InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Iasi

Infractiuni prev. de legea 678/2001; transferul urmaririi penale potrivit art. 110 din legea 302/2004

(Sentinta penala nr. 165 din data de 09.11.2010 pronuntata de Tribunalul Iasi)

Domeniu Libertatea persoanei (infractiuni privind); Procedura civila si penala (cai de atac; competente etc. | Dosare Tribunalul Iasi | Jurisprudenta Tribunalul Iasi

      Infractiuni prev. de legea 678/2001; transferul urmaririi penale potrivit art. 110 din legea 302/2004
Infractiunea de trafic de persoane, identificarea autorilor; Legea 302/2004 - transferul urmaririi penale; conditiile prevazute de art. 110 alin. 2 din legea 302/2004 pentru a se dispune transferul urmaririi penale; necesitatea existentei unui minim de date pe baza carora instanta sa aprecieze ca prezenta persoanei invinuite de savarsirea infractiunii la cercetarea penala nu poate fi asigurata        In urma deliberarii asupra cererii de fata, constata urmatoarele:
      Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Iasi sub nr. 7272/99/2010, Ministerul Public, DIICOT- Serviciul Teritorial Iasi a solicitat, in temeiul disp. art. 110 si urm. din Legea 302/2004, modificata si completata prin Legea 224/2006 si O.U.G. 103/2006, transferul urmaririi penale in Italia, in vederea continuarii urmaririi penale de autoritatile italiene fata de invinuitul V.A.D., cetatean italian.
      Referatul procurorului cuprinde mentiunile din rechizitoriul din data de 30.09.2007, prin care s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor M. D., C. D. si A. I. pentru savarsirea infractiunilor prev. de art. 12 alin.1 si alin. 2 lit. a din Legea 678/2001 si art. 7 din Legea 39/2003, rechizitoriu prin care s-a disjuns cauza fata de invinuitul V.A.D., cercetat pentru comiterea infractiunilor prev. de art. 12 alin.1 si alin. 2 lit. a din Legea 678/2001 si art. 7 din Legea 39/2003, cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal.
      Prin rezolutia din data de 20.01.2006 - fila 84 verso - dosar urmarire penala, in temeiul disp. art. 228 alin. 1 Cod proc. pen. s-a dispus inceperea urmariri penale fata de cetateanul italian V.A.D., pentru infractiunea de trafic de persoane prev. de art. 12 alin. 2 din Legea 678/2001 si asociere si constituire a unui grup infractional organizat, prev. art. 7 din Legea 39/2003.
      S-a retinut ca, in perioada 2003-2005, impreuna cu inculpatii C. D. si M. D. s-a ocupat cu gasirea unor locuinte si cu plasarea fetelor aduse de catre ceilalti doi inculpati in cluburi, avand o parte din profit, cunoscand faptul ca cele 8 parti vatamate sunt exploatate.
Avand in vedere faptul ca cetateanul italian nu a putut fi identificat dupa datele de stare civila, datorita necolaborarii inculpatilor, dar si datorita datelor insuficiente furnizate de autoritatile italiene, nu a putut fi audiat pentru faptele pentru care este cercetat si nu a avut acces la materialul de urmarire penala.
      Prin cererea ce face obiectul cauzei de fata s-a solicitat transferul urmaririi penale catre autoritatile competente din Republica Italiana, in temeiul art.110 alin.2 din Legea nr.302/2004, sustinandu-se ca invinuitul nu poate fi audiat de catre autoritatile judiciare romane.
      Instanta romana competenta sa solutioneze cauza in prima instanta este Tribunalul Iasi, conform prevederilor art. 27 alin. 1 lit. f Cod procedura penala, raportat la art. 11 din Legea nr. 39/2003.
      In lipsa altor date privind domiciliul sau resedinta invinuitului, instanta a dispus citarea acestuia prin afisare la usa Consiliului Local Iasi, precum si desemnarea unui aparator din oficiu.
      Transferul de proceduri in materie penala reprezinta una din formele de cooperare judiciara in materie penala, precum si un act de incredere reciproca in activitatea de organizare a urmaririi infractiunilor la nivel international.
      Potrivit prevederilor legii, transferul de proceduri in materie penala consta in efectuarea unor proceduri penale sau continuarea unor proceduri initiate de autoritatile judiciare romane competente pentru o fapta care constituie infractiune conform legii romane si transferarea acesteia unui stat strain, activitate care presupune respectarea unor anumite conditii expres prevazute de lege.
      Instanta urmeaza sa verifice indeplinirea tuturor conditiilor cerute de art. 110 din Legea nr. 302/2004, modificata, precum si daca organul de urmarire penala s-a consultat cu autoritatile italiene, le-a informat cu privire la savarsirea infractiunilor de catre cetateanul italian si s-a consultat cu privire la procedurile ce urmeaza a fi demarate
Conform disp. art.109 din Legea nr.302/2004:
      "Efectuarea unei proceduri penale sau continuarea unei proceduri initiate de autoritatile judiciare romane competente, pentru o fapta care constituie infractiune conform legii romane, poate fi transferata unui stat strain, in conditiile prevazute in prezentul titlu."
Conditiile in care se poate dispune transferul unei proceduri penale sunt prevazute de art.110 din Legea nr.302/2004, respectiv: 
"(1) Autoritatile judiciare romane pot solicita autoritatilor competente ale altui stat exercitarea unei proceduri penale sau continuarea acesteia daca transferul procedurii penale serveste intereselor unei bune administrarii a justitiei sau favorizeaza reintegrarea sociala in caz de condamnare, in unul dintre urmatoarele cazuri:
a) persoana invinuita de savarsirea infractiunii se afla in executarea unei pedepse pe teritoriul statului solicitat, pentru o infractiune mai grava decat cea comisa in Romania;
b) persoana invinuita de savarsirea infractiunii locuieste pe teritoriul statului solicitat si, in temeiul legii acestui stat, extradarea sau predarea a fost refuzata ori ar fi refuzata in cazul formularii unei cereri sau al emiterii unui mandat european de arestare;
 c) persoana invinuita de savarsirea infractiunii locuieste pe teritoriul statului solicitat si, in temeiul legii acestui stat, recunoasterea hotararii penale definitive de condamnare pronuntate de instanta romana a fost refuzata ori nu corespunde ordinii juridice interne a acelui stat, daca persoana condamnata nu a inceput executarea pedepsei, iar executarea nu este posibila chiar avand deschisa calea extradarii ori a predarii.
(2) Transferul procedurii penale poate fi solicitat si atunci cand autoritatile judiciare romane apreciaza, functie de particularitatile cauzei, ca prezenta persoanei invinuite de savarsirea infractiunii la cercetarea penala nu poate fi asigurata si acest lucru este posibil in statul strain".

Instanta constata ca raportat la motivele de fapt expuse in sesizare, respectiv faptul ca invinuitul nu poate fi audiat de catre autoritatile judiciare romane deoarece nu are resedinta in Romania, cererea se intemeiaza pe dispozitiile art.110 alin.2 din Legea nr.302/2004 modificata.
      Potrivit dispozitiilor art. 110 alin.2 din Legea nr.302/2004, asa cum a fost modificat prin Legea nr.222/2008 (art. 18 pct. 58), autoritatile judiciare romane pot solicita transferul procedurii penale si atunci cand autoritatile judiciare romane apreciaza, functie de particularitatile cauzei, ca prezenta persoanei invinuite de savarsirea infractiunii la cercetarea penala nu poate fi asigurata, si acest lucru este posibil in statul strain.
Potrivit textului de lege invocat, pentru ca transferul de procedura sa poata opera este necesar ca invinuitul sa fie o persoana, sa poata fi identificata si sa locuiasca (efectiv) pe teritoriul statului solicitat.
Prin adresa cu nr. 2012640/18.06.2010, Consulatul general al Romaniei la Milano - Biroul Atasatului de Afaceri Interne a transmis DIICOT - Serviciul Teritorial Iasi, ca V.A.D. nu este cunoscut in baza de date a fortelor de ordine italiene.
In localitatea Torino functioneaza cluburile de noapte,, Notte Blue’’ si,, Dom Perignon’’, insa acestea apartin cetateanului italian Nuzzo Angelo.
In cauza de fata, instanta constata ca nu s-a procedat la identificarea invinuitului V.A.D. dupa datele de stare civila, nu s-a facut dovada ca acesta locuieste in Italia in momentul de fata, intrucat nu s-au intreprins demersurile necesare pentru a se dovedi aceasta imprejurare, iar in evidentele fortelor de ordine italiene nu figureaza inregistrata nicio persoana cu acest nume.
       Instanta constata ca organele de cercetare penala nu au efectuat nici un alt act de identificare a invinuitului pe teritoriul statutului italian timp de trei ani de zile, stand in pasivitate pana la data la care instanta a fost sesizata cu prezenta cerere, respectiv data de 10.09.2010.
Pentru a fi incidente in cauza dispozitiile alin.2 al art.110 din Legea nr.302/2004, republicata, trebuie sa existe un minim de elemente pe baza carora instanta sa aprecieze ca "prezenta persoanei invinuite de savarsirea infractiunii la cercetarea penala nu poate fi asigurata."
      Or, instanta constata ca invinuitul V.A.D. nici macar nu a fost identificat dupa datele de stare civila, cu atat mai putin nu s-a stabilit domiciliul sau resedinta acestuia.
      Avand in vedere aceste considerente, instanta este in imposibilitatea de a aprecia ca invinuitul V.A.D. nu ar putea participa la cercetarea penala.
      Fata de considerentele expuse, instanta constata ca in acest moment nu exista certitudinea ca invinuitul V.A.D. locuieste in Republica Italiana, iar prezenta sa nu ar putea fi asigurata in vederea efectuarii cercetarii penale, astfel ca nu sunt intrunite conditiile pentru a solicita autoritatilor competente ale statului italian transferul urmaririi penale, motiv pentru care, in temeiul disp. art. 110 din Legea 302/2004, modificata si completata prin Legea 224/2006 si O.U.G. 103/2006, va respinge cererea ca neintemeiata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Libertatea persoanei (infractiuni privind); Procedura civila si penala (cai de atac; competente etc.

Functionari publici. Comisar Garda Financiara. HG nr. 1324/2009. Aviz conform - Sentinta comerciala nr. 3708 din data de 10.10.2013
Competenta materiala. Cereri avand ca obiect sume reprezentand finantarea nerambursabila din partea Uniunii Europene - Sentinta comerciala nr. 4989 din data de 12.12.2013
Dizolvare judiciara societate comerciala. Neintelegeri grave dintre asociati - Sentinta civila nr. 1440 din data de 21.11.2013
Perimare. Calculul termenului. Aplicarea legii in timp - Sentinta comerciala nr. 1351 din data de 10.10.2013
Actiune in anulare contract de vanzare cumparare incheiat cu ignorarea sechestrului asigurator dispus de organele de urmarire penala - Sentinta civila nr. 862 din data de 06.06.2013
Actiune in anulare hotarare constatare incetare mandat ales local - Sentinta comerciala nr. 1770 din data de 25.04.2013
Masuri de interdictie vizand gospodarirea comunala. Limitele legale ale atributiilor Direc?iei Sanitara Veterinara ?i pentru Siguran?a Alimentelor Ia?i - Sentinta comerciala nr. 3714 din data de 10.10.2013
Anulare certificat de urbanism. Admisibilitate. Respectarea documentatiilor de urbanism - Sentinta comerciala nr. 728 din data de 21.02.2013
Incadrare juridica - infractiunea de "omor deosebit de grav? prev. de art. 174-176 lit. b, d Cod penal si infractiunea de "talharie? prev. de art. 211 alin. 1 - alin.2 lit. b, alin.21 lit. a, c Cod penal; retinerea agravantei prev. de art. 175 lit. d ... - Sentinta penala nr. 57 din data de 15.07.2013
Plangere impotriva solutiei de netrimitere in judecata a unui inculpat cuprinsa in rechizitoriu - obiectul plangerii; posibilitatea de a analiza pe fond sustinerile petentului in situatia in care prim-procurorul a respins ca tardiva plangerea ce i-a ... - Sentinta penala nr. 31 din data de 23.01.2013
Incadrare juridica - infractiunea de "omor deosebit de grav? prev. de art. 174-176 lit. b, d Cod penal si infractiunea de "talharie? prev. de art. 211 alin. 1 - alin.2 lit. b, alin.21 lit. a, c Cod penal; retinerea agravantei prev. de art. 175 lit. d .. - Sentinta penala nr. 57 din data de 15.07.2013
Plangere impotriva solutiei procurorului de netrimitere in judecata cuprinsa in rechizitoriu - obiectul si limitele judecatii; plangere adresata in termen instantei, insa cu depasirea termenului prevazut de lege in fata procurorului ierarhic superior. - Sentinta penala nr. 31 din data de 23.01.2013
Infractiunile de trafic de droguri si spalare de bani - incadrarea juridica a faptei de a cumpara un bun cu bani proveniti din savarsirea unei infractiuni prevazute de legea nr. 143/2000. - Sentinta penala nr. 83 din data de 25.02.2013
Fapta care nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni - evaluarea pericolului social presupune, din partea organului judiciar, analiza complexitatii faptei, a continutului, a urmarilor si circumstantelor acesteia, a particularitatilor ... - Decizie nr. 12 din data de 20.11.2012
Daune morale si materiale raspundere solicitate societatii de asigurare de catre mostenitorii terti prejudiciati de decesul victimei, autorul accidentului fiind persoana asigurata RCA. Caz de forta majora. - Sentinta comerciala nr. 998 din data de 28.09.2012
Recurs. Despagubiri solicitate de societatea de asigurari de la persoana vinovata de producerea accidentului - Sentinta comerciala nr. 388 din data de 18.09.2012
Refuz nejustificat - Sentinta comerciala nr. 1635 din data de 27.06.2012
Anulare ordin Inspector Sef al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Iasi - Sentinta comerciala nr. 1079 din data de 11.05.2012
Propunere de arestare preventiva a inculpatului respinsa - recurs; distinctia dintre pericolul concret pentru ordinea publica pe care l-ar reprezenta lasarea in libertate a inculpatului si pericolul social concret al faptelor imputate; criterii de ap... - Hotarare nr. 107 din data de 23.05.2011
Conflict negativ de competenta - constatare si sesizare instanta competenta cu solutionarea acestuia. Notiunea de "instanta de executare a ultimei hotarari" prevazuta de disp. art. 449 alin. 2 C.proc.pen.; situatia speciala a aplicarii prevederilor ... - Sentinta penala nr. 407 din data de 15.09.2011