InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Iasi

Litigii de munca - Aplicabilitatea art. 164 Codul Muncii in situatia inexistentei unei hotarari judecatoresti. Posibilitatea acordata angajatorului de a efectua retineri din drepturile salariale ale angajatilor.

(Sentinta civila nr. 2526 din data de 17.12.2010 pronuntata de Tribunalul Iasi)

Domeniu Raporturi de munca; Salarizare | Dosare Tribunalul Iasi | Jurisprudenta Tribunalul Iasi

Prin contestatia inregistrata la aceasta instanta sub nr. _, contestatorii _ au chemat in judecata pe intimatul _, solicitand anularea deciziei nr. _ si exonerarea de la plata sumelor de bani care urmau a fi retinute in baza acestei decizii.
In motivarea contestatiei, contestatorii au sustinut ca sunt salariatii intimatului, desfasurandu-si activitatea in cadrul Laboratorului de analize medicale si a sectiei de neonatologie. La data de 14.06.2010 le-a fost comunicata decizia nr. _ prin care s-a decis ca incepand cu data de 01.06.2010 sa restituie sumele primite necuvenit, respectiv un procent de 10% din salariul primit in perioada ianuarie 2009 - mai 2010 reprezentand diferenta de spor pentru conditii deosebite de munca de la 25% la 15%. Prin aceasta decizie s-a retinut ca au beneficiat necuvenit de un spor pentru conditii periculoase de 25% din salariul de baza, desi potrivit O.U.G. nr. 115/2004 sporul maxim care putea fi acordat era de 15%.
Contestatorii mai precizeaza faptul ca in art. 13 lit. c din O.U.G. nr. 115/2004, astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 304/2008 de aprobare a O.UG. nr. 17/2008, s-a prevazut ca personalul care isi desfasoara activitatea in sectii de neonatologie si in laboratoare de analize medicale beneficiaza de un spor de pana la 25% din salariul de baza. Avand in vedere aceste dispozitii legale, sustin contestatorii ca in mod corect li s-a acordat un spor de 255, astfel incat nu se impune restituirea sporului de 10%.
In dovedirea contestatiei, contestatorii au depus la dosarul cauzei, in copie, decizia nr. 52/14.06.2010, avizul din 30.03.2009, o anexa la avizul din 27.07.2007 si au solicitat proba cu inscrisuri si interogatoriu.
Intimatul _ a formulat intampinare prin care a solicitat respingerea contestatiei. In motivarea pozitiei sale procesuale, intimatul a sustinut ca in unitatile sanitare publice acordarea sporurilor se face cu respectarea prevederilor art. 13 alin. 3 din O.U.G. nr. 115/2004, prevederi potrivit carora locurile de munca, categoriile de personal, marimea concreta a sporurilor si conditiile de acordare se stabilesc prin regulament aprobat prin ordin al ministrului sanatatii. Astfel, prin Ordinul M.S. nr. 721/2005 a fost aprobat Regulamentul privind acordarea sporurilor la salariile de baza in conformitate cu prevederile art. 13 alin. 1 din O.U.G. nr. 115/2004 aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 125/2005. Majorarea sporurilor pentru conditii de munca a fost facuta in baza Legii nr. 304/2008, act normativ care a modificat art. 13 si a prevazut un spor de pana la 25% pentru personalul care isi desfasoara activitatea in unitati, sectii si compartimente de neonatologie sau in laboratoare de analize medicale. Pentru a se acorda sporul prevazut de aceste dispozitii legale, trebuia modificat insa si Regulamentul de acordare a sporurilor, respectiv Ordinul nr. 721/2005. Aceasta modificare nu a avut insa loc, ultima modificare a regulamentului fiind facuta prin ordinul nr. 1524/03.09.2008.
Mai sustine intimatul ca la data de 09.06.2010 compartimentul de audit din cadrul DSP Iasi a emis Raportul de audit intern inregistrat sub nr. _, dispunand ca masura obligatorie recuperarea sumelor acordate necuvenit salariatilor din cadrul laboratorului de analize medicale si compartimentul neonatologie.
Intimatul _ a formulat si o cerere reconventionala prin care a solicitat obligarea contestatorilor la restituirea sumelor primite necuvenit constand in diferenta de spor pentru conditii de munca de la 15% la 25% din salariul de baza acordata in perioada ianuarie 2009 - mai 2010 salariatilor care isi desfasoara activitatea in laboratorul de analize medicale si in sectia de neonatologie. A sustinut intimatul faptul ca aceste sporuri au fost acordate salariatilor fara temei legal, in conditiile mentionate in intampinare.
In dovedirea sustinerilor sale si a cererii reconventionale, intimatul a depus la dosarul cauzei, in copie, proiectul de raport de audit intern inregistrat sub nr. _. si referatul nr_.
In cauza a fost administrata proba cu inscrisuri.
Analizand actele si lucrarile dosarului cauzei, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
Contestatorii _ sunt angajatii intimatului _ desfasurandu-si activitatea in cadrul sectiei de neonatologie si in cadrul laboratorului de analize medicale.
Prin decizia nr. _ emisa de intimat s-a decis ca incepand cu data de 01.06.2010 salariatii din cadrul laboratorului de analize medicale si din cadrul sectiei de neonatologie sa restituie "sumele primite necuvenit, respectiv un procent de 10% reprezentand diferenta de spor pentru conditii de munca de la 25% la 15% acordat in perioada ianuarie 2009 - mai 2010". S-a retinut prin aceasta decizie ca in perioada mentionata salariatilor din cadrul laboratorului de analize medicale li s-a acordat un spor de 25% pentru desfasurarea activitatii in conditii periculoase, iar salariatilor din cadrul sectiei de neonatologie li s-a acordat un spor de 25% pentru desfasurarea activitatii ce solicita incordare psihica ridicata, peste nivelul prevazut in Regulament, respectiv de 15%. De asemenea, la art. 2 din decizie s-a prevazut faptul ca, potrivit art. 273 Codul muncii, sumele acordate necuvenit, respectiv procentul de 10% din salariul de baza al fiecarui salariat, vor fi retinute din drepturile salariale in rate lunare fara a depasi o treime din salariul lunar net.
Prin actiunea introductiva, contestatorii au solicitat anularea deciziei nr. _ si exonerarea de la plata sumelor de bani ce urmau a fi retinute in baza acestei decizii, iar prin cererea reconventionala formulata, intimatul - reclamant a solicitat obligarea contestatorilor - parati la restituirea sumelor incasate necuvenit reprezentand diferenta dintre sporul de 25% din salariul de baza incasat in perioada ianuarie 2009 - mai 2010 si sporul de 15% cuvenit.
Potrivit disp. art. 270 alin. 1 Codul muncii, salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor, iar potrivit disp. art. 272 alin. 1 Codul muncii, salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie. Principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului - atat in cazul raspunderii patrimoniale cat si a obligatiei de restituire - sunt invoiala partilor si actiunea in justitie. In acest sens, in situatia in care partile nu se inteleg, respectiv cand salariatul nu recunoaste producerea pagubei ori nu este de acord cu valoarea acesteia sau cand salariatul nu este de acord sa restituie o suma incasata necuvenit, singura cale aflata la indemana angajatorului pagubit este aceea de a sesiza instanta competenta in vederea obligarii salariatului la repararea prejudiciului.
De asemenea, potrivit disp. art. 164 alin. 1 Codul muncii, nici o retinere din salariu nu poate fi operata in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege, iar potrivit alin. 2 al aceluiasi articol, retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila. In consecinta, pentru a opera retineri din salariu, este necesar ca datoria salariatului sa fie constatata printr-o hotarare judecatoreasca.
Avand in vedere aceste dispozitii legale, precum si faptul ca la data de 14.06.2010 (data emiterii deciziei contestate) nu exista vreo hotarare judecatoreasca irevocabila referitoare la prejudiciul cauzat angajatorului de catre salariati, se retine de catre instanta ca in mod gresit intimatul a emis dispozitia nr. _ prin care a decis restituirea de catre contestatori, salariati in cadrul sectiei de neonatologie si in cadrul laboratorului de analize medicale, a unor sume incasate necuvenit, respectiv retinerea acestor sume din drepturile salariale in rate lunare, fara a depasi o treime din salariul net.
In consecinta, instanta constata ca decizia inregistrata sub nr. _ este nelegala, fiind intemeiata cererea contestatorilor de anulare a acestei decizii.
In ceea ce priveste cererea reconventionala formulata de intimatul - reclamant, instanta constata ca aceasta este intemeiata. Astfel, din cuprinsul proiectului de raport de audit intern nr. _ (pag 30 si urm. dosar) rezulta ca in anul 2009 intimatul a acordat conform Legii nr. 304/2008 un spor de 25% (peste nivelul prevazut in Regulament de 15%) pentru personalul care isi desfasoara activitatea in conditii periculoase in laboratoarele de analize medicale, precum si pentru activitatea ce solicita incordare psihica ridicata pe care o desfasoara personalul de specialitate medico - sanitar si auxiliar sanitar din sectia cu paturi de neonatologie si sali de nastere. De asemenea, prin actiunea introductiva contestatorii - parati au recunoscut ca au primit un spor de 25% din salariul de baza, sustinand insa ca acest spor le-a fost acordat in conformitate cu dispozitiile legale.
In consecinta, instanta retine faptul ca in perioada ianuarie 2009 - mai 2010 contestatorii - parati, angajati in cadrul laboratorului de analize medicale si in cadrul sectiei de neonatologie, au beneficiat de un spor de 25% din salariul de baza.
Potrivit disp. art. 13 alin. 1 lit. c din O.U.G. nr. 115/2004, modificata si completata prin Legea nr. 304/2008, se poate acorda, pentru activitatile care se desfasoara in unitatile de urgenta neurovasculare, de neurologie si neurochirurgie si care solicita o incordare psihica foarte ridicata, precum si pentru personalul din unitati, sectii si compartimente de boli infectioase, neonatologie, sali de nastere si din laboratoarele de analize medicale, care isi desfasoara activitatea in conditii periculoase, un spor de pana la 25% din salariul de baza.
Totodata insa, potrivit art. 13 alin. 3 din acelasi act normativ, locurile de munca, categoriile de personal, marimea concreta a sporurilor prevazute la alin. 1, precum si conditiile de acordare a acestora se stabilesc prin regulament aprobat prin ordin al ministrului sanatatii, cu consultarea sindicatelor semnatare ale contractului colectiv de munca la nivel de ramura sanitara.
Prin Ordinul nr. 721/2005 a fost aprobat Regulamentul privind acordarea sporurilor la salariile de baza in conformitate cu prevederile art. 13 din O.U.G. nr. 115/2004. Prin acest ordin, sporurile acordate in baza art. 13 din O.U.G. nr. 115/2004 au fost grupate in 5 grupe (art. 3), prevazandu-se in mod expres la art. 4 faptul ca "in situatia in care unele categorii de personal, datorita specificului activitatii, isi desfasoara activitatea in locuri de munca care se regasesc in una sau mai multe grupe, vor beneficia de un singur spor aferent fiecarei grupe, si anume de cel mai mare". Potrivit anexei nr. 1 la regulament, cap. II, pct. II.1, lit. A, pct. 6, beneficiaza de un spor de 15% din salariul de baza personalul din laboratoarele si compartimentele de analize medicale. De asemenea, potrivit anexei nr. 3 la regulament, lit. B, pct. 10, beneficiaza de un spor de 15% din salariul de baza personalul de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar din sectii si compartimente cu paturi de neonatologie, medicina interna, cardiologie, gastroenterologie.
Pe cale de consecinta, instanta retine faptul ca salariatii din cadrul sectiei de neonatologie si din cadrul laboratorului de analize medicale beneficiau de un spor de 15% din salariul de baza, potrivit Regulamentului de acordare a sporurilor aprobat prin Ordinul nr. 721/2005.
Este adevarat faptul ca prin Legea nr. 304/2008 s-a modificat O.U.G. nr. 115/2004, art. 13 alin. 1 lit. c, si s-a prevazut in beneficiul contestatorilor - parati un spor de pana la 25% din salariul de baza. Marimea concreta insa a acestui spor trebuia stabilita prin regulament aprobat prin ordin al ministrului sanatatii, conform art. 13 alin. 3 din O.U.G. nr. 115/2004.
Or, prin Regulamentul aprobat prin Ordinul nr. 721/2005 s-a prevazut pentru contestatorii -parati un spor de 15% din salariul de baza, iar ulterior intrarii in vigoare a Legii nr. 304/2008, care a prevazut un spor de pana la 25% din salariul de baza, nu a mai fost modificat Regulamentul de acordare a sporurilor, sus - mentionat.
Pe cale de consecinta, atat timp cat nu s-a stabilit prin regulament aprobat prin ordin al ministrului sanatatii, conform art. 13 alin. 3 din O.U.G. nr. 115/2004, faptul ca salariatii din cadrul laboratoarelor de analize medicale si din cadrul sectiilor de neonatologie beneficiaza de un spor de 25% din salariul de baza, in mod eronat contestatorii - parati au incasat in perioada ianuarie 2009 - mai 2010 un spor de 25% din salariul de baza.
In consecinta, avand in vedere si disp. art. 272 alin. 1 Codul muncii potrivit carora salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie, instanta retine ca este intemeiata cererea intimatului - reclamant, formulata pe cale reconventionala, de obligare a contestatorilor - parati la plata sumelor reprezentand diferenta dintre sporul de 25% din salariul de baza incasat in perioada ianuarie 2009 - mai 2010 si sporul de 15% cuvenit potrivit dispozitiilor legale.
Retinand ca intemeiata cererea reconventionala, instanta retine, pe cale de consecinta, ca este neintemeiat capatul de cerere formulat de contestatori avand ca obiect exonerarea de plata sumelor care urmau a fi retinute din retributie.
Raportat tuturor considerentelor expuse mai sus, instanta constata ca este intemeiata in parte contestatia formulata de contestatorii _, in contradictoriu cu intimatul _, urmand sa o admita astfel.
In consecinta, instanta va anula decizia nr. _ si va respinge cererea formulata de contestatori in contradictoriu cu intimatul avand ca obiect exonerarea de plata sumelor care urmau a fi retinute din retributie.
De asemenea, instanta constata ca este intemeiata cererea reconventionala formulata de reclamantul - intimat _ in contradictoriu cu paratii - contestatori _, urmand sa o admita.
Pe cale de consecinta, instanta va obliga contestatorii - parati sa achite reclamantului - intimat sumele reprezentand diferenta dintre sporul de 25% din salariul de baza incasat in perioada ianuarie 2009 - mai 2010 si sporul de 15% cuvenit.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Raporturi de munca; Salarizare

SUSPENDAREA JUDECARII ACTIUNII AVAND CA OBIECT DREPTURI SALARIALE IN SITUATIA IN CARE PARATA SE AFLA IN PROCEDURA DE INSOLVENTA - Decizie nr. 213 din data de 22.02.2010
SUSPENDAREA JUDECARII ACTIUNII AVAND CA OBIECT DREPTURI SALARIALE IN SITUATIA IN CARE PARATA SE AFLA IN PROCEDURA DE INSOLVENTA - Decizie nr. 213 din data de 22.02.2010
Functionari publici. Comisar Garda Financiara. HG nr. 1324/2009. Aviz conform - Sentinta comerciala nr. 3708 din data de 10.10.2013
Competenta materiala. Cereri avand ca obiect sume reprezentand finantarea nerambursabila din partea Uniunii Europene - Sentinta comerciala nr. 4989 din data de 12.12.2013
Dizolvare judiciara societate comerciala. Neintelegeri grave dintre asociati - Sentinta civila nr. 1440 din data de 21.11.2013
Perimare. Calculul termenului. Aplicarea legii in timp - Sentinta comerciala nr. 1351 din data de 10.10.2013
Actiune in anulare contract de vanzare cumparare incheiat cu ignorarea sechestrului asigurator dispus de organele de urmarire penala - Sentinta civila nr. 862 din data de 06.06.2013
Actiune in anulare hotarare constatare incetare mandat ales local - Sentinta comerciala nr. 1770 din data de 25.04.2013
Masuri de interdictie vizand gospodarirea comunala. Limitele legale ale atributiilor Direc?iei Sanitara Veterinara ?i pentru Siguran?a Alimentelor Ia?i - Sentinta comerciala nr. 3714 din data de 10.10.2013
Anulare certificat de urbanism. Admisibilitate. Respectarea documentatiilor de urbanism - Sentinta comerciala nr. 728 din data de 21.02.2013
Incadrare juridica - infractiunea de "omor deosebit de grav? prev. de art. 174-176 lit. b, d Cod penal si infractiunea de "talharie? prev. de art. 211 alin. 1 - alin.2 lit. b, alin.21 lit. a, c Cod penal; retinerea agravantei prev. de art. 175 lit. d ... - Sentinta penala nr. 57 din data de 15.07.2013
Plangere impotriva solutiei de netrimitere in judecata a unui inculpat cuprinsa in rechizitoriu - obiectul plangerii; posibilitatea de a analiza pe fond sustinerile petentului in situatia in care prim-procurorul a respins ca tardiva plangerea ce i-a ... - Sentinta penala nr. 31 din data de 23.01.2013
Incadrare juridica - infractiunea de "omor deosebit de grav? prev. de art. 174-176 lit. b, d Cod penal si infractiunea de "talharie? prev. de art. 211 alin. 1 - alin.2 lit. b, alin.21 lit. a, c Cod penal; retinerea agravantei prev. de art. 175 lit. d .. - Sentinta penala nr. 57 din data de 15.07.2013
Plangere impotriva solutiei procurorului de netrimitere in judecata cuprinsa in rechizitoriu - obiectul si limitele judecatii; plangere adresata in termen instantei, insa cu depasirea termenului prevazut de lege in fata procurorului ierarhic superior. - Sentinta penala nr. 31 din data de 23.01.2013
Infractiunile de trafic de droguri si spalare de bani - incadrarea juridica a faptei de a cumpara un bun cu bani proveniti din savarsirea unei infractiuni prevazute de legea nr. 143/2000. - Sentinta penala nr. 83 din data de 25.02.2013
Fapta care nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni - evaluarea pericolului social presupune, din partea organului judiciar, analiza complexitatii faptei, a continutului, a urmarilor si circumstantelor acesteia, a particularitatilor ... - Decizie nr. 12 din data de 20.11.2012
Daune morale si materiale raspundere solicitate societatii de asigurare de catre mostenitorii terti prejudiciati de decesul victimei, autorul accidentului fiind persoana asigurata RCA. Caz de forta majora. - Sentinta comerciala nr. 998 din data de 28.09.2012
Recurs. Despagubiri solicitate de societatea de asigurari de la persoana vinovata de producerea accidentului - Sentinta comerciala nr. 388 din data de 18.09.2012
Refuz nejustificat - Sentinta comerciala nr. 1635 din data de 27.06.2012
Anulare ordin Inspector Sef al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Iasi - Sentinta comerciala nr. 1079 din data de 11.05.2012