InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Braila

Infractiunea de furt calificat prev. de art. 208 alin 1 - art. 209 alin 1 lit. a) si i), alin 3 lit. f) Cod penal.

(Sentinta penala nr. 2233 din data de 15.11.2011 pronuntata de Judecatoria Braila)

Domeniu Furt | Dosare Judecatoria Braila | Jurisprudenta Judecatoria Braila

Infractiunea de furt calificat prev. de art. 208 alin 1 - art. 209 alin 1 lit. a) si i),  alin 3 lit. f)  Cod penal.
      Prin sentinta penala nr. 2233/15.11.2011 a Judecatoriei Braila, in baza art.208 alin 1 - art.209 alin 1 lit. a) si i), alin 3 lit. f) Cod penal,  cu aplicarea art. 74 lit. c) Cod penal, in referire la art. 76 lit. c) Cod penal, a fost condamnat inculpatul D. N. C. la pedeapsa de 3 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de furt calificat. 
      In temeiul art. 81 Cod penal s-a suspendat conditionat executarea pedepsei pentru o perioada de 5 ani ce constituie termen de incercare conform dispozitiilor art. 82 Cod penal.
      In baza art. 71 alin. 2 Cod penal s-a interzis inculpatului drepturile prevazute la art.64 lit. a) teza a doua si lit. b) Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice si dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat, pe durata executarii pedepsei principale.
      In baza art. 71 alin 5 Cod penal s-a suspendat executarea pedepsei accesorii constand in interzicerea drepturilor prevazute la art.64 lit. a) teza a doua si lit. b) Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice si dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat, pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
      In conformitate cu dispozitiile art. 359 Cod procedura penala s-a atras atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal privind revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
      Pentru a se pronunta astfel, instanta a retinut urmatoarele:
      In fapt, in data de _.2011 inculpatul D. N. C. s-a intalnit cu un prieten al sau, inculpatul A. V., caruia i-a propus sa mearga sa adune fier vechi de pe langa calea ferata, pe care, ulterior, sa-l valorifice.
         Cei doi inculpati s-au deplasat pe langa calea ferata si in apropierea podului de pe Soseaua R. S. au observat mai multe cabluri ce erau asezate intr-un spatiu special. 
         Inculpatii s-au hotarat sa sustraga o portiune din cablu, motiv pentru care s-au deplasat la domiciliul inculpatului D. N. C., de unde au luat un topor din metal cu coada din lemn, o sacosa si un sac din rafie.
Cei doi s-au intors in zona unde erau cablurile, numitul A. V. a tinut de un cablu iar inculpatul D. N. C., cu ajutorul toporului, a sectionat pe o distanta de aproximativ 30 de metri acest cablu.
Impreuna au strans cablul, l-au indepartat de la locul sustragerii iar inculpatul D. N. C. a inceput sa-l sectioneze in bucati de 1 metru.
La 10-15 minute, cei doi au fost depistati de organele de politie, motiv pentru care au abandonat cablul si s-au deplasat pe str. Decebal, unde au fost gasiti de organele de politie.  
Partea vatamata C.N.C.F.-C.F.R.-S.A.- Sucursala G. s-a constituit parte civila cu suma de 4284,94 lei.
Audiat fiind pe parcursul urmarii penale inculptaul D. N. C. a recunoscut si regretat savarsirea faptelor, dupa care pe parcursul cercetarii judecatoresti s-a sustras procesului. 
Declaratia inculpatului de pe parcursul urmaririi penale  se coroboreaza cu celelalte probe administrate in cauza, respectiv cu: procesul-verbal de depistare si de efectuare a cercetarii la fata locului; plansele fotografice; referatele si devizele de lucrari intocmite de partea vatamata; procesul-verbal de conducere in teren; procese-verbale de predare-primire; declaratii martori C. L. si C. G.
         In drept, fapta inculpatului D. N. C. care impreuna cu numitul A. V., au sustras un cablu de 30 metri, prin sectionare, din apropierea liniei de cale ferata din zona garii C.F.R. B., cauzand un prejudiciu de 4284,94 lei,  intruneste elementele constitutive ale infractiunii previzute si pedepsite de  art. 208 alin 1 - art. 209 alin 1 lit. a) si i),  alin 3 lit. f)  Cod penal.
S-a retinut pe baza probelor mai sus enuntate ca inculpatul a actionat impreuna cu o alta persoana care a fost la randul sau condamnata intr-un alt dosar penal, sustragerea bunurilor s-a efectuat prin efractie, respectiv inculpatul s-a folosit de un topor de metal cu coada din lemn adus de la domiciliu, unealta cu care a sectionat cablul in lungime de 30 de metri pentru a-l scoate din locul in care era montat, retinandu-se in cauza ca respectivul cablul se afla in functiune si era angrenat intr-o instalatie de semnalizare si dirijare a traficului feroviar.
Totodata, in baza constatarii efectuata de personalul CFR B. s-a retinut ca prin fapta inculpatului nu s-a pus si nici nu s-ar fi putut pune in pericol siguranta circulatiei feroviare deoarece taierea cablului respectiv a condus numai la deranjamente manifestate de aparatul de comanda. 
La individualizarea pedepsei la care urmeaza condamnat inculpatul D. N. C., instanta are in vedere criteriile generale de individualizare prevazute de art 72 Cod penal, respectiv gradul de pericol social generic si concret al faptei savarsite, relevat de limitele de pedeapsa prevazute de textul incriminator pentru fapta savarsita, imprejurarile concrete de savarsire a faptei, cauzele care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala, precum si aspectele privind persoana inculpatului.
           In ceea ce priveste circumstantele reale, instanta are in vedere ca fapta  prezinta un grad de pericol social ridicat, prin modul de savarsire (a premeditat savarsirea faptei  si a folosit, in acest sens, un topor pe care inculpatul l-a luat de la domiciliul sau in prealabil; prin efractie; de doua persoane impreuna) si prin urmarile pe care le-a produs fapta inculpatului,  aducand atingere relatiilor sociale de ordin patrimonial a caror existenta, evolutie si dezvoltare este conditionata de pastrarea situatiei fizice a bunurilor si de impiedicarea luarii pe nedrept a acestor bunuri din patrimoniul privat sau public.
Aici instanta va avea in vedere ca bucata de cablu in lungime de 30 de metri se afla in functiune si realiza semnalizarea pe portiunea de drum B - L. S., iar ca urmare a faptei inculpatului, pe durata reparatiei defectiunii intervenite, ca urmare a taierii si sustragerii cablului respectiv, circulatia feroviara pe acest sector de drum a fost restrictionata (conform declaratiilor martorilor Cambesteanu Laurentiu si Constantin George).
Referitor la circumstantele personale instanta retine ca inculpatul D. N. C. este in varsta de 24 ani,  are un grad de instructie redus, absolvent de 5 clase , nu  are o ocupatie, nu  este casatorit, nu are copii minori in intretinere, nu are antecedente penale, a manifestat o pozitie sincera la urmarire penala, dupa care nu s-a mai prezentat in fata autoritatilor judiciare, plecand in strainatate.  
Avand in vedere aceste circumstante, instanta va retine totusi in favoarea inculpatului circumstanta atenuanta judiciara prevazuta de art. 74 alin 1 lit. c) Cod penal, cu consecinta aplicarii art. 76 lit. c) Cod penal, apreciind ca aceasta atinge exigentele art. 52 Cod penal.
Instanta va avea in vedere contributia mai mare a acestui inculpat la savarsirea faptei prin faptul ca acesta l-a cooptat in activitatea infractionala si pe numitul A. V., tot inculpatul D. N. C. fiind cel care a luat de la domiciliul sau toporul din metal cu coada din lemn folosit la savarsirea infractiunii.
      Pentru aceste motive, in baza art.208 alin 1 - art.209 alin 1 lit. a) si i), alin 3 lit. f) Cod penal,  cu aplicarea art. 74 lit. c) Cod penal, in referire la art. 76 lit. c) Cod penal, va condamna pe inculpatul D.N.C., la pedeapsa de 3 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de furt calificat. 
      In temeiul art. 81 Cod penal instanta va suspenda conditionat executarea pedepsei pentru o perioada de 5 ani ce constituie termen de incercare conform dispozitiilor art. 82 Cod penal, apreciind ca  simpla condamnare pronuntata  in prezenta cauza consituie un avertisment suficient pentru a-l determina pe viitor pe inculpat sa se abtina de la comiterea de alte fapte antisociale si ca scopul preventiv al pedepsei poate fi atins si fara privare de libertate.
In continuare instanta va interzice inculpatului exercitiul drepturilor prevazute de art. 64 lit. a) teza a II-a si lit. b) Cod penal (respectiv dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice si dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat), pe intreaga durata prevazuta de art. 71 Cod penal, considerand ca interzicerea acestor drepturi este proportionala fata de circumstantele reale si personale mai sus retinute.
      In baza art. 71 alin 5 Cod penal instanta va suspenda executarea pedepsei accesorii constand in interzicerea drepturilor prevazute la art.64 lit. a) teza a doua si lit. b) Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice si dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat, pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei, iar in conformitate cu dispozitiile art. 359 Cod procedura penala va atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal privind revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Furt

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
furt calificat - Hotarare nr. 944 din data de 08.06.2017
Furt calificat (art.209 C.pen.) - Sentinta penala nr. 7 din data de 29.01.2014
Furt calificat - Decizie nr. DP245/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. Dp208/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP61/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP6/A/2008 din data de 31.03.2009
Plangere 278 Cpp. Inceperea urmaririi penale - Decizie nr. DP185/R/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat in forma continuata Pluralitatea actelor de executare .Gresita pronuntare a 2 solutii diferite de instanta de fond [ achitare si condamnare ] – inexistenta unei pluralitati de infractiuni .Inlaturarea in recurs a actelor de executare ... - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Furt calificat Neindeplinirea conditiilor suspendarii conditionate a executarii pedepsei - Decizie nr. 205 din data de 16.08.2010
Furt calificat . Imposibilitatea inculpatilor de a se prezenta la judecarea fondului si de a instiinta despre aceasta imposibilitate [.art 385 ind 9 , pct 21 ] Desfiintarea in recurs a hotararii instantei de fond si trimiterea cauzei spre rejudecare - Decizie nr. 214 din data de 14.06.2010
Furt calificat Concurs real de infractiuni Anularea suspendarii conditionate a pedepselor aplicate anterior - Decizie nr. 32 din data de 17.02.2010
Furt calificat Retinerea circumstantelor agravante la stabilirea pedepsei - Decizie nr. 18 din data de 27.01.2010
Retinerea corecta a starii de fapt si a vinovatiei fata de ansamblul materialului probator - Decizie nr. 52 din data de 03.03.2010
Furt calificat Violoare de domiciliu Aprecierea corecta a probatoriului administrat in cauza la stabilirea vinovatiei inculpatului si la incadrarea juridica - Decizie nr. 43 din data de 24.02.2010
Furt calificat in forma continuata . Unitate legala de infractiune .Excluderea actelor materiale inexistente . Pluralitate de inculpati .Inlaturarea achitarii unora dintre inculpati in apel - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Concurs de infractiuni .Contopirea pedepselor . Dozarea cuantumului pedepsei - Decizie nr. 1 din data de 06.01.2010
Furt calificat .- Taiere fara drept de arbori , art 108 , alin 1 , Legea 46 / 2008 Confiscare speciala , art 118, alin 4 , Cod Penal - Decizie nr. 2 din data de 13.01.2010