InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Balcesti

Condamnarea la pedeapsa inchisorii cu executare, la pedeapsa inchisorii cu suspendarea executarii si aplicarea masurii prev. de art. 104 Cod penal pentru savarsirea infract. prev. de art. 208-209 al.1 lit. a, g, i Cod penal de catre un inculpat afl...

(Hotarare nr. din data de 12.10.2009 pronuntata de Judecatoria Balcesti)

Domeniu Cereri | Dosare Judecatoria Balcesti | Jurisprudenta Judecatoria Balcesti

Condamnarea la pedeapsa inchisorii cu executare, la pedeapsa inchisorii cu suspendarea executarii si aplicarea masurii prev. de art. 104 Cod penal pentru savarsirea infract. prev. de art.  208-209 al.1 lit. a, g, i  Cod penal de catre un inculpat aflat in stare de detentie, un altul aflat in stare de libertate, impreuna cu un inculpat minor.

Pe rol, este pronuntarea asupra procesului penal privind pe inculpatii B. D.., in prezent aflat in detentie in Penitenciarul _, B.C., in prezent aflat in detentie la Centrul de Reeducare  Minori _, respectiv in Penitenciarul _ - prin transfer, G.I., domiciliat in comuna _, judetul .., trimisi in judecata prin rechizitoriu Parchetului de pe langa Judecatoria Balcesti, nr. _, din data de _, pentru savarsirea infract. prev. de art. 208-209 al.1 lit. a, g, i  Cod penal si art. 26 rap. la art. 208-208 lit. a, g, i Cod penal, fata de partea vatamata V. C., domiciliat in _, . judetul _ si fata de partea civila CONSUMCOOP_.
Prin rechizitoriul din _, Parchetul de pe langa Judecatoria .. a trimis in judecata pe inculpatii B.D.., in prezent aflat in detentie in Penitenciarul _, B. C., in prezent aflat in detentie la Centrul de Reeducare  Minori _, respectiv in Penitenciarul .. - prin transfer, G. I.,  domiciliat in comuna _, judetul _, pentru savarsirea infract. prev. de art. 208-209 al.1 lit. a, g, i  Cod penal si art. 26 rap. la art. 208-208 lit. a, g, i Cod penal, fata de partea vatamata V. C. domiciliat in _, . judetul _ si fata de partea civila CONSUMCOOP _.
     S-a retinut, in partea expozitiva a actului de sesizare, prementionat, ca in data de _, invinuitii B. D. si B. C., in urma unei intelegeri cu ceilalti doi invinuiti, G. I. si C. M. cunoscand ca la locuinta partii vatamate V. C. nu se afla nicio persoana, au patruns in curtea locuintei, prin escaladarea gardului, invinuitul B. D. a desurubat patronul de la tabloul de sigurante, al circuitului  electric, au patruns in casa, de unde au sustras  mai multe bunuri, cum ar fi bauturi alcoolice, aparate electronice, un televizor color, dulciuri, obiecte de imbracaminte si incaltaminte, produse cosmetice, pe care le-au pus  in sacosa, fiind transportate pana in statia de autobuz, din comuna Sinesti, fiind in final  transportate la locuinta lui G. I., cu autoutilitara cu numar de inmatriculare _, condusa de invinuitul C. M.. De asemenea, se mai arata ca, pentru asigurarea unor sume de bani, necesare intretinerii, invinuitul  B. C., impreuna cu un alt frate al sau,  minor, in varsta de 13 ani, si nume B. E., in noaptea de _, au mers in comuna .., la magazinul din satul _,  ce apartine de Consumcoop _, au spart unul din geamurile usii de acces si au distrus lacatul ce asigura  usa, patrunzand in interior, de unde  au sustras mai multe  bunuri alimentare si nealimentare, pe care le-au pus in pungi si au plecat spre casa. In dimineata  zilei de _, invinuitul B. C. a fost depistat de organele de politie cu bunurile furate asupra sa, in statia de autobuz din comuna Sinesti.
     Prin acelasi rechizitoriu, pentru  invinuitul C. M., pentru savarsirea infract. prev. de art. 26 rap. la art. 208-209 al.1 lit. a, g si i Cod penal, acesta parasind tara, nu i s-a adus la cunostinta  invinuirea si nici nu  s-a  putut prezenta materialul de  urmarire penala, astfel ca s-a  dispus disjungerea cauzei si continuarea activitatilor specifice pentru indeplinirea procedurii penale, iar pentru  invinuitul B. E., intrucat la data savarsirii faptei,  prev. de art. 208-209 al.1 lit. a, g si i Cod penal, respectiv in noapte de _, acesta nu implinise varsta de 14 ani si nu raspunde penal, s-a dispus  neinceperea urmaririi penale, in baza art. 10 lit. e Cod de procedura penala, cu aplic. art. 50 Cod penal.
La stabilirea  cadrului  infractional expus s-au avut in vedere  declaratiile partilor si a martorilor audiati, procesele-verbale si dovezile de predare a bunurilor, autorizatiile de perchezitie, procesele-verbale de efectuare a perchezitiilor si plansele fotografice (f.  34-72, 76-85, 87-89, 90-135  dosar  de urmarire penala).
In circumstantiere s-a relevant faptul ca toti invinuitii, respectiv B. D., B. C. si G. I., au recunoscut faptele savarsite, iar din  fisele de cazier judiciar rezulta ca, invinuitul  B. D. este recidivist, in prezent fiind  detinut in Penitenciarul _, invinuitii B. C. si G. I. avand antecedente penale.
In cursul  cercetarii judecatoresti  au fost administrate  direct si nemijlocit  cvasimajoritatea probelor produse  in faza de urmarire penala (f. 45-46, 65, 152 dosar). In circumstantiere, inculpatii au uzat de proba cu inscrisuri, depunand la dosar: certificat de  incadrare a copilului intr-un grad de handicap,  certificat de expertiza si orientare scolara-profesionala, certificate de nastere, minuta dosarului _, S.p. nr. .., pronuntata de Judecatoria ..,  mandate de executare a pedepsei inchisorii, diplome, decizia penala nr. .., pronuntata de Tribunalul _, decizia nr. _, pronuntata de Curtea de Apel _  (f. 66-70, 98-106, 179-180, 215-216, 224-238 dosar).
     In complinirea probatoriului Serviciul de Probatiunea de pe langa Tribunalul _ a procedat la intocmirea si depunerea la dosar a unui referat de evaluarea privind pe inculpatul minor B. C. (f. 89-82 dosar).
     Analizand  coroborat ansamblul  probelor  efectuate  in faza de urmarire penala si de judecata, instanta retine ca, in data de _, inculpatii B. D. si B. C., in urma unei intelegeri cu inculpatul  G. I. si cu numitul C. M., cunoscand ca la locuinta partii vatamate V. C. nu se afla nicio persoana, au patruns in curtea locuintei, prin escaladarea gardului, inculpatul B. D. a desurubat patronul de la tabloul de sigurante, al circuitului  electric, au patruns in casa, de unde au sustras  mai multe bunuri, cum ar fi bauturi alcoolice, aparate electronice, un televizor color, dulciuri, obiecte de imbracaminte si incaltaminte, produse cosmetice, pe care le-au pus  in sacosa, fiind transportate pana in statia de autobuz, din comuna _, fiind in final  transportate la locuinta inculpatului  G. I., cu autoutilitara cu numar de inmatriculare _, condusa de numitul C. M., unde au fost impartite. De asemenea, se mai retine ca, inculpatul   B. C., impreuna cu un alt frate al sau,  minor, in varsta de 13 ani, si nume B. E., in noaptea de _, au mers in comuna _, la magazinul din satul .., ce apartine de Consumcoop _, au spart unul din geamurile usii de acces si au distrus lacatul ce asigura  usa, patrunzand in interior, de unde  au sustras mai multe  bunuri alimentare si nealimentare, pe care le-au pus in pungi si au plecat spre casa. In dimineata  zilei de _, inculpatul B. C. a fost depistat de organele de politie cu bunurile furate asupra sa, in statia de autobuz din comuna _.
Actiunea inculpatilor materializeaza in drept  atat din punct de vedere obiectiv cat si  subiectiv, continutul constitutiv al infractiunii de furt, prev. de  art. 208-209 Cod penal, pentru  care acestia  vor trebui sa suporte, in lipsa unor cauze exoneratoare de raspundere, consecintele punitive stabilite  in scopul constrangerii si reeducarii.
Savarsirea faptelor in modalitatea retinuta de instanta, rezulta cu certitudine  din probele  existente la dosar, si anume: martorii audiati in cauza D. M., D. N. (f. 45-46 dosar), E. P. (f. 65 dosar), R. C. (f. 152 dosar), care au  aratat ca inculpatii au savarsit faptele  retinute in rechizitoriu.
De asemenea, savarsirea acestor fapte  a fost dovedita de catre organele de urmarire penala si prin  procesele-verbale de cercetare la fata locului (f.14-19 dosar de urmarire penala), procesele-verbale de efectuare a perchezitiilor si plansele fotografice (f.  90-135  dosar  de urmarire penala).
Apararea inculpatului G. I., in sensul ca a cumparat  de la fratii B.  un televizor, insa  nu a savarsit fapta de complicitate  la furt, urmeaza a fi inlaturata, deoarece din probele  existente in dosar rezulta participarea acestuia cu intentie la savarsirea faptei respective.
La proportionalizarea pedepsei cu inchisoarea, ce urmeaza  a fi aplicata, instanta  va avea in vedere  criteriile  generale si obligatorii aratate  de art. 72 Cod penal (limitele speciale reglementate, gradul de pericol special concret dedus din ansamblul  imprejurarilor de loc si timp, pe fondul carora  s-au comis,  modul si mijloacele uzuale de savarsire, scopul si mobilul activitatii infractionale, datele ce particularizeaza persoana inculpatilor, cu antecedente penale, respectiv recidivist, pregatirea  intelectuala, ocupatia si situatia civila  a acestora, atitudinea sincera manifestata in timpul procesului, conduita manifestata in  familie si raporturile cu ceilalti cetateni).
In ceea cel priveste pe inculpatul  B. D., instanta retine ca acesta  este recidivist (fiind condamnat la pedepse similare pentru  fapte de furt), astfel ca  urmeaza a aplica o pedeapsa care sa indeplineasca rolul  sanctionator si educativ. De asemenea, acest inculpat a fost condamnat prin S.p. nr. _, pronuntata de Judecatoria _, la o pedeapsa de 3 ani si 6 luni, inchisoare, iar prin S.p. nr. _, pronuntata de Judecatoria ..,  la o pedeapsa de 2 ani si 4 luni, inchisoare, conform mandatului de executare nr. _ din _, respectiv mandatului de executare nr. _ din _, pentru infractiuni savarsite  in  concurs  cu cele pentru care este  trimis in judecata, astfel ca, instanta va descontopi aceste pedepse si, in baza art. 36  rap. la art. 34 Cod penal, va contopi pedepsele stabilite, urmand ca inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea, facand si aplicarea art. 57 Cod penal, iar in baza art. 71 Cod penal, sa interzica acestuia drepturile prev. de art. 64 lit. a, b Cod penal, cu exceptia dreptului de a alege. Instanta  va deduce, in baza art. 36 al.3 Cod penal, din durata pedepsei aplicate, perioada executata pana in prezent.
Referitor la inculpatul minor B. C., instanta urmeaza a se orienta la aplicarea unei masuri educative, respectiv  a internarii intr-un centru de reeducare, pe timp nedeterminat, pana la implinirea varstei de 18 ani, observand ca acest inculpat se apropie de majorat, si mai mult, in prezent, fiind deja internat in Centrul de Reeducare _.
De asemenea, instanta retine ca inculpatul G. I. a avut o atitudine  corespunzatoare in fata instantei, rezultand din prezentarea acestuia in fata autoritatilor, urmand a tine cont de aceste imprejurari care pot constitui circumstante atenuante in favoarea inculpatului. Prin prisma elementelor de individualizare  mentionate, instanta  se va orienta, in cazul acestui inculpat, spre aplicarea unei pedepse sub  minimul special sau reprezentand acest minim, cuantum apreciat ca susceptibil sa asigure restabilirea ordinii de drept incalcate si conformarea  pe viitor  exigentelor  normative  penale, facand aplicarea  disp. art. 74 si 76 Cod penal.
     Fata de natura si gravitatea infractiunii comise, pedeapsa aplicata, circumstantele  personale  ale inculpatului,  convingerea ca scopul inscris in  art. 52 Cod penal,  poate fi atins  si  fara executare,  instanta  apreciaza  ca incidente,  in speta,  disp. art. 81 Cod penal,  urmand  sa fixeze  pentru incercare  termenul stabilit de art. 82 Cod penal si sa atraga atentia asupra posibilitatii de revocare  a masurii dispuse  in cazul  nerespectarii conditiilor impuse  de  art. 83 Cod penal.
Instanta constata ca, acest inculpat  a mai fost condamnat la o pedeapsa de 2 ani inchisoare, aplicata prin S.p. nr. _, pronuntata de Judecatoria _, infractiunea fiind concurenta cu cea pentru care este trimis in judecata, astfel ca, in baza art. 36 rap. la art. 34 Cod penal, urmeaza a se contopi cele doua pedepse, inculpatul executand pedeapsa cea mai grea.
De asemenea, instanta urmeaza a aplica dispozitiile art.71 C.pen. rap. la art.64 alin.1 lit. a teza a II a si lit. b Cod penal, iar in baza art.71 alin. 5 Cod penal, si va dispune suspendarea pedepsei accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii.
Referitor  la latura civila a procesului, instanta retine ca partile vatamate nu s-au constituit parti civile in termenul prevazut de art. 76 pct. 2 Cod de procedura penala, motiv pentru care va lua act in acest sens.
     Retinand  culpa  infractionala  si  procesuala a inculpatilor, in baza art. 191 Cod de procedura penala, instanta va dispune obligarea acestuia la plata cheltuielilor judiciare avansate de catre stat.
Astfel:
     In baza art. 208 -209 al.1 lit. a, g si i Cod penal, cu aplic. art. 37 lit. b Cod penal;
Condamna inculpatul B. D., fiul lui D. si S. nascut la data de _, in orasul _, judetul _., domiciliat in _, judetul _, cu CNP _, recidivist, la 3 ani inchisoare.
Descontopeste  pedeapsa  de 3 ani si 6 luni, inchisoare  aplicata prin S.p. nr. _, pronuntata de Judecatoria _, in pedepsele componente de 3 ani si 6 luni inchisoare, 1 an si 6 luni inchisoare, 1 an inchisoare si restul de pedeapsa de 425 zile inchisoare, din pedeapsa de 3 ani si 6 luni, aplicata prin S.p. nr. _, pronuntata de Judecatoria _ (mandat de executare nr. _ ).
Descontopeste  pedeapsa  de 2 ani si 4 luni, inchisoare  aplicata prin S.p. nr. _, pronuntata de Judecatoria _, in pedepsele componente de 2 ani si 2 luni inchisoare, 4 luni inchisoare, o luna inchisoare si restul de pedeapsa de 425 zile inchisoare, din pedeapsa de 3 ani si 6 luni, aplicata prin S.p. nr. _ pronuntata de Tribunalul .. (mandat de executare nr. _).
In baza art. 36 rap. la art. 34 Cod penal;
Contopeste pedepsele stabilite, urmand ca inculpatul sa execute pedeapsa ca mai grea, aceea de 3 ani si 6 luni inchisoare.
Aplica art. 57 Cod penal;
In baza art. 71 Cod penal
Interzice inculpatului drepturile  prev. de art. 64 lit. a si b Cod penal, cu exceptia dreptului de a alege.
     In baza art. 36 al. 3 Cod penal;
Deduce din durata pedepsei  aplicate perioada executata pana in prezent.
     In baza art. 208 -209 al.1 lit. a, g si i Cod penal, cu aplic. art. 41 al.2 si art. 99 si urm. Cod penal, rap. la art. 104 Cod penal;
     Aplica inculpatului B. C., fiul lui D. si S., nascut la data de _, in orasul _, judetul _ domiciliat in comuna _, judetul _, cu CNP _, cu antecedente penale, masura educativa a internarii intr-un centru de reeducare pe timp nedeterminat pana la implinirea varstei de 18 ani, in conformitate cu art. 106 Cod penal.
     Constata ca in prezent inculpatul minor B. C. se afla internat  in Centrul de Reeducare _.
     In baza art. 26 rap. la art. 208 -209 al.1 lit. a, g si i Cod penal, cu aplic. art. 74, 76 Cod penal;
Condamna inculpatul G. I., fiul lui I. si A., nascut la data de _, in comuna _, judetul .., domiciliat in comuna _, judetul _, cu CNP _, cu antecedente penale, la 2 ani inchisoare.
In baza art. 36 rap. la art. 34 Cod penal;
Contopeste pedeapsa stabilita cu pedeapsa de 2 ani inchisoare, aplicata prin S.p. nr. _, pronuntata de Judecatoria _, urmand ca inculpatul sa execute pedeapsa ca mai grea, aceea 2 ani inchisoare.
Aplica dispozitiile art.71 C.pen. rap. la art.64 alin.1 lit. a teza a II a si lit. b Cod penal.
In baza art.81 Cod penal;
Dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata termenului de incercare de 4 ani, termen de incercare stabilit potrivit disp. art. 82 Cod penal.
In baza art.71 alin. 5 Cod penal;
Dispune suspendarea pedepsei accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii.
Atrage atentia inculpatului asupra disp. art. 83 Cod penal.
Ia act ca partile vatamate V. C. si  Consumcoop _ nu s-au constituit parti civile, in termenul prevazut de art. 76 pct. 2 Cod de procedura penala.
In baza art. 191  Cod de procedura penala;
Obliga inculpatii B. D. si G. I. la plata a cate _ lei, fiecare, reprezentand cheltuieli  judiciare catre stat, din care suma de _ lei, reprezinta onorariu aparator desemnat din oficiu, av. _.
Obliga inculpatul B_ C_, in solidar, cu partea responsabila civilmente B.S. la plata sumei de _ lei, reprezentand cheltuieli  judiciare catre stat, din care suma de .. lei, reprezinta onorariu aparator desemnat din oficiu, av. _
.
~ 1 ~
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cereri

Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018
Autovehicul instrainat. Obligatia cumparatorului de transcriere a dreptului de proprietate - Decizie nr. 342 din data de 29.04.2015
Solicitarea cheltuielilor de judecata pe cale separata - Sentinta civila nr. 610 din data de 10.12.2014
Cerere de reexaminare a incheierii prin care s-a respins ajutorul public judiciar - Hotarare nr. 9730 din data de 10.12.2012
actiune in constatare - Sentinta civila nr. 542 din data de 22.10.2009
Exceptia de nelegalitate – respingere - Decizie nr. 177/R din data de 29.07.2005
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6866 din data de 17.06.2013
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6497 din data de 10.06.2013
Cerere de chemare in garantie. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 889 din data de 02.09.2010
Cererea creditorului de numire a lichidatorului judiciar in baza art. 31 din Legea nr.359/2009 in procedura dizolvarii de drept nu intrerupe cursul prescriptiei extinctive. - Decizie nr. 895 din data de 05.11.2010
Cerere formulata de catre creditor prin care se solicita deschiderea procedurii insolventei, bazata pe creanta,rezultata din contractul de vanzare - cumparare . - Decizie nr. 814 din data de 28.10.2009
Cerere de inlocuire a administratorului judiciar formulata de catre creditorul ce detine cel putin 50% din valoarea creantelor. - Decizie nr. 820 din data de 28.10.2009
Inadmisibilitatea cererii de interventie in lipsa actiunii principale. - Decizie nr. 545 din data de 19.06.2009
Conditiile de admisibilitate a cererii de deschidere a procedurii insolventei. - Decizie nr. 577 din data de 26.06.2009
Actele si procedura de urmat pentru intocmirea carnetului de somaj. Organele competente. - Decizie nr. 728 din data de 11.06.2009
Respingerea nejustificata a cererii de amanare formulata de petitionar - Decizie nr. 533 din data de 06.09.2007