InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Iasi

Antecontract de vanzare-cumparare, actiune pentru pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare; termen de prescriptei.

(Decizie nr. 119 din data de 22.01.2010 pronuntata de Tribunalul Iasi)

Domeniu Antecontracte; Contracte; Prescriptii | Dosare Tribunalul Iasi | Jurisprudenta Tribunalul Iasi

Antecontract de vanzare-cumparare, actiune  pentru pronuntarea  unei hotarari care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare; termen de prescriptei.

Prin sentinta civila nr.  ... din  .... a Judecatoriei  Pascani s-a  admis cererea formulata de reclamantul M, in contradictoriu cu  paratii DV si DA.
       S-a constatat ca intre reclamantul M si paratii DV si DA, in calitate de beneficiar - cumparator si respectiv promitenti - vanzatori, a intervenit la data de  19.11. 2004 o promisiune bilaterala de vanzare-cumparare privind suprafata totala de 10.000 m.p. teren arabil,  intravilan sat Todiresti, comuna Todiresti, Judetul  Iasi, in T 102, parcela 1911, compusa din :
      
- 5.000 m p. teren arabil in T 102 din parcela 1911, intre vecinii la  Nord - SI, Est- GN, la Sud- DM si la Vest D.E.
      -  5.000 m.p. teren arabil situat in T 102, parcela 1911, intre vecinii: Nord - Parohia  ortodoxa ...; Est - T; Sud -TV si Vest-D. E. in schimbul sumei de 1000 Euro,  achitata la  momentul incheierii antecontractului de vanzare-cumparare intre parti.

          Prezenta hotarare tine loc de act autentic de vanzare-cumparare.
          Au fost obligati paratii DV si DA sa plateasca reclamantului cheltuieli de judecata in suma de  109 lei.
       Pentru a se pronunta astfel, prima in stanta a retinut ca reclamantul M a solicitat sa se constate vanzarea intervenita intre reclamant, in calitate de cumparator si paratii D,  in calitate de vanzatori si sa pronunte o hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare cumparare cu privire la suprafata totala de 10. 000 m. p., teren arabil, amplasat in intravilanul sat si comuna Todiresti, judetul Iasi, in T 102, parcela 1911, ce face obiectul antecontractului de vanzare-cumparare nr. 8619 din 19.11.2004  autentificat de Biroul  Notarilor  Publici - asociati - Zaharia.
        In ce priveste  exceptia prescriptiei dreptului la  actiune  invocata de parati  prima instanta a constatat ca actiunea reclamantului este un mod de dobandire a unui drept real in baza unui antecontract (art.1295 Cod civil), in cadrul unei actiuni in constatare, careia nu ii este aplicabil  termenul de prescriptie prevazut din art. 1 din Decretul 67/1958.
       Instanta de fond a constatat ca intre reclamantul M si paratii D V si D A, a intervenit promisiunea de vanzare, respectiv antecontractul de vanzare-cumparare autentificat sub numarul 8619 din 19 noiembrie 2004 de Biroul Notarilor publici Zaharia - Pascani, pentru suprafata totala de 10.000 m.p., compusa din doua trupuri de teren a cate 5.000 m.p. situate in intravilan sat si comuna Todiresti,  Judetul Iasi, in T102, parcela 1911, cu vecinatatile indicate in antecontract. Pretul promisiunii bilaterale din antecontract  acceptat de parti a fost de 1.000 euro, pe care promitentii - vanzatori au declarat ca le-a fost achitat integral de catre reclamant, la data autentificarii antecontractului.
          Partile au stipulat in antecontract ca, contractul de vanzare cumparare se va autentifica, pana cel tarziu la data de  01 martie 2005.
          In antecontract, partile au stipulat si posibilitatea obtinerii unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de contract de vanzare cumparare in forma autentica, in functie de partea in culpa.
          Paratii au fost notificati pentru data de 10.06.2008, de a se prezenta la notariatul public, in vederea perfectarii contractului de vanzare-cumparare, privind suprafata de 10.000 m. p. ce au facut obiectul antecontractului, dar nu s-au prezentat la biroul notarial in acest sens.
       S-a mai constatat ca paratul nu a recunoscut la interogatoriu ca a primit pretul, - sustinere care este contrazisa in consemnarea actului de vanzare - cumparare facuta de notarul public ca a primit acest pret, vanzatorii intrand  de buna - credinta in stapanirea efectiva a terenurilor  mentionate.
       In baza disp. art. 274 C.pr.civ  instanta  de fond a obligat paratii la plata cheltuielilor de judecata.
       Impotriva acestei sentinte au declarat recurs paratii D V si D A, prin care s-a motivat ca in mod gresit prima instanta a respins exceptia prescriptiei dreptului la actiune deoarece antecontractul de vanzare cumparare  este o promisiune bilaterala iar in formularea acestuia rezulta ca ambele parti se angajeaza sa incheie in viitor un  contract asumandu-si  obligatia de a face, astfel ca raspunderea este contractuala.
       Obligatiei de a face ii corespunde dreptul de creanta care este aparat printr-o actiune personala, supus termenului de prescriptie de 3 ani prev. de art. 1 din Decretul 167/1958, termen care a inceput sa curga din momentul incheierii conventiei, respectiv 19 noiembrie 2004.
       S-a mai motivat ca  in mod gresit  au fost constransi sa execute fapte de natura a contraveni principiului si libertatilor contractuale pentru o suprafata de 1.000  m. p. intravilan in schimbul sumei de 1.000 euro.
       Paratul intimat a formulat intampinare prin care a solicitat respingerea recursului deoarece a incheiat la data de 19. 11. 2004 un  antecontract de vanzare -cumparare  intrand in posesia bunului si stapanindu-l  pana in prezent.
       In recurs nu s-au administrat probe.
       Tribunalul,  analizand actele si lucrarile dosarului prin prisma, motivelor de recurs invocate, a solicitat sa se constate vanzarea intervenita intre reclamant, in calitate de cumparator si paratii D,  in calitate de vanzatori si sa pronunte o hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare cumparare cu privire la suprafata totala de 10. 000 m. p., teren arabil, amplasat in intravilanul sat si comuna Todiresti, judetul Iasi, in T 102, parcela 1911, ce face obiectul antecontractului de vanzare-cumparare nr. 8619 din 19.11.2004  autentificat de Biroul  Notarilor  Publici - asociati - Zaharia.
       Intre reclamanti si parati s-a incheiat un antecontract de vanzare - cumparare  la data de 19.11.2004 in fata notarului public Zaharia  in ce priveste promisiunea de catre parati asupra suprafetei  de 1.000 m,.p. teren arabil, situat in T  102 din parcela 1911,  promitentul cumparator oferind pretul de 1.000 euro care a fost primit integral de catre promitentul  cumparator la data incheierii antecontractului acesta fiind pretul final contractul de  vanzare - cumparare urmand a fi autentificat pana la data de 1.03.2005.
       Antecontractul da nastere unui drept de creanta, actiunea prin care se urmareste valorificarea sa fiind personala.
       Tribunalul constata ca promitentul cumparator a promovat actiunea la data de  11.06.2008 , actiune prin care a solicitat executarea silita a   antecontractului in sensul de a se constata vanzarea - cumpararea acestei suprafete de teren si a se pronunta o hotarare care sa tina loc de act de vanzare - cumparare, actiune care este prescriptibila in termenul general de prescriptie de 3 ani asa cum s-a retinut si prin Decizia Tribunalului Suprem 2873/1971.
       Momentul curgerii prescriptiei incepe de la data prevazuta de parti in antecontract, daca nu a avut loc predarea anticipata a terenului iar partile s-au inteles sa incheie contractul la o anumita data.
      Deoarece rezulta ca reclamantul a intrat in posesia terenului de la momentul incheierii antecontractului de vanzare - cumparare respectiv 19.11.2004, fapt care este recunoscut si in intampinarea de la fila 22,  de catre  parati,  are loc o intrerupere a  cursului prescriptiei, aceasta  predare a terenului echivaland cu recunoasterea drepturilor beneficiarului.
      O noua prescriptie va incepe sa curga de la data manifestarii refuzului promitentului vanzator de a participa la incheierea contractului de vanzare - cumparare.
       Intrucat reclamantul - intimat a facut dovada notificarii  paratilor recurenti pentru data de 10.06.2008 in vederea prezentarii la notar pentru autentificarea  promisiunii de   vanzare - cumparare  (filele 6,7 dos. fond) la data de 6.06.2008 si vazand  momentul formularii  prezentei actiuni,  11.06.2008, tribunalul retine ca nu a intervenit   prescriptia dreptului la actiune.
       In ce priveste fondul cauzei, cat timp  paratii si-au asumat obligatia de a instraina suprafata de 1.000 m. p. intravilan Todiresti pentru care au primit pretul de 1.000 euro , conform intelegerii,   nu sunt motive care sa justifice eliberarea paratilor de obligatia de a perfecta antecontractul de vanzare -  cumparare.
       Astfel ca in mod corect prima instanta a pronuntat o hotarare  prin care sa se constate ca a intervenit intre parti vanzarea - cumpararea   asupra celor 2 parcele de cate 5.000 m. p. intravilan Todiresti, paratii refuzand perfectarea acestei promisiuni care trebuia sa aiba loc pana la data de 1.03.2005, potrivit antecontractului de vanzare - cumparare .
       Pentru aceste considerente, tribunalul a respins recursul si a mentinut sentinta in baza disp. art. 274 alin. 1 C.pr.civ.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Antecontracte; Contracte; Prescriptii

Functionari publici. Comisar Garda Financiara. HG nr. 1324/2009. Aviz conform - Sentinta comerciala nr. 3708 din data de 10.10.2013
Competenta materiala. Cereri avand ca obiect sume reprezentand finantarea nerambursabila din partea Uniunii Europene - Sentinta comerciala nr. 4989 din data de 12.12.2013
Dizolvare judiciara societate comerciala. Neintelegeri grave dintre asociati - Sentinta civila nr. 1440 din data de 21.11.2013
Perimare. Calculul termenului. Aplicarea legii in timp - Sentinta comerciala nr. 1351 din data de 10.10.2013
Actiune in anulare contract de vanzare cumparare incheiat cu ignorarea sechestrului asigurator dispus de organele de urmarire penala - Sentinta civila nr. 862 din data de 06.06.2013
Actiune in anulare hotarare constatare incetare mandat ales local - Sentinta comerciala nr. 1770 din data de 25.04.2013
Masuri de interdictie vizand gospodarirea comunala. Limitele legale ale atributiilor Direc?iei Sanitara Veterinara ?i pentru Siguran?a Alimentelor Ia?i - Sentinta comerciala nr. 3714 din data de 10.10.2013
Anulare certificat de urbanism. Admisibilitate. Respectarea documentatiilor de urbanism - Sentinta comerciala nr. 728 din data de 21.02.2013
Incadrare juridica - infractiunea de "omor deosebit de grav? prev. de art. 174-176 lit. b, d Cod penal si infractiunea de "talharie? prev. de art. 211 alin. 1 - alin.2 lit. b, alin.21 lit. a, c Cod penal; retinerea agravantei prev. de art. 175 lit. d ... - Sentinta penala nr. 57 din data de 15.07.2013
Plangere impotriva solutiei de netrimitere in judecata a unui inculpat cuprinsa in rechizitoriu - obiectul plangerii; posibilitatea de a analiza pe fond sustinerile petentului in situatia in care prim-procurorul a respins ca tardiva plangerea ce i-a ... - Sentinta penala nr. 31 din data de 23.01.2013
Incadrare juridica - infractiunea de "omor deosebit de grav? prev. de art. 174-176 lit. b, d Cod penal si infractiunea de "talharie? prev. de art. 211 alin. 1 - alin.2 lit. b, alin.21 lit. a, c Cod penal; retinerea agravantei prev. de art. 175 lit. d .. - Sentinta penala nr. 57 din data de 15.07.2013
Plangere impotriva solutiei procurorului de netrimitere in judecata cuprinsa in rechizitoriu - obiectul si limitele judecatii; plangere adresata in termen instantei, insa cu depasirea termenului prevazut de lege in fata procurorului ierarhic superior. - Sentinta penala nr. 31 din data de 23.01.2013
Infractiunile de trafic de droguri si spalare de bani - incadrarea juridica a faptei de a cumpara un bun cu bani proveniti din savarsirea unei infractiuni prevazute de legea nr. 143/2000. - Sentinta penala nr. 83 din data de 25.02.2013
Fapta care nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni - evaluarea pericolului social presupune, din partea organului judiciar, analiza complexitatii faptei, a continutului, a urmarilor si circumstantelor acesteia, a particularitatilor ... - Decizie nr. 12 din data de 20.11.2012
Daune morale si materiale raspundere solicitate societatii de asigurare de catre mostenitorii terti prejudiciati de decesul victimei, autorul accidentului fiind persoana asigurata RCA. Caz de forta majora. - Sentinta comerciala nr. 998 din data de 28.09.2012
Recurs. Despagubiri solicitate de societatea de asigurari de la persoana vinovata de producerea accidentului - Sentinta comerciala nr. 388 din data de 18.09.2012
Refuz nejustificat - Sentinta comerciala nr. 1635 din data de 27.06.2012
Anulare ordin Inspector Sef al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Iasi - Sentinta comerciala nr. 1079 din data de 11.05.2012
Propunere de arestare preventiva a inculpatului respinsa - recurs; distinctia dintre pericolul concret pentru ordinea publica pe care l-ar reprezenta lasarea in libertate a inculpatului si pericolul social concret al faptelor imputate; criterii de ap... - Hotarare nr. 107 din data de 23.05.2011
Conflict negativ de competenta - constatare si sesizare instanta competenta cu solutionarea acestuia. Notiunea de "instanta de executare a ultimei hotarari" prevazuta de disp. art. 449 alin. 2 C.proc.pen.; situatia speciala a aplicarii prevederilor ... - Sentinta penala nr. 407 din data de 15.09.2011