InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Tulcea

Civil -partaj bunuri comune

(Decizie nr. 10 din data de 08.02.2012 pronuntata de Tribunalul Tulcea)

Domeniu Cereri | Dosare Tribunalul Tulcea | Jurisprudenta Tribunalul Tulcea



DECIZIA CIVILA NR. 10
Sedinta publica de la 8 februarie  2012

     Asupra apelului civil de fata;
     Prin cererea inregistrata la Judecatoria Tulcea la data de 4 februarie 2010 sub nr. ..., reclamantul  ...   ... in contradictoriu cu parata  ...  ... ,  a solicitat instantei de judecata, ca prin hotararea ce o va pronunta sa se dispuna partajarea bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei, sa se constate caracterul de datorie comuna a doua credite, obligarea paratei la plata a jumatate din acestea, precum si la plata cheltuielilor de judecata.
     Prin sentinta civila nr. 205/20.01.2011 Judecatoria Tulcea a admis actiunea principala formulata de reclamantul  ...   ... si in parte cererea reconventionala formulata de parata  ...  ... .
     Instanta a constat ca in timpul casatoriei partile au dobandit urmatoarele bunuri: a) imobil situat in municipiul Tulcea, str.  ...   ...   ... , bloc  ... , scara  ... , etaj 1, apartament 5, avand o valoare de circulatie de 97.000 lei b) autoturism marca Audi model A4, inmatriculat in Italia sub numarul  ...   ...  ... , avand o valoare de circulatie de 8.525 lei; c)canapea avand o valoare de circulatie de 300 lei; d) aragaz cu patru ochiuri avand o valoare de circulatie de 150 lei; e) masina de spalat avand o valoare de circulatie de 300 lei.
     S- ...  mai constatat ca in timpul casatoriei partiale au contractat urmatoarele datorii comune:  ... ) un credit de 3.434,4 Euro la  ...  S.P. ... . Italia; b) un credit de 14.305,91 Euro la UniCredit Family Plannig Italia si ca acestea au avut contributii egale la dobandirea bunurilor comune.
     Au fost atribuite reclamantului autoturismul marca Audi model A4, inmatriculat in Italia sub numarul  ...   ...  ... , avand o valoare de circulatie de 8.525 lei si paratei imobilul situat in municipiul Tulcea, str.  ...   ...   ... , bloc  ... , scara  ... , etaj 1, apartament 5, o canapea, un aragaz cu patru ochiuri si o masina de spalat, bunuri avand o valoare de circulatie de 97.750 lei, aceasta fiind obligata si la plata unei sulte de 44.612,5 lei catre reclamant.
     S- ...  dispus ca datoriile comune contractate de catre parti in timpul casatoriei sa fie suportate in parti egale de catre acestea, respectiv 1.716,7 € fiecare pentru creditul  ...  S.p. ...  si 7.152,95 € fiecare pentru creditul UniCredit Family Planning.
     S- ...  dispus redirectionarea sumei de 440 de lei din onorariul platit de parata prin chitanta C.E.C. Bank nr. 2122495/1/ 02.07.2010 din contul dlui. expert Munteanu Georgel in contul  expertului Mohonea Victor.
     Totodata instanta  ...  dispus plata onorariului definitiv cuvenit expertului Mohonea Victor in suma de 1.000 lei si  ...  cheltuielor aferente expertizei in suma de 40 de lei si plata cheltuielilor efectuate de expert Munteanu Georgel in suma de 60 de lei, iar parata  ...  fost obligata la plata sumei de 550 lei catre reclamant cu titlu de cheltuieli de judecata.
     Pentru  ...  adopta aceasta solutie, prima instanta  ...   retinut ca reclamantul  ...   ... si parata  ...  ...  au fost casatoriti, pana la momentul in care Judecatoria Tulcea  ...  dispus desfacerea casatoriei incheiate intre acestia, prin sentinta civila nr. 3980/ 2009, iar in timpul casatoriei, partile au dobandit o serie de bunuri mobile sau imobile.
     Astfel, prin contractul nr. 10529/16.12.2008, reclamantul si parata au dobandit un apartament format dintr-o camera de locuit, cu o suprafata utila de 31,25 mp, prin cumparare de la Primaria Municipiului Tulcea (filele 5-7), avand potrivit expertizei tehnice efectuate in cauza o valoare de circulatie de 97.000 lei. Legat de pretul acestui apartament, instanta  ...  constatat ca in urma formularii unor obiectiuni la raportul de expertiza, expertul desemnat in cauza  ...  redus valoarea de circulatie  ...  apartamentului cu 20%, invocand o scadere  ...  indicelui imobiliar din martie 2010 pana in noiembrie 2010 si depunand la dosar o versiune printata  ...  site-ului www.imobiliare.ro. Aceasta reducere  ...  fost apreciata de instanta ca nejustificata, motivat de imprejurarea ca ea provine de la o firma privata, fara atributii legale in stabilirea unor caracteristici si statistici asupra pietei imobiliare din tara si mai ales din municipiul Tulcea.
     Din depozitia martorei  ...  ...  instanta  ...  retinut ca partile au mai dobandit si o serie de bunuri mobile de uz casnic, respectiv o canapea avand o valoare de circulatie de 300 lei, un aragaz cu patru ochiuri avand o valoare de circulatie de 150 lei si o masina de spalat avand o valoare de circulatie de 300 lei.
     Tot in timpul casatoriei, la data de 31.05.2008, reclamantul  ...  achizitionat prin cumparare de la o persoana rezidenta pe teritoriul statului italian un autoturism marca Audi A4, cu numarul de inmatriculare  ...   ...  ... , platind in acest sens suma de 2.000 €, respectiv 8.525 lei la cursul B.N.R. din ziua pronuntarii (filele 37-38 dosar fond).
     Cat priveste autoturismul marca Daewoo Tico solicitat de catre parata  ...  fi introdus in masa partajabila, prima instanta  ...  retinut ca acesta  ...  fost instrainat la data de 07.01.2005, deci in timpul casatoriei si inainte de despartirea in fapt  ...  partilor, contra sumei de 1.000 €, conform inscrisului autentic depus la dosarul cauzei (fila 30 dosar fond).
     Impotriva acestei sentinte, in termen legal  ...  formulat apel parata  ...  ... , criticand-o ca netemeinica si nelegala.
     In motivarea apelului, s- ...  aratat ca prima instanta, fara un argument temeinic si serios  ...  trecut peste constatarile expertului si, in mod partinitor,  ...  inlaturat pretul retinut de expert in raspunsul la obiectiuni.
     Considera recurenta ca prima instanta  ...  favorizat in mod inexplicabil paratul considerand garsoniera confort III ca fiind  o camera de  locuit cu baie si chicineta din Tulcea Str.  ...   ...  ( ... ) nr.  ...  bl.  ... , sc.  ...  fara nici o imbunatatire, in conditiile actuale ale pietii imobiliare din Tulcea, grav afectata de criza economica atribuindu-i o  valoare de 1 miliard de lei vechi.
     Sustine recurenta ca prima instanta, facandu-se ca nu observa reaua credinta si viclenia paratului care  ...  urmarit sa se stabileasca o valoare derizorie, in mod partinitor  ...  retinut valoarea pe care acesta  ...  sustinut-o de numai 8.525 lei.
     Considera recurenta ca rationamentul partinitor al primei instante, de  ...  lua in considerare pretul din actul de vanzare invocat de parat este total gresit, deoarece s- ...  preluat drept just pretul practicat in Italia pentru vanzarea unui asemenea autoturism si nu pretul din tara, aceasta in contextul in care partile se judeca aici, iar bunul respectiv trebuia pretuit conform pietii din Romania si nu din Italia.
     Solicita reclamanta ca instanta sa retina valoarea pretinsa de ea pentru autoturismul Audi si anume aceea de 5.000 euro si sa ramana inclus in lotul paratului, deoarece in contextul procesual dat, el avea obligatia sa aduca autoturismul pentru evaluare expertului si nefacand aceasta, reaua credinta  ...  paratului o indreptateste sa ceara sa fie luata in considerare valoarea pretinsa de ea, ca fiind cea corecta.
     Considera recurenta ca in mod gresit s- ...  retinut ca onorariul de expert auto achitat de ea in situatia in care expertul nu  ...  efectuat nici un act, trebuie inclus in onorariul datorat si neachitat  de parat pentru expertul tehnic Mohnea,  ca paratul trebuia sa completeze cu 500 de lei  onorariul expertului tehnic, aceasta fiind o proba solicitata de el si de aceea instanta trebuia sa-i restituie ei suma de 500 de lei reprezentand onorariu expert auto nefolosit.
     S- ...  mai invocat si ca prima instanta  ...  constatat ca in timpul casatoriei partile au contractat urmatoarele datorii comune:  ... ) un credit de 3.434,4 euro la  ...  S.p. ...  Italia; b) un credit de 14.305,91 euro la UniCredit Family Plannig Italia, fara  ...  observa ca legea nu prezuma caracterul comun al datoriilor sotilor cat timp acestea au fost facute in mod exclusiv de unul dintre soti, in folosul propriu si fara cunostinta si acordul celuilalt sot, iar imprumuturile au fost facute in mod exclusiv in folosul paratului, fara cunostinta sa, acesta fiind de fapt motivul care  ...  determinat si despartirea in fapt, apoi divortul.
     In aparare, intimatul reclamant  ...  formulat intampinare, solicitand respingerea apelului, ca nefondat si  ...  depus o serie de inscrisuri in sustinerea intampinarii
     In vederea completarii probatoriului administrat de prima instanta, instanta de apel  ...  supus dezbaterii partilor suplimentarea probei testimoniale, fiind audiati ca martori numitii Bisoc Francisc si Bisoc Sorina  ...  (pentru apelanta-parata) si numitii Zorila Nicolae si Puscuta Iancu (pentru intimatul-reclamant)
     Analizand legalitatea sentintei apelate in raport de criticile din apel, tribunalul constata ca apelul este intemeiat.
     In timpul casatoriei partilor desfacuta prin sentinta civila nr. 3980/23.12.2009  ...  Judecatoriei Tulcea, acestea au dobandit in comun o serie de bunuri mobile, un apartament format dintr-o camera de locuit situat in Tulcea str.  ...   ...  bl.  ...  sc.  ...  ap. 5 si au contractat si o serie de datorii comune.
     In ceea ce priveste valoarea apartamentului inclusa in masa de partaj, este de retinut ca, desi expertiza tehnica imobiliara  ...  stabilit intr-o prima evaluare valoarea acestuia la suma de  97.000 lei, ulterior prin raspunsul la obiectiuni  ...  aratat  ca valoarea acestuia se reduce cu 20%, respectiv la suma de 77.600 lei.
     Astfel, expertul  ...  aratat ca datorita trecerii unui interval de 8 luni de zile de la prima evaluare, indicele imobiliar  ...  avut o evolutie descrescatoare, iar valoarea corectata  ...  imobilului este apropiata de piata zonei respective.
     Mentiunea privind provenienta acestei involutii  ...  indicelui imobiliar nu va fi retinuta de instanta de apel, asa cum eronat  ...  procedat prima instanta, intrucat expertul  ...  avut in vedere si alte criterii de evaluare utilizate frecvent in stabilirea valorii de circulatie  ...  imobilelor, respectiv raportarea la pretul practicat pe metru patrat in zona respectiva cu privire la alte imobile si la puterea de cumparare  ...  populatiei.
     Ca urmare, fata de concluziile documentate si explicitate ale expertului tehnic imobiliar, se constata ca este judicios  ...  se retine in masa de partaj o valoare  ...  imobilului in cuantum de 77.600 lei.
     Referitor la valoarea de 8.525 lei  ...  autoturismului Audi A4 inmatriculat in Italia, retinut in masa se partaj, se constata ca, desi proba privind evaluarea acestuia nu  ...  putut fi administrata, valoarea retinuta in masa de partaj nu  poate fi decat aceea rezultata din actul de dobandire al bunului, respectiv de 2.000 euro (8.525 lei)
     Critica vizand aceasta valoare va fi inlaturata, intrucat autoturismul mentionat  ...  fost dobandit in anul 2008, iar retinerea aceleasi valori cu aceea de la momentul achizitionarii este echitabila atata timp cat nu s- ...  facut dovada unei valori mai mari, stiut fiind si ca pretul autoturismelor scade proportional cu trecerea timpului datorita uzurii.
     Nici critica vizand redirectionarea onorariului pentru efectuarea expertizei tehnice auto (platit de apelanta-parata) catre expertul tehnic imobiliar (440 lei) nu va fi retinuta de instanta de apel  intrucat, in final, cheltuielile de judecata efectuate de ambele  parti s-au compensat in mod judicios, ca urmare  ...  primirii de catre fiecare dintre acestea   ...  unei cantitati egale din masa bunurilor comune, instanta facand aplicarea corecta  ...  dispozitiilor art. 277 Cod pr. civila, fara sa prejudicieze interesele pecuniare ale vreuneia dintre parti
     In ceea ce priveste datoriile comune efectuate de fostii soti, este de remarcat ca unul dintre imprumuturile acordate intimatului reclamant  ...   ... de Banca Unicredit S.P. ...   din Italia  in valoare de 3. 434, 4 euro la data de 15.12.2007  ...  fost facut pentru achizitionarea unui computer cu monitor care, fiind bun comun, imprima si datoriei rezultate acelasi caracter comun.
     Relativ la celalalt imprumut in valoare de 14.305,91 euro contractat de reclamantul intimat de la "Unicredit Family Financing" Italia la data de 1.07.2008, din probele administrate in faza de apel  ...  rezultat ca intimatul-reclamant  ...  achizitionat un autoturism cu banii imprumutati, utilizat ulterior de ambii soti si ca de asemenea, tot din acestei bani, sotii au achitat o serie de datorii mai vechi ramase de la achizitionarea casei.
     Faptul ca actul de vanzare-cumparare al autoturismului  ...  fost incheiat anterior contractarii acestui imprumut nu reprezinta o contradovada pertinenta in  ceea ce priveste caracterul de datorie comuna al acestui imprumut, dat fiind faptul ca, pe de  o parte, pretul final al autoturismului s- ...  platit la sfarsitul lunii iunie 2008 (asa cum rezulta din actul de vanzare-cumparare), iar pe de alta parte, nu s- ...  facut dovada platii autoturismului anterior contractarii imprumutului prin mijloace de  plata specifice.
     Fata de toate aceste considerente, in baza art. 296 Cod pr. civila instanta urmeaza sa admita apelul si sa schimbe in parte sentinta apelata numai in ceea ce priveste valoarea imobilului (garsoniera ), valoarea masei de partaj, valoarea sultei si  ...  cheltuielilor de judecata.
Urmeaza sa constate ca imobilul-garsoniera situata in Tulcea, str.  ...   ...  nr. ... , bl. ... , sc.  ... , ap. 5 are o valoare de circulatie de 77.600 lei.
Urmeaza ca constate ca valoarea masei de partaj este de 86.875 lei, iar valoarea lotului atribuit paratei este de 78.350 lei.
Va fi obligata parata la plata unei sulte in cuantum de 34.912,5 lei catre reclamant.
Intrucat urmeaza  ...  se face aplicarea dispozitiilor art. 276 Cod pr. civila si pentru  ...  se include  in operatiunea compensarii si cheltuielile de judecata efectuate de parti in faza apelului, precum si pe cele  suplimentare din faza judecatii in prima instanta (taxa de timbru completata) urmeaza  ...  inlatura dispozitia de obligare  ...  paratei la plata cheltuielilor de judecata catre reclamant.
Vor fi pastrate celelalte dispozitii ale sentintei apelate si se vor compensa cheltuielile de judecata parata fiind obligata sa plateasca reclamantului suma de 2.025 lei cheltuieli de judecata ramase necompensate.

5
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cereri

Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018
Autovehicul instrainat. Obligatia cumparatorului de transcriere a dreptului de proprietate - Decizie nr. 342 din data de 29.04.2015
Solicitarea cheltuielilor de judecata pe cale separata - Sentinta civila nr. 610 din data de 10.12.2014
Cerere de reexaminare a incheierii prin care s-a respins ajutorul public judiciar - Hotarare nr. 9730 din data de 10.12.2012
actiune in constatare - Sentinta civila nr. 542 din data de 22.10.2009
Exceptia de nelegalitate – respingere - Decizie nr. 177/R din data de 29.07.2005
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6866 din data de 17.06.2013
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6497 din data de 10.06.2013
Cerere de chemare in garantie. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 889 din data de 02.09.2010
Cererea creditorului de numire a lichidatorului judiciar in baza art. 31 din Legea nr.359/2009 in procedura dizolvarii de drept nu intrerupe cursul prescriptiei extinctive. - Decizie nr. 895 din data de 05.11.2010
Cerere formulata de catre creditor prin care se solicita deschiderea procedurii insolventei, bazata pe creanta,rezultata din contractul de vanzare - cumparare . - Decizie nr. 814 din data de 28.10.2009
Cerere de inlocuire a administratorului judiciar formulata de catre creditorul ce detine cel putin 50% din valoarea creantelor. - Decizie nr. 820 din data de 28.10.2009
Inadmisibilitatea cererii de interventie in lipsa actiunii principale. - Decizie nr. 545 din data de 19.06.2009
Conditiile de admisibilitate a cererii de deschidere a procedurii insolventei. - Decizie nr. 577 din data de 26.06.2009
Actele si procedura de urmat pentru intocmirea carnetului de somaj. Organele competente. - Decizie nr. 728 din data de 11.06.2009
Respingerea nejustificata a cererii de amanare formulata de petitionar - Decizie nr. 533 din data de 06.09.2007