InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Galati

Evacuare

(Decizie nr. 595 din data de 19.11.2014 pronuntata de Tribunalul Galati)

Domeniu Cereri | Dosare Tribunalul Galati | Jurisprudenta Tribunalul Galati

Evacuarea unei persoane dintr-un imobil poate avea loc pe cale amiabila sau pe cale judiciara. In ceea ce priveste evacuarea pe cale judiciara, aceasta poate fi realizata pe calea dreptului comun, fie prin procedura speciala reglementata de art. 1033 si urm. N.C.proc.civ.
Fata de procedura speciala a evacuarii prev. de art. 1033 si urm. N.C.proc.civ., instanta investita cu cererea de evacuare, este indreptatita sa analizeze  existenta/inexistenta titlului respectiv eficacitatea/ineficacitatea titlului ocupantului imobilului.

Sectia civila decizia nr. 595 din 19 noiembrie 2014

Reclamantul S C a formulare cerere de chemare in judecata in contradictoriu cu SC L S M SRL Braila si  B B, in calitate de parati, si cu M A, in calitate de intervenienta fortata, solicitand evacuarea paratilor SC L S M SRL si B B, din imobilul situat in Galati, str. Rapei nr. 1, obligarea fiecarui parat la plata de daune cominatorii de 100 lei pe intarziere de la data ramanerii definitive a hotararii si pana la plecarea efectiva din imobil.
Prin sentinta civila nr. 1849/28.02.2014, Judecatoria Gala?i a admis exceptia inadmisibilitatii si a respins ca inadmisibila cererea reclamantului de introducere in cauza in calitate de intervenienta fortata a intervenientei M A. A admis exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratului B B si a respins cererea formulata in contradictoriu cu acest parat ca fiind formulata impotriva unei persoane fara calitate procesuala pasiva. A respins ca nefondata cererea formulata de reclamantul S C in contradictoriu cu parata SC L S M SRL, Braila.
Cu privire la inadmisibilitatea formularii de catre reclamant a cererii de introducere in cauza in calitate de intervenient fortat a intervenientei M A s-a retinut ca cererea formulata de reclamant, de a se judeca in contradictoriu cu fosta sa sotie, dar nu in calitate de parat, ci de intervenient fortat, nu se incadreaza in dispozitiile art. 68-71 N.C.proc.civ. si nici in dispozitiile  celorlalte ipoteze reglementate pentru interventia fortata.
Cu privire la exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratului B B, instanta a retinut ca la data formularii cererii in evacuare paratul B B nu avea calitatea de chirias, iar potrivit mentiunilor din intampinarea formulata de intervenienta M A, nici nu mai folosea imobilul.
Pe fondul litigiului s-a retinut ca, in  conditiile in care se formuleaza actiune in evacuare pe calea dispozitiilor speciale si nu exista nicio hotarare din care sa rezulte ineficacitatea titlului ocupantului imobilului, analizarea conditiilor de incheiere a contractului de comodat excede obiectului cauzei.
Impotriva sentintei civile nr. 1849/28.02.2014 pronuntata de Judecatoria Galati, a declarat apel reclamantul S C care a aratat ca instanta de fond a respins gresit cererea de introducere in cauza in calitate de intervenient fortat a numitei M A, deoarece in raport de pozitia acesteia(a dispus singura de un bun comun, a cules singura fructele unui imobil bun comun) aceasta era singura cale prin care putea obtine o hotarare opozabila.
A mai aratat ca instanta de fond a admis gresit exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratului B B, deoarece din actele depuse(contracte de inchiriere, adrese emise de SC Electrica) rezulta ca si dupa expirarea contractului se inregistreaza consum de energie electrica, iar imobilul figureaza inregistrat cu contracte  de furnizare a energiei electrice.
Apelantul a sustinut si ca instanta in mod gresit a respins cererea de evacuare a paratei SC L S M SRL Braila, in conditiile in care aceasta nu a dovedit ca a parasit imobilul sau are un contract de locatiune.
Apelul este fondat.
a) Potrivit regulii unanimitatii, un codevalma? poate efectua singur fara acordul celorlal?i codevalmasi numai acele acte de administrare care au ca scop si finalitate administrarea si conservarea bunului.
In cauza, intervenienta a cedat folosin?a imobilului fara acordul reclamantului si nu este de acord cu evacuarea paratilor din imobil.
Ca urmare, constatand ca cererea de interventie fortata nu indeplineste toate conditiile de admisibilitate, in mod corect instanta de fond a respins aceasta cerere pe exceptia de inadmisibilitate.
b) In referire la paratul B B, instanta de fond a retinut ca acesta nu mai ocupa garajul. De altfel acest aspect a fost recunoscut si de apelant cu ocazia dezbaterilor.
Retinand ca la data depunerii actiunii, paratul nu mai folosea garajul, in mod corect a retinut instanta de fond ca acesta nu are calitate procesuala pasiva in proces.
c) Cu privire la cererea de evacuare a paratei SC L S M SRL Braila, pe calea procedurii speciale prev. de art. 1033 si urm. N.C.proc.civ., se constata urmatoarele:
Evacuarea unei persoane dintr-un imobil poate avea loc pe cale amiabila sau pe cale judiciara. In ceea ce priveste evacuarea pe cale judiciara, aceasta poate fi realizata pe calea dreptului comun, fie prin procedura speciala reglementata de art. 1033 si urm. N.C.proc.civ.
Procedura speciala mai sus mentionata este incidenta in situatia in care intre parti a fost incheiat un contract de locatiune, dar si in ipoteza in care imobilul este ocupat fara drept de catre o persoana cu sau fara permisiunea ori ingaduinta proprietarului.
In cazul primei ipoteze, procedura speciala este aplicabila si in cazul in care intre parti a fost incheiat un contract de comodat.
Avand in vedere ca reclamantul este codevalma? alaturi de intervenienta asupra imobilului constructie, in calitatea sa de coproprietar, poate denunta contractul. Despre aceasta denuntare parata a avut cunostinta in mod cert la data de 03.09.2013, data la care a primit notificarea reclamantului.
In aceste conditii, fata de continutul art. 1037 alin.1 si 2 N.C.proc.civ., se retine ca incepand cu data depunerii actiunii la instanta,  parata SC L S M SRL Braila, nu mai justifica ocuparea imobilului cu titlu.
Ca urmare, de la aceasta data, parata a avut cunostinta despre faptul ca foloseste un imobil aflat in devalmasie, iar unul dintre codevalmasi se opune transmiterii dreptului de folosinta, motiv pentru care nu mai putea incheia valabil prelungirea contractului de comodat.
In aceste conditii, avand in vedere ca reclamantul a solicitat expres evacuarea paratei pe calea procedurii speciale a evacuarii prev. de art. 1033 si urm. N.C.proc.civ., ca prin motivarea actiunii se face referire in mod expres la existenta unor contracte de locatiune/comodat expirate, avand in vedere si motivele de apel prin care invoca lipsa titlului, se constata ca aprecierea instantei de fond cu privire la faptul ca reclamantul a  contestat doar faptul ca nu si-a dat acordul la incheierea contractului, ca si-a fundamentat cererea doar pe imprejurarea ca intervenienta nu putea incheia contractul decat cu acordul sau, este gresita.
Totodata, fata de procedura speciala a evacuarii prev. de art. 1033 si urm. N.C.proc.civ., instanta investita cu cererea de evacuare, este indreptatita sa analizeze  existenta/inexistenta titlului respectiv eficacitatea/ineficacitatea titlului ocupantului imobilului. Ca urmare, analizarea conditiilor de incheiere a contractului de comodat nu excede obiectului cauzei, astfel cum in mod gresit a retinut instanta de fond.
O alta interpretare ar lipsi de continut aceasta procedura speciala.
Pentru aceste considerente, apelul a fost admis.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cereri

Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018
Autovehicul instrainat. Obligatia cumparatorului de transcriere a dreptului de proprietate - Decizie nr. 342 din data de 29.04.2015
Solicitarea cheltuielilor de judecata pe cale separata - Sentinta civila nr. 610 din data de 10.12.2014
Cerere de reexaminare a incheierii prin care s-a respins ajutorul public judiciar - Hotarare nr. 9730 din data de 10.12.2012
actiune in constatare - Sentinta civila nr. 542 din data de 22.10.2009
Exceptia de nelegalitate – respingere - Decizie nr. 177/R din data de 29.07.2005
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6866 din data de 17.06.2013
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6497 din data de 10.06.2013
Cerere de chemare in garantie. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 889 din data de 02.09.2010
Cererea creditorului de numire a lichidatorului judiciar in baza art. 31 din Legea nr.359/2009 in procedura dizolvarii de drept nu intrerupe cursul prescriptiei extinctive. - Decizie nr. 895 din data de 05.11.2010
Cerere formulata de catre creditor prin care se solicita deschiderea procedurii insolventei, bazata pe creanta,rezultata din contractul de vanzare - cumparare . - Decizie nr. 814 din data de 28.10.2009
Cerere de inlocuire a administratorului judiciar formulata de catre creditorul ce detine cel putin 50% din valoarea creantelor. - Decizie nr. 820 din data de 28.10.2009
Inadmisibilitatea cererii de interventie in lipsa actiunii principale. - Decizie nr. 545 din data de 19.06.2009
Conditiile de admisibilitate a cererii de deschidere a procedurii insolventei. - Decizie nr. 577 din data de 26.06.2009
Actele si procedura de urmat pentru intocmirea carnetului de somaj. Organele competente. - Decizie nr. 728 din data de 11.06.2009
Respingerea nejustificata a cererii de amanare formulata de petitionar - Decizie nr. 533 din data de 06.09.2007