InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Galati

Omor calificat

(Sentinta penala nr. 395 din data de 01.10.2009 pronuntata de Tribunalul Galati)

Domeniu Omor | Dosare Tribunalul Galati | Jurisprudenta Tribunalul Galati

Titlul: Drept penal. Omor calificat
Dosar nr. 206/121/2009
Prin Sentinta penala nr. 395/01.10.2009 a Tribunalului Galati, definitiva prin decizia penala nr 481 din 09.02.2010 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-a dispus:

Condamna pe inculpatul C G, in prezent detinut la Penitenciarul la Penitenciarul Galati, la o pedeapsa de 7 (sapte) ani si 6 (sase) luni inchisoare si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 al. 1 lit. a, b, d, e Cod penal pe o durata de 3 (trei) ani dupa executarea pedepsei principale, pentru tentativa la infractiunea de omor calificat, prev. de art. 20 Cod penal in referire la art. 174 al. 1 Cod penal raportat la art. 175 al. 1 lit. i Cod penal (fapta din 11.12.2007).
In baza art. 71 Cod penal aplica inculpatului C G pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 al. 1 lit. a, b, d, e Cod penal.
Conform art. 350 Cod procedura penala mentine starea de arest a inculpatului C G.
Potrivit art. 88 Cod penal deduce din pedeapsa aplicata inculpatului C G prin prezenta hotarare, durata retinerii si arestarii preventive, cu incepere de la 13.01.2009 la zi.
Ia act ca partea vatamata G F C nu s-a constituit parte civila in cauza.
In baza disp. art. 14 Cod procedura penala combinat cu art. 998 C. civ. obliga pe inculpatul C G la plata sumei de 606,02 lei, cu titlu de despagubiri civile catre partea civila Spitalul Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" Galati.
Potrivit art. 189 Cod procedura penala onorariul aparator din oficiu in suma de 400 lei va fi avansat BA Galati din fondul Ministerului Justitiei, urmand a fi inclus in cuantumul cheltuielilor judiciare catre stat.
In baza disp. art. 191 al. 1 Cod procedura penala obliga pe inculpatul C G la plata sumei de 1164 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.

Pentru a dispune astfel s-au retinut urmatoarele: Prin rechizitoriul nr. 135/P/2008 din 19.01.2009 al Parchetului de pe langa Tribunalul Galati s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului C G pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 20 Cod penal in referire la art. 174 al. 1 C. pr. pen. raportat la art. 175 al. 1 lit. i Cod penal.
In fapt, s-au retinut urmatoarele:
      Inculpatul C G si partea vatamata G F C au trait in concubinaj aproximativ 24 ani iar din relatia lor au rezultat 4 copii. In toamna anului 2007, datorita violentei manifestata de inculpat pe fondul consumului excesiv de bauturi alcoolice, partea vatamata impreuna cu doi dintre copii (minori), au parasit resedinta din comuna V, jud. Galati si s-au adapostit la Centrul Social Comunitar pentru Mama si Copilul Abuzat din mun. Galati.
      In perioada urmatoare, inculpatul nu a avut posibilitatea sa afle unde s-a mutat partea vatamata insa, in momentul in care partea vatamata a revenit la locuinta din comuna V pentru a-si lua o parte din bagaje, a luat la cunostinta de faptul ca fiica minora urma sa fie data la Scoala Generala nr. 7. Ulterior, inculpatul a reusit sa identifice centrul unde locuia partea vatamata impreuna cu fiicele minore si a inceput sa tina legatura telefonic cu concubina si sa o viziteze. De precizat ca, dupa plecarea partii vatamate de la resedinta sa, inculpatul nu a mai locuit nici el in comuna V, adapostindu-se la diversi prieteni pe raza mun. Galati sau comunei Sendreni.
      La data de 11.12.2007, in juru1 ore1or 09,45-10,00, incu1patu1 a sunat-o pe partea vatamata G F C si s-au intalnit in zona centru1ui precum si a Scolii Generale Nr. 7. Ca si in alte dati, inculpatul C a solicitat partii vatamate sa se intoarca la domiciliu. Inculpatul avea asupra sa intr-o borseta, invelit in ziar, un cutit de bucatarie pe care, asa cum sustine, il folosea la taierea alimentelor. La propunerea inculpatului, partea vatamata a fost de acord sa intre in scara unui bloc sa stea de vorba si sa fumeze o tigara.
      Astfel, inculpatul si partea vatamata au intrat in scara blocului I 2, de pe str. Siderurgistilor si au stat de vorba aproximativ 10 minute despre posibilitatea impacarii si despre faptul ca una din fiicele lor fugise de la adapost. La un moment dat, liftul a venit la parter, moment in care inculpatul a impins-o pe partea vatamata in lift. A pornit liftul si, apucand-o de gat pe partea vatamata, a reprosat acesteia plecarea de la locuinta comuna. A scos cutitul pe care-l avea asupra sa si a lovit-o pe partea vatamata de mai multe ori peste torace. Partea vatamata, in incercarea de a se apara, a impreunat bratele pe piept, fiind lovita cu cutitul in zona bratelor. Strigatele de ajutor ale partii vatamate au fost auzite de martorele T M - femeie de serviciu si R M - locatar.
      Martora T M, crezand ca cineva s-a blocat in lift, a strigat ca vine imediat, moment in care inculpatul a incetat actiunea de agresare a partii vatamate, a deschis liftul si a coborat pe scari.
      Martorele T M si R M au gasit-o pe partea vatamata cazuta in lift si sangerand puternic in zona bratelor. A fost chemat in ajutor si martorul M G care a si chemat salvarea, partea vatamata fiind transportata la spital.
      Dupa comiterea faptei, inculpatul a aruncat cutitul de care s-a folosit la comiterea faptei intr-o gradina din zona blocului I 2 fara a mai putea fi recuperat.
      Ulterior datei de 11.12.2007, inculpatul s-a mai prezentat la Centrul Social Comunitar pentru Mama si Copilul Abuzat unde pe fondul consumului de bauturi alcoolice, a provocat scandal si a proferat amenintari la adresa personalului, sens in care a fost sanctionat contraventional si s-a intocmit dosar penal.
      Din raportul de constatare medico-legala intocmit cu prilejul examinarii partii vatamate G F C, au rezultat urmatoarele:
      - partea vatamata a prezentat plagi cicatrizate taiat-intepatoare hemitoracice stangi nepenetrante anterioare si posterioare si plagi taiat intepate cicatrizate la nivelul membrelor superioare, cu sectiuni de nerv ulnar stang si nerv radial drept;
      - leziunile au putut fi produse prin loviri active repetate cu corp taietor-intepator (plagile de pe antebrate prin aparare pasiva);
      - traumatismul poate data din 11.12.2007;
      - leziunile nu au pus in primejdie viata;
      - necesita pentru vindecare 70-80 zile de ingrijiri medicale daca nu survin complicatii;
      - pentru aprecierea sechelelor urmeaza sa revina pentru examinare dupa 1 an si 6 luni de la data primei examinari. (raport, file 17-18 dosar u.p.).
      Partea vatamata G F C a precizat ca nu se constituie parte civila in procesul penal.
      Spitalul Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" Galati s-a constituit parte civila cu suma de 606,02 lei (f. 30 dosar instanta) reprezentand cheltuieli pentru ingrijiri medicale acordate partii vatamate G F C.
      Fiind audiat in faza de urmarire penala, inculpatul a recunoscut comiterea faptei (decl. inc. f. 43-53 dosar u.p.).
      In faza de cercetare judecatoreasca, inculpatul a refuzat sa dea declaratie, aratand ca nu a studiat dosarul, desi in cauza acest drept i s-a acordat - aspect recunoscut de inculpat in memoriul depus la dosar (adrese-f. 153 vol. I dosar instanta, f. 5 vol. II dosar instanta, memoriu-f. 9 vol. II dosar instanta).
      Vinovatia inculpatului este dovedita cu probele administrate in cauza: proces-verbal de cercetare la fata locului (f. 2-3 dosar u.p.), plansa fotografica (f. 4-12 dosar u.p.), proces-verbal verificare si declaratii parte vatamata G F C (f. 13-16 dosar u.p), raport de constatare medico-legala (f. 17, 18 dosar u.p.), declaratii martori R M, M G, T M (f. 21-31 dosar u.p., f. 59-61 vol. I dosar instanta), copie proces-verbal de contraventie (f. 32 dosar u.p.), copii acte premergatoare (f. 33-42 dosar u.p.), proces-verbal si declaratii inculpat C G (f. 43-50 dosar u.p.).
      Inculpatul, prin aparator desemnat din oficiu, a solicitat schimbarea incadrarii juridice a faptei deduse judecatii din infractiunea prev. de art. 20 C.p. raportat la art. 174 al. 1 C.p. rap. la art. 175 al. 1 lit. i C.p. in infractiunea prev. de art. 20 C.p. rap. la art. 182 al. 1, 3 C.p., avand in vedere concluziile raportului de constatare medico-legala  (f. 17-18 dosar u.p.) din care rezulta ca leziunile cauzate nu i-au pus in primejdie viata partii vatamate si au necesitat 70-80 zile, ingrijiri medicale pentru vindecare.
      Cererea nu va putea fi primita, pentru considerentele ce se vor arata in continuare.
      Prin latura sa subiectiva, omorul se deosebeste de infractiunea de vatamare corporala grava - in cazul omorului, faptuitorul actionand cu intentie - directa sau indirecta de a ucide.
      Atat in literatura de specialitate (V. Dongoroz - "Codul penal adnotat", Bucuresti, 1937, vol. III pag. 64), cat si in practica judiciara, s-a aratat ca pozitia psihica a faptuitorului, trebuie stabilita in fiecare caz, in raport de imprejurarile concrete si indeosebi, in raport cu instrumentul folosit de faptuitor (instrument apt sau nu de a produce moartea), regiunea corpului lovita (o zona vitala sau nu), numarul si intensitatea loviturilor (o singura lovitura sau mai multe lovituri, aplicate cu mare intensitate, raporturile dintre infractor si victima, atitudinea acestuia dupa savarsirea faptei (a incercat sa dea un prim ajutor victimei sau a lasat-o in starea in care a adus-o).
      In prezenta cauza, intentia inculpatului de a ucide a fost concretizata prin acte specifice infractiunii de omor, inculpatul actionand cu o violenta deosebita, iar lovirea partii vatamate cu cutitul de bucatarie nu a fost desavarsita decat datorita faptului ca partea vatamata s-a aparat si a parat parte din lovituri cu bratele - in conditiile in care aceasta era imbracata cu un cojoc. De asemenea, partea vatamata a strigat dupa ajutor, facand posibila incetarea agresiunii si interventia martorilor T M, R M si M G.
      Chiar daca in concluziile raportului de constatare medico-legala se arata ca leziunile nu au pus in primejdie viata partii vatamate, activitatea inculpatului se circumscrie tentativei la infractiunea de omor calificat.
      Inculpatul a actionat cu intentia de a ucide, intentie ce rezulta din zona anatomica vizata - zona toracelui, obiectul folosit - cutit, modalitatea in care a actionat - lovind partea vatamata puternic si repetat. Intensitatea loviturilor (in acest sens - leziunile de la nivelul antebratului stang si drept, cu sectiune de nerv ulnar si radial) a fost diminuata datorita instinctelor partii vatamate, care a incercat sa pareze loviturile aplicate de inculpat - astfel incat urmarea socialmente periculoasa nu s-a produs datorita partii vatamate.
      Astfel, in drept, fapta inculpatului C G care, in dimineata de 11.12.2007, pe fondul relatiilor conflictuale mai vechi, in timp ce se afla in loc public - scara blocului I 2, situat pe str. Siderurgistilor nr. 2, municipiul Galati, a aplicat partii vatamate G F C - concubina, mai multe lovituri cu cutitul in zona hemitoracica stanga si la nivelul membrelor superioare, cu sectiune de nerv ulnar stang si nerv radial drept (in timpul actiunilor de aparare ale partii vatamate), cauzandu-i leziuni pentru a caror vindecare au fost necesare 70-80 zile ingrijiri medicale, intruneste elementele constitutive ale tentativei la infractiunea de omor calificat, prev. de art. 20 C.p. rap. la art. 174 al. 1 C.p. in referire la art. 175 al. 1 lit. i C.p.
      La individualizarea pedepsei ce va fi aplicata inculpatului C G prin prezenta hotarare vor fi avute in vedere criteriile generale de individualizare a pedepsei prev. de art. 72 C.p., urmand a se tine seama de dispozitiile partii generale a codului penal, de limitele de pedeapsa fixate in partea speciala, de gradul de pericol social al faptei savarsite, de persoana inculpatului, precum si de imprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala.
      Din fisa de cazier judiciar a inculpatului (fila 77 vol. I dosar instanta) rezulta ca are antecedente penale fara a fi recidivist.
      Ultima data, prin sentinta penala nr. 1514/07.06.1994 a Judecatoriei Galati a fost condamnat la o pedeapsa rezultanta de 4 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de talharie, in stare de recidiva postexecutorie. A fost arestat la 23.10.1993 si liberat conditionat la data de 06.10.1995, cu un rest ramas neexecutat de 748 zile.
      Avand in vedere natura si gravitatea deosebita a faptei comise, modalitatea si imprejurarile in care a fost savarsita, urmarea produsa, atitudinea inculpatului - imediat dupa comiterea faptei acesta a abandonat-o pe partea vatamata, a fugit de la locul faptei aruncand cutitul de care s-a folosit la comiterea faptei intr-o gradina din zona blocului I 2 si ulterior datei de 11.12.2007 s-a mai prezentat la Centrul social Comunitar pentru mama si copilul abuzati unde, pe fondul consumului de bauturi alcoolice, a provocat scandal si a proferat amenintari la adresa personalului, sens in care a fost sanctionat contraventional si i s-a intocmit dosar penal (f. 32-42 dosar u.p.) - dar si atitudinea acestuia pe parcursul cercetarii judecatoresti (a se vedea si nota telefonica - fila 17 vol. II dosar instanta) se apreciaza ca scopul pedepsei va putea fi atins prin aplicarea acesteia in limitele prevazute de lege pentru fapta comisa, cu executarea efectiva a acesteia.
      In privinta pedepsei accesorii ce va fi aplicata inculpatului in temeiul art. 71 C.p., instanta retine ca natura faptei savarsite si ansamblul circumstantelor personale ale inculpatului conduc la concluzia unei nedemnitati in exercitarea drepturilor prev. de art. 64 al. 1 lit. a, b, d, e C.p.
      Raportat la aceleasi considerente, urmeaza a-i aplica inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 al. 1 lit. a, b, d, e C.p. pe o durata de 3 ani dupa executarea pedepsei principale.
      Inculpatul C G a fost cercetat in stare de arst preventiv, fiind retinut pentru 24 ore prin ordonanta nr. 2 din 13.01.2009 a Parchetului de pe langa Tribunalul Galati (fila 66 dosar u.p.) si arestat preventiv prin incheierea de sedinta din 14.01.2009 pronuntata in dosarul nr. 119/121/2009 al Tribunalului Galati (fila 70 dosar u.p.), emitandu-se mandatul de arestare preventiva nr. 3/U/14.01.2009.
      Masura arestarii preventive a inculpatului a fost verificata periodic, in conformitate cu disp. art. 300 ind. 1 C.p.p. respectiv art. 300 ind. 2 C.p.p. in referire la art. 160 ind. b C.p.p. si, constatandu-se legalitatea si temeinicia acesteia, s-a dispus mentinerea masurii.
      In baza art. 350 C.p.p. va mentine starea de arest a inculpatului.
      Potrivit art. 88 C.p. urmeaza a deduce din pedeapsa aplicata inculpatului C G prin prezenta hotarare, durata retinerii si arestarii preventive, de la 13.01.2009 la zi.
      In privinta laturii civile a cauzei, urmeaza a se lua act ca partea vatamata G F C nu s-a constituit parte civila in cauza.
      Constatand ca in cauza sunt indeplinite conditiile raspunderii civile delictuale (fapta, vinovatie, prejudiciu cert, legatura de cauzalitate intre fapta si prejudiciu) in baza art. 14 C.p.p. combinat cu art. 998 C. civ. va obliga pe inculpatul C G la plata sumei de 606,02 lei cu titlu de despagubiri civile catre partea civila Spitalul Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" Galati.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Omor

OMOR - Sentinta penala nr. 24 din data de 14.02.2018
Omor - Sentinta penala nr. 468 din data de 23.11.2017
Omor - Sentinta penala nr. 388 din data de 09.10.2017
Omor - Sentinta penala nr. 255 din data de 11.07.2017
Omor - Sentinta penala nr. 355 din data de 26.09.2017
Omor - Sentinta penala nr. 242 din data de 27.06.2017
Omor calificat - Sentinta penala nr. SP255/2007 din data de 31.03.2009
Omor - Sentinta penala nr. SP27/2007 din data de 31.03.2009
TENTATIVA DE OMOR - Sentinta penala nr. 23 din data de 27.03.2017
OMOR - Sentinta penala nr. 19 din data de 10.03.2017
TENTATIVA DE OMOR - Sentinta penala nr. 59 din data de 22.04.2016
TENTATIVA LA INFRACTIUNEA DE OMOR - Sentinta penala nr. 62 din data de 11.06.2015
Omor calificat - Sentinta penala nr. 64 din data de 16.06.2015
Tentativa omor - Sentinta penala nr. 2 din data de 08.01.2015
Tentativa omor - Sentinta penala nr. 163 din data de 05.11.2014
tentativa de omor. masura educativa a internarii minorului intr-un centru de reeducare - Sentinta penala nr. 10 din data de 30.01.2014
omor calificat, lovire si port fara drept a cutitului in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica, in concurs real - Sentinta penala nr. 12 din data de 31.12.2013
Iresponsabilitatea - cauza care inlatura caracterul penal al faptei. Achitarea inculpatului - Sentinta penala nr. 29 din data de 22.02.2012
Tentativa la infractiunea de omor .Retinerea circumstantei atenuante a provocarii . - Sentinta penala nr. 184 din data de 22.09.2010
Schimbarea incadrarii juridice a faptei din infractiunea de omor simplu in omor calificat .Savarsirea faptei in public - Sentinta penala nr. 155 din data de 23.06.2010