InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Bistrita-Nasaud

In raport de conditiile concrete de savarsire a faptei, inculpatul actionand deosebit de violent, in mod voluntar dar fara sa cunoasca ce i se imputa partii vatamate si fara sa ceara explicatii, desi raportul de forte era evident in favoarea sa dar s...

(Decizie nr. 617/A/2009 din data de 10.03.2010 pronuntata de Tribunalul Bistrita-Nasaud)

Domeniu Legitima aparare | Dosare Tribunalul Bistrita-Nasaud | Jurisprudenta Tribunalul Bistrita-Nasaud

Drept penal
Decizie penala

Legitima aparare

      In raport de conditiile concrete de savarsire a faptei, inculpatul actionand deosebit de violent, in mod voluntar dar fara sa cunoasca ce i se imputa partii vatamate si fara sa ceara explicatii, desi raportul de forte era evident in favoarea sa dar si de pozitia procesuala adoptata de inculpat in cursul judecatii, cand si-a nuantat declaratiile in scopul vadit al diminuarii raspunderii penale, retinerea circumstantelor atenuante nu se justifica.

(Trib. Bistrita-Nasaud, sect. pen., dec. nr. 617/A/30 iunie 2009, nepublicata)
      
      Prin sentinta penala nr. 96 din 29 ianuarie 2009 pronuntata de Judecatoria Bistrita in dosarul nr. 2230/190/2007 a fost condamnat inculpatul G. A. pentru comiterea infractiunii de vatamare corporala grava prev. de art. 182 alin. 1 si 2 din Codul penal, la pedeapsa de 2 ani si 2 luni inchisoare, cu aplic.art.71 rap.la art. 64 lit. "a-b" Cod penal.
Conform art. 81 si 82 Cod penal s-a dispus suspendarea  conditionata a executarii pedepsei inchisorii aplicata inculpatului si implicit a pedepselor accesorii, stabilindu-se un termen de incercare de 4 ani si 2 luni si atragandu-se atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 din Codul penal.
   Inculpatul a fost obligat sa plateasca partii civile B. A. suma de 72 lei lunar de la data comiterii faptei si pana la incetarea starii de invaliditate constatata la data pronuntarii hotararii de condamnare, suma de 50.000 lei cu titlul daune morale si suma de 600 lei cu titlul de cheltuieli judiciare.
  S-au respins, ca neintemeiata, capetele de cerere din constituirea de parte civila  avand ca obiect obligarea inculpatului la plata beneficiului nerealizat si indemnizatiei de insotitor, catre partea vatamata.
           S-au respins, ca tardiv formulate, celelalte pretentii civile formulate de partea vatamata, ulterior citirii actului de sesizare a instantei. 
          Inculpatul a fost obligat sa plateasca partii civile, Spitalul Judetean Bistrita-Nasaud , suma de 1.192 lei cu titlul de cheltuieli de spitalizare pentru perioada 12 XI -12 XII 2006 Bistrita si suma de 1.104 lei cu titlul de cheltuieli de spitalizare pentru perioada 7-28 ianuarie 2008, partii civile ,Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj, cu sediul in Cluj Napoca suma de 3.687,88 lei cu titlul de cheltuieli de spitalizare pentru perioada 3 XI - 14 XI 2006, partii civile ,Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu-Mures, suma de 1.104,54 lei cu titlul de cheltuieli de spitalizare pentru perioada 12.02.2007 - 22.02.2007, iar partii civile Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca, suma de 1.087,79 lei cu titlul de cheltuieli de spitalizare pentru perioada 11 XI - 21 XII 2007.         
  In fine, inculpatul a fost obligat sa plateasca statului suma de 1000 lei cu titlul de cheltuieli judiciare.
Pentru a pronunta aceasta sentinta penala, instanta de fond a retinut in fapt urmatoarele:
Inculpatul  lucreaza ca sofer pe o masina de taxi, ce apartine  S.C. "D.V. D." S.R.L. Bistrita, al carei administrator este martorul  B. V. 
      In dupa amiaza zilei de 2 noiembrie  2006, in jurul orelor 20-20,30, partea vatamata ce locuieste intr-un bloc situat pe str. L. din Bistrita, aflat fiind sub influenta alcoolului, se deplasa pe strada unde isi are sediul  si firma de taximetrie a lui B. V. (fratele sau), dupa care cu surubelnita ce o avea asupra sa a zgariat un autoturism ce apartinea patronului firmei, fiind vazut de martora B. R. C., dispecera firmei de taxi.  Vazand ce se intampla dispecera l-a anuntat telefonic pe B. V., acesta spunandu-i martorei sa incerce sa-l retina pana va sosi el la fata locului. In acest interval de timp, B. A. a intrat in chioscul din apropiere, unde a fost imobilizat. Intre timp s-a anuntat prin statie despre cele intamplate la dispecerat, astfel ca mai multi taximetristi au aparut cu masinile la sediul firmei de taximetrie, printre care martorii A. D. M., C. E. si inculpatul G. A., acesta sosind in momentul cand ceilalti colegi ai sai si dispecera incercau sa discute si s-o retina pe partea vatamata pana la sosirea patronului. Inculpatul s-a apropiat de partea vatamata si fara a intreba ce se intampla, si motivul ce a generat acel incident a lovit-o cu pumnul in partea stanga a capului, dupa care partea vatamata s-a prabusit. Asa cum rezulta din probele  administrate inculpatul i-a aplicat o singura lovitura cu pumnul in zona  capului  partii vatamate. Vazand ce se intampla, martora B. R. C. i-a telefonat din nou patronului B. V. sa telefoneze la politie si la salvare explicandu-i pe scurt ce s-a intamplat. Acesta, intr-adevar a sunat la nr. 112, iar la fata locului au aparut atat organele de politie cat si salvarea.
Asa cum rezulta din raportul de constatare medico-legala partea vatamata a prezentat  hematom epidural temporoparietal cu multiple incluziuni aerice si cu efect de masa asupra VLS, cu deplasarea liniei mediene cu 1,7 cm spre partea colaterala; colectie hemoragica la nivelul sinusului sfenoidal stang si la nivelul celulelor mastoidiene in stanga, in fereastra osoasa apar multiple linii de fractura la nivelul aripii mari a sfenoidului, temporalului si parietal stang; hematom epicranian parietal stang. Din acelasi raport rezulta ca leziunile s-au putut produce prin lovire cu un corp dur, ca au necesitat 60-80 zile de ingrijiri medicale daca nu survin complicatii, ca leziunile pot data din data de 3 noiembrie 2006  si ca acestea au pus in primejdie viata victimei.
In cursul judecatii, a fost intocmit un raport de expertiza medicala , concluziile fiind ca, leziunile corporale suferite de partea vatamata au necesitat 105-110 zile ingrijiri medicale, determinand totodata pierderea totala a capacitatii de munca.
         Conform art. 14 si art. 346 Cod procedura penala, raportat la art. 998 Cod civil, instanta a obligat inculpatul sa plateasca partii civile B.A. suma de 72 lei lunar de la data comiterii faptei si pana la incetarea starii de invaliditate constatata la data pronuntarii hotararii de condamnare, suma de 50.000 lei cu titlu daune morale si suma de 600 lei cu titlu cheltuieli judiciare.
In ceea ce priveste daunele morale, instanta de fond a apreciat ca acordarea lor reprezinta o compensatie pecuniara fireasca, iar la stabilirea cuantumului acestora, s-a avut in vedere suferintele fizice si psihice de exceptie la care a fost supusa partea vatamata, interventiile chirurgicale si tratamentele medicale efectuate in regiuni unde sunt amplasate organe de esenta vietii, durata indelungata de timp in care partea vatamata a fost privata de posibilitatea de a duce o viata normala corespunzatoare varstei sale.
Referitor la despagubirile periodice in cuantum de 72 lei lunar, stabilite in sarcina inculpatului, plecand de la premisa ca intinderea raspunderii civile delictuale chiar si sub aceasta forma trebuie sa reprezinte o justa si completa acoperire a prejudiciului produs, instanta a dispus obligarea inculpatului la plata prestatiei lunare, incepand cu data comiterii infractiunii si pana la incetarea starii de invaliditate constatata la data pronuntarii hotararii de condamnare.
La calcularea cuantumului despagubirilor periodice (renta lunara de intretinere, cum s-a exprimat inculpatul), instanta a avut in vedere ca in septembrie 2008, conform cuponului de pensie depus la dosar , inculpatul primea o pensie de invaliditate de 427 lei, o indemnizatie de insotitor de 500 lei si o indemnizatie cuvenita gradului de handicap in care era incadrat de 217 lei. De asemenea,  instanta a avut in vedere conform adeverintei existente la dosar , eliberata de S.C. "A.C." S.R.L., ca suma cuvenita cu titlul de salariu lunar unui  electrician angajat  pe un post similar, este in prezent de 499 lei net, la care se poate adauga 200 lei pentru ore suplimentare. Prin urmare, la calculare despagubirilor periodice s-a avut in vedere doar pensia de invaliditate de 427 lei (indemnizatia de insotitor si cea cuvenita gradului de handicap neputand fi luate in considerare, dat fiind destinatia lor speciala si totodata temporara) si salariul net si cert de 499 lei lunar, de care ar fi putut beneficia partea vatamata daca nu ar fi facut obiectul vatamarii corporale grave (indemnizatia pentru orele suplimentare fiind atribuita se pare in rare situatii - in perioada anterioara incidentului, partea vatamata nu a beneficiat de asa ceva, conform adeverintei de la fila 238).
Totodata, s-au respins ca neintemeiate capetele de cerere din constituirea de parte civila, avand ca obiect obligarea inculpatului la plata beneficiului nerealizat (nu s-a probat posibilitatea concreta de obtinere a acestuia de catre partea vatamata si implicit privarea sa de asemenea castiguri), precum  si a indemnizatiei de insotitor, statul acordandu-i lunar o suma de bani cu acest titlu inca din ianuarie 2007, conform deciziei de la fila 215.
In ceea ce priveste pretentiile civile formulate de partea vatamata ulterior citirii actului de sesizare al instantei (contravaloare medicamente si costuri tratamente medicale alternative, s.a.m.d.), potrivit art. 15 al. 2  Cod procedura penala, instanta de fond le-a respins ca tardiv formulate, ele putand face obiectul unei actiuni civile separate.
Pentru a dispune astfel, s-a avut in vedere continutul constituirii de parte civila de la fila 92 si faptul ca spre finele procesului fara a le cere in prealabil a depus la dosare acte din cuprinsul carora reies o serie de cheltuieli materiale pretins suportate de parte vatamata.
Impotriva acestei hotarari au declarat apel inculpatul si partea civila.
Apelurile declarate in cauza sunt fondate pentru motivele ce se vor arata in cele ce urmeaza.
Analizand hotararea atacata prin prisma motivelor de apel invocate si examinand potrivit disp.art.371 alin.2 Cod procedura penala intreaga cauza sub toate aspectele de fapt si de drept, tribunalul constata ca , in baza materialului probator administrat, prima instanta a stabilit  o corecta stare de fapt, a dat o incadrare juridica corespunzatoare faptei dedusa judecatii si a aplicat o pedeapsa legala, just individualizata.
Din examinarea probatiunii cauzei rezulta fara echivoc faptul ca, in conditiile descrise in actul de acuzare, in seara de 2.11.2006, pe fondul consumului de alcool, partea vatamata a zgariat cu o surubelnita, unul din taximetrele apartinand firmei fratelui sau vitreg B.V.; ca din aceste motive dispecera B. R. C. a sesizat pe patronul firmei si pe taximetristii aflati in serviciu; ca aceasta impreuna cu soferii A.D.M. si C.E. au imobilizat-o pe partea vatamata pana la sosirea patronului si ca, sosind la fata locului, inculpatul s-a apropiat de partea vatamata, dupa care, fara a fi provocat in vreun fel, fara sa-i adreseze vreun cuvant , i-a aplicat o lovitura puternica cu pumnul in partea stanga a capului, dupa care partea vatamata s-a prabusit.
Sub acest aspect, sustinerile inculpatului potrivit carora ar fi actionat in legitima aparare sau sub imperiul provocarii sunt lipsite de temei, schimbarea de pozitie a acestuia fiind motivata doar de intentia de a se sustrage raspunderii penale.
In context, in vederea stabilirii sinceritatii inculpatului, esentiale sunt depozitiile date de acesta imediat dupa savarsirea faptei si apoi la scurta vreme dupa acel moment.
Astfel, in declaratiile date in cursul urmaririi penale la 8.11.2006, la 5.02.2007 si respectiv la 20.03.2007, inculpatul a relevat faptul ca a lovit-o pe partea vatamata deoarece aceasta ii imbrancea si ameninta pe cei doi taximetristi care incercau sa o retina la fata locului.
In cele trei declaratii inculpatul nu a invocat nici un moment vreo imprejurare care sa justifice punerea in discutie a dispozitiilor art.44 sau art.73 Cod penal. Dimpotriva, in declaratia data procurorului, inculpatul a relatat ca, vazand-o pe partea vatamata imbrancindu-i colegii, fara sa discute cu aceasta sau cu colegii taximetristi, a lovit-o puternic, cu pumnul, in partea stanga a capului. Mai mult decat atat, inculpatul a relatat textual,  urmatoarele : " fata de  mine, acea persoana nu a scos si nu m-a amenintat cu vreo surubelnita, dar ulterior am auzit ca pe colegii mei i-ar fi amenintat cu o surubelnita".
De altfel, in context mai este de mentionat ca, nici cu ocazia audierii sale in instanta, inculpatul nu a invocat faptul ca ar fi lovit-o pe partea vatamata in momentul in care aceasta se indrepta inspre el inarmata cu surubelnita - imprejurare evocata pentru prima data in motivele de apel - limitandu-se la a spune ca , in momentul in care se indrepta inspre grupul in care se afla victima, unul dintre colegii sai l-a avertizat ca aceasta este inarmata cu o surubelnita.
Asa fiind, inculpatul nu poate sustine cu temei ca ar fi actionat in legitima aparare - imprejurare ce nici nu a fost invocata la fondul cauzei - sau in conditiile unei provocari, astfel cum este aceasta reglementata de dispozitiile art. 73 Cod penal.
Pe de alta parte, prima instanta a apreciat corect ca in cauza nu se impune retinerea de circumstante atenuante in favoarea inculpatului, lipsa antecedentelor penale neputand atrage automat aplicarea disp.art. 74 lit."a" Cod penal.
In raport de conditiile concrete de savarsire a faptei, inculpatul actionand deosebit de violent, in mod voluntar dar fara sa cunoasca ce i se imputa partii vatamate si fara sa ceara explicatii, desi raportul de forte era evident in favoarea sa dar si de pozitia procesuala adoptata de inculpat in cursul judecatii, cand si-a nuantat declaratiile in scopul vadit al diminuarii raspunderii penale, retinerea circumstantelor atenuante nu se justifica.
Cu toate acestea, apelul inculpatului este fondat sub aspect penal insa numai in ceea ce priveste aplicarea pedepselor accesorii.
Astfel, prin Decizia  nr. LXXIV/5.11.2007 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-a statuat ca dispozitiile art.71 din Codul penal, referitoare la pedepsele accesorii se interpreteaza in sensul ca, interzicerea drepturilor  prevazute de art.64 lit."a" teza  I-a Cod penal nu se va face in  mod automat, prin efectul legii, ci se va supune aprecierii instantei, in functie de criteriile stabilite in art. 71 alin.3 Cod penal.
In speta, prima instanta a facut aplicarea disp.art.64 lit."a,b" Cod penal, in mod automat, prin efectul legii, fara a efectua o apreciere asupra necesitatii aplicarii disp.art. 61 lit."a" teza I-a Cod penal.
Apreciind asupra celor mai sus mentionate, in acord cu dispozitiile Deciziei nr.LXXIV/2007 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie dar si cu statuarile Curtii Europene a Drepturilor Omului, in raport de criteriile   cuprinse in dispozitiile art.71 alin.3 Cod penal, tribunalul considera ca aplicarea pedepsei accesorii prev.de art. 64 lit."a" teza I-a Cod penal (interzicerea dreptului de a alege) nu se justifica.
La stabilirea celor mai sus mentionate, instanta de control judiciar a avut in vedere imprejurarile concrete de comitere a faptei dedusa judecatii, contributia victimei la declansarea incidentului dar si persoana inculpatului, care nu este cunoscut cu antecedente penale.
Pe de alta parte insa, tribunalul apreciaza ca fondat si apelul partii civile,  sub aspectul cuantumului daunelor morale acordate, al neacordarii daunelor materiale cu titlul de cheltuieli de transport la unitatile sanitare si al modalitatii de stabilire a despagubirilor periodice datorate de inculpat.
In concret, partea vatamata s-a constituit parte civila in cauza prin scriptul depus la dosar pentru termenul de judecata din data de 8.05.2007 (f.92 dos.instanta), document prin care a solicitat obligarea inculpatului la plata despagubirilor in suma totala de 225.000 lei, din care suma de 25.000 lei cu titlul de daune materiale, reprezentand contravaloarea beneficiului nerealizat in perioada zilelor de ingrijiri medicale, a investigatiilor medicale si a deplasarilor la institutiile medicale si suma de 200.000 lei cu titlul de daune morale.
Totodata, partea vatamata a solicitat obligarea inculpatului la plata unei rente lunare de intretinere si la plata unei indemnizatii pentru insotitorul permanent de care are  nevoie.
Prin hotararea apelata, instanta de fond a dispus obligarea inculpatului la plata unei despagubiri periodice de 72 lei lunar, incepand cu data savarsirii faptei si pana la incetarea starii de invaliditate, la 50.000 lei cu titlul de daune morale si la 600 lei cheltuieli judiciare, respingand ca neintemeiate, capetele de cerere referitoare la  plata beneficiului nerealizat si a indemnizatiei de insotitor si ca tardiv formulate celelalte pretentii emise de partea civila (contravaloare medicamente si costuri tratamente medicale alternative).
Din analiza probelor cauzei rezulta ca prima instanta a stabilit corect cuantumul despagubirilor periodice datorate de inculpat, de 72 lei lunar, in raport de nivelul pensiei de invaliditate stabilita, de 427 lei si de veniturile ce le-ar fi putut realiza in prezent, de 499 lei net, astfel cum rezulta din adeverinta eliberata de S.C."A. C." S.R.L.Bistrita, depusa la dosar.
Pe de alta parte, prima instanta a procedat corect respingand ca tardive pretentiile  emise cu titlul de costuri medicamente si tratamente  medicale alternative, deoarece acestea nu au fost solicitate prin constituirea de parte civila, fiind solicitate doar cu ocazia judecarii fondului cauzei si ca neintemeiate cele referitoare la plata beneficiului nerealizat si a indemnizatiei de insotitor.
Sub aceste ultime aspecte este de mentionat ca partea civila nu a facut dovada existentei unor beneficii nerealizate pe perioada zilelor de ingrijiri medicale, pe de o parte, iar pe de alta parte, pentru acea perioada i s-au asigurat veniturile ce le realiza anterior incidentului.
Astfel, din adeverinta nr.14/27.10.2008, emisa de S.C."A. C." S.R.L.Bistrita, angajatorul partii vatamate, rezulta ca aceasta a beneficiat de venituri in luna noiembrie 2006 (agresiunea s-a produs la data de 2.11.2006) si de venituri partiale in luna decembrie 2006. Din data de 14.12.2006 a inceput insa plata pensiei de invaliditate, astfel cum rezulta din decizia nr.101001/18.01.2007 emisa de Casa Judeteana de Pensii Bistrita.
In plus, incepand cu data de producerii incidentului, victima agresiunii a beneficiat de despagubirile periodice acordate prin sentinta atacata, de 72 lei lunar.
In fine, indemnizatia de insotitor pretinsa de partea civila nu poate fi acordata deoarece, prin deciziile de acordare a pensiei de invaliditate s-au stabilit si sumele acordate acesteia cu acest titlul in prezent partea vatamata beneficiind de o indemnizatie de insotitor in cuantum de 500 lei/luna, astfel cum rezulta si din cuponul de pensie aferent lunii septembrie 2008, depus la  dosarul cauzei.
In ceea ce priveste insa daunele morale acordate, tribunalul apreciaza ca, in raport de consecintele extrem de grave produse (pierderea totala a capacitatii de munca, hemipareza dr. spastica avansata, afazie mixta accentuata, epilepsie posttraumatica cu crize focale cu generalizare secundara, etc.) de suferintele fizice si psihice indurate de partea vatamata si de imprejurarea ca, incepand cu varsta de 44 de ani intreaga viata a partii vatamate se va inscrie pe alte coordonate decat cele normale, cuantumul acestora este prea redus. Pe acelasi filon al rationamentului logico-juridic, instanta de control judiciar apreciaza ca suma de 70.000 lei este in masura sa  raspunda mai bine scopului acordarii daunelor, acela de a acoperi - printr-o compensatie materiala - un prejudiciu imaterial.
Pe de alta parte, prima instanta nu s-a pronuntat asupra unora dintre despagubirile pretinse, in termen, de partea vatamata.
Astfel,  prin constituirea de parte civila, formulata in scris, partea vatamata a pretins - printre altele - si obligarea inculpatului la plata contravalorii transportului la unitatile sanitare.
In scopul dovedirii acestor cheltuieli partea civila a depus la dosar o serie de bonuri fiscale si tichete de calatorie pe CFR.
Daca in ceea ce priveste bonurile fiscale emise de firmele de taximetrie, depuse in plicul de la dosar, partea vatamata nu a putut face dovada faptului ca au fost eliberate in scopul pretins - existenta acestor documente fiscale necoroborandu-se cu alte probe - situatia tichetelor CFR depuse este alta.
Din mentiunile efectuate in cuprinsul expertizei medico-legale efectuate in cauza, nr.823/II/4/3/26.03.2008 rezulta ca, in perioada 12.12.2006-12.02.2007 partea vatamata a fost internata in cadrul Sectiei Recuperare Complex de Servicii Sociale "S. L." Beclean.
Tichetele CFR depuse la dosar fac dovada deplasarii efectuate de sotia victimei la unitatea sanitara mai sus mentionata, biletele de tren fiind emise pe ruta Bistrita-Beclean, in perioada precizata anterior.
In consecinta, se cuvenea a se dispune obligarea inculpatului la plata sumei de 102,80 lei cu titlul de despagubiri civile pentru daunele materiale reprezentand cheltuielile de transport la unitatea sanitara, cheltuieli pretinse prin constituirea de parte civila.
In fine, desi despagubirile  periodice acordate sunt corect stabilite, se impunea ca acestea sa fie acordate intr-o suma globala, pana la pronuntarea hotararii.
In concret, in prezent, aceasta suma globala se ridica la suma de 2.304 lei reprezentand prestatia periodica lunara de 72 lei, de la data incidentului si pana la pronuntarea prezentei decizii , respectiv  32 luni calendaristice, urmand ca pe viitor inculpatul sa achite suma stabilita de prima instanta pana la incetarea starii de nevoie.
Asa fiind, in baza disp.art.379 pct.2 lit."a" Cod procedura penala, apelurile declarate in cauza vor fi admise, hotararea atacata va fi desfiintata in parte, in latura penala si civila a cauzei si rejudecand in aceste limite se va proceda potrivit celor retinute in considerentele deciziei.
Potrivit disp.art.371 alin.2 Cod procedura penala tribunalul a examinat intreaga cauza, sub toate aspectele de fapt si de drept, constatand ca  nu exista si alte temeiuri pentru reformarea sentintei apelate. In consecinta, celelalte dispozitii ale hotararii atacate vor fi mentinute.
Cheltuielile de judecata efectuate de parti in apel vor fi compensate.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Legitima aparare

OMOR - Sentinta penala nr. 524 din data de 12.05.2009
Legitima aparare. Caracterul material al atactului. - Decizie nr. 102/a din data de 26.02.2003
Legitima aparare - Sentinta penala nr. 270/D din data de 16.09.2010
Infractiunea de omor calificat in concurs cu infractiunea de lipsire de libertate in mod ilegal. Inlaturarea sustinerilor privind legitima aparare. - Sentinta penala nr. 144/P din data de 14.07.2009
Legitima aparare - Sentinta penala nr. 270/D din data de 16.09.2010
Legitima aparare, provocare. Diferentiere si conditii de aplicare. Retinerea circumstantelor de art. 73 lit. h fara schimbarea incadrarii juridice. - Sentinta penala nr. 17 din data de 08.02.2007
CONDAMNARE. NEINTRUNIREA CONDITIILOR LEGITIMEI APARARI - Sentinta penala nr. 440 din data de 24.02.2005
Admiterea plangerii persoanei private de libertate cu privire la sanctiunea disciplinara suferita. Legitima aparare. - Sentinta penala nr. 284 din data de 01.02.2012
Trafic de minori. Proxenetism. Unitatea de rezolutie infractionala. - Sentinta penala nr. 85/F/2011 din data de 16.07.2012
Liberare provizorie sub control judiciar. Temeinicie. - Decizie nr. 23/F/2012 din data de 16.07.2012
Contopire pedeapsa. Competenta materiala. - Decizie nr. 31/R/2012 din data de 16.07.2012
Contestatie la executare. Deducerea arestului din strainatate. - Sentinta penala nr. 16/F/2012 din data de 16.07.2012
Lovirea victimei. Omor. Lovituri cauzatoare de moarte. - Sentinta penala nr. 13/F/2012 din data de 16.07.2012
Tentativa la omor. Lovirea victimei in zone vitale. Intentie indirecta. - Sentinta penala nr. 21/F/2012 din data de 16.07.2012
Contestatie la executare. Aplicarea procedurii simplificate prevazuta de dispozitiile art. 320/1 Cod procedura penala. - Sentinta penala nr. 32/F/2012 din data de 16.07.2012
Liberare provizoriu sub control judiciar. Natura infractiunilor. - Decizie nr. 1/2012 din data de 16.07.2012
Lovire. Aplicarea principului in dubio pro reo. - Decizie nr. 7/R/2012 din data de 16.07.2012
Incetarea procesului penal. Impacarea partilor. - Decizie nr. 32/R/2012 din data de 16.07.2012
Insolventa. Starea de insolventa iminenta. - Sentinta comerciala nr. 388/2012 din data de 12.07.2012
Ordonanta emitere somatie de plata. - Sentinta comerciala nr. 396/2012 din data de 12.07.2012