InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Tulcea

Civil- reintegrare spatiu locativ

(Decizie nr. 125 din data de 04.11.2011 pronuntata de Tribunalul Tulcea)

Domeniu Cereri | Dosare Tribunalul Tulcea | Jurisprudenta Tribunalul Tulcea


DECIZIA CIVILA NR. 125
Sedinta publica de la  4  noiembrie  2011
     
     Cu privire la apelul civil, constata urmatoarele:
     Prin cererea formulata la 8.09.2010, inregistrata pe rolul Judecatoriei Tulcea sub nr. .../327/2010., reclamantul  ...   ... a solicitat ca, in contradictoriu cu parata  ...   ... , sa se dispuna reintegrarea sa in imobilul situat municipiul Tulcea, str.  ... , nr.  ... , bl.  ... , sc.  ... , ap.  ... , jud. Tulcea.
     In motivarea actiunii, reclamantul  ...  aratat ca prin Sentinta civila nr. 1697 din 13.05.2010 pronuntata de Judecatoriei Tulcea in dosarul nr. 4597/327/2009 s- ...  dispus desfacerea casatoriei dintre cei doi.
      ...  mai aratat reclamantul ca imobilul in care  ...  locuit este dobandit in comun cu parata si in cursul solutionarii dosarului de divort, parata nu i- ...  mai permis folosirea locuintei comune, schimband yala de la intrarea in apartament.
     In probatiune, reclamantul  ...  depus la dosarul cauzei Copia contractului de schimb pentru imobilul din mun. Tulcea, str.  ... , nr.  ... , bl.  ... , sc.  ... , ap.  ... , copia cartii de identitate si alte inscrisuri.
     Parata,  ...   ...   ...  formulat intampinare prin care  ...  solicitat respingerea cererii reclamantului aratand ca reclamantul  ...  parasit de buna voie domiciliul comun si  ...  motivat faptul ca prezenta tatalui in locuinta este in masura sa traumatizeze copii minorii pe fondul conflictelor dintre parti.
     In probatiune, parata  ...  depus la dosar inscrisuri.
     La solicitarea partilor, instanta  ...  incuviintat si administrat in cauza proba cu inscrisurile depuse, interogatoriul reclamantului si proba testimoniala, fiind audiati martorii  ...  ... ,  ...  ... si  ...  ... .
     Prin sentinta civila nr. 834 din 4.03.2011  ...  Judecatoriei Tulcea, fiind admisa cererea formulata de reclamantul  ...   ... , s- ...  dispus reintegrarea acestuia in domiciliul comun situat in Tulcea str.  ...  nr.  ... , bl.  ... , sc.  ...  ap.  ... , judetul Tulcea.
     Pentru  ...  se pronunta astfel, instanta fond  ...  analizat cauza prin prisma motivelor si  ...  apararilor invocate, precum si  ...  probelor administrate, retinand ca in timpul casatoriei lor, reclamantul  ...   ... si parata  ...   ... ,  au dobandit in timpul casatoriei imobilul situat in mun. Tulcea, str.  ... , nr.  ... , bl.  ... , sc.  ... , ap.  ... , acesta fiind prin urmare un bun comun. Din aceasta calitate de bun comun rezulta ca atat reclamantul cat si parata au drepturi locative egale cu privire la respectivul imobil, drepturi ce decurg din calitatea lor de coproprietari.
      ...  aratat prima instanta ca dreptul de proprietate privata este garantat de Constitutia Romaniei, art. 44 alin. 2 prevazand ca "Proprietatea privata este garantata si ocrotita in mod egal de lege, indiferent de titular.", si de asemenea, art. 480 Cod civil, defineste proprietatea ca fiind " dreptul ce are cineva de  ...  se bucura si  ...  dispune de un lucru in mod exclusiv si absolut, insa in limitele determinate de lege."
      ...  mai aratat judecatorul instantei de fond ca proprietatea comuna in devalmasie este o forma  ...  proprietatii comune, ce deriva din calitatea de soti  ...  partilor la momentul achizitionarii, nefiind predeterminata o cota parte ideala din dreptul de proprietate, acest drept fiind un drept subiectiv absolut si perpetuu care permite titularului sa posede, sa foloseasca si sa dispuna de acel bun, in interes propriu, cu respectarea legislatiei.
      ...  considerat instanta ca, pana la finalizarea partajului ce face obiectul dosarului nr. 422/327/2011, oricare care dintre coproprietarii devalmasi beneficiaza de dreptul de posesie si de folosinta  ...  bunurilor care fac obiectul acestui drept de coproprietate, restrictionarea nefiind permisa decat in cazuri exprese si limitativ prevazute de lege.
     Referitor la sustinerea paratei in sensul ca reclamatul  ...  parasit de buna voie domiciliul comun,  instanta  ...  apreciat ca aceasta este contrazisa de raspunsul reclamantului la interogatoriu si de declaratia martorei  ...  ... care  ...  declarat ca impreuna cu sotul ei au schimbat yala, la rugamintea paratei.
     De altfel, instanta  ...  subliniat faptul ca si daca ar fi parasit de buna voie domiciliul, reclamantul avea dreptul sa se intoarca la domiciliul comun in lipsa unei interdictii exprese care poate fi dispusa numai de instanta, potrivit art. 1 ... 1 Cod penal, pentru motive ce tin de acte de violenta cazatoare de suferinte fizice si psihice savarsite asupra membrilor familiei.
     De asemenea, prima instanta  ...  subliniat faptul ca nu are relevanta si nu indreptateste parata sa ingradeasca dreptul de proprietate al reclamantului, faptul ca acesta din  urma are unde sa locuiasca, si ca afara de domiciliul comun, cei doi detin un imobil care poate fi folosit.
     Impotriva acestei sentinte civile   ...  declarat apel parata  ...   ... , criticand-o ca netemeinica si nelegala.
     In motivarea apelului s-au aratat, in esenta, urmatoarele aspecte:
     -  ...  fost ignorat faptul ca intimatul de buna voie  ...  parasit domiciliul comun si nu s- ...  avut in vedere ca partile detin si alta locuinta pe raza  judetului Tulcea, unde intimatul putea locui.
     -  intre parti exista o relatie conflictuala, determinata de violentele fizice si verbale ale intimatului asupra fostei sotii, iar minorii, martori ai acestor violente, care sunt deja traumatizati, vor asista la o reluare  ...  acestei situatii.
     -  in prezent, fiind in proces de partaj, instanta urmeaza sa dispuna asupra atribuirii imobilelor.
     Considera apelanta ca reintegrarea are un scop pur sicanator, intimatul urmarind sa-si traumatizeze familia, in conditiile in care Directia de protectie  ...  copilului, in evaluarea psihologica facuta in cererea de legaturi personale cu copilul  ...  recomandat ca acesta sa-si viziteze copii intr-un mediu securizat, iar prin reintegrare acest deziderat nu  poate fi realizat, minorii fiind expusi comportamentului abuziv al intimatului
     In sustinerea motivelor de apel au fost depuse la doar copiile urmatoarelor inscrisuri : Certificat de pe minuta deciziei civile nr.  ... 78/26.05.2011 pronuntata de Judecatoria Tulcea, Evolutia psihologica  ...  celor doi minori, facuta de Directia Generala de Asistenta  Sociala si Protectia Copilului si dovezi privind violentele exercitate de tata impotriva mamei si chiar  ...  copiilor.
     Prin intampinarea formulata in cauza de intimatul  ...   ... , acesta  ...  aratat ca motivele de critica prezentate de apelanta nu isi gasesc suport in probele administrate din care nu  ...  rezultat ca ar fi necesara in cauza o limitare  ...  atributelor dreptului de proprietate.
     Cat priveste faptul ca mai are o locuinta pe care ar putea sa o  foloseasca (nefiind nevoit sa ceara reintegrarea in fostul domiciliu comun), intimatul  ...  aratat ca acel imobil nu ofera conditii de locuire (nefiind mobilat sau dotat cu utilitati) si mai mult, este situat in Delta Dunarii, fara sa existe posibilitatea deplasarii cu un mijloc de transport.
     Examinand sentinta civila atacata prin prisma motivelor de apel,  ...  apararilor formulate de intimat, tribunalul constata, pe baza probelor administrate in cauza, ca apelul formulat de  ...   ...  este intemeiat si in mod gresit prima instanta  ...  dispus reintegrarea reclamantului in apartamentul ce  ...  constituit fostul domiciliu comun al  sotilor.
     Prima instanta s- ...  preocupat de importanta dreptului de proprietate si de garantiile pe care le  ofera legea pentru apararea acestuia, ignorand dovezile existente in cauza, care demonstreaza necesitatea unei limitari  ...  atributelor dreptului de proprietate in ceea ce il priveste pe reclamantul  ...   ... .
     Astfel, din examinarea certificatului medico-legal nr. 229 din 8.04.2010, eliberat de S.M.L. Tulcea,  ...  concluziilor examenului psihologic,  ...  procesului-verbal incheiat la 13. ... .2010, ca urmare  ...  audierii in camera de consiliu  ...  minorului  ...   ... , invarsta de 14 ani si  ...  declaratiilor martorilor  ...  ... , tribunalul retine comportamentul violent al intimatului fata de fosta sa sotie si copii sai, care in cazul copiilor  ...  determinat consecinte grave.
     La minorul  ...   ... , au fost evidentiate modificari anxios depresive, de neliniste, nepasare, tristete, ingrijorare fata de viitor, teama fata de tata si  de intalnirea cu acesta.
     Minorul  ...  afirmat ca  ...  asistat la nenumarate abuzuri fizice si emotionale asupra mamei sale din partea tatalui, fapt ce se coroboreaza cu declaratiile martorei si certificatul medico-legal.
     Acelasi copil  ...  aratat ca nu isi doreste sa aiba legaturi cu tatal sau si spera ca nici fratele sau mai mic sa nu isi doreasca acest lucru.
     In aceste conditii, reintegrarea tatalui in fostul domiciliu comun, ar satisface doar interesele acestuia si intr-adevar, i-ar permite folosinta bunurilor comune.
     In nici un caz, intimatul  ...   ... nu urmareste refacerea vietii de familie, deoarece prezenta sa nu este dorita nici de fosta sotie si nici de copii.
     Legea nr. 272/2004 ofera cadrul general al protejarii drepturilor copiilor, nici un  copil neputand  fi supus pedepselor fizice sau altor tratamente umilitoare ori degradante, acesta avand dreptul de  ...  fi crescut in conditii care sa-i asigure dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, morala, sociala, corespunzatoare.
     Avand in vedere dispozitiile art. 2 din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului si art. 3 din Conventia O.N.U din 20.11.1989 cu privire la drepturile copilului, care subordoneaza principiului interesului superior al copilului orice reglementari si decizii ce privesc drepturile copiilor, se apreciaza ca in mod gresit prima instanta  ...  dispus reintegrarea reclamantului  ...   ... in fostul domiciliu comun, unde se afla fosta sotie si cei doi copii minori rezultati din convietuirea partilor.
     Pentru considerentele expuse, va fi admis ca fondat apelul declarat de  ...   ...  impotriva sentintei civile nr. 834 din 4.03.2011  ...  Judecatoriei Tulcea.
     Va fi schimbata in totalitate sentinta apelata si rejudecand cauza pe fond, se va dispune respingerea actiunii reclamantului  ...   ... , ca nefondata.
     Instanta va lua act de faptul ca partile nu au solicitat cheltuieli de judecata.

4
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cereri

Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018
Autovehicul instrainat. Obligatia cumparatorului de transcriere a dreptului de proprietate - Decizie nr. 342 din data de 29.04.2015
Solicitarea cheltuielilor de judecata pe cale separata - Sentinta civila nr. 610 din data de 10.12.2014
Cerere de reexaminare a incheierii prin care s-a respins ajutorul public judiciar - Hotarare nr. 9730 din data de 10.12.2012
actiune in constatare - Sentinta civila nr. 542 din data de 22.10.2009
Exceptia de nelegalitate – respingere - Decizie nr. 177/R din data de 29.07.2005
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6866 din data de 17.06.2013
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6497 din data de 10.06.2013
Cerere de chemare in garantie. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 889 din data de 02.09.2010
Cererea creditorului de numire a lichidatorului judiciar in baza art. 31 din Legea nr.359/2009 in procedura dizolvarii de drept nu intrerupe cursul prescriptiei extinctive. - Decizie nr. 895 din data de 05.11.2010
Cerere formulata de catre creditor prin care se solicita deschiderea procedurii insolventei, bazata pe creanta,rezultata din contractul de vanzare - cumparare . - Decizie nr. 814 din data de 28.10.2009
Cerere de inlocuire a administratorului judiciar formulata de catre creditorul ce detine cel putin 50% din valoarea creantelor. - Decizie nr. 820 din data de 28.10.2009
Inadmisibilitatea cererii de interventie in lipsa actiunii principale. - Decizie nr. 545 din data de 19.06.2009
Conditiile de admisibilitate a cererii de deschidere a procedurii insolventei. - Decizie nr. 577 din data de 26.06.2009
Actele si procedura de urmat pentru intocmirea carnetului de somaj. Organele competente. - Decizie nr. 728 din data de 11.06.2009
Respingerea nejustificata a cererii de amanare formulata de petitionar - Decizie nr. 533 din data de 06.09.2007