InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Alba Iulia

Trafic de persoane si trafic de minori. Elemente constitutive

(Decizie nr. 41/A din data de 06.09.2006 pronuntata de Curtea de Apel Alba Iulia)

Domeniu Infractiuni | Dosare Curtea de Apel Alba Iulia | Jurisprudenta Curtea de Apel Alba Iulia

Trafic de persoane si trafic de minori. Elemente constitutive. Retractarea   si nuantarea declaratilor date de victime. Obligativitatea judecatorului de a motiva inlaturarea declaratiilor victimelor date in cursul cercetarilor judecatoresti.

Faptele inculpatilor de a fi recrutat trei parti vatamate din care una minora, inducandu-le in eroare in privinta scopului deplasarii in strainatate realizeaza continutul constitutiv al infractiunilor de trafic de persoane si trafic de minori prevazute de art.12, 13 din Legea nr.678/2001 privind prevenirea si combaterea traficului de persoane.. Dispozitii procedurale speciale pentru audierea victimei minore.
Atunci cand victima traficata retracteaza sau  nuanteaza in cursul cercetarii judecatoresti declaratiile date in cursul urmaririi penale, judecatorul fondului este obligat sa motiveze inlaturarea acestor declaratii date in fata sa.

     Sectia pentru cauze cu minori si de familie - Decizia penala nr.41/A /06 septembrie 2006

     Prin sentinta penala nr.233 din 14 iunie 2006 Tribunalul Hunedoara - sectia penala a condamnat inculpatii  V.V.C. si I.R.D.  la pedepse rezultante de 3 ani, respectiv 3 ani si 6 luni inchisoare pentru comiterea infractiunii  prev. si ped. de art. 12 alin.1si 2, art.13 alin.2, 3 din Legea 678/2001 modificata si republicata cu aplic.  prev.art.74 lit. a , 76 lit. a, b Cod penal, 33 lit. a 34 Cod penal.
Pentru a pronunta aceasta sentinta, Tribunalul Hunedoara a retinut ca inculpatii, profitand de starea  materiala precara a mai multor tinere din Valea Jiului , din orasul Lupeni, le-au recrutat in perioada  2004 - 2005  sub promisiunea  oferirii unor locuri de munca in Italia. De recrutarea tinerelor s-a ocupat inculpatul V.V.C., care a suportat toate cheltuielile necesare obtinerii pasapoartelor pentru  3 tinere ( doua majore si una minora )  precum si cheltuielile  de deplasare. Ajunse in Italia, cele 3  victime au fost  gazduite de inculpatul I.R.D. care, apoi le-a obligat sa practice prostitutia, promisiunea locurilor de munca decente fiind  in realitate o minciuna folosita in scopul castigarii  increderii tinerelor. Banii obtinuti de tinere din aceasta activitate au fost insusiti de inculpati.
Judecatorul fondului, analizand actele si lucrarile dosarului prin prisma disp. art. 1 alin.1 Cod procedura penala, art. 626 Cod procedura penala si 63 Cod procedura penala a concluzionat ca  atitudinea oscilanta a partilor vatamate s-a datorat presiunilor  exercitate asupra lor de catre apartinatorii inculpatilor .
Astfel, inlaturand motivat declaratiile nesincere, s-a retinut de catre judecator vinovatia inculpatilor pentru faptele  cu privire la care s-a dispus trimiterea  in judecata.
Sub aspect sanctionator, instanta la aplicarea pedepselor si stabilirea modalitatii de executare a  tinut seama de lipsa antecedentelor penale, conduita inculpatilor anterior savarsirii infractiunilor, pericolul concret al infractiunilor comise si modalitatea de  savarsire a acestora.
Impotriva sentintei instantei de fond au declarat  apel, in termenul legal prev. de art. 363 Cod procedura penala inculpatii.
In motivele de apel formulate in scris si sustinute oral in fata Curtii de Apel,  inculpatii  au aratat ca nu se  considera vinovati de infractiunile pentru care au fost  condamnati. Au aratat ca au ajutat financiar acele fete fara a pretinde si obtine nici un avantaj material, la insistentele lor si stiind ca provin din familii nevoiase. In raport cu aceste motive, inculpatii apelanti au solicitat achitarea in temeiul disp. art. 11pct.2 lit.a, rap. la  art.10 lit. a Cod procedura penala.
Inculpatii apelanti au sustinut ca latura obiectiva  a infractiunii de trafic de persoane nu este realizata deoarece  din probatoriul administrat in cauza nu rezulta amenintarea, rapirea, frauda ori alta forma de constrangere exercitata asupra victimelor si nici exercitarea unui abuz de autoritate in cazul victimei minore.
O ultima critica a hotararii instantei de fond a fost cea privitoare la nemotivarea inlaturarii de catre instanta de fond a probelor propuse in  aparare  de catre inculpati.
In raport cu motivele de apel invocate, inculpatii -apelanti nu au solicitat probe pentru a fi administrate in fata instantei de apel.
Examinand motivele de apel invocate de inculpati, prin prisma disp. art. 378 Cod procedura penala, Curtea de Apel Alba - Iulia,  prin decizia penala nr.41/A/06.09.2006 a admis apelurile declarate de inculpati si a desfiintat sentinta penala atacata numai sub aspectul individualizarii pedepselor aplicate
celor doi inculpati in sensul ca s-a dat o mai mare eficienta disp. Art.74, 76 Cod penal si s-a dispus suspendarea sub supraveghere  a pedepselor aplicate  inculpatilor si procedand la o noua judecata in aceste limite:
Raspunzand punctual motivelor de apel invocate, Curtea de Apel Alba- Iulia a retinut:
Judecatorul instantei de fond a avut in vedere o stare de fapt corecta confirmata prin  probele dosarului.
Astfel, faptul ca cei doi inculpati - apelanti au recrutat cele 3 victime si le-au  "inlesnit " plecarea  in Italia, promitandu-le locuri de munca, ca ospatare si cameriste s-a  dovedit prin : ( declaratiile partilor vatamate care au ajuns sa-i  cunoasca pe cei doi inculpati, una de la alta  si stiau ca acestia " au ajutat " mai multe fete sa plece in Italia. Cei doi inculpati sunt  cumnati, iar sora inculpatului V.V.C. se afla de mai multi ani in Italia, la Napoli. In declaratiile  date in faza de urmarire penala acestea  descriu, in amanunt, faptul ca oferta de munca  a fost facuta de cei 2 inculpati apelanti, acestia  le-au insotit la autoritatile competente pentru a obtine pasapoarte, au stabilit data plecarii, au " aranjat " cine sa le astepte in Italia,unde sa fie cazate si odata ajunse acolo au fost informate ca urmeaza sa se prostitueze .
In cursul cercetarii judecatoresti, partea civila a prezentat o alta succesiune a faptelor, dar recrutarea  partilor vatamate si  transportarea in Italia de catre inculpati, unde le-au cazat a rezultat din declaratiile  martorilor  care concorda cu aspectele prezentate de partile vatamate; procesele verbale de transcriere  a convorbirii telefonice.
In contextul probator precizat, judecatorul instantei de fond, in mod corect a retinut ca sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de trafic de persoane si de minori. Probele au  demonstrat ca cele trei parti vatamate ( 2 majore si o minora) au fost recrutate sub promisiunea  unor locuri de munca in Italia, ca ospatarite si cameriste. S-a dovedit  ca inculpatii -apelanti  au  insotit partile vatamate pentru obtinerea actelor , le-au platit si asigurat transportul in Italia, le-au asteptat, respectiv au trimis  persoane de incredere  care sa le astepte la sosire, au oferit  garantii mamei minorei pentru ca  aceasta sa-si dea consimtamantul la plecarea fiicei sale.
In contextul probator anterior mentionat judecatorul fondului a stabilit corect existenta tuturor conditiilor pentru tragerea la raspundere  penala a celor doi inculpati apelanti pentru savarsirea  infractiunilor retinute deoarece cele trei parti vatamate, in momentul recrutarii  nu aveau un loc de munca, erau lipsite de venituri, astfel ca pentru inculpatii - apelanti a fost usor sa puna partile vatamate intr-o stare de dependenta fata ei. Ajunse in Italia, fara acte si fara  bani, partile vatamate nu puteau decat sa urmeze  conduita impusa de traficanti.
Asa fiind motivul de apel privind  achitarea acestora pentru faptele de trafic de  persoane si minori s-a dovedit a fi nefondat.
Critica referitoare la nemotivarea de catre judecator a inlaturarii probelor propuse nu este intemeiata.
Judecatorul fondului a analizat amanuntit  intreaga probatiune, a aratat expres si explicit motivele pentru care revenirile partii vatamate nu sunt justificate, concluzionand in sensul inlaturarii acestora.
Curtea de apel, in conformitate cu disp. art.52,72 Cod penal dand eficienta criteriilor de individualizare a pedepselor si tinand seama de  disp. art.86 /1 Cod penal astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 278/2006 constata ca aplicarea unor pedepse  cu suspendare sub supraveghere si fixarea unui termen  de incercare  prin aplicarea intervalului maxim  prev. de art.86/2  Cod penal este  in masura sa asigure rolul preventiv si educativ .
Curtea de apel considera ca izolarea de mediul social petrecuta vreme de  11 luni urmata de suspendarea sub supraveghere a pedepselor cu stabilirea unui termen de incercare prin adaugarea intervalului prev. de art.86/2 Cod procedura penala pe durata maxima, raspunde exigentelor legii penale si este de natura sa asigure realizarea  scopului prevazut de art.52 Cod penal.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Revizuire. Inscrisuri doveditoare. - Decizie nr. 106 din data de 20.06.2018
Revizuire. Existenta unor hotarari potrivnice. - Decizie nr. 405 din data de 25.04.2018
Personal bugetar. Salarizare. Sporuri. - Decizie nr. 716 din data de 27.06.2018
Expropriere. Termenul de emitere a hotararilor de stabilire a cuantumului despagubirilor de catre expropriator - Decizie nr. 522 din data de 16.05.2018
Concediere. Desfiintare post. Cauza reala si serioasa. - Decizie nr. 433 din data de 25.04.2018
Amnistie potrivit Legii nr.125/2014. Neincludere indemnizatie aferenta stabilirii domiciliului obligatoriu. - Decizie nr. 435 din data de 25.04.2018
Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Salarizare. Existenta unor hotararii judecatoresti irevocabile prin care s-a stabilit dreptul de a avea inclus in indemnizatie indexarile prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 10/2007. - Decizie nr. 219 din data de 07.03.2018
Competenta materiala. Aplicarea Deciziei (RIL) nr. 18/2016 a Inaltei Cur?ii de Casa?ie ?i Justi?ie. - Sentinta civila nr. 34 din data de 13.02.2018
Salarizare. Situatia in care se pastreaza salariul de baza aferent lunii iulie 2016. - Decizie nr. 13 din data de 09.02.2018
Actiune in constatare. Competenta materiala. - Sentinta civila nr. 32 din data de 08.02.2018
Legalitatea ordinului prefectului avand ca obiect cuantumul sporului pentru condi?ii vatamatoare acordat func?ionarilor publici in baza art. 3^1 alin. 1 din OUG 57/2015. - Decizie nr. 4718 din data de 27.11.2017
Limitele dreptului de apreciere al organului fiscal in stabilirea cuantumului onorariului de avocat. - Decizie nr. 3313 din data de 13.10.2017
Recunoa?terea dreptului de deducere cu privire la cheltuielile aferente edificarii imobilelor care au facut obiectul unor tranzac?ii. Importan?a folosirii imobilului ca locuin?a personala. - Decizie nr. 3385 din data de 18.10.2017
Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Modificare documenta?ie de urbanism vs. indreptare eroare materiala. - Decizie nr. 2746 din data de 26.09.2017
Masurile de remediere luate de autoritatea contractanta in conf. cu art.3 din Legea nr.101/2016. Posibilitatea de revenire asupra raportului procedurii aprobat de conducatorul acesteia. - Decizie nr. 2295 din data de 23.08.2017
Obliga?ia ter?ului poprit de a plati penalita?i de intarziere. Momentul datorarii acestora. - Decizie nr. 2288 din data de 09.08.2017
Timbrul de mediu achitat pentru transcrierea unui autoturism cumparat din Romania. Legalitatea refuzului de restituire. - Hotarare nr. 1883 din data de 14.06.2017
Posibilitatea emitentului procesului - verbal de contraven?ie de a solicita instan?ei de contencios administrativ anularea acestuia. Inadmisibilitatea ac?iunii intemeiata pe prevederile art.1 alin. 6 din Legea nr.554/2004. - Hotarare nr. 1489 din data de 19.05.2017