InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Alba Iulia

Omor calificat. Victima minor

(Decizie nr. 4/A din data de 10.01.2006 pronuntata de Curtea de Apel Alba Iulia)

Domeniu Omor | Dosare Curtea de Apel Alba Iulia | Jurisprudenta Curtea de Apel Alba Iulia

Omor calificat. Victima minor, in varsta de doua luni si jumatate. Individualizarea pedepsei. Retinerea nejustificata a circumstantelor atenuante personale.

Retinerea de circumstante atenuante personale in favoarea inculpatului cand victima infractiunii de omor calificat este un copil de doua luni si jumatate  reprezinta o incalcare a disp. art.74, 76 Cod penal.

     Sectia pentru minori si familie - Decizia penala nr.4/A/10 ianuarie 2006
     
     
      Prin sentinta penala nr.428 din 27.10.2005  pronuntata de Tribunalul Hunedoara  (dosar nr. 11376/2004) inculpatul  C.I. a fost condamnat la :
      - 12 ani inchisoare  cu pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor  prev.de art.64 lit. a si b cod penal, pe timp de 4 ani, pentru infractiunea de omor  calificat prev.si ped.de art. 174  rap. la art.175 lit.d cod penal, cu aplic.art.74 si 76 cod penal.
Pentru a hotari astfel , instanta de fond  a retinut urmatoarele:
In cursul lunii martie 2004,partea civila M.A.M. , de 19 ani  a intrat in relatii de concubinaj cu inculpatul C.I. ,angajat la E.M.L.
Partea civila avea in ingrijire pe minora M.S.C. , nascuta dintr-o alta relatie de concubinaj la data de 21 ianuarie 2004, iar inculpatul avea la  randul sau in intretinere un baiat , din casatoria anterioara in varsta de 6 ani.
In ziua de 9 aprilie 2004, in jurul orelor 10,30, inculpatul a plecat la serviciu, pentru a-si ridica salariul.
La intoarcere , inculpatul a consumat bauturi alcoolice si a mai cumparat o sticla de votca pe care nu i-a aratat-o concubinei.
Dupa ce partea civila a primit bani de la inculpat, a plecat de acasa in Petrosani , pentru a face cumparaturi, cei doi copii ramanand in grija inculpatului. In acest interval de timp inculpatul a consumat sticla de votca, ajungand in stare de ebrietate.
Partea civila a revenit acasa in jurul orelor 16,00 , iar in jurul orelor 20,00 a parasit din nou locuinta pentru a cumpara tigari si dulciuri de la un magazin din apropiere.
Dupa plecarea partii civile, inculpatul i-a cerut fiului sau sa-i  cumpere o sticla de votca, pe care a consumat-o in timp ce astepta revenirea  concubinei.
Intrucat fiica partii civile plangea, iar inculpatul nu a reusit sa o  linisteasca, pe fondul starii de ebrietate si-a pierdut controlul , a lovit victima cu palmele peste cap si a trantit-o pe pat, actiuni in urma carora pe fondul fragilitatii unui organism de numai 2 luni si jumatate, victima a suferit leziuni cranio - cerebrale  care au dus la decesul acesteia.
Realizand ce s-a intamplat , inculpatul a incuiat usa cu ambele sisteme de inchidere, concubina acestuia neavand cheie decat de la un singur sistem , pentru a  pune la punct o versiune de aparare cand aceasta soseste acasa.
Intrucat concubina sa a intarziat mai mult timp, inculpatul s-a asezat  in pat langa minora si cu copilul sau  si din cauza alcoolului consumat , a adormit  si nu a mai auzit bataile repetate la usa  de intrare  ale concubinei decat in jurul orelor 03,00 , cand a deschis usa si cand aceasta a constatat imediat decesul fiicei sale.
Cand i-a cerut explicatii inculpatului, acesta a negat orice implicare , insa fiul inculpatului i-a relatat ca intrucat victima plangea incontinuu si cu toate incercarile sale  de a o opri nu a putut, s-a enervat , a lovit-o cu palmele si a trantit-o pe pat.
Faptele inculpatului asa cum au fost aratate mai sus intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de omor calificat , in conditiile art.174 cod penal, rap.la art.175 lit.d cod penal.
Apararile inculpatului ca a scapat victima din brate cand incerca sa o  treaca  de pe un brat pe altul  iar in cadere s-a lovit cu capul de tablia patului nu pot fi  luate in considerare  intrucat nu se coroboreaza cu nici o proba administrata in cauza.
La aplicarea pedepsei instanta de fond a avut  in vedere disp.art.72 cod penal, pericolul social al faptei savarsite,persoana inculpatului , imprejurarile concrete ale comiterii faptei, limitele  si scopul pedepsei.
De asemenea, instanta avand in vedere  conduita anterioara buna a inculpatului si  atitudinea  acestuia dupa comiterea faptei, respectiv a achitat cheltuielile de inmormantare si a fost de acord cu plata daunelor morale solicitate de mama victimei si celelalte de partea civila a apreciat ca se impune retinerea in favoarea inculpatului a acestora ca circumstante atenuante prev.de art. 74 si 76 cod penal.
In baza textelor de lege deja mentionate si tinand cont de cele expuse mai sus  instanta a aplicat inculpatului o pedeapsa de 12 ani inchisoare cu pedeapsa accesorie prev.de art.64 lit. a,b,c,e cod penal  in conditiile art.71 cod penal.
Impotriva acestei sentinte au declarat apel in termen ,motivat Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara  si inculpatul, ambii criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie, parchetul solicitand inlaturarea circumstantelor atenuante retinute in favoarea inculpatului si sa i de aplice  acestuia o pedeapsa cu executare in regim de detentie, in limitele prev.de art.174 rap.la art.175  lit.d cod penal , iar inculpatul a solicitat  in principal  achitarea, iar in  subsidiar schimbarea incadrarii juridice  a faptei in lovituri cauzatoare de moarte.
Prin decizia penala nr.4/A/10.01.2006 Curtea de Apel Alba-Iulia a admis apelul declarat de Parchet,
A desfiintat sentinta atacata numai sub aspectul individualizarii pedepsei. A inlaturat aplicarea disp.art.74 si 76 cod penal privind circumstantele atenuante.
A stabilit pedeapsa aplicata inculpatului C.I.  la 18 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de omor calificat prev.de art.174 rap.la art.175 lit.d Cod penal.
A aplicat inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prev.de art.64 lit.a,b,d si e  cod penal pe timp de 4 ani.
A privat inculpatul de exercitiul drepturilor prev.de art.64  cod penal, in conditiile  art.71 cod penal.
A respins ca nefondat apelul declarat de inculpatul C.I. impotriva aceleiasi sentinte penale.
Pentru a pronunta aceasta decizie curtea a retinut:
Probele administrate de instanta de fond  au confirmat starea de fapt si vinovatia inculpatului cu privire la infractiunea de omor calificat,fapta prev.si ped.de art.174  rap.la at.175 lit.d cod penal.
     In  adevar  criticile formulate de parchet  prin apelul declarat sunt fondate ,in mod gresit prima instanta a  aplicat inculpatului pedeapsa de 12 ani inchisoare , cu retinerea de circumstante atenuante prev.de art.74,76 cod penal.
     Sub acest aspect este de observat  ca instanta de fond nu a avut in vedere la individualizarea  si aplicarea pedepsei de toate criteriile  prev.de art.72 cod penal, respectiv gradul de pericol social  al faptei comise si de persoana faptuitorului .
     Astfel, fapta inculpatului de a lovi cu brutalitate un copil de numai 2 luni si jumatate, cu  palmele in zona capului , precum si aruncarea cu intensitate a acestuia in pat , comisa pe fondul consumului de alcool , constituie o fapta  deosebit de grava ce necesita aplicarea  unui tratament sanctionator adecvat.
     Atitudinea inculpatului a fost una  nesincera  declarand constant ca nu i-a aplicat  lovituri victimei ,iar decesul  acestuia se  datoreaza loviturii din culpa  de tablia  patului.
     Numai comportamentul bun al inculpatului anterior comiterii faptei ( nu  are antecedente penale , a avut in ingrijire  pe fiul sau minor ) si achitarea de catre acesta a cheltuielilor ocazionate de decesul victimei ca si acordul lui de a plati daunele morale solicitate de partea civila, singurele  date pozitive  dintre criteriile de aprecieri retinute de instanta de fond, nu sunt de natura sa duca la  concluzia retinerii in favoarea inculpatului a circumstantelor  atenuante
( art.74,76 cod penal ).
     Pentru aceste considerente,instanta de apel apreciaza ca aplicarea unei pedepse  de 18 ani inchisoare pentru fapta savarsita  de inculpat, corespunde tuturor criteriilor de individualizare prev.de art. 72 cod penal, iar  prin modalitatea de exercitare exista garantia  realizarii scopului preventiv si educativ  al pedepsei (art. 52 cod penal ).
     Asa fiind ,in temeiul art.379  al.1 pct.2 lit. a cod pr.penala se va admite apelul  parchetului si se va desfiinta hotararea atacata  in sensul aratat anterior.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Omor

OMOR - Sentinta penala nr. 24 din data de 14.02.2018
Revizuire. Inscrisuri doveditoare. - Decizie nr. 106 din data de 20.06.2018
Revizuire. Existenta unor hotarari potrivnice. - Decizie nr. 405 din data de 25.04.2018
Personal bugetar. Salarizare. Sporuri. - Decizie nr. 716 din data de 27.06.2018
Expropriere. Termenul de emitere a hotararilor de stabilire a cuantumului despagubirilor de catre expropriator - Decizie nr. 522 din data de 16.05.2018
Concediere. Desfiintare post. Cauza reala si serioasa. - Decizie nr. 433 din data de 25.04.2018
Amnistie potrivit Legii nr.125/2014. Neincludere indemnizatie aferenta stabilirii domiciliului obligatoriu. - Decizie nr. 435 din data de 25.04.2018
Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Salarizare. Existenta unor hotararii judecatoresti irevocabile prin care s-a stabilit dreptul de a avea inclus in indemnizatie indexarile prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 10/2007. - Decizie nr. 219 din data de 07.03.2018
Competenta materiala. Aplicarea Deciziei (RIL) nr. 18/2016 a Inaltei Cur?ii de Casa?ie ?i Justi?ie. - Sentinta civila nr. 34 din data de 13.02.2018
Salarizare. Situatia in care se pastreaza salariul de baza aferent lunii iulie 2016. - Decizie nr. 13 din data de 09.02.2018
Actiune in constatare. Competenta materiala. - Sentinta civila nr. 32 din data de 08.02.2018
Legalitatea ordinului prefectului avand ca obiect cuantumul sporului pentru condi?ii vatamatoare acordat func?ionarilor publici in baza art. 3^1 alin. 1 din OUG 57/2015. - Decizie nr. 4718 din data de 27.11.2017
Limitele dreptului de apreciere al organului fiscal in stabilirea cuantumului onorariului de avocat. - Decizie nr. 3313 din data de 13.10.2017
Recunoa?terea dreptului de deducere cu privire la cheltuielile aferente edificarii imobilelor care au facut obiectul unor tranzac?ii. Importan?a folosirii imobilului ca locuin?a personala. - Decizie nr. 3385 din data de 18.10.2017
Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Modificare documenta?ie de urbanism vs. indreptare eroare materiala. - Decizie nr. 2746 din data de 26.09.2017
Masurile de remediere luate de autoritatea contractanta in conf. cu art.3 din Legea nr.101/2016. Posibilitatea de revenire asupra raportului procedurii aprobat de conducatorul acesteia. - Decizie nr. 2295 din data de 23.08.2017
Obliga?ia ter?ului poprit de a plati penalita?i de intarziere. Momentul datorarii acestora. - Decizie nr. 2288 din data de 09.08.2017
Timbrul de mediu achitat pentru transcrierea unui autoturism cumparat din Romania. Legalitatea refuzului de restituire. - Hotarare nr. 1883 din data de 14.06.2017