InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Balcesti

Cod de procedura penala - Respingere cerere de rejudecare in caz de extradare

(Hotarare nr. din data de 09.11.2009 pronuntata de Judecatoria Balcesti)

Domeniu Cereri | Dosare Judecatoria Balcesti | Jurisprudenta Judecatoria Balcesti

- art.5221 Cod de procedura penala - Respingere cerere de rejudecare in caz de extradare

    

Pe rol, este judecarea cererii, formulata, in baza art. 5221 Cod de procedura penala, de  petentii O.D., O.N., in prezent aflati in detentie la Penitenciarul _, in contradictoriu cu intimatii V. N., V. I., V. C.
          La data de _, s-a inregistrat sub nr_., cererea formulata de petentul O.D. in prezent aflat in detentie la Penitenciarul _, in contradictoriu cu intimatii V. N., V. I., V. C., prin care a solicitat  rejudecarea cauzei ce a format obiectul dosarului nr. _, al Judecatoriei _.
In motivare, petentul arata ca, nu se face vinovat de savarsirea faptelor pentru care a fost condamnat si solicita  audierea  mai multor martori, prin care sa dovedeasca  aceasta situatie.
La data de _, s-a inregistrat sub nr_., cererea formulata de petentul O.N. in prezent aflat in detentie la Penitenciarul _, in contradictoriu cu intimatii V. N., V. I., V. C., prin care a solicitat  rejudecarea cauzei ce a format obiectul dosarului nr. _, al Judecatoriei _.
In motivare, petentul arata ca, nu se face vinovat de savarsirea faptelor pentru care a fost condamnat si solicita  audierea  mai multor martori, prin care sa dovedeasca  aceasta situatie, cu precizarea ca nu a participat la niciun scandal si este condamnat pe nedrept, la o pedeapsa cu inchisoarea, de 3 ani si 6 luni, neputand sa se prezinte la niciuna din instantele care au solutionat cauza. 
Prin incheierea de sedinta din data de _, instanta a dispus, in baza art. 34 Cod de procedura penala, conexarea cauzei penala cu nr. _ la cauza penala cu nr. _, constatand ca petentii O.D., O.N.,  au formulat cererile, in baza art. 5221 Cod de procedura penala, impotriva S.p. nr. _, pronuntata de Judecatoria _, in dosarul nr. _, sentinta  in baza careia s-au emis mandatele de executare a pedepsei inchisorii, in contradictoriu cu intimatii V. N., V. I., V. C.
  Intrucat judecata se desfasoara in conditii de publicitate, oralitate si contradictorialitate, corespunzator reglementarilor cuprinse in partea speciala, titlul II, capitolul I si II din Codul de procedura penala, in cauza au fost citate toate partile interesate ce figurau in dosarul nr_., in care s-a pronuntat hotararea in baza careia s-au emis mandatele de executare a pedepsei inchisorii.
S-a dispus atasarea, spre consultare, a dosarului nr. _, al Judecatoriei _.
Petentul O.N.  a depus  la dosar un memoriu, prin care solicita retragerea cererii, fiind nemultumit de faptul ca  nu sunt aduse in fata instantei atat partile vatamate cat si martorii pentru a fi  confruntati.
     Examinand actele si lucrarile dosarului, instanta retine ca, prin sentinta penala nr_ din _, pronuntata Judecatoria _, s-a dispus condamnarea  inculpatului O. N., la o pedeapsa rezultanta de 3 ani si 6 luni inchisoare, cu executare, pentru savarsirea infract. prev. de art. 192 al.2, art. 181 al.1 si 217 al.1 Cod penal, iar inculpatul O.D., la o pedeapsa de 3 ani inchisoare, cu aplic. art. 57 Cod penal.
     Impotriva acestei sentinte, inculpatii au declarat apel, iar prin D.p. nr. _, pronuntata de Tribunalul .., in dosarul nr. _, s-au respins apelurile acestora, fiind obligati la cheltuieli judiciare catre stat. Hotararea instantei de fond a ramas definitiva si irevocabila prin neexercitarea impotriva acesteia a recursului.
Potrivit art. 5221 Cod de procedura penala, "in cazul  in care se cere extradarea unei persoane judecate si condamnate in lipsa, cauza va putea fi rejudecata, de catre instanta care a judecat in prima instanta, la cererea condamnatului", iar potrivit al. 2 se va aplica procedura prevazuta pentru cererea de revizuire.
           In speta, fata de reformularile consecutiv aduse, petentii au cerut rejudecarea cauzei in care s-a pronuntat sentinta penala nr. _, pronuntata de Judecatoria _, in dosarul nr. _, invocand, ca motive, faptul ca nu au fost prezenti la termenele de judecata, atat la instanta de fond cat si la cea de apel, precum si faptul ca nu se fac vinovati de savarsirea infractiunilor retinute in sarcina lor.
Instanta constata, insa, ca, inculpatii  au fost citati de catre instanta de fond, majoritatea citatiilor fiind semnate de rude ale acestora (sotie, fiica, fiu, mama, sora, frate), de asemenea, s-a dispus emiterea pe numele acestora a unor mandate de aducere, insa, din procesele verbale de indeplinire a acestora, rezulta ca inculpatii s-au sustras de la cercetarea judecatoreasca.
Mai mult, instanta de apel a dispus citarea acestora, iar, din incheierea de sedinta din data de _ (f. 173- dosar nr. _ al Tribunalului _), rezulta  ca, inculpatii au fost prezenti personal la instanta de apel, la acel termen, precum si la urmatoarele doua termene de judecata (avand termenul in cunostinta), iar la ultimul dintre acestea au fost audiati si au propus probe, in aparare (incheiere  din data de _- f.198).
     Or, cata vreme petentii au fost prezenti la instanta de apel, motivele invocate nu se incadreaza in dispozitiile prevazute de art. 5221 Cod de procedura penala, astfel ca, instanta apreciaza ca inadmisibila cererea supusa judecatii, urmand sa o respinga ca atare.
Fiind in culpa procesuala, in concordanta cu art.192 alin.2 Cod de procedura penala, petentii vor trebui sa suporte finalmente cheltuielile judiciare avansate de stat.
Astfel.
     In baza art. 5221 Cod de procedura penala corob. cu art. 405-408 Cod de procedura penala;
     Respinge cererea de rejudecare in caz de extradare formulata de petentii O.D. si O.N., in prezent fiind incarcerati in Penitenciarul _, ca inadmisibila.
In baza art.192 al.2 Cod de procedura penala;
Obliga petentii la plata a cate _ lei, fiecare cheltuieli judiciare fata de stat, din care suma de cate ei, reprezinta onorarii aparatori desemnati din oficiu, av. D.C.I.. si V.A.M.
          

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cereri

Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018
Autovehicul instrainat. Obligatia cumparatorului de transcriere a dreptului de proprietate - Decizie nr. 342 din data de 29.04.2015
Solicitarea cheltuielilor de judecata pe cale separata - Sentinta civila nr. 610 din data de 10.12.2014
Cerere de reexaminare a incheierii prin care s-a respins ajutorul public judiciar - Hotarare nr. 9730 din data de 10.12.2012
actiune in constatare - Sentinta civila nr. 542 din data de 22.10.2009
Exceptia de nelegalitate – respingere - Decizie nr. 177/R din data de 29.07.2005
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6866 din data de 17.06.2013
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6497 din data de 10.06.2013
Cerere de chemare in garantie. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 889 din data de 02.09.2010
Cererea creditorului de numire a lichidatorului judiciar in baza art. 31 din Legea nr.359/2009 in procedura dizolvarii de drept nu intrerupe cursul prescriptiei extinctive. - Decizie nr. 895 din data de 05.11.2010
Cerere formulata de catre creditor prin care se solicita deschiderea procedurii insolventei, bazata pe creanta,rezultata din contractul de vanzare - cumparare . - Decizie nr. 814 din data de 28.10.2009
Cerere de inlocuire a administratorului judiciar formulata de catre creditorul ce detine cel putin 50% din valoarea creantelor. - Decizie nr. 820 din data de 28.10.2009
Inadmisibilitatea cererii de interventie in lipsa actiunii principale. - Decizie nr. 545 din data de 19.06.2009
Conditiile de admisibilitate a cererii de deschidere a procedurii insolventei. - Decizie nr. 577 din data de 26.06.2009
Actele si procedura de urmat pentru intocmirea carnetului de somaj. Organele competente. - Decizie nr. 728 din data de 11.06.2009
Respingerea nejustificata a cererii de amanare formulata de petitionar - Decizie nr. 533 din data de 06.09.2007