InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Iasi

Actiune in constatarea calitatii de mostenitor; cerere de reconstituire a dreptului de proprietate in conditiile Legii 247/2005;repunerea in termenul de acceptare a succesiunii in conformitate cu dispozitiile art. 13 din legea 18/1991; efectele ac...

(Decizie nr. 45 din data de 25.01.2010 pronuntata de Tribunalul Iasi)

Domeniu Reconstituiri (fapte; acte; drepturi); Succesiuni; mosteniri | Dosare Tribunalul Iasi | Jurisprudenta Tribunalul Iasi

Actiune in constatarea calitatii de mostenitor; cerere de reconstituire  a dreptului de proprietate in conditiile  Legii 247/2005;repunerea in termenul de acceptare a succesiunii  in conformitate cu dispozitiile art. 13 din legea 18/1991; efectele acestei repuneri asupra restului masei succesorale.
Asupra  apelului  de  fata:
Prin sentinta  civila nr.  3929/10.03.2009  pronuntata de  Judecatoria Iasi a fost respinsa, ca neintemeiata, exceptia lipsei coparticiparii procesuale pasive, exceptie invocata de paratul H C, prin intampinare.
A fost respinsa, ca neintemeiata, cererea principala formulata de reclamantii-parati C A, reprezentata legal prin tutore C E, D E, si H C, in contradictoriu cu parata-reclamanta I R, si cu sediul procedural ales la Cabinetul de Avocat Daniel Remus Moraru, si paratii H C, si C M
A fost respinsa, ca neintemeiata, cererea reconventionala formulata de parata-reclamanta I R, in contradictoriu cu reclamantii-parati C A, reprezentata legal prin tutore C E, DE, si HC, si paratii H C, si C M.
S-a luat  act ca reclamantii-parati nu au solicitat cheltuieli de judecata.
      A fost respinsa, ca neintemeiate, cererea paratei-reclamantei si a paratilor privind restituirea cheltuielilor de judecata.
Pentru  a pronunta  aceasta  sentinta  instanta  de  fond  a  constatat ca, prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei la data de 15.09.2008, sub nr.de dosar 17583/245/2008, reclamantii C A, prin tutore C E, D E si HC au solicitat instantei, in contradictoriu cu paratii I R, H C si C M, constatarea calitatii reclamantilor de mostenitori ai defunctului H V.T, decedat la 14.03.1983.
In motivare, se arata ca, de pe urma defunctului H T, nu a fost dezbatuta succesiunea si nici nu au fost inregistrate declaratii privind optiunea succesorala. Reclamantii au formulat cerere in temeiul Legii nr.247/2005, in vederea reconstituirii dreptului de proprietate pentru un teren mostenire de la H V.T, prin urmare considera ca au acceptat tacit succesiunea ramasa dupa autorul lor. De la data decesului numitului H, nici paratii si nici autorii acestora nu si-au manifestat optiunea succesorala in termenul legal.
In drept, au fost invocate dispozitiile art.675, 676, 686 si 700 Cod civil, precum si art.111 Cod procedura civila. Analizand materialul probator administrat in cauza si solutionand cu prioritate, in temeiul art.137 alin.1 Cod procedura civila, exceptia lipsei coparticiparii procesuale pasive, exceptie invocata de paratul H C, prin intampinare, instanta a constatat caracterul nefondat al acesteia, pentru urmatoarele considerente:
      Potrivit art.47 Cod procedura civila, mai multe persoane pot fi impreuna reclamante sau parate daca obiectul pricinii este un drept sau o obligatie comuna ori daca drepturile sau obligatiile lor au aceeasi cauza. Coparticiparea procesuala reprezinta, asadar, o aplicatie pe plan procesual a pluralitatii subiectelor raportului juridic civil substantial.
Din cuprinsul dispozitiei legale mai sus-mentionate, rezulta ca regula, in materie de coparticipare procesuala, este caracterul facultativ al acesteia, existand si unele situatii de obligativitate a participarii, in procesul civil, a tuturor persoanelor implicate in raportul juridic de drept substantial in discutie.
In prezenta cauza, insa, paratul H C, cel care a invocat exceptia supusa discutiei, nu a probat, in conformitate cu dispozitiile art.1169 Cod civil, temeinicia acestei exceptii, in sensul existentei si a altor mostenitori ai numitului H V.T. Mai mult, desi instanta a dat dovada de rol activ, conform art.129 alin.5 Cod procedura civila, demersurile efectuate nu au dovedit caracterul fondat al apararilor paratului.
Cu privire la fondul cauzei, s-a retinut  urmatoarea situatie de fapt:
La data de 14.03.1983 a decedat numitul H V.T, conform certificatului de deces seria DP nr.473032 (fila 6). De pe urma acestuia au ramas urmatoarele persoane, cu vocatie succesorala: C A, in calitate de fiica, H C si IR, in calitate de nepoti de fiu predecedat (H G), H C si C M, in calitate de nepoti de fiu predecedat (H M) si DE, in calitate de nepoata de fiu predecedat (H T).
Pana la momentul inregistarii prezentei actiuni pe rolul instantei, nu a fost dezbatuta succesiunea numitului H V.T.
In drept, potrivit art.700 alin.1 Cod civil, dreptul de a accepta succesiunea se prescrie in termen de 6 luni, socotit de la deschiderea succesiunii.
      Din materialul probator administrat in cauza, nu rezulta acceptarea mostenirii numitului H V.T, expres ori tacit, de vreuna dintre parti, in termenul legal. Astfel, cei trei martori audiati la solicitarea reclamantilor-parati au mentionat o serie de demersuri efectuate de acestia cu privire la un teren situat in Bucium, Iasi, dar nu au fost in masura sa precizeze despre ce suprafata este vorba, nici ca intindere, nici in ceea ce priveste locatia.
      Mai mult, din cererea inregistrata la Consiliul local al mun.Iasi sub nr.83726 din 04.11.2005 (fila 41), instanta retine ca reclamanta-parata C A a formulat, in calitate de mostenitor al numitului H V.T, o cerere de reconstituire a dreptului de proprietate cu privire la suprafata de 8400 m.p. O astfel de cerere are, in conformitate cu dispozitiile art.13 din Legea nr.18/1991, semnificatia unei repuneri in termenul de acceptare a mostenitorului care a fomulat solicitarea, cu privire la cota ce i se cuvine, considerandu-se ca a acceptat succesiunea prin cererea adresata comisiei. Chiar si in aceste conditii, acceptarea vizeaza doar terenul cu privire la care a fost formulata cererea de reconstituire, iar nu intreaga mostenire. Mai mult, la dosar nu a fost depusa nici o dovada privind modul de solutionare al acestei cereri ori situatia juridica a imobilului in discutie (in sensul de a se preciza daca acesta mai este la dispozitia Comisiei Locale de Fond Funciar sau daca a fost constituit/reconstituit dreptul de proprietate in favoarea altei persoane). In situatia in care se va solutiona favorabil cererea de catre Comisia de Fond Funciar, se va elibera titlu de proprietate doar pe numele acelui mostenitor care a solicitat reconstituirea, urmand ca acesta sa exercite atributele dreptului de proprietate cu privire la terenul respectiv. In concluzie, o astfel de cerere de reconstituire nu valoreaza acceptarea intregiii mosteniri a defunctului H V.T, in privinta acesteia operand regulile de drept comun, referitoare la acceptarea expresa ori tacita.
In ceea ce priveste cererea reconventionala, instanta a retinut ca parata-reclamanta a depus o procura speciala, autentificata sub nr.1678, la data de 11.04.2008, de catre B.N.P. Coste Stefan (filele 54-56), prin care parata-reclamanta declara ca accepta succesiunea defunctilor H G, H T si H R, insa aceasta declaratie a fost facuta mult dupa implinirea termenului de 6 luni prevazut de art.700 alin.1 Cod civil. Mai mult, parata-reclamanta nu a probat, conform art.1169 Cod civil, efectuarea de acte de acceprate tacita, astfel cum a sustinut prin cererea reconventionala.
Impotriva  acestei  sentinte  au  declarat  apel  reclamantii  C A,  D E,  H  C  si  parata reclamanta  I R.
Apelantii C A,  D E si H C  au aratat  ca  au  facut dovada acceptarii exprese  a  mostenirii  si  tacite  a mostenirii  dar  instanta nu  a  cercetat  cu atentie  probele  administrate.
Se  considera  ca gresit  s-a  retinut  ca actele  de  acceptare a  mostenirii  initiate de   C A  prin  cererea  de  reconstituire  formulata conform Legii  18/1991  ar  constitui repunerea  in termen  pentru  solutionarea  acesteia.
S-a  aratat  ca   nefiind  dezbatuta  succesiunea dupa  defunctul  H  V. T,  Comisia  Locala  de  fond  funciar  a considerat  ca  solutionarea  cererii  s-ar  putea  realiza dupa  stabilirea  calitatii  de  mostenitori.
Apelanta  mai arata  ca  nu  s-a  tinut cont  de  actele  de acceptare  tacita  a  succesiunii  facute  de   D E si H C  in  sensul de  folosire  a  bunurilor  succesorale.
Au  solicitat  admiterea  apelului  si  a  actiunii.
Apelanta I R  a  sustinut  ca este  nepoata  de  fiu  predecedat  a  autorului  si a  fost  singura  care  s-a  ocupat  de conservarea  si administrarea  bunurilor  succesorale, astfel cum rezulta si din declaratia  numitei  P M  si procura  1678/2008.  Apelanta  a aratat ca instanta de fond  a  apreciat  gresit probele administrate si a solicitat admiterea apelului si a cererii  reconventionala.
Intimatii  apelanti  C A, D E,  H C  au  solicitat  respingerea  apelului  formulat de apelanta  Iftimoai  Rodica.
Intimata apelanta IR a  solicitat  respingerea  apelului  formulat  de  apelantii  C A, D E,  H C.
In apel  au fost  administrate  probele  cu interogatoriu, martori si  acte.
Analizand apelurile  formulate  in raport  de motivele  invocate  si conform  art.  294  si urm.  Cod procedura civila, Tribunalul  retine aspectele ce vor fi in  continuare  expuse.
La  fila  45  dosar  fond  a fost  depusa  cererea  formulata de  apelanta intimata  C  A  pentru  reconstituirea  dreptului  de  proprietate  cu privire la terenul ce a apartinut autorului  H  V. T (inregistrata  la  4.11.2005).
La  fila  47  dosar fond  a  fost  depusa  adresa  emisa  de  Arhivele Nationale, la  cererea  apelantei  intimate  DE cu privire la  terenul  ce a  apartinut  autorului H  V. T.  Nu a  fost depusa  insa  si cererea  formulata  de apelanta  pentru  reconstituirea  dreptului  de  proprietate.
Prin  procura autentificata sub nr.  1678/11.04.2008 (fila  54  dosar  fond), apelanta  I R a  imputernicit-o  pe  numita  I A sa o reprezinte  in fata  autoritatilor  in procedura  reconstituirii  dreptului  de  proprietate.
Martora  audiata  la  fila 81  si  82  dosar fond  declara  ca  si apelantii  C A, DE  au  formulat  cerere  de  reconstituire  a  dreptului  de  proprietate.  Cererile  nu au fost  insa depuse  la dosar.
Martora a carei  declaratii  se  afla  la fila  83  dosar fond  declara  ca  apelantul H C  a  revendicat (?)  o suprafata  de  2  ha teren.
Numita  PM  sustine conform  declaratiei  autentificate  sub nr.   981/6.03.2009  ca  apelanta  I R  a  facut acte de  acceptare  a  succesiunii  prin  preluarea  de  bunuri  din masa  succesorala  iar  in apel  audiata  fiind a  declarat  ca apelanta  s-a  ingrijit  de  cultivarea  terenului.
      Apelantii  H C, DE, C A  au declarat  ca  au formulat  cerere  de  reconstituire  a dreptului  de  proprietate (fila  54  apel).
Singura  cerere  de  reconstituire a  dreptului  de  proprietate  depusa  la  dosar  este cea  formulata  de  apelanta  C A, astfel  cum  s-a  precizat anterior.
In privinta  componentei  masei  succesorale, partile  au  declarat  ca este  vorba   doar despre  teren  astfel  incat  instanta  de  fond  a  retinut  gresit  ca  apelanta  a  facut  acte  de acceptare  a  succesiunii  doar  cu privire  la  acest  bun  si nu la  intreaga  mostenire (fara a cerceta componenta masei  succesorale).
Se  retine   astfel ca  autorul  H  V. T  a  fost proprietarul  unei suprafete  de  teren  ce  a  fost  preluata  de  stat.
Pentru  reconstituirea  dreptului  de  proprietate, in acest caz, legiuitorul  a  impus  o  procedura  speciala  prin  Legea  18/1991  si urmatoarele.
Art. 8  Legea  18/1991  dispune  ca  stabilirea  dreptului  de  proprietate  asupra terenurilor  ce  se  gasesc  in  patrimoniul  cooperativei  agricole  de  productie  se  face  in conditiile  prezentei  legi  prin  reconstituire.
Alin.  3 al aceluiasi  articol stabileste ca  reconstituirea dreptului de  proprietate  se face  la  cerere.
Prin urmare, interesul mostenitorilor in reconstituirea dreptului de  proprietate  dupa  autorul  lor  este   ocrotit  prin  legi  speciale  ce  impun anumite  conditii sunt  astfel  irelevante  actele  de  acceptare tacita  a  mostenirii, conform art.  689  Cod civil, atat  timp cat  nu  s-a  dovedit  indeplinirea conditiilor  impuse  de Legea  18/1991.
Aceste  acte  de  acceptare  vor  ramane  fara  finalitate  practica  in cazul  in care  nu s-a  formulat  cerere  de  reconstituire  a  dreptului de  proprietate  in termenul legal  si cu  respectarea  celorlalte  dispozitii  speciale.
Art.  689  si  urm.  Cod  civil  constituie norma  generala in materia de  acceptare  a  succesiunii  dar  in cazul  in care  terenul se  afla  in  patrimoniul  cooperativei agricole,  legiuitorul  a  impus conditii  deosebite  ocrotind  interesul  mostenitorilor  prin  lege  speciala.
In  raport  de  aceste  considerente, nu putem  fi de  acord  cu aspectele  retinute  de  instanta  de  fond  care  s-a  raportat  la dispozitiile  legale   de  drept  comun  pentru  partile  implicate  cu exceptia  apelantei  C  A pentru  care  a  retinut  incorect ca desi  a  formulat  cerere  de  reconstituire  a  dreptului  nu a  dovedit acceptarea  intregii  mosteniri.
Conform  art.  296 Cod procedura civila  a fost admis  apelul  declarat  de  C  A, iar  actiunea  formulata  de  aceasta  reclamanta  a fost respinsa  ca  lipsita  de  interes  apreciindu-se  ca  stabilirea  calitatii  de  mostenitor  trebuie  realizata  in cadrul  procedurilor  speciale  de reconstituire  a  dreptului  de  proprietate  stabilita  de  legile  fondului  funciar.
Apelurile  formulate de  reclamantii D E, H C si  parata  reclamanta  I R  au fost respinse  avand  in vedere  faptul ca  nu au dovedit  ca au  urmat  dispozitiile  speciale  ale legilor  fondului  funciar.
Au  fost  pastrate  restul dispozitiilor sentintei apelate  cu  obligarea intimatilor la plata  cheltuielilor  de  judecata catre  apelanta  C  A   conform  art.  274  Cod  procedura civila.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Reconstituiri (fapte; acte; drepturi); Succesiuni; mosteniri

Functionari publici. Comisar Garda Financiara. HG nr. 1324/2009. Aviz conform - Sentinta comerciala nr. 3708 din data de 10.10.2013
Competenta materiala. Cereri avand ca obiect sume reprezentand finantarea nerambursabila din partea Uniunii Europene - Sentinta comerciala nr. 4989 din data de 12.12.2013
Dizolvare judiciara societate comerciala. Neintelegeri grave dintre asociati - Sentinta civila nr. 1440 din data de 21.11.2013
Perimare. Calculul termenului. Aplicarea legii in timp - Sentinta comerciala nr. 1351 din data de 10.10.2013
Actiune in anulare contract de vanzare cumparare incheiat cu ignorarea sechestrului asigurator dispus de organele de urmarire penala - Sentinta civila nr. 862 din data de 06.06.2013
Actiune in anulare hotarare constatare incetare mandat ales local - Sentinta comerciala nr. 1770 din data de 25.04.2013
Masuri de interdictie vizand gospodarirea comunala. Limitele legale ale atributiilor Direc?iei Sanitara Veterinara ?i pentru Siguran?a Alimentelor Ia?i - Sentinta comerciala nr. 3714 din data de 10.10.2013
Anulare certificat de urbanism. Admisibilitate. Respectarea documentatiilor de urbanism - Sentinta comerciala nr. 728 din data de 21.02.2013
Incadrare juridica - infractiunea de "omor deosebit de grav? prev. de art. 174-176 lit. b, d Cod penal si infractiunea de "talharie? prev. de art. 211 alin. 1 - alin.2 lit. b, alin.21 lit. a, c Cod penal; retinerea agravantei prev. de art. 175 lit. d ... - Sentinta penala nr. 57 din data de 15.07.2013
Plangere impotriva solutiei de netrimitere in judecata a unui inculpat cuprinsa in rechizitoriu - obiectul plangerii; posibilitatea de a analiza pe fond sustinerile petentului in situatia in care prim-procurorul a respins ca tardiva plangerea ce i-a ... - Sentinta penala nr. 31 din data de 23.01.2013
Incadrare juridica - infractiunea de "omor deosebit de grav? prev. de art. 174-176 lit. b, d Cod penal si infractiunea de "talharie? prev. de art. 211 alin. 1 - alin.2 lit. b, alin.21 lit. a, c Cod penal; retinerea agravantei prev. de art. 175 lit. d .. - Sentinta penala nr. 57 din data de 15.07.2013
Plangere impotriva solutiei procurorului de netrimitere in judecata cuprinsa in rechizitoriu - obiectul si limitele judecatii; plangere adresata in termen instantei, insa cu depasirea termenului prevazut de lege in fata procurorului ierarhic superior. - Sentinta penala nr. 31 din data de 23.01.2013
Infractiunile de trafic de droguri si spalare de bani - incadrarea juridica a faptei de a cumpara un bun cu bani proveniti din savarsirea unei infractiuni prevazute de legea nr. 143/2000. - Sentinta penala nr. 83 din data de 25.02.2013
Fapta care nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni - evaluarea pericolului social presupune, din partea organului judiciar, analiza complexitatii faptei, a continutului, a urmarilor si circumstantelor acesteia, a particularitatilor ... - Decizie nr. 12 din data de 20.11.2012
Daune morale si materiale raspundere solicitate societatii de asigurare de catre mostenitorii terti prejudiciati de decesul victimei, autorul accidentului fiind persoana asigurata RCA. Caz de forta majora. - Sentinta comerciala nr. 998 din data de 28.09.2012
Recurs. Despagubiri solicitate de societatea de asigurari de la persoana vinovata de producerea accidentului - Sentinta comerciala nr. 388 din data de 18.09.2012
Refuz nejustificat - Sentinta comerciala nr. 1635 din data de 27.06.2012
Anulare ordin Inspector Sef al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Iasi - Sentinta comerciala nr. 1079 din data de 11.05.2012
Propunere de arestare preventiva a inculpatului respinsa - recurs; distinctia dintre pericolul concret pentru ordinea publica pe care l-ar reprezenta lasarea in libertate a inculpatului si pericolul social concret al faptelor imputate; criterii de ap... - Hotarare nr. 107 din data de 23.05.2011
Conflict negativ de competenta - constatare si sesizare instanta competenta cu solutionarea acestuia. Notiunea de "instanta de executare a ultimei hotarari" prevazuta de disp. art. 449 alin. 2 C.proc.pen.; situatia speciala a aplicarii prevederilor ... - Sentinta penala nr. 407 din data de 15.09.2011