InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Iasi

Vanzare Casa Agronomului licitatie publica C.A.P.; proces-verbal de licitatie publica; actiune in constarea dreptului de proprietate astfel dobandit.

(Decizie nr. 508 din data de 17.03.2010 pronuntata de Tribunalul Iasi)

Domeniu Actiuni (in): anulare; posesorie; regres; pauliana etc.; Licitatii | Dosare Tribunalul Iasi | Jurisprudenta Tribunalul Iasi

Vanzare Casa Agronomului licitatie publica C.A.P.; proces-verbal  de licitatie publica; actiune in constarea dreptului de proprietate astfel dobandit.
      
      Prin cererea inregistrata sub nr. 13676/245/2008 pe rolul Judecatoriei  Iasi, reclamantii N G si N M au chemat in judecata parata Comuna Tibanesti, prin Primar si Consiliul Local al Comunei Tibanesti pentru a se constata ca sunt proprietarii apartamentului situat in Blocul "Casa Agronomului" - Comuna Tibanesti, Judetul Iasi, compus din trei camere, bucatarie, doua holuri, veranda.
       Prin sentinta civila nr. 7047/20.05.2009 pronuntata de Judecatoria Iasi s-a  constatat ca, CONSILIUL LOCAL al Comunei Tibanesti are calitate procesuala si a fost respinsa  cererea .
       Pentru a hotara astfel prima instanta a retinut urmatoarele:
      Reclamantii au invocat ca act valabil in constatarea calitatii lor de proprietari ai apartamentului component al "Casei Agronomului" - proprietatea C.A.P. Tibanesti - procesul-verbal de licitatie publica din 28.12.1991 intocmit de Comisia de lichidare a C.A.P. Tibanesti, la data adjudecarii apartamentului, fiind achitat si pretul de 130.122 lei.
      Insa constructia in cauza este afectata unei utilizari sociale si apartine proprietatii publice a Comunei Tibanesti, care are calitate procesuala in cauza, conform disp. art. 28 alin. ultim din Legea nr. 18/1991 (art. 29 din lege republicata), dupa cum calitate procesuala pasiva are si Consiliul, Local, care administreaza domeniul public al unitatii administrativ-teritoriale.
      Competenta de a instraina imobilul in litigiu nu revine insa Comisiei de lichidare a C.A.P., care nu putea dispune decat de bunuri de productie, conform art. 28 alin. ultim din Legea nr. 18/1991.
      Nu au relevanta, in speta, calitatea de specialisti invocata de reclamanti, faptul ca au achitat impozitul,  motivat de faptul ca locuinta nu a trecut in proprietatea vreunei asociatii infiintate, ci a unitatii administrativ-teritoriale, respectiv administrarea Consiliului Local al Comunei Tibanesti.
      Pentru aceste motive actiunea a fost respinsa.
      Impotriva acestei sentinte au declarat recurs in termen N G si N M  criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie.
      In motivare s-a aratat ca hotararea a fost data cu incalcarea si aplicarea gresita a legii.
      In fapt ambii recurenti, de profesie ingineri agronomi au lucrat la CAP Tibanesti si au locuit cu contract de inchiriere la Casa Agronomului din Com. Tibanesti, proprietatea  CAP-ului Tibanesti. Recurentii au cumparat prin licitatie publica de la Comisia de lichidare a CAP-ului Tibanesti  apartamentul pe care il aveau inchiriat din Casa Agronomului in schimbul pretului de 130.122 lei pe care l-au platit in trei rate. Procesul verbal de licitatie nu a fost anulat de nicio autoritate astfel ca vanzarea prin licitatie publica a unui apartament care a apartinut CAP-ului Tibanesti este legal si temeinic. In mod gresit prima instanta isi argumenteaza sentinta invocand dispozitiile pct. 9 al art. 29 din legea 247/2005 deoarece apartamentele din casa agronomului nu pot fi asimilate cu constructiile de utilitate sociala si culturala. Apartamentul denumit ,,Casa agronomului 2" a fost edificat de fosta CAP Magurele in 1964 fiind destinata specialistului agronom si folosit ca atare pana in 1979. Este adevarat ca in 1991 imobilul a fost folosit ca dispensar dar acest fapt nu i-a schimbat destinatia de locuinta . De altfel inca din 1983 proprietarul CAP a somat locatarul sa elibereze imobilul pentru a-l folosi conform destinatiei sale. Ca urmare retinandu-se ca imobilul a fost destinat pentru locuinta ca aceasta destinatie nu se schimba prin faptul utilizarii temporare cu alta destinatie, in speta nu sunt aplicabile prevederile art. 28 alin. final din legea nr. 18/1991 astfel ca ramanand in proprietatea fostei CAP aceasta prin comisia de lichidare a fost in drept sa-l scoata la licitatie alaturi de alte bunuri .
      Cererea de recurs a fost legal timbrata.
      
      Analizand cererea de recurs prin prisma motivelor invocate si a dispozitiilor legale incidente in cauza tribunalul retine urmatoarele:
      Prin cererea de chemare in judecata recurentii au solicitat sa se constate  ca sunt proprietarii apartamentului situat in Blocul "Casa Agronomului" - Comuna Tibanesti, Judetul Iasi, compus din trei camere, bucatarie, doua holuri, veranda. Din adresa nr. 1081/15.02.2010 depusa la dosar la fila 29 tribunalul retina ca imobilul ,,Casa agronomului" a fost construita in anii 1980 de catre CAP Tibanesti.
      Din procesul verbal de licitatie publica incheiat la data de 28.12.1991 de catre Comisia de Lichidare a CAP Tibanesti rezulta faptul ca reclamantii au adjudecat la licitatie publica apartamentul component al Casei agronomului situat la etajul I in partea de nord in schimbul sumei de 130122 lei care a si fost achitata prin chitantele nr. 470/22.10.1991, nr. 501/27.12.1991 si nr. 503/28.12.1991. Acest proces verbal de licitatie nu a fost anulat astfel incat el isi pastreaza valabilitatea si in prezent.
      In conditiile in care pentru transmiterea dreptului de proprietate  asupra constructiilor in anul 1991 nu era necesara respectarea formei autentice tribunalul retine ca in urma adjudecarii la licitatie publica de catre recurenti a apartamentului situat in Casa agronomului din Tibanesti format din  trei camere, bucatarie, doua holuri, veranda si  a achitarii pretului stabilit ca urmare a licitatiei reclamantii au devenit proprietarii imobilului in discutie. 
      In mod gresit prima instanta a retinut ca actiunea reclamantilor nu este intemeiata deoarece Comisia de lichidare a CAP Tibanesti nu a avut competenta de a instraina imobilul in litigiu deoarece in situatia de fata instanta nu a fost investita sa analizeze modalitatea de scoatere la licitatie a apartamentului si nici competenta de instrainare a Comisiei de lichidare a CAP Tibana.  Mai mult imobilul a fost construit de catre CAP Tibanesti din fonduri proprii deci CAP Tibanesti avand calitatea de proprietar la momentul organizarii licitatiei  avea aptitudinea de a transmite prin Comisia de lichidare dreptul de proprietate in favoarea adjudecatarului. In conditiile in care procesul verbal de licitatie nu a fost constatat nul de catre o instanta judecatoreasca si nici nu a fost contestat de catre parati el reprezinta un act sub semnatura privata capabil sa faca dovada vanzarii prin licitatie a bunului si a transmiterii dreptului de proprietate de la CAP Tibanesti catre reclamanti.  Daca paratii ar fi considerat faptul ca licitatia publica a fost efectuata cu incalcarea dispozitiilor legale aveau posibilitatea sa atace in justitie procesul verbal de licitatie. Dar nu au procedat in acest fel, mai mult paratul Unitatea Administrativ Teritoriala Tibanesti a recunoscut calitatea reclamantilor de proprietari ai apartamentului in conditiile in care din 1991 pana in prezent au incasat de la  acestia impozit pentru imobil.
      In aceste conditii in care dobandirea dreptului de proprietate al reclamantilor asupra imobilului in discutie a avut loc in momentul in care au achitat integral pretul stabilit ca urmare a licitatiei publice organizate la data de 18.10.1991 se retine ca sunt indeplinite conditiile art. 111 Cod procedura civila,  pentru a se constata calitatea reclamantilor de proprietari ai apartamentului cu atat mai mult cu cat acestia detin si titlu de proprietate pentru terenul aferent imobilului. 
      Pentru aceste motive tribunalul retinand ca prima instanta a interpretat si aplicat in mod gresit dispozitiile  legale incidente in cauza in baza art. 312 alin. 3 rap la art. 304 pct. 9  Cod procedura civila  a admis recursul , a modificat in parte sentinta atacata si pe fond a admis actiunea.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Actiuni (in): anulare; posesorie; regres; pauliana etc.; Licitatii

Functionari publici. Comisar Garda Financiara. HG nr. 1324/2009. Aviz conform - Sentinta comerciala nr. 3708 din data de 10.10.2013
Competenta materiala. Cereri avand ca obiect sume reprezentand finantarea nerambursabila din partea Uniunii Europene - Sentinta comerciala nr. 4989 din data de 12.12.2013
Dizolvare judiciara societate comerciala. Neintelegeri grave dintre asociati - Sentinta civila nr. 1440 din data de 21.11.2013
Perimare. Calculul termenului. Aplicarea legii in timp - Sentinta comerciala nr. 1351 din data de 10.10.2013
Actiune in anulare contract de vanzare cumparare incheiat cu ignorarea sechestrului asigurator dispus de organele de urmarire penala - Sentinta civila nr. 862 din data de 06.06.2013
Actiune in anulare hotarare constatare incetare mandat ales local - Sentinta comerciala nr. 1770 din data de 25.04.2013
Masuri de interdictie vizand gospodarirea comunala. Limitele legale ale atributiilor Direc?iei Sanitara Veterinara ?i pentru Siguran?a Alimentelor Ia?i - Sentinta comerciala nr. 3714 din data de 10.10.2013
Anulare certificat de urbanism. Admisibilitate. Respectarea documentatiilor de urbanism - Sentinta comerciala nr. 728 din data de 21.02.2013
Incadrare juridica - infractiunea de "omor deosebit de grav? prev. de art. 174-176 lit. b, d Cod penal si infractiunea de "talharie? prev. de art. 211 alin. 1 - alin.2 lit. b, alin.21 lit. a, c Cod penal; retinerea agravantei prev. de art. 175 lit. d ... - Sentinta penala nr. 57 din data de 15.07.2013
Plangere impotriva solutiei de netrimitere in judecata a unui inculpat cuprinsa in rechizitoriu - obiectul plangerii; posibilitatea de a analiza pe fond sustinerile petentului in situatia in care prim-procurorul a respins ca tardiva plangerea ce i-a ... - Sentinta penala nr. 31 din data de 23.01.2013
Incadrare juridica - infractiunea de "omor deosebit de grav? prev. de art. 174-176 lit. b, d Cod penal si infractiunea de "talharie? prev. de art. 211 alin. 1 - alin.2 lit. b, alin.21 lit. a, c Cod penal; retinerea agravantei prev. de art. 175 lit. d .. - Sentinta penala nr. 57 din data de 15.07.2013
Plangere impotriva solutiei procurorului de netrimitere in judecata cuprinsa in rechizitoriu - obiectul si limitele judecatii; plangere adresata in termen instantei, insa cu depasirea termenului prevazut de lege in fata procurorului ierarhic superior. - Sentinta penala nr. 31 din data de 23.01.2013
Infractiunile de trafic de droguri si spalare de bani - incadrarea juridica a faptei de a cumpara un bun cu bani proveniti din savarsirea unei infractiuni prevazute de legea nr. 143/2000. - Sentinta penala nr. 83 din data de 25.02.2013
Fapta care nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni - evaluarea pericolului social presupune, din partea organului judiciar, analiza complexitatii faptei, a continutului, a urmarilor si circumstantelor acesteia, a particularitatilor ... - Decizie nr. 12 din data de 20.11.2012
Daune morale si materiale raspundere solicitate societatii de asigurare de catre mostenitorii terti prejudiciati de decesul victimei, autorul accidentului fiind persoana asigurata RCA. Caz de forta majora. - Sentinta comerciala nr. 998 din data de 28.09.2012
Recurs. Despagubiri solicitate de societatea de asigurari de la persoana vinovata de producerea accidentului - Sentinta comerciala nr. 388 din data de 18.09.2012
Refuz nejustificat - Sentinta comerciala nr. 1635 din data de 27.06.2012
Anulare ordin Inspector Sef al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Iasi - Sentinta comerciala nr. 1079 din data de 11.05.2012
Propunere de arestare preventiva a inculpatului respinsa - recurs; distinctia dintre pericolul concret pentru ordinea publica pe care l-ar reprezenta lasarea in libertate a inculpatului si pericolul social concret al faptelor imputate; criterii de ap... - Hotarare nr. 107 din data de 23.05.2011
Conflict negativ de competenta - constatare si sesizare instanta competenta cu solutionarea acestuia. Notiunea de "instanta de executare a ultimei hotarari" prevazuta de disp. art. 449 alin. 2 C.proc.pen.; situatia speciala a aplicarii prevederilor ... - Sentinta penala nr. 407 din data de 15.09.2011