InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Adjud

Plangere impotriva rezolutiei Parchetului de neincepere a urmaririi penale pentru infractiunea de inselaciune prev de art 215al.1 ,3 si 4 c.penal.

(Sentinta penala nr. 52 din data de 08.03.2010 pronuntata de Judecatoria Adjud)

Domeniu Plangeri prealabile | Dosare Judecatoria Adjud | Jurisprudenta Judecatoria Adjud

Domeniu:Penal Tip:sentinta Nr/data:.52/08.03.2010
Autor :Judecatoria Adjud   Plangere impotriva rezolutiei Parchetului  de neincepere a urmaririi penale pentru infractiunea de inselaciune prev de art 215al.1 ,3 si 4 c.penal.
Asupra procesului penal de fata;
Prin plangerea inregistrata la Judecatoria Adjud,    sub nr. 2271/173/2009, in urma declinarii competentei de solutionare,prin sent.pen .nr 1491/23.10.2009 a Judecatoriei Focsani, si conf. art. 2781 Cod procedura penala, petenta SC E. SRL , ,a contestat masura dispusa de procuror prin Rezolutia nr. 1369/P/2009 din data de 30.06.2009   , a Parchetului de pe langa Tribunalul Vrancea.
 In cauza   au fost administrate  si alte probe ,in afara celor administrate in cursul actelor premergatoare efectuate de Parchet ,respectiv proba cu inscrisuri.
Din examinarea actelor si lucrarilor dosarului, instanta retine urmatoarele:
La data  23.02.2009 petenta SC E. SRL   ,  ,a sesizat Parchetul de pe langa Jud Adjud ca la datele de 17.10.2008,08.12.2008 si 10.12.2008 a livrat catre SC F. SRL  tesatura in valoare de 83 771,78 lei ,pentru plata careia intimatul A.A.,reprezentant al societatii a emis doua file CEC ,dupa care a solicitat inlocuirea acestora cu   bilete la ordin ,avand scadente diferite si introduse la plata ,au fost refuzate.
 Plangerea a format obiectul dosarului nr. 1369 /P/2009 al Parchetului de pe langa Tribunalul Vrancea,  in care s-a dispus, prin rezolutia din data de 30.06.2009 , neinceperea urmaririi penale impotriva intimatului  A. A. conform art. 228 alin. 6 si art. 10 lit. d C.p.p, motivindu-se ca   intimatul   nu se face vinovat de comiterea infractiunii de inselaciune ,intrucat acesta nu a actionat cu intentia de a induce in eroare reprezentantii SC E. SRL   ,in scopul producerii unei pagube,si intrucat neonorarea obligatiilor de plata atrage raspunderea de natura contractuala si nicidecum de natura penala,    faptei ii lipseste un element constitutiv al infractiunii prev.de art 215 al.1,3,si 4 cod penal .,si anume vinovatia.
Solutia a fost  confirmata prin rezolutia prim procurorului Parchetului de pe linga Tribunalul Vrancea  nr. 1273/II/2/2009, prin care s-a respins plangerea formulata de petenta  impotriva primei rezolutii.
Impotriva acestor solutii, petenta   a  formulat prezenta plangere, solicitind admiterea ei, desfiintarea rezolutiei de neincepere a urmaririi penale si trimiterea cauzei la procuror, in vederea inceperii urmaririi penale. S-a motivat de catre petenta  in plingerea scrisa, ca cele doua rezolutii sunt netemeinice si nelegale, pentru  ca oraganul de cercetare penala nu a cercetat fapta sub toate aspectele ,si anume daca intimatul a depus file CEC pentru achitarea contravalorii marfii livrate,care la data inscrisa au fost introduse la banca fara a avea acoperire.Petenta a mai motivat ca intimatul a emis in fals un numar de 20 de facturi fiscale dupa data pronuntarii hotararii prin care s-a dispus intrarea in faliment a SC F. .Nu au fost audiati,in mod nejustificat, martorii propusi de petenta ,pentru dovedirea sitiuatiei de fapt,si nu s-au fcut cercetari sub aspectul prelucrarii frauduloase a tesaturii de saltele achizitionate de la petenta la SC E. SRL   ,fiind respinsa cererea de aplicare a sechestrului asigurator pe tesatura care de drept petenta sustine ca ii apartine.De aeemenea petenta a mai sustinut ca organul de cercetare nu a stabilit ce fel de relatie exista intre SC F.SRL  si SC E.SRL   ,si nici in ce baza intimatul administra societatea si isi antrena raspunderea in relatiile cu tertii ,daca dupa deschiderea falimentului intimatul a mai efectuat tanzactii ,aceste fapte fiind infractiuni prevazute de legea insolventei.
 In cauza   au fost administrate  si alte probe in afara celor administrate in cursul actelor premergatoare efectuate de Parchet ,respectiv proba cu inscrisuri.
In faza actelor premergatoare a fost administrate urmatoarele mijloace de proba :inscrisuri,( declaratia administratorului petentei declaratia intimatului declaratiile martorilor propusi de petenta.
 Analizand intregul material probator administrat ,instanta retine urmatoarele:
SC F.SRL   a fost infiintata la data de 26.09.2006 de catre cetateanul italian R  A si de intimatul A  A ,cetatean roman ,acestia detinand si functia de administrator.La data de 14.02.2007 intimatul a renuntat la calitatea de administrator ,care a ramas sa fie reprezentata de cetateanul italian.Intre cele doua societati,petenta si SC F.SRL s-a incheiat la inceputul anului 2008 , o conventie de natura comerciala ,verbala ,ce nu a fost materializata intr-un inscris  ,prin care partile au stabilit ca petenta sa vanda periodic tesaturi catre SC Fl.SRL ,plata and a se efectua cu file CEC sau bilete la ordin ,cu scadenta la termen ,ce ar fi stabilita de comun acord de parti.
Ca urmare a acestei conventii,in perioada martie -septembrie 2008 au avut loc 17 livrari de stofe de catre SC E.SRL  care au fost achitate integral dupa receptia marfii de catre intimat,SC F.SRL emitand cpt plata file CEC sau bilete la ordin cu scadente la date stabilite prin acordul partilor,relatiile dintre parti derulandu-se fara nici un fel de incident.
Prin procura speciala autentificata ,nr 2255/04.07.2008 intimatul a fost mandatat de asociatii SC F . SRL sa reprezinte societatea in fata autoritatilor publice ,sa semneze si sa accepte in numele si pentru societate plati cu instrumente de plata si orice acte.
La datele de 17.10.2008,08.12.2008 si 10.12.2008 petenta a livrat marfa-tesaturi catre SC F. ,pentru plata careia intimatul a emis   file CEC si bilete la ordin  cu date scadente stabilite de comun acord cu reprezentantul petentei,data scadentei fiind cuprinsa in intervalul 20.12.2008-23.03.2009,valoarea totala a marfii find de 83 771,78 lei.
Intrucat pentru biletul la ordin scadent la 20.12.2008 s-a solicitat de intimat si accceptat de petenta o amanare a scadentei a acestuia la o data ulterioara-10.01.2009,intimatul a adus la cunostinta petentei ca nu dispune de mijloace financiare suficiente pentrui plata salariatilor. Ulterior, tot de comun acord ,filele CEC au fost inloicuite  cu doua bilete la ordin echivalente ca valoar.,dar cu data scadenta, ulterioara filelor cec.
In urma unei discutii ulterioare intre reprezentantii celor doua societati,la data de 09.01.2009, intimatul a solicitat si  a obtinut o noua amanare a platii (a datei scadente a biletului la ordin)pentru data de 30.01.2009
In perioada 30.01.2009-23.03.2009 petenta a introdus la plata cele sase bilete la ordin cu care s-a facut plata ,insa acestea au fost refuzate pentru lipsa totala de disponibil ,doua fiind prezentate la plata dupa expirare a trermenului,restul in termen ,cu mentiunea intervenirii falimentului platitorului.
Din declaratia numitului B. E.,administratorul petentei,rezulta ca relatiile comerciale dintre cele doua societati s-au desfasurat in bune conditii,pana in octombrie 2008 ,cand s-a stabilit livrarea uinei cantitati mai mare de marfa ce urma sa fie livrata de petenta.
Intimatul a declarat ca el s-a ocupat personal de productie si de derularea relatiilor comerciale cu furnizorii si beneficiarii societatii si ca cei trei asociati care locuiau in Italia ,veneau periodic pentru rezolvarea unour probleme ale societatii si pentru luarea unor decizii mai importante.Intimatul a declarat ca desi operatiunile comerciale s-au desfasurat normal,ulterior au inceput sa apara dificultati de odin financiar ,care au impiedicat societatea sa beneficieze de diponibil in cont,si ca sumele de bani incasate au fost folosite pentru plata unor furnizori ,a taxelor si impozitelor datorate statului si a salariilor.In timp societatea a acumulat datorii ceea ce a condus la deschiderea procedurii insolventei.
   Instanta retine ca, atunci cand   beneficiarul este indus sau mentinut in eroare, cu prilejul incheierii sau executarii unui contract, prin prezentarea ca fiind adevarat  faptul mincinos, conform caruia exista acoperire in cont pentru incasare, in asa fel incat fara aceasta eroare ,cel inselat nu ar fi incheiat sau executat contractul, fapta constituie infractiunea de inselaciune prevazuta in art. 215 alin. (3) C. pen.
 In concret,in cauza se poate vorbi doar de emiterea biletelor la ordin ,titluri de credit si instrumente de plata  si nu si de file cec,cele initial emise fiind inlocuite ,potrivit intelegerii partilor,necontestate de nici una dintre ele,cu bilete la ordin ,de aceeasi valoare .Astfel,emiterea unui bilet la ordin, stiind ca pentru valorificare nu exista provizia necesara ,nu se incadreaza in prevederile art 215 al 4 ,biletul la ordin neputand fi asimilat cecului .O atare fapta ,daca ar fi fost savarsita  cu intentia de a insela si s-a pricinuit o paguba ,ar fi putut constitui infractiunea de inselaciune prev de art 215 al.1-3 c.pen.Esential pentru a stabili daca emiterea biletelor la ordin fara a exista in cont acoperirea necesara ,atrage raspunderea contractuala a faptuitorului  sau cea penala ,se impune a se stabili daca actiunea de amagire ,de inducere in eroare cu privire la posibilitatile de plata este savarsita cu vinovatie in forma intentiei.
Astfel, instanta nu poate retine  ,fata de imprejurarile concrete, asa cum rezulta din analiza inscrisurilor depuse ,existenta intentiei de imnducere in eroare a   partii vatamate ,la incheierea contractului ,simpla emitere a biletelor la ordine neechivaland cu inducerea in eroare  a cocontractantului cu privire la bonitatea societatii SC F.SRL.Neplata ulterioara a sumelor datorate, a fost in speta generata de un blocaj financiar ,  ce rezulta cu certitudine din actele contabile si mai ales din pronuntarea hotararii de deschidere a procedurii insolventei,cu atat mai mult cu cat intre parti erau relatii de incredere reciproca generate de raporturile contractuale anterioare desfasurate ,aspect ce rezulta din chiar declaratiile partilor ,dar mai ales   din conduita partii vatamate in raporturile desfasurate cu  SC F.SRL si cu intimatul,care a manifestat disponibilitate constanta in amanarea termenelor si a conditiilor de plata.
     Din inscrisurile existente la dosarul Parchetului,nu rezulta ca la data emiterii biletelor la ordine sau a cecurilor SC F. SRL nu avea disponibil in cont ,ci  dimpotriva ,societatea desfasurand relatii comerciale cu alte societati,si nici ca aceasta societate era in imposibilitate juridica de a mai efectua plati ,  deschiderea procedurii generale a insolventei   avand loc la o data ulterioara , 28.01.2009 -data pronuntarii sent. com.nr 50 in dos .nr. 4031/91/2008 al Tribunalului Vrancea ,defintiva si executorie.  
Intrucat infractiunea de inselaciune se savarseste doar cu intentie ca forma a vinovatiei, fiind necesar ca intimatul sa fi prevazut si urmarit sau acceptat rezultatul faptelor sale ,in mod legal si temeinic prin solutiile dispuse de Parchet s-a retinut ca faptei ii lipseste elementul constitutiv  al vinovatiei pentru existenta infractiunii prev de art  215 al.3 c.pen cod penal,si ca in cauza poate interveni exclusiv raspuderea contractuala a intimatului.
   Pentru aceste motive ,instanta   va retine    ca solutiile date de procuror sunt temeinice si legale si conform art. 2781 alin. 8 lit. a Cod procedura penala, urmeaza a respinge, plangerea formulata de petent, ca nefondata. 

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Plangeri prealabile

plangere impotriva procurorului - Hotarare nr. 3794 din data de 21.12.2017
alte plangeri - Hotarare nr. 3792 din data de 13.12.2017
Plangere impotriva rezolutiei procurorului de neincepere a urmaririi penale Competenta prim procurorului adjunct in solutionarea plangerii - Decizie nr. 141 din data de 19.04.2010
Plangere contra solutiei procurorului. Casare cu trimitere pentru nerespectarea dispozitiilor art.278/1 al.8 lit.b. Nemotivare. - Decizie nr. 298 din data de 18.12.2009
- Sentinta penala nr. 78 din data de 28.05.2008
abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, prev. de art.246 C.pen. ?i favorizarea infractorului prev. de art.264 C.pen - Sentinta penala nr. 1 din data de 21.03.2012
Plangerea petentului vizeaza un act al procurorului, efectuat in cursul urmaririi penale, care nu poate fi atacat decat in fata procurorului ierarhic superior, nu si in fata instantei de judecata. Legea nu permite atacarea in fata instantei de judecata, d - Hotarare nr. 558/R din data de 07.06.2013
Santaj. Elemente constitutive. - Sentinta penala nr. 1/F din data de 16.03.2011
Santaj. Elemente constitutive. - Sentinta penala nr. 1/R din data de 16.03.2011
PLANGERE ORDONANTA PROCUROR, ADMITERE - Sentinta penala nr. Sedinta Camerei de Consiliu din data de 16.05.2013
Plangere contraventionala - Decizie nr. 188/R din data de 15.02.2013
Respins recurs plangere contaventionala OPC. - Decizie nr. 253/R din data de 18.02.2010
Recurs, infractiune urmaribila la plangerea prealabila a partii vatamate. - Decizie nr. 127 din data de 05.04.2012
Art. 2781 Cod Procedura Penala. - Sentinta penala nr. 332/S din data de 30.11.2011
Art. 2781 Cod Procedura Penala. - Sentinta penala nr. 337/S din data de 07.12.2011
Plangere prealabila, momentul in care incepe sa curga termenul prevazut de art. 284 alin. 1 Cod Procedura Penala. Cu opinie separata. - Sentinta penala nr. 577/R din data de 16.12.2011
Recurs plangere rezolutie procuror. Respins - Sentinta penala nr. 3 din data de 29.10.2009
Recurs plangere rezolutie procuror – respins - Sentinta penala nr. 1 din data de 29.10.2009
Plangere impotriva deciziei C.N.S.C. Inaplicabilitatea dispozitiilor O.U.G. nr.34/2006. Desfiintarea deciziei atacate si trimiterea contestatiei spre solutionare instantei competente. - Decizie nr. 2160 din data de 27.07.2011
Anularea din oficiu a procedurii de atribuire de catre C.N.S.C.Conditii. - Decizie nr. 1 din data de 05.01.2010