InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Brezoi

ordonanta presedintiala- cerere de ridicare poprire pe conturi-exceptia inadmisibilitatii.

(Sentinta civila nr. 783 din data de 24.09.2009 pronuntata de Judecatoria Brezoi)

Domeniu Ordonanta Presedintiala | Dosare Judecatoria Brezoi | Jurisprudenta Judecatoria Brezoi

2.- ordonanta presedintiala- cerere de ridicare poprire pe conturi-exceptia inadmisibilitatii.
SENTINTA CIVILA NR. 783
Sedinta publica din 24 septembrie 2009
Asupra cererii de fata constata urmatoarele:
Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante sub nr. /198/2009, reclamanta SC V. SRL,  a chemat in judecata pe paratii BIROUL EXECUTORULUI JUDECATORESC R.M., si  BANCA R. SA-Corpul Executorilor Bancari,  si I.C.F. IFN SA, pentru ca pe cale de ordonanta presedintiala sa se dispuna ridicarea popririlor instituite pe conturile bancare in dosarele de executare nr. 36/2009 al executorului judecatoresc R.M., nr.2/EB/2009, 3/EB/2009, 8/EB/2009, 12/EB/2009, 37/EB/2009 si 38/EB/2009 ale Corpului Executorilor bancari din cadrul Bancii R. SA, pana la solutionarea irevocabila a dosarelor in care s-a dispus suspendarea executarii silite, respectiv /198/2009, al Judecatoriei Brezoi, /288/2009, /288/2009, /288/2009 si /288/2009 ale Judecatoriei Rm.Valcea.
In baza art. 581 al.3 cod procedura civila, solicita pronuntarea ordonantei fara citarea partilor.
In motivarea cererii, reclamanta arata ca in dosarele mentionate s-a dispus infiintarea unor popriri asupra conturilor sale pentru sume de bani pe care nu le datora si in temeiul unor titluri executorii nevalabile.
Ca atare, arata ca a formulat contestatii la executare impotriva masurilor de executare silita si a solicitat anularea acestora . Avand in vedere prejudiciul grav si ireparabil ce s-ar fi produs prin executarea nelegala a unor sume foarte mari de bani pe care nu le datora a solicitat instantelor suspendarea executarii silite pana la solutionarea irevocabila a contestatiilor la executare.
Mentioneaza ca instanta a dispus suspendarea executarii silite in dosarele susmentionate astfel ca, solicita luarea unei masuri vremelnice de ridicare a popririlor nelegal instituite, deoarece in caz contrar masura suspendarii executarii silite ar ramane fara finalitatea pentru care a fost dispusa.
In final, mai arata reclamanta ca cererea este justificata, avand in vedere prejudiciul grav si ireparabil ce s-ar produce societatii, deoarece blocarea conturilor pe o perioada nedeterminata ar avea drept consecinta pierderi materiale semnificative, imposibilitatea platii furnizorilor, imposibilitatea platii salariilor celor 200 de angajati, imposibilitatea platii contractelor de leasing pentru utilaje, iminenta declararii falimentului.
In dovedirea cererii, reclamanta a depus la dosar copii certificate de grefa.
 Paratul , executor judecatoresc R.M., a depus la dosar intampinare prin care a invocat exceptia lipsei calitatii procesuale pasive.
Instanta a pus in discutia partilor exceptia invocata si a admis-o constatand ca Biroul Executorului Judecatoresc nu are calitate procesuala pasiva in cauza intrucat in prezenta cauza acesta nu are un interes procesual.
Parata I.C.F. IFN SA a depus si ea intampinare prin care a solicitat respingerea, in principal, ca inadmisibila a cererii si in subsidiar ca neintemeiata.Odata cu intampinarea, parata a depus un set de inscrisuri.
Examinand actele si lucrarile dosarului,instanta retine urmatoarele:
Reclamanta a chemat in judecata paratii pentru ca, pe cale de ordonanta presedintiala sa se dispuna ridicarea popririlor instituite pe conturile sale in dosarele de executare silita nr. 36/2009 al Executorului judecatoresc R.M., nr. 2/EB/2009, 3/EB/2009, 8/EB/2009, 12/EB/2009, 37/EB/2009 si 38/EB/2009 ale Corpului executorilor bancari din cadrul Bancii R., pana la solutionarea irevocabila a contestatiilor la executare aflate pe rolul instantelor.
In motivarea cererii sale, reclamanta a aratat ca in dosarele de executare mentionate s-a instituit poprire pe conturile sale si intrucat considera ca nu datoreaza acele sume de bani a formulat contestatii la executare si a solicitat totodata suspendarea executarii silite pana la solutionarea contestatiilor.
Precizeaza reclamanta ca in dosarele mentionate s-a dispus suspendarea executarii astfel ca, pentru ca suspendarea sa nu fie lipsita de eficienta si pentru a evita prejudiciul grav pe care l-ar suferi se impune luarea unei masuri urgente si vremelnice, respectiv ridicarea popririi de pe conturile sale pana la solutionarea irevocabila a contestatiilor la executare.
In dovedirea cererii, reclamanta a depus la dosar mai multe certificate de grefa din care rezulta ca in dosarele /198/2009, /288/2009, /288/2009, /288/2009 si /288/2009, avand ca obiect contestatii la executare s-a dispus suspendarea executarii silite in dosarele de executare silita nr 36/2009,8/EB/2009, 3/EB/2009, 12/EB/2009, 37/EB/2009, 38/EB/2009 si 2/EB/2009.
Parata I.C.F. IFN SA, a solicitat prin intampinare, in principal, respingerea cererii ca inadmisibila si ,in subsidiar, respingerea cererii ca neintemeiata.
In motivarea intampinarii, parata a aratat ca cererea este inadmisibila intrucat masura ce se solicita a fi dispusa nu are caracter vremelnic si prin adoptarea acesteia s-ar prejudeca fondul cauzei.
Astfel, se arata ca ridicarea popririi asupra conturilor bancare nu poate avea caracter vremelnic, intrucat efectele unei asemenea masuri sunt esentialmente ireversibile.
De asemenea, se arata ca prin cererea formulata se tinde la obtinerea unei solutii care nu poate fi data decat in cadrul contestatiei la executare.
Precizeaza parata ca poprirea pe conturi face parte din modalitatile de executare silita, fiind o masura ce se dispune in cadrul acestei proceduri iar calea procedurala prin care se poate solicita si dispune inlaturarea unor astfel de masuri in cadrul executarii silite este contestatia la executare.
Prin aceeasi intampinare, parata a solicitat, in subsidiar, respingerea cererii ca neintemeiata intrucat potrivit art. 457 al.2 cod procedura civila, ridicarea popririi conturilor bancare nu poate fi dispusa pana la achitarea integrala a obligatiilor prevazute in titlul executoriu, nici macar pe perioada suspendarii executarii silite.
Instanta, analizand cauza sub toate aspectele, constata ca cererea este neintemeiata si va fi respinsa cu aceasta mentiune, pentru urmatoarele considerente:
Prin art. 581 cod procedura civila sunt prevazute conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o cerere de ordonanta presedintiala, respectiv: urgenta, vremelnicia masurii si neprejudecarea fondului.
Astfel, cu ocazia judecatii, instanta va verifica indeplinirea acestor conditii, urmand a aprecia daca cererea este sau nu intemeiata si se justifica sau nu luarea unei masuri.
Ca atare, neindeplinirea uneia dintre aceste conditii nu poate atrage respingerea cererii ca inadmisibila ci ca neintemeiata.
Dealtfel, potrivit doctrinei si jurisprudentei, inadmisibilitatile sunt o categorie intermediara de exceptii situata intre exceptiile procesuale si apararile de fond si cuprind acele conditii referitoare la dreptul de a exercita actiunea si tind la respingerea acesteia fara a se mai cerceta fondul . Intra in aceasta categorie exceptia dedusa din art.111 cod proc. civila, cererile gresit adresate instantei, autoritatea de lucru judecat.
In speta, instanta este tinuta sa verifice daca masura solicitata este urgenta, daca este vremelnica si sa nu se prejudece fondul cauzei, pipaind insa acest fond.
In concret, in cadrul executarii silite declansate impotriva reclamantei s-a dispus poprirea conturilor bancare ale acesteia in baza mai multor titluri executorii, in cadrul mai multor dosare de executare silita.
Impotriva executarii silite, reclamanta a formulat contestatii de executare si a solicitat si suspendarea executarii silite pana la solutionarea contestatiilor, cereri de suspendare ce au fost admise de instanta.
Prin cererea de fata, reclamanta solicita ridicarea popririi de pe conturi pana la solutionarea contestatiilor, pe motiv ca s-a dispus suspendarea executarii silite.
Ori, in cazul in care executarea silita se face in modalitatea popririi pe conturile bancare, suspendarea executarii dispusa de instanta inseamna ca sumele aflate in conturile bancare raman in continuare indisponibilizate doar ca nu mai sunt distribuite creditorilor.
Strict procedural , poprirea pe conturi este un act de executare efectuat in cadrul executarii silite, act de executare care poate fi desfintat doar de instanta prin contestatia la executare, suspendarea executarii avand ca efect doar neefectuarea pentru viitor, pe o perioada de timp determinata, a altor acte de executare (respectiv distribuirea sumelor indisponibilizate).
Astfel, este prevazut expres in art. 457 al.2 cod procedura civila: "din momentul indisponibilizarii si pana la achitarea integrala a obligatiilor prevazute in titlul executoriu, inclusiv pe perioada suspendarii executarii silite prin poprire, tertul poprit nu va face nici o alta plata sau alta operatiune care ar putea diminua suma indisponibilizata."
Ca urmare, masura solicitata de reclamanta prin cerere nu are caracter vremelnic si nu poate fi dispusa ca o consecinta a suspendarii executarii silite.
Pentru aceste considerente, instanta constata ca cererea este neintemeiata si va fi respinsa cu aceasta mentiune.
De asemenea, instanta ia act de faptul ca parata I.C.F. IFN si-a rezervat dreptul de a solicita cheltuielile de judecata pe cale separata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Ordonanta Presedintiala

Ordonanta presedintiala - Decizie nr. 541 din data de 31.07.2017
Obligarea parintelui la exprimarea acordului de vointa in vederea parasirii teritoriului tarii a copilului minor - Sentinta civila nr. 734 din data de 12.12.2016
Conditii de admisibilitate. Efectuarea unor lucrari de intretinere imobil. Urgenta justificata prin producerea unui prejudiciu si cauzarea unor costuri suplimentare viitoare - Decizie nr. 947 din data de 02.12.2015
Suspendarea unei decizii de debit privind recuperarea sumelor incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale pe calea ordonantei presedentiale - Sentinta civila nr. 434 din data de 22.04.2013
Suspendarea deciziei de recalculare a pensiei prin ordonanta presedentiala - Sentinta civila nr. 1110 din data de 09.11.2010
Neindeplinirea conditiilor de admisibilitate in cazul ordonantei presedintiale avand ca obiect evacuarea - Decizie nr. 533 din data de 08.07.2010
Neindeplinirea conditiilor ordonantei presedentiale - Decizie nr. 534 din data de 08.07.2010
Cerere de ordonanta presedintiala. Conditii de admisibilitate. - Sentinta civila nr. 45 din data de 16.01.2009
Ordonanta presedintiala pentru modificarea programului de vizitare a minorului. Neindeplinirea conditiilor ordonantei presedintiale. - Decizie nr. 96 din data de 11.02.2010
Ordonanta presedintiala - Sentinta comerciala nr. 1263/C din data de 13.10.2009
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1415 din data de 16.11.2011
Evacuare - Sentinta civila nr. 1276 din data de 09.12.2010
Ordonanta presedintiala - Sentinta comerciala nr. 55 din data de 30.04.2009
Ordonanta presedentiala de suspendare a hotararii adunarii creditorilor in procedura insolventei - Hotarare nr. 2367/sind din data de 04.09.2009
Insolventa- ordonanta presedentiala- suspendare organizare prima sedinta a adunarii creditorilor - Sentinta civila nr. 2367 din data de 04.12.2009
Insolventa- ordonanata presedentiala- ridicare interdictie blocare conturi debitor in perioada de observatie - Sentinta civila nr. 20/CC din data de 18.12.2009
Evacuare pe calea ordonantei presedintiale. Conditii de admisibilit - Decizie nr. 540/R din data de 23.08.2007
Luarea unor masuri urgente in cazuri grabnice pe calea ordonantei presedintiale. - Decizie nr. 13 din data de 13.01.2012
Ordonanta presedintiala. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 337 din data de 14.02.2011
Ordonanta presedintiala. Obligarea societatii furnizoare de gaz sa incheie cu reclamantul contract de furnizare de gaze naturale. - Decizie nr. 373 din data de 29.04.2009