InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Iasi

Incadrare juridica - infractiunea de "omor deosebit de grav? prev. de art. 174-176 lit. b, d Cod penal si infractiunea de "talharie? prev. de art. 211 alin. 1 - alin.2 lit. b, alin.21 lit. a, c Cod penal; retinerea agravantei prev. de art. 175 lit. d ..

(Sentinta penala nr. 57 din data de 15.07.2013 pronuntata de Tribunalul Iasi)

Domeniu Omor | Dosare Tribunalul Iasi | Jurisprudenta Tribunalul Iasi

Tip document - sentinta

Incadrare juridica - infractiunea de "omor deosebit de grav? prev. de art. 174-176 lit. b, d Cod penal si infractiunea de "talharie? prev. de art. 211 alin. 1 - alin.2 lit. b, alin.21 lit. a, c Cod penal; retinerea agravantei prev. de art. 175 lit. d Cod penal motivat de etatea victimelor; schimbare de incadrare juridica.
Participatie penala perfecta, coautorat.

Sentinta penala nr. 57/2013, Dosar nr. xxx/99/2012

Inculpatii  A.B. SI C.D. erau , la data savarsirii faptei,  prieteni.
La data de 24 iulie 2012 , in jurul orei 17 .00 , inculpatii A.B. si C.D. , aflati sub influenta bauturilor alcoolice au ajuns la locuinta inculpatului C.D.  Motivat de faptul ca fratele acestui inculpat, martorul H.P.,  tocmai se intorsese din Italia de la munca, inculpatii, impreuna cu martorul H.P. si familia acestuia, au stat la masa si au discutat, consumand in acelasi timp bauturi alcoolice. In jurul orei 21.00, martorul H.P. si inculpatii s-au deplasat spre barul lui T C. Pe drum, cei trei s-au mai intalnit cu numita V. A., prietena martorului, iar la bar au mai venit martorul R. P. si A.A.  sora inculpatului C.D. Toate persoanele de mai sus au consumat bauturi alcoolice pana la orele 22, cand martora X.X., gestionara barului, le-a cerut sa plece, fiind ora inchiderii localului. Persoanele mentionate s-au deplasat la un alt bar din localitate unde vanzatoare era numita Y.Y. Aceasta le-a vandut initial cate o bere si fiind ora 23.00 le-a cerut sa plece dupa 15 minute. La plecare, A.B. si C.D. au mai cumparat cate o sticla de 2 litri de bere pe care au consumat-o pe drumul spre casa.
In jurul orei 24.00, in timp ce se deplasau spre locuinta familiei  Ia o distanta de 500 de metri de locuinta victimelor M.D si M.M, inculpatii s-au despartit de ceilalti membrii ai grupului, spunand ca se intorc sa mai caute ceva de baut. Pe drum, pe fondul starii de ebrietate in care se aflau, potrivit propriilor declaratii, inculpatul C.D  a rupt atat tricoul cu care era imbracat A.B., cat si tricoul sau, cei doi purtand pantaloni, slapi si palarii de paie.
Cand au ajuns in dreptul locuintei victimelor M.D si M.M., inculpatul C.D  i-a propus inculpatului A.B  sa patrunda in curtea locuintei victimelor pentru a sustrage gaini si bauturi alcoolice. C.D i-a spus inculpatului ca a lucrat in gospodaria fratilor M. si cunoaste amplasamentul acesteia. Intrucat doreau sa mai bea si nu mai aveau bauturi alcoolice - asa cum insusi a declarat, inculpatul A.B.  a fost de acord. Desi au vazut ca in locuinta lumina era aprinsa si stiau ca cele doua victime sunt in etate si locuiesc singure, iar peste drum locuieste un alt frate al acestora, M.D.T, inculpatii AB SI C.D. au sarit gardul curtii si, intuind ca victimele vor iesi din locuinta, s-au inarmat cu cate un par de peste 1 metru lungime si cativa centimetri latime luati dintr-un coser din curte, pentru a-si putea duce la indeplinire rezolutia infractionala. Inculpatii au mers apoi la o poiata plasata in partea dreapta a locuintei a carei usa de lemn era asigurata cu lacat. AB a incercat sa desfaca lacatul, dar nu a reusit, moment in care inculpatul C.D  a tras de lacat cu varful parului reusind sa deschida usa.
Din cauza zgomotului produs, victima MM  a iesit din casa imbracat doar intr-o bluza de pijama si a strigat la fratele sau : "Hotii!". Victima MM s-a indreptat spre cei doi inculpati. Cand a ajuns in dreptul poietii, inculpatul CD  l-a lovit cu parul in zona capului in mod repetat si apoi cu piciorul si in zonele capului si corpului, pana ce victima nu s-a mai miscat. Auzind pe fratele sau strigand, victima MD a iesit si ea din locuinta si, vazand ce se intampla, s-a speriat si a incercat sa fuga dupa casa. Inculpatul AB, care a stat  langa  CD in timpul agresiunii asupra lui MM, a vazut-o pe cea de-a doua victima si a ocolit casa, iesindu-i inainte. In dreptul toaletei, AB l-a lovit din fata pe MD cu parul in partea stanga a gatului. Victima a cazut la pamant sub lovitura de par, corpul contondent rupandu-se in momentul loviturii. Apoi, AB s-a urcat cu ambele picioare pe pieptul victimei MD si a sarit, observand ca i-a produs astfel o puternica hemoragie buco-nazala. Inculpatul CD a venit si el si a mai aplicat victimei MD o lovitura puternica cu piciorul in zona pieptului.  In urma loviturilor aplicate de inculpati, victimele au decedat.
Parasind victimele in stare de inconstienta, cei doi inculpati au patruns in locuinta mai intai in camera aflata in partea stanga a locuintei in care lumina era aprinsa. De pe masa au luat suma de 140 de lei, apoi CD a mutat televizorul de pe masa pe canapea, cautand bunuri, inculpatul AB a cautat bunuri sub canapea si a deschis frigiderul in cautare de bauturi alcoolice. Ulterior, inculpatii au intrat in bucatarie si apoi in camera din partea dreapta a casei. Au scotocit prin dulap cautand bunuri de valoare si au sustras un ceas de mana, un ceas de buzunar si un aparat foto, iar de sub masa doua sticle de plastic cu bautura. De pe un dulap din camera cei doi inculpati au luat un telefon mobil marca Nokia  si un set de chei, iar inculpatul AB a mai luat si un brau medicinal.  Impreuna, cei doi inculpati au iesit din locuinta. Inculpatul  CD cu parul a ucis doua pasari, luandu-le cu el.
Cei doi inculpati au parasit locuinta victimelor sarind gardul si prin lanul de porumb au iesit la drumul principal. La un moment dat, pe partea stanga a drumului CD  a aruncat parul intr-un lan de porumb, unde a fost gasit ulterior de organele de urmarire penala. Inculpatii au ajuns  la locuinta lui  CD in jurul orei 2-3, acesta din urma a aruncat pasarile in podul grajdului, iar  bautura sustrasa din casa victimelor a fost ascunsa la coltul grajdului. Cei doi inculpati au intrat in locuinta, iar pentru ca prezentau urme de sange pe haine, au recunoscut in fata martorului  RP  ca i-au ucis pe cei doi batrani. Ulterior, inculpatii au mai spus sau au confirmat  si altor persoane din familie ca ei sunt autorii omorului comis asupra fratilor M.
La data de 25.07.2012 inculpatii au consumat bauturi alcoolice si au cheltuit suma de bani sustrasa din locuinta victimelor. Pe parcursul zilei s-au deplasat la locuinta victimelor si le-au observat in curte, in aceeasi pozitie ca in noaptea de 24/25.07.2012, aspect ce le-a confirmat banuiala ca victimele sunt decedate.
La data de 26.07.2012  CD  s-a trezit si a consumat impreuna cu familia o cantitate de alcool sustrasa de la victime, iar inculpatul AB, impreuna cu martorul HP  s-au deplasat in orasul Z, unde au instrainat telefonul mobil sustras de la victime. In aceeasi seara inculpatii au observat in dreptul portii locuintei victimelor mai multe masini de politie si au hotarat sa fuga in Germania sau in Italia. Cei doi au plecat spre H , dar au fost prinsi de organele de politie. 
In seara zilei de 26 iulie 2012, in jurul orei 20.30, martorul F.I , preot paroh, a mers in vizita pastorala la locuinta victimelor MD si MM, descoperind in curtea locuintei cele doua cadavre si sesizand organele de politie.
Situatia de fapt astfel retinuta rezulta din analiza coroborata a probelor administrate in cauza in faza urmariri penale si cercetarii judecatoresti (_).
Din probatoriul administrat in cauza rezulta ca inculpatii A.B. SI C.D., in noaptea de 24/25 iulie 2012, la ora 24.00, in scopul sustragerii de bunuri, au intrat prin efractie  in curtea imobilului locuit de victimele MM si MD, despre care stiau ca locuiesc singuri si sunt in etate, si, vazand lumina aprinsa in imobil, prevazand ca victimele vor fi alertate, s-au inarmat cu pari cu care au aplicat multiple lovituri celor doua victime, cu picioarele asupra unor zone vitale ale corpului alternativ, A.B  lovind doar pe MD iar CD lovind activ ambele victime, in scopul realizarii rezolutiei infractionale initiale, adoptand impreuna rezolutia infractionala conjungandu-si eforturile in realizarea actelor agresive asupra victimelor si in realizarea actelor de insusire pe nedrept a bunurilor, in aceleasi imprejurari de timp si de loc, fiecare asistand la actele agresive si la cele de sustragere de bunuri comise de celalalt. Activitatea lor infractionala este specifica formei de participatie penala perfecta prev. de art. 24 Cod penal, inculpatii avand calitate de coautori ai infractiunilor de omor deosebit de grav si de talharie.
Probatoriul administrat a dovedit ca actiunile lor au fost conjugate in realizarea scopului final, comitand actele de executare a infractiunii de omor asupra celor victime impreuna, cu intentie directa, in scopul punerii victimelor in stare de inconstienta  pentru savarsirea actelor de sustragere pe nedrept de bunuri pe care si le-au insusit.
Din raportul medico -legal  de necropsie nr. 12XX din 31.08.2012 intocmit de Institutul Medico - legal Iasi rezulta ca moartea numitului MD a fost violenta. Ea s-a datorat insuficientei cardio-respiratorii acute consecutive unui politraumatism obiectivat prin plagi, excoriatii, echimoze, fractura de piramida nazala, fractura disjunctie coloana vertebrala cervicala, cu interesare medulara, hemotorax stang, fractura sternului, fracturi costale multiple, infiltrat hemoragic pericardic, leziuni produse cel mai probabil prin loviri active cu mijloace si obiecte contondente, posibil urmate de cadere si comprimare toraco- abdominala. Intre leziunile constatate si deces exista legatura de cauzalitate.
Din raportul medico -legal  de necropsie nr. 123XZ din 31.08.2012 intocmit de Institutul Medico - legal Iasi rezulta ca moartea numitului MM a fost violenta. Ea s-a datorat insuficientei cardio-respiratorii acute consecutive unui traumatism cranio-cerebral si facial cu multiple hematoame, echimoze, excoriatii, plagi contuze, fractura de piramida nazala, fractura de apofiza zigomato-malara stg., fractura cominutiva de baza de craniu, hemoragie subarahnoidiana, contuzie cerebrala difuza, leziuni produse cel mai probabil prin loviri active repetate cu mijloace si obiecte contondente, posibil urmate de cadere. Intre leziunile constatate si deces exista legatura de cauzalitate.
(_) Probatoriul administrat in cauza, astfel cum a fost analizat, dovedeste ca inculpatii au actionat impreuna in calitate de coautori. Astfel, plecand de la intentia initiala (rezolutie spontana) de a patrunde prin efractie in curtea locuintei victimelor pentru a sustrage gaini, dupa patrunderea in curte, inculpatii s-au inarmat cu pari pentru a-si asigura succesul urmarind sa paralizeze posibilitatile de aparare a victimelor, iar atunci cand acestea, alertate fiind de zgomotele produse au iesit in curte, pe fondul intentiei supravenite, inculpatii au actionat in scopul uciderii lor, lovindu-i in mod repetat si puternic in zone vitale ale corpului, in aceleasi imprejurari de timp si de loc, intarindu-si reciproc rezolutia infractionala prin prezenta si actele ilicite realizate, urmarind punerea victimelor in stare de inconstienta, iar ulterior au realizat acte de sustragere de bunuri.
In cauza inculpatii au actionat in conditiile participatiei penale perfecte, actionand cu intentie directa, impreuna, atat in scopul uciderii victimelor, cat si in scopul sustragerii de bunuri.
Din probatoriul administrat in cauza a rezultat ca victimele MD de 71 de ani si MM in varsta de 70 de ani  locuiau impreuna in casa celui de-al doilea  de circa 5 luni, se gospodareau singuri, mergeau in orasul H. la cumparaturi pe jos, angajau persoane pentru a-i ajuta la muncile campului. Desi cele doua victime erau in varsta, de plano acest aspect nu echivaleaza cu starea lor de neputinta de a se apara, in lipsa oricaror probe privind incapacitatea lor psihico-fizica de a realiza acte de aparare impotriva vreunei agresiuni exterioare, de a se deplasa, de a striga, de a realiza chiar acte materiale agresive de raspuns la vreun atac direct.
Fata de aceste aspecte, Tribunalul, in temeiul dispozitiilor art. 334 Cod procedura penala a dispus schimbarea incadrarii juridice date faptei de omor deosebit de grav inlaturand agravanta prev. de art. 175 lit. d Cod penal.
In drept, faptele inculpatilor A.B. si C.D.  care, in noaptea de 24/25.07.2012, pe baza unei intelegeri anterioare, impreuna, au patruns fara drept in curtea locuintei victimelor MM si MD in scopul de a sustrage bunuri, dupa care  s-au inarmat cu cate un par, iar cand victimele alertate de zgomot au iesit afara le-au lovit pe rand -  inculpatul C.D.  cu parul si cu picioarele in mod repetat asupra capului si trunchiului victimei MM  si cu piciorul asupra capului victimei MD , iar inculpatul AB cu parul si cu picioarele asupra victimei MD, determinand starea lor de inconstienta si ulterior decesul acestora, dupa care au sustras mai multe bunuri din locuinta victimelor, pe care si le-au insusit pe nedrept, intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de ?omor deosebit de grav?, prev. de art. 174-176 lit. b, d, Cod penal si ?talharie?, prev. de art. 211 alin. 1 - alin.2 lit. b, alin.21 lit. a, c Cod penal, cu aplicarea dispozitiilor art. 33 lit. a Cod penal.
Din rapoartele de expertiza medico-legala intocmite in conformitate cu dispozitiile art. 117 cod procedura penala a rezultat ca inculpatii aveau discernamant in momentul comiterii faptelor, putand sa-si controleze si sa-si dirijeze actiunile in conformitate cu propria vointa, avand totodata libertate deplina de constiinta si de vointa.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Omor

OMOR - Sentinta penala nr. 24 din data de 14.02.2018
Omor - Sentinta penala nr. 468 din data de 23.11.2017
Omor - Sentinta penala nr. 388 din data de 09.10.2017
Omor - Sentinta penala nr. 255 din data de 11.07.2017
Omor - Sentinta penala nr. 355 din data de 26.09.2017
Omor - Sentinta penala nr. 242 din data de 27.06.2017
Omor calificat - Sentinta penala nr. SP255/2007 din data de 31.03.2009
Omor - Sentinta penala nr. SP27/2007 din data de 31.03.2009
TENTATIVA DE OMOR - Sentinta penala nr. 23 din data de 27.03.2017
OMOR - Sentinta penala nr. 19 din data de 10.03.2017
TENTATIVA DE OMOR - Sentinta penala nr. 59 din data de 22.04.2016
TENTATIVA LA INFRACTIUNEA DE OMOR - Sentinta penala nr. 62 din data de 11.06.2015
Omor calificat - Sentinta penala nr. 64 din data de 16.06.2015
Tentativa omor - Sentinta penala nr. 2 din data de 08.01.2015
Tentativa omor - Sentinta penala nr. 163 din data de 05.11.2014
tentativa de omor. masura educativa a internarii minorului intr-un centru de reeducare - Sentinta penala nr. 10 din data de 30.01.2014
omor calificat, lovire si port fara drept a cutitului in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica, in concurs real - Sentinta penala nr. 12 din data de 31.12.2013
Iresponsabilitatea - cauza care inlatura caracterul penal al faptei. Achitarea inculpatului - Sentinta penala nr. 29 din data de 22.02.2012
Tentativa la infractiunea de omor .Retinerea circumstantei atenuante a provocarii . - Sentinta penala nr. 184 din data de 22.09.2010
Schimbarea incadrarii juridice a faptei din infractiunea de omor simplu in omor calificat .Savarsirea faptei in public - Sentinta penala nr. 155 din data de 23.06.2010