InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Tulcea

Civil - evacuare -pretentii

(Decizie nr. 107 din data de 12.10.2011 pronuntata de Tribunalul Tulcea)

Domeniu Cereri | Dosare Tribunalul Tulcea | Jurisprudenta Tribunalul Tulcea

DECIZIA CIVILA NR. 107
Sedinta publica de la 12 octombrie  2011

Cu privire la apelul civil, constata  urmatoarele;
Prin actiunea inregistrata pe rolul Judecatoriei Tulcea sub nr. .../327/2010 la 28.06.2010, Administratia Serviciilor Publice Locale Sulina a solicitat in contradictoriu cu  ...   ... , evacuarea paratei din imobilul situat in Sulina str. Republicii nr.2 bis si obligarea acesteia la plata chiriei pana la data evacuarii si la cheltuieli de judecata.
In motivarea actiunii, reclamanta a aratat ca la data de 14 decembrie 2009, a expirat termenul de valabilitate al contractului de inchiriere nr.110 din 14.12.2004, incheiat cu parata pentru imobilul din Sulina str. Republicii nr.2 bis, contract care nu a mai fost prelungit intrucat titularul nu mai desfasoara activitatea pe raza orasului Sulina.
In drept, au fost invocate dispozitiile art. 1436 din Codul civil.
In probatiune, reclamanta a depus la dosarul cauzei inscrisuri.
Parata legal citata, a formulat intampinare, prin care a solicitat respingerea cererii de chemare in judecata aratand ca a platit la timp facturile aferente si a depus documentatia necesara in vederea prelungirii contractelor, la data de 11.12.2009 inainte de expirarea contractului.
Ca urmare, a continuat sa plateasca facturile pentru lunile ianuarie-februarie 2010, considerand din partea A.S.P.L. Sulina o recunoastere tacita a prelungirii contractului de inchiriere, potrivit art.1437 cod civil.
Prin cererea reconventionala formulata, parata a solicitat sa se constate prelungirea contractului de inchiriere nr. 110 din 14.12.2004 pentru o perioada de cinci ani; sa se constate dreptul de a fi scutita de la plata chiriei in calitate de persoana cu grad de handicap accentuat si obligarea la plata cheltuielilor de judecata.
Prin sentinta civila nr. 86 din  11.01.2011 a Judecatoriei Tulcea a fost respinsa cererea principala formulata de reclamanta Consiliul Local Sulina -A.S.P.L., ca nefondata.
Fiind admisa cererea reconventionala formulata de parata  ...   ... , s-a constatat prelungit contractul de inchiriere nr. 110/14.12.2004, de la data expirarii sale - 14.12.2009 pentru o perioada de 5 ani, pana la data de 14.12.2014, pentru apartamentul situat in Sulina, str. Republicii, nr. 2 bis, bloc A.N.L., apt. 4, judetul Tulcea.
De asemenea instanta a constatat ca parata-reclamanta este scutita de la plata chiriei pentru apartamentul mentionat, situat in Sulina str. Republicii, nr. 2 bis, bl. A.N.L., ap.4, judetul Tulcea, incepand cu data de 01.01.2010, pe durata contractului.
      Pentru a se pronunta astfel, prima instanta a analizat actele si lucrarile dosarului, constatand ca parata-reclamanta  ...   ...  a inchiriat de la reclamanta, imobilul din Sulina str. str. Republicii nr. 2 bis, pentru o perioada de cinci ani, incepand cu data de 14.12.2004. Inainte de expirarea termenului de valabilitate a contractului parata-reclamanta a depus documentatia necesara pentru prelungirea contractului de inchiriere si a continuat sa plateasca chiria, pe lunile ianuarie-februarie, dupa care nu i-a mai fost primita,si i s-a solicitat sa ridice si sumele achitate anterior de la casierie.
     Cu privire la sustinerea reclamantei ca parata reclamanta nu mai locuieste pe raza localitatii, instanta de fond a considerat ca aceasta apare ca nefondata, atata vreme cat sotul acesteia este angajat la Politia de frontiera, compartimentul de nave Sulina, iar Asociatia de locatari  a adeverit ca pe perioada aprilie 2009 - iunie 2010 a achitat cotele de intretinere pentru patru persoane.
     A aratat judecatorul instantei de fond ca, potrivit art. 1437 din Codul civil, daca dupa expirarea termenului stipulat prin contractul de locatiune, locatarul ramane si e lasat in posesie, atunci se considera locatiunea ca reinnoita, efectele ei insa se stabilesc dupa dispozitiile articolului relativ la locatiunea fara termen.
     Referitor la solicitarea paratei-reclamante de a se constata dreptul de a fi scutita de la plata chiriei in calitate de persoana cu handicap accentuat, instanta  a apreciat cererea intemeiata si a admis-o ca atare.
     A aratat instanta ca la articolul 20 alin. 2 lit. b) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1 din 3 ianuarie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare aduse prin Legea nr.359 publicata in monitorul oficial nr. 799 din 24.11.2009, se prevede : "b) scutirea de la plata chiriei pentru suprafetele locative cu destinatie de locuinte detinute de stat sau de unitatile administrativ-teritoriale ale acestuia si care sunt in folosinta acestor persoane."
     Din certificatul nr. 6613 din 07.12.2009 rezulta ca parata reclamanta este incadrata in grad de handicap accentuat, astfel incat se aceasta se incadreaza in prevederile textului legal mai sus enuntat si in consecinta a fost scutita de la plata chiriei pentru locuinta pe care o foloseste incepand cu data de 01.01.2010, pe durata contractului.
     Impotriva acestei sentinte civile a declarat apel Administratia Serviciilor Publice Locale Sulina S.R.L., criticand-o ca netemeinica si nelegala.
     In motivarea apelului, s-a aratat ca prima instanta a stabilit in mod gresit starea de fapt si de drept din dosar, dispunand in consecinta respingerea actiunii principale si admiterea cererii reconventionale formulata de parata  ...   ... .
     Astfel, s-a aratat ca - in conformitate cu legislatia in materia locatiunii, parata trebuia sa depuna la Administratia Serviciilor Publice Locale Sulina, cererea expresa de prelungire a validitatii si derularii contractului de inchiriere, ceea ce nu s-a intamplat.
     - conform adeverintei nr. 87 din 19.07.2010 eliberata de
Asociatia de Locatari A.N.L. Sulina, existenta la dosarul cauzei, rezulta ca in perioada 01.10.2009 - 31.05.2010 (exact perioada de opt luni in care intimata, lipsind din localitate impreuna cu familia, a considerat ca este indeajuns sa plateasca intretinerea doar pentru o persoana, in  speta sotul sau) pentru apartamentul nr. 4, situat in orasul Sulina, str. Republicii, bl. ANL, s-a platit cota de intretinere pentru o singura persoana;
     - intrucat locatarul, respectiv Administratia Serviciilor Publice Locale Sulina S.R.L.  a  notificat locatarul sa elibereze spatiul, s-a sustinut ca nu opera tacita relocatiune si nu erau incidente prevederile art. 1437 Cod civil si nici prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 44/2009, privind durata de inchiriere pentru unele suprafete locative cu destinatie de locuinta;
     - referitor la scutirea de la plata chiriei, s-a aratat ca in mod gresit prima instanta a dispus acest lucru pe durata contractului, atata timp cat, certificatul de incadrare in grad de handicap depus de intimata la dosarul cauzei are valabilitate de 12 luni de la data emiterii, respectiv in perioada 07.12.2009 - 07.12.2010, ori, dupa aceasta data, nu se poate justifica scutirea de la plata chiriei decat daca intimata face dovada reinnoirii certificatului de incadrare in grad de handicap;
     - prelungirea cu inca cinci ani a contractului de inchiriere este o masura abuziva, in conditiile in care incalca astfel textul normativ si general obligatoriu al Legii nr. 152/1998, republicata, care stipuleaza la art. 8 alin. (4) ca, dupa scurgerea termenului de valabilitate initial al contratului de inchiriere, acesta se va prelungi anual, iar alin. (5) prevede ca la toate prelungirile succesive, in conditiile legii, se vor respecta prevederile alin. (4).
     Mai mult, s-a aratat ca parata  ...   ...  nu mai detinea locul de  munca in orasul Sulina si nici nu mai locuia cu familia in imobilul din  orasul Sulina, iar mentinerea in folosinta sotului a unui apartament cu 3 camere nu se poate justifica.
     In sustinerea apelului, Administratia Serviciilor Publice Locale Sulina S.R.L. a depus la dosarul cauzei copiile urmatoarelor acte: Hotararea Consiliului Local al orasului Sulina nr. 111/29.07.2010; Hotararea Consiliului Local al orasului Sulina nr. 120/19.08.2010; borderou de corespondenta; confirmare primire Judecatoria Tulcea (precizari si intampinare depuse la dosarul cauzei); intampinare nr. 1038/15.12.2010 si precizari nr. 1037/15.12.2010.
     Prin intampinarea formulata in cauza de intimata  ...   ... , aceasta a sustinut ca si-a respectat obligatiile legale si contractuale fata de apelanta, inclusiv in perioada de dupa expirarea contractului de inchiriere.
     Intimata a solicitat respingerea apelului formulat de Administratia Serviciilor Publice Locale Sulina S.R.L. si intrucat apreciaza ca atitudinea apelantei (de investigare a trecutului sau profesional si a situatiei copiilor) este abuziva, a solicitat obligarea acesteia la plata unor daune morale in valoare egala cu sumele datorate pentru chiria restanta si pana la incheierea litigiului.
     Examinand hotararea atacata in raport de criticile formulate si apararile intimatei, tribunalul constata ca apelul declarat de Administratia Serviciilor Publice Locale Sulina S.R.L. este fondat deoarece in speta de fata, imobilul ce face obiectul contractului de inchiriere si implicit al litigiului - este patronat de  criteriile impuse de Legea nr. 152/1998  privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte (A.N.L.) republicata in care, se precizeaza in mod expres ca aceste locuinte au regim special, in sensul ca sunt atribuite efectiv sub conditia ca locatarul/chiriasul sa aiba locul de munca in localitatea in cauza, precum si sa nu detina o locuinta proprietate personala in acea localitate, creata pentru atragerea de tineri in zonele defavorizate si cu deficit de specialisti precum si faptul ca, dupa expirarea termenului de 5 ani, contactele de inchiriere pentru locuintele A.N.L. se vor prelungi anual.
     Solutia instantie de fond, de prelungire a contractului pe o durata de 5 ani si de aplicare a tacitei relocatiuni nu este legala si nu corespunde situatiei de fapt din dosar, deoarece pe de o parte, parata a fost notificata sa elibereze spatiul, iar pe de alta parte, aceasta nu a formulat o cerere de prelungire a valabilitatii contractului de inchiriere - asa cum prevad dispozitiile Legii nr. 152/21998 - ci numai documentatia necesara.
     Avand in vedere si faptul ca parata nu mai detinea locul de munca din orasul Sulina (fiind angajata a Scolii cu clasele I-VIII nr. 14 Tulcea), tribunalul retine ca solutia care se impunea era aceea a admiterii actiunii principale formulata de Administratia Serviciilor Publice Locale Sulina S.R.L si respingerea cererii reconventionale formulata de parata  ...   ... .
     Pentru considerentele expuse, urmeaza a fi admis apelul declarat de Administratia Serviciilor Publice Locale Sulina S.R.L impotriva sentintei civile nr. 86 din 11.01.2011 a Judecatoriei Tulcea.
     Va fi schimbata in totalitate hotararea atacata si rejudecand pe fond, se va dispune admiterea cererii principale formulata de Administratia Serviciilor Publice Locale Sulina S.R.L si evacuarea paratei  ...   ...  din imobilul situat in Sulina, str. Republicii nr. .... bloc ANL, ap......
     Parata va fi obligata la plata catre Administratia Serviciilor Publice Locale Sulina  S.R.L. a contravalorii chiriei restante, deoarece prevederile art. 20 al. 2 lit. b ale Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, se refera la scutirea de la plata chiriei pentru suprafetele locative cu destinatia de locuinte detinute de stat sau de unitatile administrativ-teritoriale ale acestuia si care sunt "in folosinta acestor persoane", ori, atata vreme cat intimata detine spatiul de locuit fara drept, este nejustificata scutirea de la plata chiriei.
     In consecinta, fata de solutia referitore la actiunea principala, cererea reconventionala formulata de  ...   ... , prin care aceasta a solicitat prelungirea contractului de inchiriere nr. 110/14.12.2004 pentru o perioada de 5 ani, si scutirea de la plata chiriei, urmeaza a fi respinsa, ca nefondata.
     Referitor la plata de catre apelanta a unor despagubiri pentru daune morale, pe langa faptul ca este o cerere formulata pentru prima data in apel, contrar prevederilor art. 294 Cod pr. civila, nici nu este justificata.
     
4
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cereri

Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018
Autovehicul instrainat. Obligatia cumparatorului de transcriere a dreptului de proprietate - Decizie nr. 342 din data de 29.04.2015
Solicitarea cheltuielilor de judecata pe cale separata - Sentinta civila nr. 610 din data de 10.12.2014
Cerere de reexaminare a incheierii prin care s-a respins ajutorul public judiciar - Hotarare nr. 9730 din data de 10.12.2012
actiune in constatare - Sentinta civila nr. 542 din data de 22.10.2009
Exceptia de nelegalitate – respingere - Decizie nr. 177/R din data de 29.07.2005
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6866 din data de 17.06.2013
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6497 din data de 10.06.2013
Cerere de chemare in garantie. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 889 din data de 02.09.2010
Cererea creditorului de numire a lichidatorului judiciar in baza art. 31 din Legea nr.359/2009 in procedura dizolvarii de drept nu intrerupe cursul prescriptiei extinctive. - Decizie nr. 895 din data de 05.11.2010
Cerere formulata de catre creditor prin care se solicita deschiderea procedurii insolventei, bazata pe creanta,rezultata din contractul de vanzare - cumparare . - Decizie nr. 814 din data de 28.10.2009
Cerere de inlocuire a administratorului judiciar formulata de catre creditorul ce detine cel putin 50% din valoarea creantelor. - Decizie nr. 820 din data de 28.10.2009
Inadmisibilitatea cererii de interventie in lipsa actiunii principale. - Decizie nr. 545 din data de 19.06.2009
Conditiile de admisibilitate a cererii de deschidere a procedurii insolventei. - Decizie nr. 577 din data de 26.06.2009
Actele si procedura de urmat pentru intocmirea carnetului de somaj. Organele competente. - Decizie nr. 728 din data de 11.06.2009
Respingerea nejustificata a cererii de amanare formulata de petitionar - Decizie nr. 533 din data de 06.09.2007