actului sanctionator a numarului certificatului de omologare a aparatului radar in cauza.
In ceea ce priveste motivul de nelegalitate constand in lipsa mentionarii in procesul verbal a " tipului stationar sau mobil " al aparatului radar, instanta retine ca in procesul verbal este mentionat faptul ca autoturismul pe care se afla montat aparatul radar se afla in miscare, iar din buletinul de verificare metrologica aflat la dosar rezulta ca acest aparat este omologat  pentru mausrare atat in regim stationar cat si in regim de deplasare, neexistand astfel nicio vatamare cauzata petntului pentru lipsa acestor mentiuni. De altfel, nici in acest caz nu exista temei legal in baza caruia agentul constatator sa fie obligat sa efectueze astfel de precizari in cuprinsul procesului verbal.
Referitor la motivul de nelegalitate constand in neprecizarea seriei aparatului radar, instanta constata ca agentul constatator a consemnat numarul acestuia, modelul si numarul de inmatriculare al autoturismului pe care acesta se afla montat, astfel incat, dat fiind si buletinul de verificare metrologica de la fila 16 din dosar, cinemometrul in cauza este suficient individualizat.
      Asupra situatiei de fapt, instanta retine ca aceasta nu este contestata de catre petent, care invoca in justificarea depasirii vitezei legale criza de spasmofilie in care se afla sotia sa la momentul respectiv, criza ce impunea deplasarea la un spital din Bucuresti in vederea administrarii de calciu intravenos, aceasta imprejurare constituind, in opinia sa, o stare de necesitate. 
      Sub acest aspect, martora H.C, audiata la solicitarea petentului (fila 46 din dosar) a aratat ca are destul de des astfel de crize, iar uneori pentru ameliorarea acestora este nevoie de administrarea de calciu intravenos. La data savarsirii contraventiei se grabeau catre Bucuresti pentru a ajunge la un spital, in vederea aplicarii tratamentului. Din coroborarea declaratiei martorei cu cea a martorului M (fila 47 din dosar) instanta mai retine ca petentul nu a dorit sa opreasca in Ploiesti intrucat nu cunostea orasul desi martorul M ar fi putut sa-l indrume catre un spital.
      Instanta retine ca pentru a exista starea de necesitate trebuie indeplinite cumulativ mai multe conditii: fapta contraventionala sa fie savarsita ca urmare a unui pericol neprevazut, pericolul trebuie sa fie iminent, real si inevitabil, fapta sa fie savarsita numai in scopul de a salva viata, integritatea corporala sau sanatatea faptuitorului sau a altei persoane, un bun material al sau sau al altuia ori un interes public, iar prin contraventia comisa sa nu se produca  in mod constient urmari mai grave decat cele ce s-ar fi produs daca faptuitorul nu intervenea.
      In speta, instanta retine ca situatia invocata de petitionar nu se circumscrie unei stari de necesitate in sensul disp.art.11 alin.1 din OG nr.2/2001 care sa inlature caracterul contraventional al faptei savarsite intrucat nu este indeplinita conditia ca pericolul sa fie inevitabil, adica sa nu poata fi inlaturat altfel decat prin comiterea faptei.
      In acest sens, petentul ar fi avut posibilitatea sa apeleze la serviciul de urgenta 112, pentru a o transporta pe sotia sa la cel mai apropiat spital, sau ar fi putut opri intr-unul din orasele din zona (spre exemplu Campina) pentru a merge la un spital sau o policlinica, in vederea administrarii tratamentului necesar.
      Mai retine instanta, in plus, asupra acestui aspect, si faptul ca in procesul verbal, semnat de altfel de catre petent, nu este mentionat la rubrica obiectiuni decat faptul ca petentul nu a circulat cu viteza mentionata, fara a se face nicio referire la starea de sanatate a sotiei contestatorului.
In aceste conditii, din analiza plansei foto (fila 13 din dosar), buletinului de verificare metrologica nr. ... (fila 16 din dosar), atestatului nr. 0139 al A.s.p. C.D (fila 14 din dosar), adresei Biroului Roman de Metrologie Legala (fila 15 din dosar) si adresei IPJ - Serviciul Logistica (fila 17 din dosar), instanta constata ca la data de ..., ora 16.09, autoturismul cu nr. de inmatriculare ... rula cu o viteza de 164 km/ora, viteza inregistrata de aparatul radar mobil tip PYTHON II, cu seria ..., montat pe autoturismul cu nr. de inmatriculare ..., aparat omologat si verificat metrologic la data de 25.08.2008 si instrumentat de catre un operator radar atestat, in speta A.s.p. C.D, fiind astfel respectate prevederile art. 102 alin. 3 lit e  teza finala din OUG nr. 195/2002.
      Pe de alta parte, in cauza nu rezulta din niciun mijloc de proba existenta unei eventuale inregistrari a vitezei autoturismului petentului, la data respectiva, contradictorie vitezei inregistrate de cinemometrul rutier in cauza, inclusiv cei doi martori audiati in cauza aratand ca la data respectiva petentul circula cu viteza mare. 
Examinand insa procesul-verbal conform competentei oferite de art. 34 alin. 1 teza finala din O.G. nr.2/2001, de a aprecia asupra sanctiunii stabilite, considera ca, fata de criteriile prevazute de art. 21 din OG nr. 2/2001, anume imprejurarile in care a fost savarsita fapta, modul si mijloacele de savarsire a acesteia, scopul urmarit, urmarea produsa, precum si circumstantele personale ale contravenientului si celelalte date inscrise in procesul-verbal, scopul punitiv al incheierii procesului verbal si al sanctionarii petentului poate fi realizat si prin aplicarea sanctiunii contraventionale principale a avertismentului. In acest sens, instanta retine ca petentul la momentul respectiv se afla intr-o stare emotionala tulbure, fiind ingrijorat pentru starea de sanatate a sotiei sale, situatie de fapt pe care instanta nu o poate ignora, chiar daca nu intruneste elementele necesare calificarii ca stare de necesitate.
Desi, conform art. 102 alin. 3 din OUG nr. 195/2002, fapta retinuta in sarcina petentului se sanctioneaza cu amenda contraventionala, potrivit dispozitiilor art. 7 alin. 3 din O.G. nr. 2/2001, avertismentul se poate aplica si in cazul in care actul normativ de stabilire si sanctionare a contraventiei nu prevede aceasta sanctiune, in speta instanta apreciind ca aceasta este masura adecvata in raport de gravitatea faptei savarsite.
Conform art. 7 alin. 1 din OG nr. 2/2001, sanctiunea avertismentului consta in atentionarea verbala sau scrisa a contravenientului asupra pericolului social al faptei savarsite, in speta periclitarea sigurantei si fluiditatii circulatiei pe drumurile publice si chiar viata, integritatea corporala si sanatatea celorlalti participanti la trafic, valori sociale pe care orice conducator auto este dator sa le respecte.
      Fata de aceleasi dispozitii legale, raportat la situatia de fapt retinuta, si in conditiile art. 20 din Constitutia Romaniei conform carora legislatia nationala trebuie interpretata in concordanta cu tratatele privind drepturile omului la care Romania este parte, iar, in situatia existentei unor neconcordante, au prioritate reglementarile internationale, cu exceptia cazului in care Constitutia sau legile interne contin dispozitii mai favorabile, instanta apreciaza ca aplicarea sanctiunii complementare a suspendarii dreptului de a conduce se impune in cauza.
      Astfel, desi OUG 195/2002 prevede, in cazul savarsirii faptei contraventionale ce se imputa petentului, obligativitatea aplicarii automate a pedepsei complementare a suspendarii dreptului de a conduce, instanta constata ca si aceasta sanctiune trebuie sa fie supusa unei operatiuni de individualizare in temeiul art. 5 alin. 5 care prevede ca "sanctiunea stabilita trebuie sa fie proportionala cu gradul de pericol social al faptei savarsite", text in care nu se face nici o distinctie dupa cum ar fi vorba de sanctiuni principale sau sanctiuni complementare.
      De asemenea, si sanctiunile complementare trebuie supuse controlului judecatoresc conform art. 34 din OG 2/2001 si conform art. 6 si art 7 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, in conditiile in care Curtea Europeana a considerat ca pana si sanctiunea complementara a punctelor de penalizare care poate fi aplicata in materie contraventionala are caracter "penal" in sensul art. 6 din Conventie (cauza Malige c.Frantei 68/1997/852/1059, Hotararea din 23.09.1989). Astfel, Curtea a apreciat ca sanctiunea aplicarii punctelor de penalizare, desi in dreptul francez are caracter administrativ, in plan conventional are caracter penal atata timp cat poate sa duca, la acumularea unui anumit numar de puncte, la pierderea dreptului de a mai conduce. Or dreptul de a conduce este foarte util in viata de zi cu zi si in viata profesionala, astfel ca, desi aplicarea punctelor de penalizare are caracter preventiv, are si un caracter punitiv similar unei sanctiuni penale.
      In aceste conditii, aplicand aceleasi principii, cu atat mai mult sanctiunea complementara a suspendarii dreptului de a conduce, are un caracter "penal" in sensul Conventiei, astfel ca aplicarea acestor sanctiuni nu se poate dispune automat fara a putea fi supusa controlului instantelor (Malige c. Frantei), iar instanta are dreptul, si in conditiile art. 31 din OG 2/2001, sa verifice si modul de individualizare a acestei sanctiuni.
Referitor la sanctiunea complementara a suspendarii dreptului de a conduce, instanta apreciaza ca se impune mentinerea acestei sanctiuni, chiar si in cazul inlocuirii sanctiunii principale a amenzii cu cea a avertismentului.
Astfel, instanta apreciaza ca ratiunea pentru care legiuitorul a reglementat o aplicare automata de catre agentii de constatare a acestei sanctiuni in cazul contraventiei prevazute de art. 102 alin. 3 lit. e din OUG nr. 195/2002 este aceea a pericolului ridicat pe care il prezinta pentru ceilalti participanti la trafic fapta de a circula cu +50 km/h  peste viteza maxima legala admisa. Cu alte cuvinte, aplicarea acestei sanctiuni complementare are in special un rol preventiv si abia in al doilea rand un rol punitiv.
      In aceste conditii, daca in cazul sanctiunii principale se poate avea in vedere, in cazul de fata, starea de spirit in care se afla petentul la momentul savarsirii faptei contraventionale, in cazul sanctiunii complementare insa, tocmai datorita acestui rol preventiv, circumstantele personale deosebite ale petentului nu pot prevala in fata necesitatii mentinerii sigurantei participantilor la trafic.

      In consecinta, vazand si prevederile art. 34 alin. 1 din OG. nr. 2/2001, instanta urmeaza sa admita in parte plangerea si sa inlocuiasca sanctiunea principala a amenzii contraventionale, aplicate prin procesul verbal de contraventie atacat, cu sanctiunea avertismentului si sa mentina sanctiunea complementara aplicata, mentinand de asemenea si celelalte prevederi ale procesului verbal de contraventie ... incheiat de catre intimat.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Plangeri prealabile

plangere impotriva procurorului - Hotarare nr. 3794 din data de 21.12.2017
alte plangeri - Hotarare nr. 3792 din data de 13.12.2017
Plangere impotriva rezolutiei procurorului de neincepere a urmaririi penale Competenta prim procurorului adjunct in solutionarea plangerii - Decizie nr. 141 din data de 19.04.2010
Plangere contra solutiei procurorului. Casare cu trimitere pentru nerespectarea dispozitiilor art.278/1 al.8 lit.b. Nemotivare. - Decizie nr. 298 din data de 18.12.2009
- Sentinta penala nr. 78 din data de 28.05.2008
abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, prev. de art.246 C.pen. ?i favorizarea infractorului prev. de art.264 C.pen - Sentinta penala nr. 1 din data de 21.03.2012
Plangerea petentului vizeaza un act al procurorului, efectuat in cursul urmaririi penale, care nu poate fi atacat decat in fata procurorului ierarhic superior, nu si in fata instantei de judecata. Legea nu permite atacarea in fata instantei de judecata, d - Hotarare nr. 558/R din data de 07.06.2013
Santaj. Elemente constitutive. - Sentinta penala nr. 1/F din data de 16.03.2011
Santaj. Elemente constitutive. - Sentinta penala nr. 1/R din data de 16.03.2011
PLANGERE ORDONANTA PROCUROR, ADMITERE - Sentinta penala nr. Sedinta Camerei de Consiliu din data de 16.05.2013
Plangere contraventionala - Decizie nr. 188/R din data de 15.02.2013
Respins recurs plangere contaventionala OPC. - Decizie nr. 253/R din data de 18.02.2010
Recurs, infractiune urmaribila la plangerea prealabila a partii vatamate. - Decizie nr. 127 din data de 05.04.2012
Art. 2781 Cod Procedura Penala. - Sentinta penala nr. 332/S din data de 30.11.2011
Art. 2781 Cod Procedura Penala. - Sentinta penala nr. 337/S din data de 07.12.2011
Plangere prealabila, momentul in care incepe sa curga termenul prevazut de art. 284 alin. 1 Cod Procedura Penala. Cu opinie separata. - Sentinta penala nr. 577/R din data de 16.12.2011
Recurs plangere rezolutie procuror. Respins - Sentinta penala nr. 3 din data de 29.10.2009
Recurs plangere rezolutie procuror – respins - Sentinta penala nr. 1 din data de 29.10.2009
Plangere impotriva deciziei C.N.S.C. Inaplicabilitatea dispozitiilor O.U.G. nr.34/2006. Desfiintarea deciziei atacate si trimiterea contestatiei spre solutionare instantei competente. - Decizie nr. 2160 din data de 27.07.2011
Anularea din oficiu a procedurii de atribuire de catre C.N.S.C.Conditii. - Decizie nr. 1 din data de 05.01.2010