InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Arad

Casarea in totalitate a sentintei prin care a fost admisa opozitia la executare in conditiile Legii nr. 59/1934

(Decizie nr. 2 din data de 25.09.2008 pronuntata de Tribunalul Arad)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Tribunalul Arad | Jurisprudenta Tribunalul Arad

.Casarea in totalitate a sentintei prin care a fost admisa opozitia la executare  in conditiile Legii nr.59/1934.
Lipsa considerentelor de fapt si de drept ,care au stat  la  baza solutionarii  exceptiei prescriptiei dreptului de a cere  executarea silita, aduce atingere drepturilor si intereselor legitime ale partilor,care sunt puse in imposibilitate de a exercita in mod eficient calea de atac a apelului ,prevazuta de lege si  dreptul la aparare.
In aceste conditii ,nu se poate realiza controlul judiciar asupra hotararii date,cu nerespectarea dispozitiilor art. 261, al.1 pct.3 si 5  C.pr.civ., ceea  ce  atrage  nulitatea hotararii in conditiile art. 105 al.2 teza I  C.pr.civ.
 
                       Opozitia la executare  in conditiile Legii nr.59/1934.
                 Art. 261 al.1 pct.3 si 5  C.pr.civ.,art. 105 al.2 teza I  C.pr.civ.

        ( Tribunalul Arad-Sectia comerciala Decizia nr. 2 din 25 septembrie  2008   Dosar nr. 1016/210/2007)

Prin Sentinta  civila  nr. 323 din  data de 02 aprilie  2008 pronuntata  de Judecatoria Chisineu Cris  in dosarul civil nr. 1016/210/2007, s-a admis opozitia la executare formulata de oponenta S.C.,,T T,,S.R.L.in contradictoriu cu intimata S.C.,,F S,,S.R.L. si in consecinta s-a  constatat prescris dreptul de a cere executarea silita a titlului executoriu, s-a constatat nulitatea absoluta a filei CEC seria BA.317 nr. 00026985,s-a anulat  incheierea de investire cu formula executorie a filei CEC seria BA.317 nr. 00026985 , totodata  s-au anulat toate formele de executare efectuate de executorul judecatoresc V.G in dosarul executional nr. 159/2007,s-a dispus incetarea executarii silite si restituirea cautiunii in suma de 5.237 lei.
Pentru a pronunta aceasta solutie , prima  instanta a retinut  ca, fila  CEC  de  mai sus,nu a fost semnata de reprezentantul legal al societatii,nici nu a fost completata de catre oponenta,iar intre parti nu exista un raport fundamental din care sa rezulte obligatia de plata asumata de catre oponenta si implicit, nu a fost acceptata cesiunea de creanta dintre SC,,F C,,SRL si SC,, F S,,SRL.
De  asemenea ,prima instanta  a mai retinut ca , aceasta cesiune, nu a fost acceptata de catre oponenta prin inscris autentic,si nici nu le-a fost notificata de catre executorul judecatoresc, astfel ca,raportat  la art.55 din Legea Nr.59/1934, a  admis  actiunea.
Impotriva  acestei  hotarari , a  declarat  apel in termen si legal timbrat, creditoarea  SC,,F S,,SRL  Varsand solicitand  admiterea apelului, desfiintarea  hotararii atacate si trimiterea cauzei  spre rejudecare, iar  in subsidiar ,admiterea apelului  si modificarea in  totalitate a  hotararii atacate.
In motivarea apelului,se arata ca, solutia primei  instante este  netemeinica si nelegala, intrucat nu a  administrat probele necesare unei  juste solutionari a cauzei, la termenul din 05.03.2008 a  incuviintat proba cu  un martor, al carui nume urma sa fie mentionat pentru termenul din 26.03.2008,insa la acest termen,instanta  nu a  mai  pus in discutie acest aspect, proba care era  necesara pentru a dovedi cum a ajuns fila CEC in posesia  creditoarei  precum si existenta raportului fundamental intre  parti.
Apelanta  mai arata ca incheierea de  investire  cu  formula executorie a filei CEC nu este  nula  deoarece  Judecatoria  Chisineu Cris  era  competenta  de  a investi  fila  CEC, iar  hotararea pronuntata de Tribunalul  Arad  in aceasta privinta are  autoritate de lucru judecat.
Cu privire la  prescriptia dreptului de  a cere  executarea silita, raportat la art. 30  si  73   din  Legea nr. 59/1934,apelanta  arata ca,termenul de prezentare la plata este de 15  zile ,deoarece  fila CEC  este platibila in  alta localitate  decat  cea  in care a   fost emisa, fila care  a  fost emisa la  23.11.2006,prezentata la plata  in aceeasi zi, astfel ca termenul de prezentare la plata expira  la data de 09.12.2006, moment  din care  curge  termenul de prescriptie de 6 luni, astfel ca cererea  de  executare   silita a  fost depusa la 5.06.2007, inainte  de implinirea acestui termen de prescriptie.
Cu privire  la suspendarea  executarii silite ,apelanta  sustine  ca  este   inadmisibil ca simpla afirmatie a oponentei  cu privire la  faptul ca nu   recunoaste  semnatura,sa constituie o proba  suficienta de  natura  sa  suspende  executarea  silita, neadministrandu-se  dovezi in acest sens, raportat la art. 54  al.4  din Legea nr.59/1934, in  drept  invocandu-se  art.  282,287-288,289, 296-297  C.pr.civ.
Intimata, prin intampinare-f 15-17 si concluziile scrise,a solicitat  respingerea apelului  ca nefondat, apreciind ca nu se impune trimiterea cauzei  spre rejudecare, in  vederea  administrarii de probe  testimoniale deoarece  nu sunt  admisibile astfel de probe  in aceasta materie,raportat la art.265-266 al.2 din Normele cadru nr.7/08.03.1994,iar fila CEC este lovita de nulitate, deoarece  nu a fost semnata  de  catre reprezentantul legal  al   societatii oponente, semnatura  de pe aceasta fila fiind  un  fals,nu a  fost transmisa niciodata ca   instrument de plata catre  creditoare  si  nu a fost completata de catre oponenta, iar intimata nu poate  face  dovada  posesiei  CEC-ului printr-un sir neintrerupt  de  giruri , intre  creditor si debitor  neexistand  nici un raport  fundamental.
Cu privire la prescriptia  titlului executoriu , intimata sustine aceasta exceptie in  sensul ca termenul de prescriptie  al executarii silite, a  inceput  sa  curga de la  data prezentarii la  plata, adica  27.11.2006  si  s-a implinit la  27 mai 2007,iar  executarea silita a inceput  abia  in luna  iunie  2006  , invocand  in drept art. 30 din Legea nr.5/1934 si art.256 din Normele cadru   nr.7/08.03.1994.
Analizand hotararea atacata prin prisma motivelor de apel si a  dispozitiilor  art. 294-297 C.pr.civ. precum si a Legii nr.59/1934  se   constata ca apelul este  intemeiat pentru  urmatoarele  considerente:
Cu privire la critica adusa hotararii primei  instante  privind imprejurarea ca incheierea de  investire  cu  formula executorie a filei CEC   din litigiu este  nula,  se retine ca  prin Decizia   civila nr. 266/15 martie 2007 pronuntata de Tribunalul  Arad  in  dosar nr. 143/210/2007 , a fost  modificata Incheierea  nr. 12/C/02.02.2007 a  Judecatoriei Chisineu Cris , in sensul ca a fost investita  cu formula executorie  aceasta fila CEC,astfel ca aceasta   decizie,irevocabila,are autoritate de lucru judecat, legalitatea acesteia  nemaiputand fi pusa in  discutie in  cadrul procesual  al  opozitiei la executare.
Cu privire la motivul  de  apel privitor la faptul ca, prima  instanta nu a  administrat probele necesare unei   juste  solutionari a cauzei, instanta  de   apel  retine  ca, intr-adevar la termenul din 05.03.2008 ,a  fost  incuviintata proba cu  un martor,al carui nume urma sa fie mentionat pentru termenul din 26.03.2008,totodata s-a   pus  in  discutie reprezentantului oponentei prezentarea pentru urmatorul termen a  administratorului  societatii pentru a se lua  proba de  scris  necesara expertizei  grafologice ,asupra  careia prima  instanta, urma  sa se pronunte tot  la  urmatorul  termen ,insa  instanta  nu s-a  mai pronuntat  asupra  nici uneia  dintre  aceste probe, probe care era  intr-adevar necesare   pentru a  dovedi imprejurarea  de  fapt  referitoare la  ajungerea   filei  CEC in posesia  creditoarei,la existenta raportului fundamental intre  parti precum si pentru a se  sti daca semnatura  de pe  fila  CEC  apartine  sau  nu administratorului societatii oponente, inclusiv semnatura din contractul de vanzare  - cumparare   dintre  partile din  litigiu.
Cu privire la motivul de apel, ce vizeaza faptul ca cererea  de  executare silita s-a efectuat inauntrul termenului de  prescriptie a dreptului de  a cere  executarea silita, se constata ca prima  instanta   nu a  motivat  in fapt  si in  drept modul de  solutionare  a  acestei  exceptii.
Lipsa  considerentelor care au stat  la  baza solutionarii acestei  exceptii  aduce atingere drepturilor legitime ale partilor,care sunt puse in imposibilitate de a exercita in mod eficient calea de atac,inclusiv dreptul la aparare, neputandu-se realiza nici controlul judiciar asupra hotararii date,cu nerespectarea dispozitiilor art. 261, al.1 pct.3 si 5  c.pr.civ., ceea  ce  atrage  nulitatea hotararii in conditiile art. 105 al.2 teza I  c.pr.civ.
Instanta va inlatura apararea intimatei privitor la inadmisibilitatea  administrarii probei testimoniale  intrucat  pct.265 din Normele-cadru ale Bancii Nationale a Romaniei nr.7 din 8 martie 1994,privind comertul facut de institutiile de credit cu cecuri,are in vedere  doar modul de solutionare al exceptiile personale  din cadrul actiunilor  cambiale.
Fata de  starea de fapt retinuta,instanta de  apel a constatat ca prima instanta a incalcat dreptul la aparare,caz in care se impune desfiintarea cu trimitere spre rejudecare a  cauzei , in baza art. 297 alin. 1 Cod procedura civila, pentru ca judecata pe fond sa se realizeze in conditiile respectarii dreptului la aparare, cu posibilitatea pentru parti de a discuta elementele de fapt si de drept ale cererii si  pentru a nu le rapi acestora un grad de jurisdictie, astfel ca a admis apelul declarat de apelanta SC,,F.S,, in contradictoriu cu intimata-oponenta  SC,,T.T,,SRL impotriva Sentintei civile nr.323/02.04.2008,pronuntata de Judecatoria Chisineu-Cris in dosarul civil nr.1016/210/2007,pe care a  desfiintat-o ,cu   trimiterea  cauzei  spre rejudecare aceleiasi instante.
 
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 31 Camera Consiliu din data de 02.07.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 143 din data de 13.04.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 387 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 710 din data de 20.09.2017
Recurs nul - oral - Hotarare nr. 1913 din data de 25.01.2010
Conflict de drepturi. Contestatii la titlu - Sentinta civila nr. 16/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sechestru asigurator asupra bunurilor imobile proprietate comuna - Decizie nr. 930 din data de 26.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Sentinta civila nr. 900 din data de 19.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Decizie nr. 900 din data de 19.11.2015
Plangere contraventionala admisa. Obligatia de restituire a amenzii achitate. - Decizie nr. 118 din data de 02.04.2014
Anularea incheierii de incuviintare a executarii silite - Decizie nr. 60 din data de 30.01.2014
Acte de executare emise de autoritatile germane de tragere la raspundere a reprezentantei contestatoarei - Sentinta civila nr. 287 din data de 18.04.2013
Contestatie impotriva deciziei de instituire a masurilor asiguratorii - Decizie nr. 175 din data de 14.03.2013