InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Galati

Insolventa.Cerere de antrenare raspundere patrimoniala formulata de lichidatorul judiciar al debitoarei in baza art. 138 lit.d din Legea nr. 85/2006 respinsa ca nefondata.

(Sentinta civila nr. 1951 din data de 03.12.2013 pronuntata de Tribunalul Galati)

Domeniu Cereri | Dosare Tribunalul Galati | Jurisprudenta Tribunalul Galati

Art.138 din Legea nr.85/2006 - circumscrie limitat situatiile in care judecatorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului persoana fizica ajuns in insolventa, sa fie suportata de membrii organelor de conducere care au contribuit la ajungerea debitorului in aceasta stare.
Fapta ce se imputa paratei este cea prev.  de art.138 lit. d.
Textele indicate precizeaza ca judecatorul sindic poate sa dispuna ca o parte a pasivului debitoarei ajunsa in stare de insolventa sa fie suportat de membrii organelor de supraveghere sau conducere daca:
           d) au tinut o contabilitate fictiva, au facut sa dispara unele documente contabile sau nu au tinut contabilitatea in conformitate cu lege
Pe de alta parte, potrivit art.1169 Cod civil, cel care face o propunere inaintea judecatii trebuie sa o dovedeasca.
Raspunderea reglementata de prevederile art. 138 din Legea nr. 85/2006 are natura juridica a unei raspunderi civile delictuale pentru fapta proprie, aceasta raspundere intervine nu pentru savarsirea oricarei fapte ilicite, ci numai daca au fost savarsite faptele ilicite expres si limitativ prevazute de dispozitiile art. 138 alin. 1 lit. a - g din lege. Antrenarea raspunderii membrilor organelor de supraveghere/conducere a debitorului persoana juridica sau a oricarei alte persoane care a cauza starea de insolventa a debitorului prin faptele expre si limitativ prevazute, presupune indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii, si anume: prejudiciul creditorilor, fapta ilicita a membrilor organelor de conducere/supraveghere sau a oricarei alte persoane vinovate de producerea starii de insolventa, fapta care sa se incadreze in cel putin unul dintre cazurile prevazute de art. 138 alin. 1 lit. a-g, raportul de cauzalitate dintre fapta ilicita si insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata catre debitorul insolvent a datoriilor exigibile si culpa persoanelor a caror raspundere se solicita.
Se poate dispune ca o parte din pasivul debitoarei sa fie suportat de catre membrii organelor de conducere daca s-a dovedit in mod cumulativ ca acestia au savarsit cel putin una dintre faptele prevazute expres de legiuitor, culpa acestora in ceea ce priveste savarsirea faptelor respective, precum si legatura de cauzalitate dintre fapta savarsita si ajungerea debitorului in situatia incetarii de plati.
Raspunderea reglementata de prevederile art. 138 din lege presupune existenta unui prejudiciu in patrimoniul creditorilor debitorului insolvent. Prejudiciul creditorilor rezida in imposibilitatea acestora de a-si realiza creantele scadente din cauza faptului ca membrii organelor de supraveghere/ conducere sau orice alta persoana a cauzat starea de insolventa, astfel ca debitorul nu a mai putut achita datoriile exigibile cu fondurile banesti disponibile.
Raportul cauzal are in vedere legatura dintre faptele expres si limitativ prevazute de art. 138 alin. 1 lit. a-g din Legea 85/2006 si ajungerea debitorului persoana juridica in stare de insolventa.
Prejudiciul se produce direct in patrimoniul debitorului persoana juridica si indirect in patrimoniul creditorilor acestuia si consta in aceea ca patrimoniul debitorului se caracterizeaza printr-o insuficienta a fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor exigibile.
Ca atare, este necesar sa se dovedeasca in mod ferm raportul de cauzalitate dintre una sau mai multe dintre faptele ilicite prevazute de art. 138 alin. 1 si prejudiciu care consta in aducerea in insolventa a patrimoniului debitorului si nu doar a unei simple imprejurari care a favorizat aparitia insolventei.
Raspunderea administratorilor in conditiile art. 138 din Legea nr. 85/2006 este instituita pentru faptele enumerate limitativ de art. 138 din lege si numai in situatia in care persoanele interesate fac dovada existentei raporturilor de cauzalitate intre fapta administratorului si prejudiciu.
Doctrina romaneasca a ajuns la concluzia ca raspunderea pentru insuficienta activului poate fi angajata numai daca acest prejudiciu a rezultat direct din greseala de gestiune, iar la incetarea platilor societatii a contribuit si administratorul prin faptele sale culpabile.
Existenta raportului de cauzalitate intre culpa(greseala de gestiune a administratorului), starea de incetare de plati a societatii si lipsa unei parti din activ, trebuie astfel dovedita in fata judecatorului, nefiind prezumata.
In speta, lichidat jud. nu a administrat niciun  fel de dovezi din care sa rezulte existenta raportului de cauzalitate intre culpa paratelor, ca administratori de fapt ai societatii debitoare si starea de incetare de plati a societatii, in cererea de antrenare a raspunderii acestora creditoarea invocand doar dispozitiile art. 138 lit. d din Legea nr. 85/2006 fara insa a argumenta si a proba vreuna dintre faptele incriminate de textele de lege ca fiind savarsite de parati.
Prin urmare, cum din inscrisurile aflate la dosarul cauzei nu rezulta fapte culpabile, prin care s-a ajuns la starea de insolventa, nefiind dovedita culpa directa a acestora la incapacitatea de plata, rezulta ca nu sunt indeplinite conditiile raspunderii civile delictuale.
            Functie de aceste considerente judecatorul sindic urmeaza a respinge cererea, ca nefondata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cereri

Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018
Autovehicul instrainat. Obligatia cumparatorului de transcriere a dreptului de proprietate - Decizie nr. 342 din data de 29.04.2015
Solicitarea cheltuielilor de judecata pe cale separata - Sentinta civila nr. 610 din data de 10.12.2014
Cerere de reexaminare a incheierii prin care s-a respins ajutorul public judiciar - Hotarare nr. 9730 din data de 10.12.2012
actiune in constatare - Sentinta civila nr. 542 din data de 22.10.2009
Exceptia de nelegalitate – respingere - Decizie nr. 177/R din data de 29.07.2005
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6866 din data de 17.06.2013
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6497 din data de 10.06.2013
Cerere de chemare in garantie. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 889 din data de 02.09.2010
Cererea creditorului de numire a lichidatorului judiciar in baza art. 31 din Legea nr.359/2009 in procedura dizolvarii de drept nu intrerupe cursul prescriptiei extinctive. - Decizie nr. 895 din data de 05.11.2010
Cerere formulata de catre creditor prin care se solicita deschiderea procedurii insolventei, bazata pe creanta,rezultata din contractul de vanzare - cumparare . - Decizie nr. 814 din data de 28.10.2009
Cerere de inlocuire a administratorului judiciar formulata de catre creditorul ce detine cel putin 50% din valoarea creantelor. - Decizie nr. 820 din data de 28.10.2009
Inadmisibilitatea cererii de interventie in lipsa actiunii principale. - Decizie nr. 545 din data de 19.06.2009
Conditiile de admisibilitate a cererii de deschidere a procedurii insolventei. - Decizie nr. 577 din data de 26.06.2009
Actele si procedura de urmat pentru intocmirea carnetului de somaj. Organele competente. - Decizie nr. 728 din data de 11.06.2009
Respingerea nejustificata a cererii de amanare formulata de petitionar - Decizie nr. 533 din data de 06.09.2007