InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Mehedinti

Drepturi banesti

(Sentinta civila nr. 1799 din data de 21.09.2011 pronuntata de Tribunalul Mehedinti)

Domeniu Salarizare | Dosare Tribunalul Mehedinti | Jurisprudenta Tribunalul Mehedinti

Drepturi banesti      
( Tribunalul Mehedinti - s.c.  1799/21.09.2011)      Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Mehedinti  Sectia Conflicte de Munca si Asigurari Sociale  la data de 29.05.2011 reclamantul  A.V  a chemat in judecata paratele Societatea Nationala a Lignitului Oltenia SA Tg-Jiu  si Mina Motru  solicitand ca prin hotararea ce se va pronunta sa fie obligate paratele  la plata diferentei sumei ce reprezinta indemnizatie de concediu pentru anul 2011,  la plata diferentei sumei ce reprezinta prima de vacanta pe anul 2011  si la  plata diferentei sumei ce reprezinta contravaloarea cotei de carbune cuvenita pentru anul 2011.
     In motivarea actiunii, reclamantul a aratat ca prin Decizia nr.68/1715/30.03.2011, avand in vedere dificultatile economice cu care se confrunta parata au incetat raporturile de munca ale petentului cu Mina Motru conform art.65, 67, 68 din Codul Muncii.
     Analizand actiunea in raport de actele dosarului si dispozitiile legale incidente in materie instanta constata si retine urmatoarele:
     Reclamantul a fost salariat in functia de vagonetar in cadrul Minei Motru subunitate a Societatii Nationale a Lignitului Oltenia SA pana la data de 01.04.2011 cand, prin decizia nr. 68/1715/30.03.2011, au incetat raporturile de munca in temeiul art. 65-68 din Legea nr. 53/2003.
     In dispozitia de concediere se retine ca raporturile de munca ale  reclamantului au incetat avand in vedere dificultatile economice cu care se confrunta intimata, programul de restructurare al SNL Oltenia SA Tg-Jiu pentru perioada 2011-2012  care a fost avizat de Consiliul de Administratie la data de 17.01.2011, aprobat de Adunarea Generala a Actionarilor in data de 28.02.2011.
     Prin actiunea adresata acestei instante reclamantul solicita  acordarea diferentelor sumelor ce reprezinta indemnizatia de concediu pentru anul 2011, primei de vacanta  ce i se cuvenea pentru anul 2011 si a c/val. cotei de  carbune cuvenite pe anul 2011.
     In ceea ce priveste indemnizatia de concediu, instanta retine ca potrivit  art.140 alin 2 din Codul Muncii ,, durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a Contractului Colectiv de Munca aplicabil si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic".
Concediu de odihna constituie una din formele timpului liber, a carui necesitate si insemnatate  deosebita rezulta  din continutul  dispozitiilor legale care il reglementeaza, fiind fundamentat pe contractul individual de munca.
     Potrivit art. 148 alin.1  din Codul Muncii " Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator."
     Art. 131 alin.3, art. 136 alin.2 si 150 alin.4 din CCM la nivel de unitate pe anul 2010 fac trimitere la cererea salariatului de acordare a concediului de odihna, acesta fiind actul care se poate stabili perioada in care salariatul solicita acordarea concediul de odihna, durata acestuia sau o eventuala modificare a programarii concediului de odihna.
     La filele 63-65 din dosar exista fisele de calcul a salariilor pe lunile ianuarie -martie 2011, iar la fila 33 exista situatia  drepturilor  personalului disponibilizat  incepand cu data de 01.04.2011 din care reiese ca reclamantul a beneficiat de 25 de zile de concediu de odihna, desi potrivit art. 140 alin.2 din CCM la nivel de unitate pe 2010 i se cuveneau, in raport  de activitatea prestata, un numar de 9 zile de concediu de odihna.
     Potrivit art. 145  si 146 din CCM la nivel de unitate pe anul 2010, reclamantul a primit indemnizatie de concediu de odihna  calculata prin inmultirea numarului de zile de concediu de odihna cu venitul mediul zilnic asa cum reiese din  notele de salarizare  si fisele de calcul a salariilor aflate la filele 63-65 din dosar, suma care  nu a fost restituita.
     In ceea ce priveste sustinerea reclamantului ca paratele nu au respectat prevederile art. 149 din CCM/2010, instanta nu o poate retine deoarece reclamantul nu a formulat cerere de acordare a intregului concediul de odihna pe anul 2011, programarea colectiva  a concediilor fiind conditionata de programarea individuala  facuta de fiecare salariat, mai ales ca acesta a formulat cerere de a fi concediat colectiv.
     Referitor la  sustinerea reclamantului in sensul ca paratele cunoscand  ca se vor efectua concedieri colective in anul 2011, avea obligatia sa reprogrameze salariatii afectati de concediere in concediul de odihna, se constata ca este nefondata deoarece  in acordarea concediului de odihna, paratele au respectat dispozitiile art.131 al.4 din  CCM care prevede ca acordarea concediului de odihna se face proportional  cu activitatea prestata.
     De asemenea, art. 145 al.1,2 din CCM dispune ca concediul de odihna se efectueaza in fiecare an calendaristic, integral sau fractionat, concediul fiind putand fi fractionat la cererea salariatului cu conditia ca urna dintre fractiuni sa nu fie mai mica de 15 zile lucratoare.
     Mai mult, art.150 al.1 din CCM 2010, reglementeaza  programarea concediilor de odihna, facandu-se mentiunea ca aceasta programare poate fi reactualizata de conducerea subunitatii la sfarsitul fiecarui trimestru pentru trimestrul urmator, cu acordul sindicatului reprezentativ la nivel de subunitate,  daca  numarul salariatilor carora li se reprogrameaza concediul de odihna depaseste 5% din numarul total de personal al subunitatii sau  cu acordul fiecarui salariat daca masura reprogramarii concediului de odihna afecteaza un numar mai mic de 5% din numarul total de  personal al subunitatii.
     In art.150 al.4 CCM  se arata   ca programarea concediului de odihna va fi modificata la cererea salariatului in cazurile expres prevazute in acest aliniat, art.150 al.5 din CCM dispunand ca programarea concediului de odihna poate fi modificata  de conducerea subunitatii, daca salariatul solicita acest lucru si pentru alte motive decat cele prevazute la al.4, cu conditia ca procesul de productie sa nu fie dezorganizat.
     Din interpretarea dispozitiilor art.150 CCM 2010 rezulta ca, acest articol reglementeaza  expres conditiile in care  conducerea  societatii poate reactualiza  reprogramarea concediilor de odihna, iar aceasta reprogramare nu este obligatorie, ci  facultativa, art.150 al.1 prevazand ca, " programarea concediilor de odihna  poate fi reactualizata de conducerea  subunitatii".
     In speta, angajatorul  nu a apreciat ca se impunea  reactualizarea programarii  concediilor de odihna,  cu atat mai mult cu cat  in CCM nu se prevedea o astfel de obligatie in cazul concedierii colective a salariatilor.
     Avand in vedere aceste motive, instanta apreciaza ca indemnizatia de concediu a fost calculata cu respectarea prevederilor legale.
     In ceea ce priveste prima de vacanta, instanta retine ca potrivit art. 147 alin.2 din CCM /2010 aceasta se acorda integral daca salariatul beneficiaza de toate zile de concediu de odihna cuvenite  transei de vechime in care se incadreaza. In conditiile in care, din motive diferite  nu beneficiaza de toate zilele de concediu de odihna  se acorda proportional cu numarul de zile acordate".
     Intrucat reclamantului i se cuveneau 9 zile de concediu de odihna, in raport de activitatea prestata, in mod corect reclamantului i s-a acordat suma de 516 lei  reprezentand prima de vacanta.
     Este relevant faptul ca prin actiunea formulata nu se contesta indemnizatia de concediu, prima de vacanta ce se cuvenea de la inceputul anului pana la data disponibilizari 01.04.2011 ci se solicita diferenta indemnizatie concediu, diferenta prima de vacanta de la data disponibilizarii pana la sfarsitul anului 2011 insa in conditiile in care petentul pentru aceasta nu a mai desfasurat activitate , astfel cele solicitate in mod firesc nu pot fi acordate.
     Sustinerea reclamantului ca in cauza sunt incidente dispozitiile art. 155 alin.1 din CCM /2010, instanta nu o poate retine deoarece acest text se refera exclusiv la drepturile salariale incasate necuvenit care nu se restituie, ceea ce nu este cazul in speta de fata, drepturile salariale fiind acordate cu respectarea prevederilor CCM/2010.
      In ceea ce priveste alocatia de carbune, instanta retine ca potrivit art.244-lit c si anexei 30 din CCM aplicabil, alocatia de carbune se acorda o singura data pe an, nedivizata, de regula odata cu efectuarea transei majoritare din concediu de odihna, in cuantum de 15 tone tuturor salariatilor sau echivalent valoric .
     Aceasta facilitate se acorda la cerere o singura data pe an, persoanelor care au calitatea de salariat la data formularii cererii, nefiind conditionata de efectuarea zilelor de concediu de odihna aferente anului 2011, trimiterea din contractul colectiv de munca la efectuarea transei majoritare in concediu de odihna referindu-se exclusiv la momentul platii si nu la modalitatea de calcul a alocatiei de carbune.
     Instanta nu poate retine sustinerea paratelor ca acordarea contravalorii cotei de carbune cuvenite reclamantului a fost direct proportionala cu numarul de zile de concediu cuvenite, deoarece in CCM/2010  exista mentiunea clara ca aceasta facilitate se acorda o  singura data pe an, nedivizata, astfel ca in mod gresit i-a acordat reclamantului acest drept fractionat in raport de numarul de zile de concediu de odihna.
     Avand in vedere aceste considerente, instanta apreciaza intemeiat acest capat de cerere urmand a-l admite.
     In consecinta, avand in vedere sustinerile partilor, si actele depuse la dosarul cauzei in speta,  tabelele cu situatia drepturilor salariale acordate personalului disponibilizat incepand cu data de 01.04.2011, instanta va admite actiunea in parte, va obliga paratele sa plateasca reclamantului diferenta dintre c/val. cotei de carbune cuvenita conform anexei nr.30 din CCM la nivel de unitate pe anul 2010 (15 tone carbune)  si cea efectiv acordata, urmand a respinge petitele cu privire la indemnizatia de concediu si prima de vacanta.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Salarizare

Salarizare in sistemul de invatamant. Acordare spor raportat la salariul de baza din ianuarie 2017 - Sentinta civila nr. 533 din data de 26.09.2018
Personal bugetar. Salarizare. Sporuri. - Decizie nr. 716 din data de 27.06.2018
Salarizare. Existenta unor hotararii judecatoresti irevocabile prin care s-a stabilit dreptul de a avea inclus in indemnizatie indexarile prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 10/2007. - Decizie nr. 219 din data de 07.03.2018
Salarizare. Situatia in care se pastreaza salariul de baza aferent lunii iulie 2016. - Decizie nr. 13 din data de 09.02.2018
Acordarea sporului de salariu aferent titlului ?tiin?ific de doctor. Aplicabilitatea Deciziei nr. 21/2016 a Inaltei Curti. - Hotarare nr. 963 din data de 05.04.2017
egalizare salarii - Hotarare nr. 41 din data de 17.01.2018
Drepturi salariale. Pretentii. - Sentinta civila nr. 748 din data de 27.09.2017
Pretentii - Sentinta civila nr. 734 din data de 25.09.2017
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 729 din data de 25.09.2017
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 727 din data de 25.09.2017
COnflict de drepturi avand ca obiect obligarea unitatii la plata salariului ce i s-ar fi cuvenit reclamantei in calitate de asistent principal - Sentinta civila nr. 40/lm/2008 din data de 17.02.2009
Drepturi salariale prescrise. Invocarea din oficiu a - Sentinta civila nr. 412 din data de 09.03.2015
Salariati straini angajati prin agentie de munca temporara. Contractul de munca aplicabil - Hotarare nr. 923 din data de 18.05.2015
Salarizarea personalului din inva?amantul preuniversitar incepand cu 01.01.2010 - Sentinta civila nr. 279 din data de 06.03.2014
Neachitarea drepturilor salariale. - Sentinta civila nr. 216 din data de 24.02.2011
Drepturi salariale. Acordarea unui spor pentru exercitarea mai multor functii - Sentinta civila nr. 885 din data de 21.06.2011
Salarizare - Sentinta penala nr. 280 din data de 16.03.2011
Emitere adeverinta de venituri - Sentinta civila nr. 207 din data de 22.02.2011
Norma de hrana acordata angajatilor din cadrul Ministerului de Interne si a Reformei Administrative - Sentinta civila nr. 121 din data de 10.02.2009
Diminuarea salariului cu 25% in sectorul bugetar - Sentinta civila nr. 1175 din data de 18.11.2010