InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Gorj

OMOR CALIFICAT Art. 174 C.pen., rap. la art. 175 lit. c C.pen., cu aplic. art. 73 lit. b C.pen.

(Sentinta penala nr. 750 din data de 16.12.2008 pronuntata de Tribunalul Gorj)

Domeniu Omor | Dosare Tribunalul Gorj | Jurisprudenta Tribunalul Gorj


OMOR CALIFICAT
Art. 174 C.pen., rap. la art. 175 lit. c C.pen., cu aplic. art. 73 lit. b C.pen..
       Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj din data de 14.01.2007 s-a dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatei S. A., pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 174 C.pen., rap. la art. 175 lit. c C.pen., cu aplic. art. 73 lit. b C.pen..
Prin acelasi rechizitoriu s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala a  invinuitului C. M. D. pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 174 C.pen.
       S-a retinut in fapt ca in seara zilei de 26.10.2007, inculpata S. A. a sesizat organele de politie din cadrul Postului de Politie Bilteni despre faptul ca tatal sau S. C., aflat in stare de ebrietate a provocat scandal, acesta fiind internat in sectia psihiatrie a Spitalului Judetean Gorj.
       In dimineata zilei de 27.10.2007, victima a parasit unitatea medicala si, dupa ce a consumat bauturi alcoolice, a mers la locuinta sa din comuna Bilteni, satul Pesteana, unde a ajuns in jurul orelor 10,30 .
       In locuinta se aflau inculpata S. A. si invinuitul C. M. D., concubinul sau .
        Pentru a evita un conflict cu victima aflata in stare avansata de ebrietate, invinuitul C. M. D. s-a ascuns intr-o camera a locuintei, un interval de 5-10 minute pana cand inculpata S. A. a ajutat victima sa ajunga n camera in care locuia in mod obisnuit, dupa care a parasit locuinta fiind condus pana la poarta de acces in curtea locuintei de catre inculpata .
       Din declaratiile inculpatei rezulta ca, dupa parasirea locuintei de catre invinuitul C. M. D., victima S. C. a mers in bucataria locuintei unde se afla si aceasta si a amenintat-o cu un cutit incercand sa o determine sa intretina relatii sexuale, dupa care a mers in camera pe care o folosea in mod obisnuit si s-a culcat.
       Urmare a situatiei tensionate existenta intre inculpata si victima precum si a temerii inculpatei ca dupa ce se va trezi victima , va fi agresata si obligata sa intretina relatii sexuale cu aceasta, inculpata a asteptat pana victima S. C. a adormit, dupa care a intrat in camera acestuia avand asupra sa un topor cu coada din lemn de salcam si o lungime de 100 cm . aplicandu-i mai multe lovituri in zona capului si toracelui posterior .
       Urmare loviturilor aplicate s-a produs moartea victimei S. C..
       Potrivit raportului de constatare medico legala, autopsie, moartea numitului S. C.  a fost violenta si s-a datorat hemoragiei si dilacerarii meningo-cerebrale consecinta fracturii cominutive multieschiloase de bolta a craniului, ca urmare a unui traumatism cranian produs in cadrul unei agresiuni.
         Leziunile de violenta au putut fi produse prin lovire cu corp taietor - despicator (ex. topor), acestea putand fi produse atat prin lovire cu muchia ( plagile de la nivelul scalpului si toracelui posterior) cat si cu partea ascutita (leziunile de la nivelul fetei), leziunile cranio-cerebrale avand legatura directa cu cauza decesului.
       Potrivit examenului serologic efectuat s-a stabilit ca victima avea o concentratie de 2,70 gr%o alcool etilic in sange .
       Dupa ce a aplicat loviturile victimei, inculpata a pus toporul intr-un recipient de plastic cu apa, in spatele locuintei. De asemenea si-a spalat obiectele de imbracaminte (bluza si pantaloni de pijama) cu care era imbracata la momentul savarsirii faptei.
       Ulterior , inculpata a mers la locuinta invinuitului C. M. D., unde a ramas pana in dimineata zilei de 28.10.2007 , cand a revenit la domiciliu si a instiintat martora B. Gh. ca il gasise decedat pe tatal sau S. C.  .
       Pe parcursul urmaririi penale, inculpata S. A. a revenit de mai multe ori asupra declaratiilor date, sustinand ca la savarsirea infractiunii a participat si invinuitul C. M. D., concubinul sau, ulterior revenind asupra declaratiei si invederand ca a savarsit infractiunea singura fara sa fie ajutata sau determinata de acesta.
       Avand in vedere imprejurarile efectuarii faptei si modalitatea de savarsire s-a dispus efectuarea unei expertize medico legale psihiatrice de catre Institutul National de Medicina Legala Mina Minovici, pentru a se stabili daca inculpata a avut discernamant in momentul savarsirii infractiunii.
       In urma efectuarii expertizei medico legale psihiatrice s-a stabilit ca numita S. A., prezinta un diagnostic de intelect liminar prin neinstruire dar pastreaza capacitatea psihica de apreciere critica a continutului si consecintelor faptelor sale iar in raport cu fapta savarsita pentru care este cercetata " are discernamantul pastrat " .
       Fapta savarsita de inculpata S. A., de a lovi, in mod repetat victima S. C. - tatal sau , cu un topor in regiunea craniana si a toracelui posterior, provocand decesul acesteia, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de omor calificat prev. si ped. de art. 174 Cod penal rap.la art. 175 lit. c Cod penal.
       In cauza s-a retinut ca inculpata a savarsit infractiunea sub stapanirea unei puternice tulburari si emotii determinate de comportamentul abuziv al victimei care, anterior, in mod repetat, a exercitat acte de violenta impotriva sa pentru a o determina sa intretina relatii sexuale precum si de temerea inculpatei ca si la acea data urma sa fie agresata si violata de catre victima, fiind aplicabile dispozitiile art. 73 lit. b Cod procedura penala .
       Starea de fapt, asa cum a fost expusa mai sus este probata cu declaratiile martorilor C. M. D., S. A. C., T. I., B. Gh., S. V., P. G., B. L., T. M., procesul verbal de cercetare la fata locului, raportul de constatare medico legala autopsie, coroborate cu declaratiile inculpatei.
       In ceea ce priveste pe invinuitul C. M. D., actiunea penala nu a putut fi pusa in miscare pentru savarsirea infractiunii de omor, intrucat sunt aplicabile dispozitiile art. 10 lit. c Cod procedura penala, invinuitul neparticipand la savarsirea infractiunii, fapta fiind savarsita de inculpata S. A..
Dosarul a fost inregistrat la Tribunalul Gorj sub nr. 775/95/2008, stabilindu-se prim termen de judecata la data de 05.02.2008.
In sedinta publica din data de 22.04.2008 a fost ascultata inculpata, care a aratat ca pe fondul unor relatii tensionate pe care le avea cu tatal sau, care in mod frecvent consuma bauturi alcoolice, si prin intrebuintarea de violente o obliga sa intretina cu el raport sexual, a luat hotararea de a-l omori.
In aplicarea hotararii infractionale,in data de 27.10.2007,  i-a aplicat tatalui sau S. C. mai multe lovituri de topor al nivelul capului si a-l toracelui posterior, provocand decesul acestuia.
Inculpata a luat hotararea infractionala fiind sub impresia unei puternice tulburari determinate de faptul ca, dupa ce a consumat bauturi alcoolice,  tatal sau a chemat-o in camera sa pentru a intretine raport sexual.
Loviturile de topor au fost aplicate de catre inculpata tatalui sau dupa ce acesta, datorita starii de ebrietate in care se afla, a adormit.
In sedinta publica din 06.05.2008 au fost ascultati fratii inculpatei, S. D. C. si S. E. L., care au declarat ca ei, impreuna cu mama lor, care in prezent este plecata la munca in strainatate, au suportat cheltuielile de inmormantare a tatalui lor si nu se constituie parte civila fata de inculpata.
In cursul cercetarii judecatoresti, au fost ascultati martorii S. C., B. L., S. V., T. I. S., P. G., C. M. D., C. M. I. si P. M., care prin depozitiile lor au confirmat starea de fapt retinuta in rechizitoriu.
In sedinta publica din 21.10.2008 a fost din nou ascultata inculpata, din depozitia acesteia rezultand ca numitul C. M. D., cu care ea era prietena, nu a avut nici un rol in uciderea tatalui sau, insa ii spusese acestuia ca nu mai suporta tratamentul la care era supusa de catre tatal sau.
In sedinta publica din 16.12.2008, inculpata a aratat ca nu mai solicita alte probe in apararea sa.
Martorii T. M. si B. Gh., desi legal citati, in repetate randuri, nu s-au prezentat la instanta pentru a fi ascultati.
Tribunalul, analizand actele si lucrarile dosarului, constata ca in data de 27.10.2007 inculpata S. A., pe fondul unei relatii tensionate pe care o avea cu tatal sau S. C., i-a aplicat acestuia mai multe lovituri cu un topor in zona capului si toracelui.
       Loviturile au fost aplicate in timp ce tatal sau dormea, fiind in stare avansara de ebrietate.
       Inculpata, fiind sub stapanirea unei puternice tulburari determinata de faptul ca tatal sau o amenintase anterior cu un cutit sa intretina relatii sexuale cu el.
       Din probele administrate in cauza a rezultat ca inculpata era abuzata sexual de mai    .  multa vreme de catre tatal sau,  din relatiile incestuase intretinute prin constrangere,    rezultand un copil.
       Aceste relatii incestuase erau cunoscute atat de vecini cat si de autoritati conform relatarilor inculpatei.
       Inculpata locuia singura cu tatal sau, ceilalti frati si mama sa locuind separat sau fiind plecati la munca in strainatate.
       Se apreciaza de catre instanta ca  inculpata, simtindu-se parasita de catre familie si nemaiputand indura tratamentul inuman la care o supunea tatal sau, a luat hotararea infractionala de a-i suprima viata.
       Fapta a fost comisa de catre inculpata cu vinovatie, expertiza medico-legala psihiatrica efectuata in cauza concluzionand ca numita S. A. prezinta un " dg. Intelect liminar prin neinstruire. Pastreaza capacitatea psihica de apreciere critica a continutului si consecintelor faptelor sale. Are discernamantul pastrat in raport cu fapta pentru care este cercetata".
       Atat in cursul urmaririi penale cat si in cursul cercetarii judecatoresti, s-au administrat probe pentru a se stabili daca numitul C. M. D. a participat in vreun mod la comiterea faptei de catre inculpata.
       Din probele administrate in cauza a rezultat ca acesta nu a participat la savarsirea faptei de catre inculpata, in cauza organele de urmarire penala dispunand scoaterea de sub urmarire penala a invinuitului.
       Instanta retine ca inculpata se face vinovata de savarsirea infractiunii pentru care a fost trimisa in judecata, motiv pentru care va dispune condamnarea acesteia la pedeapsa cu inchisoarea si la pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 lit. a Teza a II-a si lit. b C.pen. Pedeapsa ce va fi aplicata inculpatei va fi orientata spre moderat, avandu-se in vedere imprejurarile concrete in care a fost comisa fapta, precum si atitudinea sincera a inculpatei si faptul ca aceasta nu a mai fost condamnata anterior.
Instanta a retinut ca inculpata se face vinovata de savarsirea infractiunii prev - de art. 174 C.pen. rap. la art. 175 lit. c C.pen. cu aplic. art. 73 lit. b C.pen. retinandu-se ca in data de 27.10.2007inc. S.A. pe fondul unei relatii tensionate pe care o avea cu tatal sau S.C. i-a aplicat mai multe lovituri cu un topor in zona capului si toracelui determinand decesul acestuia.
In momentul comiterii faptei inculpata se afla sub stapanirea unei puternice tulburari determinata de faptul ca tatal sau o amenintase anterior cu un cutit pentru a o determina sa intretina raporturi sexuale cu el.
Inculpata era abuzata sexual de mai multa vreme de tatal sau, din relatiile incestuoase intretinute prin constrangere rezultand un copil.
S-a retinut ca inculpata locuia singura cu tatal sau, ceilalti frati si mama sa locuind separat, sau fiind plecati la munca in strainatate si se simtea parasita de catre familie. In aceste conditii neputand indura tratamentul inuman la care era supusa de tatal sau si nefiind sprijinita in nici un mod de catre autoritati care cunosteau situatia sa, a luat hotararea infractionala a a-i suprima viata.
JUDECATOR,
PASARIN DUMITRU

3
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Omor

OMOR - Sentinta penala nr. 24 din data de 14.02.2018
Omor - Sentinta penala nr. 468 din data de 23.11.2017
Omor - Sentinta penala nr. 388 din data de 09.10.2017
Omor - Sentinta penala nr. 255 din data de 11.07.2017
Omor - Sentinta penala nr. 355 din data de 26.09.2017
Omor - Sentinta penala nr. 242 din data de 27.06.2017
Omor calificat - Sentinta penala nr. SP255/2007 din data de 31.03.2009
Omor - Sentinta penala nr. SP27/2007 din data de 31.03.2009
TENTATIVA DE OMOR - Sentinta penala nr. 23 din data de 27.03.2017
OMOR - Sentinta penala nr. 19 din data de 10.03.2017
TENTATIVA DE OMOR - Sentinta penala nr. 59 din data de 22.04.2016
TENTATIVA LA INFRACTIUNEA DE OMOR - Sentinta penala nr. 62 din data de 11.06.2015
Omor calificat - Sentinta penala nr. 64 din data de 16.06.2015
Tentativa omor - Sentinta penala nr. 2 din data de 08.01.2015
Tentativa omor - Sentinta penala nr. 163 din data de 05.11.2014
tentativa de omor. masura educativa a internarii minorului intr-un centru de reeducare - Sentinta penala nr. 10 din data de 30.01.2014
omor calificat, lovire si port fara drept a cutitului in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica, in concurs real - Sentinta penala nr. 12 din data de 31.12.2013
Iresponsabilitatea - cauza care inlatura caracterul penal al faptei. Achitarea inculpatului - Sentinta penala nr. 29 din data de 22.02.2012
Tentativa la infractiunea de omor .Retinerea circumstantei atenuante a provocarii . - Sentinta penala nr. 184 din data de 22.09.2010
Schimbarea incadrarii juridice a faptei din infractiunea de omor simplu in omor calificat .Savarsirea faptei in public - Sentinta penala nr. 155 din data de 23.06.2010