InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Babadag

Plangere impotriva rezolutiei sau ordonantei procurorului de netrimitere in judecata

(Sentinta penala nr. 100 din data de 08.06.2008 pronuntata de Judecatoria Babadag)

Domeniu Plangeri prealabile | Dosare Judecatoria Babadag | Jurisprudenta Judecatoria Babadag

Dosar nr.481/179/2008
Tip speta : sentinta penala
Data spetei : s.p. nr. 100/08.06.2008

            
            Petentul T.N. a formulat plangere impotriva Ordonantei nr.93/P/2008 , de scoatere de sub urmarire penala a invinuitului D.G., pronuntata de Parchetul de pe langa Tribunalul Tulcea  in dosarul nr.93/P/2008 , solicitand admiterea plangerii si trimiterea cauzei parchetului pentru redeschiderea urmaririi penale fata de numitul Dima Gheorghe pentru infractiunea prev. de art.180 alin.2 cod penal .
            In motivarea plangerii a invederat ca a solicitat prin plangerea adresata organelor de urmarire penala la data de 5.05.2007 cercetarea faptuitorilor D.G., I.I. si I.V. pentru infractiunea de lovire sau alte violente , invederand ca a fost agresat de catre cei trei faptuitori , suferind leziuni ce au necesitat pentru vindecare un numar de 7-9 zile ingrijiri medicale , conform certificatului medico-legal emis de Serviciul Medico-legal .
            S-a sustinut ca dupa finalizarea urmaririi penale , prin Ordonanta nr.93/P2008 a parchetului de pe langa Tribunalul Tulcea emisa la data de31.03.2008 , s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala a invinuitului D.G. si aplicarea unei sanctiuni cu caracter administrativ fata de acesta , in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de lovire sau alte violente in varianta prev. de art. 180 alin.1 din cod penal , conchizandu-se ca lovitura acestuia a cauzat suferinte , sar si nu si vatamari .
            S-a sustinut ca in mod gresit fata de D.G. s-a dispus aplicarea unei sanctiuni cu caracter administrativ , desi acesta este agresorul principal .
            S-a invederat ca organele de cercetare penala erau abilitate a face demersuri pentru identificarea in mod corect a autorului  , apreciindu-se prejudiciat de solutia parchetului intrucat a suferit leziuni si traumatisme fizice si psihice ca urmare a agresiunii exercitate asupra sa .
            S-a sustinut de asemenea ca nu a fost identificata infractiunea reclamata , iar cercetarea s-a realizat intr-un mod deficient .
            In drept au fost invocate dispozitiile art.278 si urm . din codul de procedura penala .
            Verificandu-se Ordonanta atacata pe baza lucrarilor si a materialului din dosarul cauzei , instanta retine urmatoarele :
            Parchetul de pe langa Judecatoria Babadag , in temeiul dispozitiilor art. 209 alin.4 (1) cod pr.penala a inaintat plangerea formulata de petent Parchetului de pe langa Tribunalul Tulcea , invederand ca Parchetul de pe langa Judecatoria Babadag functioneaza numai cu un singur procuror , cercetarea cauzei fiind astfel preluata de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Tulcea .
            Prin Referatul de terminare a urmaririi penale intreprinsa in dosarul nr.379/P/2007 format ca urmare a plangerii penale adresata de petent si prin care a solicitat antrenarea raspunderii penale a numitilor D.G. , I.I. si I.V. , motivat de faptul ca la data de 24.04.2007 l-au agresat fizic cauzandu-i leziuni ce au necesitat un numar de 7-9 zile ingrijiri medicale , s-a propus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a invinuitului D.G. pentru savarsirea infractiunii de loviri si alte violente prev. de art. 180 alin.2 din cod penal .
            Deasemenea s-a propus prin Referatul de terminare a urmaririi penale a nu se incepe urmarirea penala impotriva numitilor I.I. si I.V. intrucat fapta nu a fost savarsita de catre acestia  invocandu-se incidenta prevederilor art.10 lit.c din codul de procedura penala .
            Prin Ordonanta nr.93/P/2008 s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala a invinuitului D.G., sub aspectul savarsirii infractiunii prev. de art.180 alin.1 din Cod penal , aplicandu-i-se acestuia amenda administrativa in cuantum de 150 lei .
            Totodata s-a dispus disjungerea cauzei in vederea continuarii cercetarilor fata de I.I. si I.V. , sub aspectul savarsirii infractiunii prev. de art.180 alin.2 cod penal .
            In esenta , pe baza probelor administrate s-a retinut ca invinuitul D.G. se face culpabil de savarsirea unor acte de violenta , in varianta prev. de art.180 alin.1 din cod penal , retinandu-se ca actele de violenta exercitate au cauzat suferinte , nu si vatamari .
            In raport de imprejurarile concrete in care a fost savarsita fapta , de datele referitoare la persoana autorului , fara a se indica datele , si in raport de relatarile partii vatamate , s-a apreciat ca nu se impune aplicarea unei pedepse , concluzionandu-se ca fapta nu prezinta gradul de pericol social specific unei infractiuni .
            Cu privire la numitii I.I. si I.V. s-a apreciat ca cercetarile nu sunt complete , intrucat nu s-a verificat realitatea sustinerilor formulate in aparare , conchizandu-se ca intr-o atare situatie se impune disjungerea cauzei in vederea continuarii cercetarilor .
            Impotriva Ordonantei nr.93/P/2008 a formulat plangere petentul T.N. , plangere ce a fost respinsa ca nefondata prin Ordonanta din 21.04.2008 data de prim - procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Tulcea .
            S-a retinut in motivarea Ordonantei de respingere a plangerii ca petentul a criticat Ordonanta pentru faptul ca in mod gresit s-a retinut infractiunea prev. de art. 180 din cod penal in conditiile in care a solicitat efectuarea de cercetari pentru art.181 din codul penal .
            S-a retinut ca in raport de numarul de zile de ingrijiri medicale , de 7-9 zile , specificate in certificatul medico-legal nu se poate retine infractiunea prev. de art.181 din codul penal , pentru existenta careia ar fi necesare un numar de cel putin 20 zile si cel mult 60 zile .
            S-a apreciat ca pentru a se adopta solutia de scoatere de sub urmarire penala s-au valorificat declaratiile partii vatamate cat si  ale invinuitului , din valorificarea acestora apreciindu-se in esenta ca se justifica justetea solutiei adoptate .
            Verificand ordonanta atacata , pe baza lucrarilor si a materialului din dosarul cauzei se apreciaza ca plangerea este intemeiata .
            In cauza , o serie de aspecte au ramas nelamurite , iar altele au fost insuficient argumentate .
            Criticile retinute in Ordonanta de respingere a plangerii se apreciaza a fi straine de cauza .
            Petentul a solicitat cercetarea faptuitorilor sus mentionati sub aspectul savarsirii infractiunii de lovire sau alte violente prev. de art.180 alin.2 din codul penal , iar prin plangerea formulata impotriva ordonantei a reiterat aceeasi solicitare , inserarea mentiunii  ca a solicitat cercetarea sub aspectul infractiunii prev. de " art.181 alin.2 din cod penal " apreciindu-se a constitui o eroare de tehnoredactare , in contextul in care codul penal nu incrimineaza vreo infractiune sub acest text de lege , respectiv art.181 alin.2 din cod penal .
            Se apreciaza ca probatoriul administrat nu este indestulator, probele administrate nefiind suficiente, ceea ce echivaleaza cu lipsa etapei cercetarii.
            Actele premergatoare au fost limitate doar la audierea partilor , fara a fi audiati si ceilalti doi cofaptuitori , coparticipanti la fapta reclamata , fara a se efectua confruntari si a se dispune efectuarea unei expertize medico-legale , retinandu-se fara temei ca fapta ar fi produs simple suferinte , nu si vatamari .
            Astfel, se constata ca in cauza o serie de aspecte au ramas nelamurite , iar altele insuficient argumentate , dovezile administrate conducand la concluzia ca organul de urmarire penala era indreptatit sa efectueze cercetarea penala impotriva tuturor faptuitorilor pentru justa solutionare a plangerii , solutia disjungerii apreciindu-se a fi nejudicioasa in speta , motiv pentru care se impune desfiintarea ordonantei si trimiterea cauzei Parchetului pentru a constata :
- modalitatea de producere a leziunilor constatate la partea vatamata ;
- daca fapta a fost savarsita in coautorat si activitatea fiecarui faptuitor .
            Deasemenea se va dispune administrarea urmatoarelor mijloace de proba : ascultarea tuturor faptuitorilor ,
- ascultarea martorilor rezultati din actele premergatoare si din declaratiile partilor ,
- confruntari ,
- raport de expertiza medico-legala .
           
            Pe cale de consecinta, se apreciaza intemeiata plangerea, urmand a o admite, a desfiinta rezolutia procurorului si a trimite cauza Parchetului de pe langa Judecatoria Babadag .
            
          

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Plangeri prealabile

plangere impotriva procurorului - Hotarare nr. 3794 din data de 21.12.2017
alte plangeri - Hotarare nr. 3792 din data de 13.12.2017
Plangere impotriva rezolutiei procurorului de neincepere a urmaririi penale Competenta prim procurorului adjunct in solutionarea plangerii - Decizie nr. 141 din data de 19.04.2010
Plangere contra solutiei procurorului. Casare cu trimitere pentru nerespectarea dispozitiilor art.278/1 al.8 lit.b. Nemotivare. - Decizie nr. 298 din data de 18.12.2009
- Sentinta penala nr. 78 din data de 28.05.2008
abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, prev. de art.246 C.pen. ?i favorizarea infractorului prev. de art.264 C.pen - Sentinta penala nr. 1 din data de 21.03.2012
Plangerea petentului vizeaza un act al procurorului, efectuat in cursul urmaririi penale, care nu poate fi atacat decat in fata procurorului ierarhic superior, nu si in fata instantei de judecata. Legea nu permite atacarea in fata instantei de judecata, d - Hotarare nr. 558/R din data de 07.06.2013
Santaj. Elemente constitutive. - Sentinta penala nr. 1/F din data de 16.03.2011
Santaj. Elemente constitutive. - Sentinta penala nr. 1/R din data de 16.03.2011
PLANGERE ORDONANTA PROCUROR, ADMITERE - Sentinta penala nr. Sedinta Camerei de Consiliu din data de 16.05.2013
Plangere contraventionala - Decizie nr. 188/R din data de 15.02.2013
Respins recurs plangere contaventionala OPC. - Decizie nr. 253/R din data de 18.02.2010
Recurs, infractiune urmaribila la plangerea prealabila a partii vatamate. - Decizie nr. 127 din data de 05.04.2012
Art. 2781 Cod Procedura Penala. - Sentinta penala nr. 332/S din data de 30.11.2011
Art. 2781 Cod Procedura Penala. - Sentinta penala nr. 337/S din data de 07.12.2011
Plangere prealabila, momentul in care incepe sa curga termenul prevazut de art. 284 alin. 1 Cod Procedura Penala. Cu opinie separata. - Sentinta penala nr. 577/R din data de 16.12.2011
Recurs plangere rezolutie procuror. Respins - Sentinta penala nr. 3 din data de 29.10.2009
Recurs plangere rezolutie procuror – respins - Sentinta penala nr. 1 din data de 29.10.2009
Plangere impotriva deciziei C.N.S.C. Inaplicabilitatea dispozitiilor O.U.G. nr.34/2006. Desfiintarea deciziei atacate si trimiterea contestatiei spre solutionare instantei competente. - Decizie nr. 2160 din data de 27.07.2011
Anularea din oficiu a procedurii de atribuire de catre C.N.S.C.Conditii. - Decizie nr. 1 din data de 05.01.2010