InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Tulcea

Faliment-angajare raspundere art.138 Lg. 85_2006

(Sentinta civila nr. 4048 din data de 14.10.2011 pronuntata de Tribunalul Tulcea)

Domeniu Cereri | Dosare Tribunalul Tulcea | Jurisprudenta Tribunalul Tulcea

Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante sub nr. ...... reclamantul S.C. ........ S.R.L. prin lichidator Cabinet Individual De Insolventa ........ a chemat in judecata pe paratele ........ si ........, fosti asociati/administratori ai S.C. ........ S.R.L., solicitand obligarea, la suportarea pasivului societatii in suma de 811 lei. 
In motivare reclamantul arata ca din raportul de activitate depus la dosarul cauzei, lichidatorul judiciar a efectuat toate demersurile necesare pentru a intra in posesia arhivei cu documentele financiar contabile ale societatii debitoare, insa acest lucru nu a fost posibil.
Se mai precizeaza ca, avand in vedere ca reprezentantii legali nu s-au prezentat sa depuna documentele financiar contabile refuzand in mod nejustificat sa se achite de obligatiile ce le revin potrivit art. 44 din legea insolventei,  nedepunerea actelor prevazute de art. 28 din lege conduc la concluzia ca, debitoarea fie a tinut o contabilitate fictiva, fie nu a tinut contabilitatea in conformitate cu legea, caz prevazut de art. 138 alin. 1 lit. (d) ca un element ce conduce la antrenarea raspunderii patrimoniale a administratorilor societatii.
Se mentioneaza ca pornind de la premisele instituite de art. 10 din Legea 82/1991 republicata conform caruia "Raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii revine administratorului" administratorul statutar al S.C. ........ S.R.L. avea obligatia conform art. 5 sa organizeze si sa conduca contabilitatea in partida dubla si sa intocmeasca situatiile financiare anuale, sa efectueze conform art. 7 din aceeasi Lege 82/1991, inventarierea patrimoniului societatii cel putin o data pe an, sa intocmeasca, conform art.20 din lege, registrele de contabilitate obligatorii, Registrul-jurnal, Registrul-inventar si Cartea mare.
Totodata, se arata, art. 25 din Legea 82/1991 republicata stabileste ca documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitate se pastreaza in arhiva persoanelor prevazute la art. 1 (administratori) timp de 10 ani cu incepere de la data incheierii exercitiului in cursul caruia au fost intocmite, iar conform art. 80 din Codul de Procedura Fiscala privind regulile pentru conducerea evidentei contabile si fiscale vor fi pastrate, dupa caz la domiciliul fiscal al contribuabilului, la sediile secundare ale acestuia, inclusiv pe suport electronic, sau pot fi incredintate spre pastrare unei societati autorizate, potrivit legii, sa presteze servicii de arhivare.
Se mai arata ca in ciuda demersurilor intreprinse, arhiva financiar-contabila a societatii nu a putut fi recuperata, in conditiile in care societatea debitoare nu s-a conformat dispozitiilor art. 35 din Legea nr.85/2006, conform carora in termen de 10 zile de la deschiderea procedurii, potrivit art. 33 alin. 4 sau 6 debitorul este obligat sa depuna la dosarul cauzei actele si informatiile prevazute la art. 28 alin. 1.
Mentioneaza reclamantul ca in baza documentelor si informatiilor culese de la institutiile abilitate, netinerea contabilitatii societatii in conformitate cu legea a fost evidentiata in cadrul raportului asupra cauzelor si imprejurarilor care au condus la aparitia starii de insolventa a societatii debitoare, potrivit datelor culese, S.C. ........ S.R.L. prin administratorul statutar nu a mai depus nici un bilant contabil dupa data de 31.12.2008.
Totodata, se precizeaza, potrivit informatiilor din fisa Recom online, pentru societatea debitoare nu au fost depuse la Oficiul Registrului Comertului bilanturile contabile pentru anii 2007, 2008, 2009, iar datele mai sus mentionate rezulta asadar ca incepand cu anul 2009 administratorul statutar nu si-a mai indeplinit obligatiile de evidentiere si declarare a indicatorilor ce reflecta activitatea desfasurata de societate si activele
detinute de aceasta, si nici nu a impiedicat curgerea dobanzilor si penalitatilor prin formularea unei cereri de deschiderea procedurii insolventei conform art.28 din Legea nr.85/2006.
Se mai mentioneaza ca dizolvarea societatii in temeiul art. 237 alin. 1 lit. b din Legea nr.3 1/1990 a intervenit ca o consecinta directa a nerespectarii de catre administratorul societatii a obligatiilor legale, acesta nedepunand, in cel mult 6 luni de la expirarea termenelor legale, situatiile financiare anuale sau alte acte care, potrivit legii, se depun la oficiul registrului comertului, prin nedepunerea acestor situatii financiare, nu au fost respectate dispozitiile art.28, 35 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, precum si ale art. 201 din Legea nr.31/1990 privind societatile comerciale.
Se mai arata ca nerespectarea prevederilor referitoare la obligatia membrilor organelor de administratie, conducere si supraveghere de a intocmi si publica situatiile financiare anuale, constituie, in temeiul art. 41 pct. 5 din Legea nr.82/1991 contraventie, fiind sanctionata cu amenda, iar conform art.73 alin. l din Legea 31/1990: administratorii sunt solidari raspunzatori fata de societate pentru: a) realitatea varsamintelor efectuate de asociati; b) existenta reala a dividendelor platite; c) existenta registrelor cerute de lege si corecta lor tinere; d) exacta indeplinire a hotararilor adunarii generale; e) stricta indeplinire a indatoririlor pe care legea, actul constitutiv le impun.
In baza acestor considerente, solicita a se constata intrunirea elementelor raspunderii civile delictuale-prejudiciul, fapta ilicita, raportul de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu si vinovatia, astfel cum sunt precizate de dispozitiile art. 998-999 Cod Civil.
De asemenea, mentioneaza ca prejudiciul este reprezentat in speta de fata de starea de insolventa a S.C. ........ S.R.L., concretizata in aducerea societatii in incapacitate de plata a creantelor bugetare in valoare de 811 lei, astfel cum au fost admise in tabelul creantelor inregistrate impotriva debitoarei; faptele ilicite care au produs acest prejudiciu sunt, asa cum s-a aratat, cele prevazute de art. 138 alin. 1 lit. d din Legea 85/2006, ce se refera la persoanele care au tinut o contabilitate fictiva, au facut sa dispara unele documente contabile sau nu au tinut contabilitatea in conformitate cu legea.
Se mai precizeaza ca nerespectarea obligatiilor instituite de lege in sarcina administratorului social prin netinerea unei evidente referitoare la obligatiile de plata nu au permis redresarea situatiei financiare a debitoarei, conducand la deturnarea activitatii de la realizarea scopului pentru care a luat fiinta societatea, cu prejudicierea creditorilor, starea de insolventa a S.C.  ........ S.R.L. fiind o consecinta a faptelor ilicite savarsite de administratorul acesteia, vinovatia acestuia rezultand din eludarea prevederilor codului fiscal, codului de procedura fiscala, Legii contabilitatii nr.82/1991 republicata,  Legii nr.31/1990 privind societatile comerciale si Legii nr.85/2006 privind procedura insolventei, referitoare la obligatiile si raspunderile administratorilor sociali.
In drept reclamantul si-a intemeiat cererea pe dispozitiile art. 138 alin. 1 lit. d din Legea 85/2006, art. 1, 6 alin. 1 si 2, 10, 28, 35, 41 pct. 5 din Legea contabilitatii nr. 82/1991 republicata, art.77 alin. l, 180, 181, art. 219 alin. 1 lit. a din O.G.92/2003, art.35-36 din Codul fiscal, art.72, 73 si 201, 237 alin. l lit. b din Legea nr. 31/1990 si art. 998-999 Cod civil.
In dovedire reclamantul a depus la dosar o serie de inscrisuri.
Parata ........, legal citata, a depus la dosar intampinare, invocand exceptia lipsei calitatii procesuale pasive, iar pe fond a solicitat respingerea cererii ca nefondata.
Parata ........, legal citata, nu s-a prezentat in fata instantei si nu a depus la dosar intampinare.
Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:
Prin Incheierea nr. 2064 din 03.06.2011 a Tribunalului Tulcea s-a dispus deschiderea procedurii simplificate de faliment fata de S.C. ........ S.R.L. fiind desemnat in calitate de lichidator judiciar Cabinet Individual de Insolventa .........
Din probatoriul administrat in cauza a rezultat ca S.C. ........ S.R.L. le-a avut ca asociate pe paratele ........ si ........, administratorul acestei societati fiind .........
Se mai cuvine a fi observat ca, din raportul privind cauzele si imprejurarile care au dus la aparitia starii de insolventa a S.C. ........ S.R.L., a rezultat ca societatea debitoare a publicat numai un singur bilant contabil pe toata durata existentei societatii, la 31.12.2008, tinand fie o contabilitate fictiva, fie netinand o contabilitate in conformitate cu legea.
Potrivit art. 138 alin. 1 lit. d din Legea nr. 85/2006 in cazul in care in raportul intocmit in conformitate cu dispozitiile art. 59 alin. (1) sunt identificate persoane carora le-ar fi imputabila aparitia starii de insolventa a debitorului, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecatorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoana juridica, ajuns in stare de insolventa, sa fie suportata de membrii organelor de conducere si/sau supraveghere din cadrul societatii, precum si de orice alta persoana care a cauzat starea de insolventa a debitorului, care au tinut o contabilitate fictiva, au facut sa dispara unele documente contabile sau nu au tinut contabilitatea in conformitate cu legea.
In aceasta ordine de idei, instanta va respinge exceptia lipsi calitatii procesuale pasive a paratei ........, ca nefondata, in conditiile in care poate fi atrasa raspunderea oricarei persoane care a cauzat starea de insolventa.
Pe fondul cauzei, in ceea ce o priveste pe parata ........, se observa ca aceasta a avut calitatea de asociat in cadrul societatii si nu pe cea de administrator.
Or, in raport de temeiul de drept invocat de reclamanta si anume art. 138 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 85/2006, se cuvine a fi subliniat faptul ca potrivit art. 10 din Legea nr. 82/1991 raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii revine administratorului.
Cum parata ........ nu a indeplinit functia de administrator al societatii, neavand a raspunde pentru modul de organizare si conducere a contabilitatii sub toate formele sale, urmeaza ca instanta sa respinga actiunea fata de aceasta ca nefondata.
In ceea ce o priveste pe parata ........, aceasta, in calitate de administrator al societatii, avea obligatia sa conduca contabilitatea in partida dubla, sa intocmeasca situatiile financiare anuale, sa efectueze inventarierea patrimoniului societatii cel putin o data pe an, sa intocmeasca registrele obligatorii, registrul-jurnal, registrul-inventar si cartea mare.
Or, din analiza rezultatelor economice-financiare ale debitoarei facuta de practicianul in insolventa desemnat in cauza a rezultat ca fostul administrator nu si-a indeplinit obligatiile prevazute de lege ceea ce a condus in final la aparitia starii de insolventa a debitoarei.
In alta ordine de idei, desi citata personal la interogatoriu parata ........ nu a inteles sa se prezinte in fata instantei pentru a raspunde, urmand a fi valorificate si dispozitiile art. 225 cod procedura civila.
In raport de toate aceste considerente, urmeaza ca instanta sa admita actiunea fata de parata ........ si s-o oblige pe aceasta la plata sumei de 811 lei reprezentand c/val pasivului debitoarei S.C. ........ S.R.L., catre aceasta.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cereri

Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018
Autovehicul instrainat. Obligatia cumparatorului de transcriere a dreptului de proprietate - Decizie nr. 342 din data de 29.04.2015
Solicitarea cheltuielilor de judecata pe cale separata - Sentinta civila nr. 610 din data de 10.12.2014
Cerere de reexaminare a incheierii prin care s-a respins ajutorul public judiciar - Hotarare nr. 9730 din data de 10.12.2012
actiune in constatare - Sentinta civila nr. 542 din data de 22.10.2009
Exceptia de nelegalitate – respingere - Decizie nr. 177/R din data de 29.07.2005
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6866 din data de 17.06.2013
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6497 din data de 10.06.2013
Cerere de chemare in garantie. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 889 din data de 02.09.2010
Cererea creditorului de numire a lichidatorului judiciar in baza art. 31 din Legea nr.359/2009 in procedura dizolvarii de drept nu intrerupe cursul prescriptiei extinctive. - Decizie nr. 895 din data de 05.11.2010
Cerere formulata de catre creditor prin care se solicita deschiderea procedurii insolventei, bazata pe creanta,rezultata din contractul de vanzare - cumparare . - Decizie nr. 814 din data de 28.10.2009
Cerere de inlocuire a administratorului judiciar formulata de catre creditorul ce detine cel putin 50% din valoarea creantelor. - Decizie nr. 820 din data de 28.10.2009
Inadmisibilitatea cererii de interventie in lipsa actiunii principale. - Decizie nr. 545 din data de 19.06.2009
Conditiile de admisibilitate a cererii de deschidere a procedurii insolventei. - Decizie nr. 577 din data de 26.06.2009
Actele si procedura de urmat pentru intocmirea carnetului de somaj. Organele competente. - Decizie nr. 728 din data de 11.06.2009
Respingerea nejustificata a cererii de amanare formulata de petitionar - Decizie nr. 533 din data de 06.09.2007