InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Bihor

Penalitati prevazute de art.18 alin.5 din Legea nr.544/2004

(Hotarare nr. 33330 din data de 25.04.2013 pronuntata de Tribunalul Bihor)

Domeniu Despagubiri, penalitati | Dosare Tribunalul Bihor | Jurisprudenta Tribunalul Bihor

Continut speta

- art.18 alin.5 din Legea nr.554/2004
Potrivit dispozitiilor art.18 alin.5 din Legea nr.554/2004, " solutiile prevazute la alin.1 si alin.4 lit.b) si c) pot fi stabilite sub sanctiunea unei penalitati aplicabile partii obligate pentru fiecare zi de intarziere".
Din interpretarea textului de lege, rezulta clar natura acestor penalitati, aceea de daune cominatorii, stabilite tocmai pentru constrangerea autoritatii parate sa puna in executare de indata dispozitivul sentintei, iar nu aceea de clauza penala ori dobanzi la care se refera intimatul.

(Tribunalul Bihor - Sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal, sentinta nr.3330/25.04.2013)

Constata ca prin cererea inregistrata la data de 27.11.2012, ulterior disjunsa prin incheierea din data de 19.03.2013, reclamanta  PRIMARIA COMUNEI S., in contradictoriu cu paratul G.G., a solicitat instantei stabilirea intinderii obligatiei sale fata de intimat, conform titlului executoriu constand in sentinta nr. 368/CA/2010 a Tribunalului Bihor si a incheierii de indreptare a erorii materiale din camera de consiliu din 04.04.2011 in sensul de a dispune inlaturarea penalitatilor de 50 lei pe zi de intarziere din suma datorata, precum si a sumelor gresit stabilite la executarea silita. Totodata a solicitat a se dispune intoarcerea executarii silite daca aceasta s-a efectuat, cu cheltuieli de judecata.
In motivarea cererii de chemare in judecata, reclamanta  arata, in esenta, ca intentionand sa puna in executare titlul executoriu mentionat in petit, a oferit paratului suma totala a indemnizatiei pentru 3 zile aferente lunii mai 2009, precum si cea aferenta a 15 zile din perioada 27.07.2010 - 26.10.2010, dar intimatul a refuzat primirea acestei sume, solicitand plata sumei de 130.144, 94 lei suma calculata printr-o expertiza extrajudiciara care nu ii este opozabila.
In opinia reclamantei calcul este gresit, intrucat cuprinde o dobanda calculata la un procent de 10% pe luna, in conditiile in care, chiar dobanda bancara anuala este mai mica, include sume care nu s-au acordat prin titlurile executorii si obliga la plata penalitatilor de 50 lei/zi de intarziere.
In drept au fost invocate dispozitiile art. 400 al.2, art.400 ind.1 C.pr.civ, art.580 ind.3 alin.1, 3,5 C.pr.civ.
Paratul nu a formulat intampinare, insa, cu ocazia acordarii cuvantului pe fond, s-a opus admiterii cererii reclamantului, cu argumentul ca titlul executoriu este clar, in sensul ca sunt susceptibile de executare si penalitatile de 50 de lei / zi de intarziere.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
Prin sentinta nr. 368/CA/2010 a Tribunalului Bihor  a fost admisa in parte cererea paratului de azi, GG,  si a fost obligata reclamanta Primaria Comunei S. la plata despagubirilor egale cu indemnizatiile aferente functiei de viceprimar pe perioada de 3 zile lucratoare din luna mai 2009 si in continuare pana la data platii, indemnizatii ce urmau a fi actualizate cu dobanda legala si indicele national de inflatie, sub sanctiunea unor daune cominatorii de 50 lei pe fiecare zi de intarziere. Totodata, a fost obligata reclamanta  in favoarea paratului la plata sumei de 1000 lei daune morale.
Ulterior, la solicitarea paratului, prin incheierea de indreptare a erorii materiale din camera de consiliu din 04.04.2011, a fost indreptata eroarea materiala din cuprinsul sentintei in sensul ca s-a inlocuit notiunea de "daune cominatorii" cu aceea de "penalitati", cu motivarea ca, desi natura acestor sume este clara - aceea de daune cominatorii - intrucat textul art. 18 al.5 din L.554/2004 uzeaza notiunea de "penalitati", se impune indreptarea dispozitivului sentintei in acest sens.
La staruinta paratului de azi,  a inceput executarea silita in dosarul executional nr. 794/2012 al BEJ Girdan Marius Florin, pentru recuperarea creantei din titlul executoriu mentionat precum si alte sentinte judecatoresti, acesta fiind suspendata insa, prin sentinta nr.18/CA/2012 a Tribunalului Bihor.
Prin adresa nr. 4231/06.11.2012, reclamanta a invitat pe parat sa se prezinte in vederea ridicarii sumelor cuprinse in titlurile executorii, insa acesta a refuzat receptionarea sumelor oferite de contestatoare, solicitand plata sumelor stabilite conform raportului de expertiza efectuat in faza de executare silita, care cuprinde si penalitatile de intarziere de 50 lei pe zi de intarziere.
Procedand la lamurirea intinderii titlului executoriu, instanta retine ca, dupa cum s-a exprimat si in considerentele incheierea de indreptare a erorii materiale din camera de consiliu din 04.04.2011, temeiul juridic al acestor sume consta in prevederile art.18 al.5 din L.554/2004, potrivit carora, " solutiile prevazute la al.1 si al.4 lit.b) si c) pot fi stabilite sub sanctiunea unei penalitati aplicabile partii obligate pentru fiecare zi de intarziere " .
Din interpretarea textului de lege, rezulta clar natura acestor penalitati, aceea de daune cominatorii, stabilite tocmai pentru constrangerea autoritatii parate sa puna in executare de indata dispozitivul sentintei, iar nu aceea de clauza penala ori dobanzi la care se refera intimatul .
De altfel, problema juridica a fost transata inca din anul 2005, cand printr-o decizie data asupra unui recurs in interesul legii (Decizia XX din decembrie 2005) Inalta Curte de Casatie si Justitie a statuat ca "daunele cominatorii constituie un mijloc juridic subsidiar de infrangere a rezistentei debitorului la executarea silita si au un caracter provizoriu, fiind acordate pana cand acesta isi va indeplini obligatia asumata si cu posibilitatea ca instanta de judecata sa le modifice daca va considera necesar.
Fara sa reprezinte un mijloc, direct sau indirect, de executare silita asupra bunurilor debitorului, aceste daune constituie totusi o modalitate de constrangere ce rezulta din amenintarea cu o atare executare daca debitorul nu isi indeplineste obligatia asumata.
Fata de caracterul lor provizoriu, in cazul in care debitorul executa obligatia, daunele cominatorii vor trebui sa fie reduse la cuantumul despagubirilor datorate pentru intarzierea executarii, iar in cazul in care debitorul refuza executarea, cuantumul lor ar trebui convertit totusi la valoarea exacta a prejudiciului suferit prin neexecutare, o alta solutie nefiind posibila.
Intr-adevar, in sistemul nostru de drept, despagubirea nu poate depasi valoarea prejudiciului pentru ca diferenta s-ar transforma intr-o pedeapsa civila in favoarea creditorului, care s-ar imbogati in acest mod fara justa cauza.
Ca urmare, nici executarea silita nu s-ar putea porni pe baza cuantumului provizoriu al daunelor cominatorii, dat fiind caracterul lor incert si nelichid.
Fiind de principiu deci ca daunele cominatorii reprezinta numai un mijloc de constrangere a debitorilor la indeplinirea obligatiei convenite, precum si ca suma stabilita in cadrul acestor daune nu poate fi considerata certa si lichida, revine instantei de judecata indatorirea ca, dupa executarea obligatiei respective, sa transforme acele daune in daune compensatorii, stabilind, potrivit regulilor dreptului comun privind raspunderea civila, suma ce reprezinta prejudiciul efectiv cauzat creditorului prin intarzierea executarii.
In atare situatie, concluzia ce se impune sub acest ultim aspect este aceea ca hotararea judecatoreasca prin care s-au stabilit daune cominatorii nu este susceptibila de executare silita, fiind necesar ca aceste daune sa fie transformate mai intai de instanta de judecata, la cererea creditorului, in daune compensatorii".
Referitor la solicitarea reclamantei de a se inlatura din raportul de expertiza extrajudiciara si sumele reprezentand dobanzi, cuantumul acestora fiind exagerat,  instanta atrage atentia, pe de o parte, ca prin titlul executoriu s-a dispus plata debitului actualizat cu dobanda legala si indicele national de inflatie, iar pe de alta parte, reclamanta, desi a cerut, prin actiune, proba cu expertiza, la termenul de judecata nu a solicitat aceasta proba, astfel ca pretentiile sale nu au fost probate.
Totodata, cata vreme executarea silita a fost suspendata, nu poate fi vorba de intoarcerea executarii.
Fiind in culpa procesuala, in temeiul dispozitiilor art.274 al.1 C.pr.civ., va fi obligat paratul, in favoarea reclamantei la plata sumei de 1504,3 lei reprezentand cheltuieli de judecata, constand in onorariu avocatial, taxa de timbru si timbru judiciar.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Despagubiri, penalitati

DREPTURI SALARIALE ALE PERSONALULUI DIDACTIC. APLICAREA DISPOZITIILOR LEGALE PRIVIND PLATA AJUTORULUI FINANCIAR PENTRU ACHIZITIONAREA DE CARTI SI PROGRAME EDUCATIONALE IN FORMAT ELECTRONIC - Sentinta civila nr. 1921/LM/2011 din data de 15.11.2011
Despagubiri din asigurare de raspundere in cazul accidentelor de circulatie. Subrogatie. Neaplicarea solidaritatii. - Decizie nr. speta 5 din data de 08.01.2008
Repararea pagubei materiale sau a daunei morale in cazul condamnarii pe nedrept sau al privarii ori restrangerii dreptului de libertate in mod nelegal (art.504-507 Cod proc. penala). Data de la care incepe sa curga termenul de exercitare a actiunii p... - Sentinta civila nr. speta 2 din data de 04.01.2008
Despagubiri pentru lipsa de folosinta corelativ cu dreptul de retentie - Decizie nr. 88 din data de 05.03.2015
Folosinta teren agricol. Despagubiri acordate la valoarea corespunzatoare a folosului de tras - Decizie nr. 660 din data de 04.12.2014
LITIGIU CU PROFESIONISTI - Sentinta comerciala nr. 1049 din data de 04.11.2014
Solicitare pe cale separata a cheltuielilor de judecata. Reducere onorar de avocat. - Decizie nr. 219 din data de 03.04.2014
Despagubiri solicitate in baza Legii 221 din 2009. Constatarea caracterului politic a deportarii - Sentinta civila nr. 240 din data de 07.03.2011
Despagubiri - Decizie nr. 60 din data de 28.01.2011
Despagubiri - Sentinta civila nr. 138 din data de 04.02.2011
Despagubiri solicitate in baza Legii 221/2009 reprezentand contravaloarea unor bunuri confiscate abuziv de regimul comunist, fara ca masura confiscarii sa aiba caracter politic. - Sentinta civila nr. 969 din data de 15.10.2010
Esalonarea platilor stabilite prin titlul executoriu. - Decizie nr. 152 din data de 04.03.2010
Despagubiri - Sentinta civila nr. 1 din data de 15.09.2008
Pretentii - Sentinta civila nr. 330 din data de 05.05.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 17 din data de 13.01.2010
Evacuare - Sentinta civila nr. 181 din data de 26.02.2009
Fonduri europene. Natura de acte administrative a proceselor-verbale de constatare a neregulilor si de stabilire a creantei bugetare si consecintele ce decurg din aceasta cu privire la prezumtiile legale si sarcina probei. - Decizie nr. 658/R din data de 04.06.2015
Validarea de catre vicepresedintele A.N.R.P. a hotararii unei comisii judetene de aplicare a Legii nr. 9/1998. A.N.R.P. nu se poate apara invocand propria culpa in negasirea resurselor financiare efectuarii platii acestor despagubiri. - Decizie nr. 71/R din data de 16.01.2015
Art. 41 din Legea nr. 165/2013 interpretare notiunea de hotarare judecatoreasca prin care s-a stabilit cuantumul despagubirilor. - Decizie nr. 284/R din data de 03.03.2015
Competenta legala de luare a masurii alocarii unor judecatori de la alte sectii la constituirea completurilor de judecata ale unei sectii, in mod exceptional. Diferenta intre aceasta masura, pe de o parte si delegare/detasare/transfer, pe de alta parte. - Decizie nr. 2110/R din data de 19.09.2014