InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Maramures

In solutionarea unei cereri de ordonanta presedintiala se impune verificarea conditiilor de admisibilitate ce se desprind din prevederile art. 581 Cod procedura civila: urgenta, vremelnicia si neprejudecarea fondului.

(Decizie nr. 721/R din data de 15.07.2009 pronuntata de Tribunalul Maramures)

Domeniu Ordonanta Presedintiala | Dosare Tribunalul Maramures | Jurisprudenta Tribunalul Maramures

Pana la lamurirea situatiei litigioase dintre parti prin solutionarea actiunii formulata pe calea dreptului comun privind stabilirea unei servituti de trecere, se impune mentinerea ve¬chiului drum, intrucat nu s-a probat ca reclamantii ar avea iesire la calea pu¬bli¬ca (faptul ca ar putea trece peste terenul altor proprietari, chiar si rude fiind, nu schimba cu nimic caracterul terenului aflat in proprietatea reclamantilor), iar obstructionarea vechii cai de acces le produce prejudicii, intrucat detin o gos¬¬podarie, este necesara asigurarea hranei animalelor, asigurarea cultivarii te¬re¬nu¬lui.

Decizia civila nr.721/R din 15.07.2009
Prin sentinta civila nr. 596/17.06.2009 a Judecatoriei Dragomiresti s-a respins cererea de ordonanta presedintiala formulata de reclamantii R. S. si R. I. in contradictoriu cu paratii D. I, D.I si C.A.Reclamantii au fost obligati sa plateasca paratilor, in solidar, suma de 100 lei cheltuieli de judecata.
In considerentele sentintei s-a retinut ca, pe rolul instantei de judecata exista dosarul civil nr. 160/224/2008 avand ca obiect constituirea unei servituti de trecere solicitata de reclamanti in contradictoriu cu paratii.
Potrivit art. 1169 Cod civil "Cel ce face o propunere inaintea judecatii tre¬buie s-o dovedeasca".
Reclamantii nu au dovedit ca singurul drum de acces spre gospodaria lor trece peste terenul folosit de parati.
Din raportul de expertiza tehnica judiciara intocmit reiese ca pe limita estica a terenului detinut de reclamanti exista un drum de acces la gospodaria acestora.
Dosarul sus mentionat nu a fost solutionat din culpa reclamantilor, deoarece ulterior, dupa o completare la raportul de expertiza tehnica judiciara, au mai solicitat la termenul din 21.05.2009 o noua completare, fixand noi obiective care puteau fi stabilite anterior.
In noua completare la raportul de expertiza, expertul mentioneaza ca reclamantii pot sa-si deschida drum peste terenul mostenit de la parintii re-clamantei, in prezent detinut de sora sa G. N., fapt confirmat si prin depozitiile martorilor.
Cererea de ordonanta presedintiala are ca obiect obligatia de "a face" si vizeaza fondul cauzei, fiind inadmisibila solutionarea ei deoarece nu sunt intrunite conditiile prevazute de art. 581 Cod procedura civila.
Reclamantii au formulat mai multe cereri de ordonanta presedintiala cu a¬cest obiect, dar toate au fost respinse prin sentintele nr. 89/06.02.2008 si nr. 272 din 11.03.2009 pronuntate de Judecatoria Dragomiresti. Aceste sentinte au fost mentinute prin respingerea recursurilor declarate de reclamanti.
Impotriva acestei hotarari au declarat recurs reclamantii solicitand modificarea sentintei in sensul admiterii cererii.
In motivarea cererii de recurs s-a aratat ca, prima instanta in mod gresit a apreciat faptul ca nu sunt intrunite prevederile art. 581 Cod procedura civila, si anume faptul ca nu s-a dovedit urgenta, vremelnicia si neprejudecarea fondului cauzei.
Prin intampinarea depusa, intimatii au solicitat respingerea recursului aratand ca instanta s-a mai pronuntat asupra ordonantelor depuse de reclamanti si care au fost respinse. In plus, pe rolul judecatoriei exista un dosar avand ca obiect servitute de trecere, care sufera amanare in plus pe motiv ca reclamantii au solicitat o completare la raportul de expertiza.
In solutionarea unei cereri de ordonanta presedintiala se impune veri-ficarea conditiilor de admisibilitate ce se desprind din prevederile art. 581 Cod procedura civila: urgenta, vremelnicia si neprejudecarea fondului.
Analizand conditia urgentei se constata ca nimeni nu neaga in cauza faptul ca, ani de-a randul reclamantii au folosit ca si cale de acces drumul ce trece peste proprietatea paratilor.
Lovindu-se de refuzul paratilor de a le permite trecerea, reclamantii au ales calea promovarii unei actiuni pe dreptul comun, avand ca obiect servitute de trecere.
Pana la lamurirea situatiei litigioase dintre parti se impune mentinerea vechiului drum, intrucat nu s-a probat ca reclamantii ar avea iesire la calea publica (faptul ca ar putea trece peste terenul altor proprietari, chiar si rude fiind, nu schimba cu nimic caracterul terenului aflat in proprietatea reclamantilor), iar obstructionarea vechii cai de acces le produce prejudicii, intrucat detin o gospodarie, este necesara asigurarea hranei animalelor, asigurarea cultivarii terenului.
Trenarea pe rolul instantei de fond datorita complexitatii cauzei de drept comun si prelungirea perioadei de ingreunare a accesului reclamantilor inspre si dinspre propria gospodarie, dovedeste urgenta in luarea masurii cerute de reclamanti.
Aceasta masura are caracter vremelnic, intrucat isi va produce efectele doar pana la ramanerea definitiva a sentintei ce se va pronunta asupra fondului si nu prejudeca fondul, analizand doar aparenta dreptului, care este in favoarea reclamantilor.
Constatand asadar indeplinite conditiile de admisibilitate a cererii de or-donanta presedintiala, instanta in temeiul art. 304 pct. 9 Cod procedura civi-la, a admits recursul si in temeiul art. 312 alin. 3 Cod procedura civila a mo-dificat sentinta in sensul admiterii cererii reclamantilor, cu obligarea paratilor in temeiul art. 274 Cod procedura civila la plata cheltuielilor de judecata in prima instanta ,intimatii parati fiind obligati si la plata cheltuielilor de judecata in recurs .
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Ordonanta Presedintiala

Ordonanta presedintiala - Decizie nr. 541 din data de 31.07.2017
Obligarea parintelui la exprimarea acordului de vointa in vederea parasirii teritoriului tarii a copilului minor - Sentinta civila nr. 734 din data de 12.12.2016
Conditii de admisibilitate. Efectuarea unor lucrari de intretinere imobil. Urgenta justificata prin producerea unui prejudiciu si cauzarea unor costuri suplimentare viitoare - Decizie nr. 947 din data de 02.12.2015
Suspendarea unei decizii de debit privind recuperarea sumelor incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale pe calea ordonantei presedentiale - Sentinta civila nr. 434 din data de 22.04.2013
Suspendarea deciziei de recalculare a pensiei prin ordonanta presedentiala - Sentinta civila nr. 1110 din data de 09.11.2010
Neindeplinirea conditiilor de admisibilitate in cazul ordonantei presedintiale avand ca obiect evacuarea - Decizie nr. 533 din data de 08.07.2010
Neindeplinirea conditiilor ordonantei presedentiale - Decizie nr. 534 din data de 08.07.2010
Cerere de ordonanta presedintiala. Conditii de admisibilitate. - Sentinta civila nr. 45 din data de 16.01.2009
Ordonanta presedintiala pentru modificarea programului de vizitare a minorului. Neindeplinirea conditiilor ordonantei presedintiale. - Decizie nr. 96 din data de 11.02.2010
Ordonanta presedintiala - Sentinta comerciala nr. 1263/C din data de 13.10.2009
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1415 din data de 16.11.2011
Evacuare - Sentinta civila nr. 1276 din data de 09.12.2010
Ordonanta presedintiala - Sentinta comerciala nr. 55 din data de 30.04.2009
Ordonanta presedentiala de suspendare a hotararii adunarii creditorilor in procedura insolventei - Hotarare nr. 2367/sind din data de 04.09.2009
Insolventa- ordonanta presedentiala- suspendare organizare prima sedinta a adunarii creditorilor - Sentinta civila nr. 2367 din data de 04.12.2009
Insolventa- ordonanata presedentiala- ridicare interdictie blocare conturi debitor in perioada de observatie - Sentinta civila nr. 20/CC din data de 18.12.2009
Evacuare pe calea ordonantei presedintiale. Conditii de admisibilit - Decizie nr. 540/R din data de 23.08.2007
Luarea unor masuri urgente in cazuri grabnice pe calea ordonantei presedintiale. - Decizie nr. 13 din data de 13.01.2012
Ordonanta presedintiala. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 337 din data de 14.02.2011
Ordonanta presedintiala. Obligarea societatii furnizoare de gaz sa incheie cu reclamantul contract de furnizare de gaze naturale. - Decizie nr. 373 din data de 29.04.2009