InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Tulcea

minori -inlocuire masura plasament

(Sentinta civila nr. 115 din data de 30.01.2009 pronuntata de Tribunalul Tulcea)

Domeniu Cereri | Dosare Tribunalul Tulcea | Jurisprudenta Tribunalul Tulcea

Dosar nr. 72/88/2009
SENTINTA CIVILA Nr. 115
Sedinta publica din data de 30 ianuarie 2009

Prin cererea adresata acestei instanta si inregistrata sub nr. 72/88/2009, reclamanta DIRECTIA GENERALA DE ASISTENTA SOCIALA SI PROTECTIA COPILULUI - TULCEA a solicitat inlocuirea masurii de plasament in regim de urgenta cu masura de plasament la asistent maternal profesionist ... pentru minora ..., fiica lui ... si ..., cu domiciliul in sat Colina, comuna Murighiol, judetul Tulcea.
A mai solicitat ca drepturile si obligatiile parintesti sa fie exercitate si indeplinite in continuare de Presedintele Consiliului Judetean Tulcea, conform art. 62 alin. 2 din Legea nr. 272/2004.
In motivarea actiunii, reclamanta a aratat ca minora provine dintr-o relatie de concubinaj cu paternitate recunoscuta. Minora, impreuna cu fratii sai ... de 13 ani si ... de 1 an , au intrat in evidenta D.G.A.S.P.C. Tulcea in luna noiembrie 2008, cand au fost sesizati la telefonul copilului 983, cu privire la faptul ca in familia Petcu din satul Colina  sunt trei copii, care sunt neglijati si traiesc in conditii mizere. Urmare anchetei sociale efectuate la domiciliu s-a constatat ca mama minorilor a plecat de acasa din luna octombrie  si nu i se cunoaste resedinta, iar tatal copiilor lucreaza in Tulcea, in constructii si vine acasa doar la sfarsitul saptamanii. Astfel, cei trei copii raman in grija bunicii paterne si a unei matusi materne, in varsta de 17 ani. Bunica paterna este consumatoare de bauturi alcoolice, in timpul vizitei fiind in stare de ebrietate, iar matusa prezinta o intarziere in dezvoltarea psihica. Copiii au fost gasiti in conditii mizere, in frig, dezbracati si foarte murdari, iar geamul de la camera unde stateau acestia, era spart. Locuinta proprietate personala a tatalui, este formata din trei camere, prost intretinute, conditiile de igiena lipsesc cu desavarsire, camere neaerisite, miros de urina, dezordine, haine aruncate peste tot. La momentul respectiv pentru cei trei copii s-a dispus plasamentul in regim de urgenta la C.P.M.R.U., iar ulterior instanta judecatoreasca a dispus plasamentul lui Adrian la bunica materna, iar pentru  ... a fost dispus plasamentul la asistent maternal profesionist. La insistentele tatalui, ... a fost reintegrata in familie, conform sentintei civile nr. 2705/15.12.2008 a Tribunalului Tulcea , cu conditia ca tatal sa-si igienizeze locuinta, sa-si cumpere lemne si sa inscrie fetita la o cresa cu program saptamanal, pentru a nu mai fi lasata nesupravegheata. De asemenea i s-a atras atentia tatalui ca va fi monitorizat, iar in cazul in care nu va indeplini cele promise copilul va fi din nou preluat in regim de urgenta.
           Se mai precizeaza ca la prima vizita a asistentilor sociali din cadrul DGASPC , copilul a fost gasit in conditii mult mai proaste decat prima data. Tatal era plecat la munca, iar fetita ramasese in grija aceleiasi matusi materne, de 17 ani, care prezinta o intarziere  in dezvoltarea mintala. La momentul vizitei fetita a fost gasita dormind, imbracata foarte sumar, uda si cu extremitatile foarte reci, iar in camera era foarte frig. De asemenea in camera persista mirosul de urina, era mizerie si dezordine, iar pe plita era un ceaun cu mancare alterata.
In drept, reclamanta isi intemeiaza actiunea pe dispozitiile art. 62 alin. 2, art. 94 alin. 4 din Legea nr. 272/2004.
La termenul din data de 30 ianuarie 2009, reclamanta a depus o cerere de modificare a capatului de cerere privind inlocuirea masurii de plasament in regim de urgenta cu masura de plasament la asistent maternal profesionist ...  domiciliata in Tulcea, str. .., nr. 1, bl..., sc. C , ap...., jud. Tulcea, pentru minora ..., deoarece varsta frageda a acesteia necesita plasamentul intr-un mediu familial care sa stimuleze dezvoltarea psihica, fiind in interesul minorei de a beneficia de un climat propice dezvoltarii si educarii.
In dovedirea actiunii au fost depuse la dosar urmatoarele inscrisuri: certificat nastere minor, ancheta sociala a D.G.A.S.P.C. Tulcea, dispozitia Directorului  D.G.A.S.P.C. Tulcea, raport dupa vizita, sentinta civila nr. 2705/15.12.2008 a Tribunalului Tulcea.
Examinand cererea in raport de probatoriul administrat, instanta retine ca minora provine dintr-o relatie de concubinaj cu paternitate recunoscuta si mai are doi frati .Tatal minorilor este depasit de situatie, in sensul ca lucreaza in Tulcea iar minora ramane in grija bunicii paterne consumatoare de bauturi alcoolice si a unei matusi care prezinta o intarziere in dezvoltarea mintala. Mama si-a abandonat copii si nu se mai stie nimic de aceasta. Pentru minori a fost instituita masura plasamentului in regim de urgenta iar la insistentele tatalui, ... a fost reintegrata in familie, conform sentintei civile nr. 2705/15.12.2008 a Tribunalului Tulcea , cu conditia ca tatal sa-si igienizeze locuinta, sa-si cumpere lemne si sa inscrie fetita la o cresa cu program saptamanal, pentru a nu mai fi lasata nesupravegheata. De asemenea i s-a atras atentia tatalui ca va fi monitorizat, iar in cazul in care nu va indeplini cele promise copilul va fi din nou preluat in regim de urgenta.
           Se mai retine ca la prima vizita a asistentilor sociali din cadrul D.G.A.S.P.C. , copilul a fost gasit in conditii mult mai proaste decat prima data. Tatal era plecat la munca, iar fetita ramasese in grija aceleiasi matusi materne. La momentul vizitei fetita a fost gasita dormind, imbracata foarte sumar, uda si cu extremitatile foarte reci, iar in camera era foarte frig. De asemenea in camera persista mirosul de urina, era mizerie si dezordine.
      Potrivit dispozitiilor art. 66, in situatia plasamentului in regim de urgenta dispus de catre directia generala de asistenta sociala si protectia copilului, aceasta este obligata sa sesizeze instanta judecatoreasca in termen de 48 de ore de la data la care a dispus aceasta masura.
Instanta judecatoreasca va analiza motivele care au stat la baza masurii adoptate de catre directia generala de asistenta sociala si protectia copilului si se va pronunta, dupa caz, cu privire la mentinerea plasamentului in regim de urgenta sau la inlocuirea acestuia cu masura plasamentului, instituirea tutelei ori cu privire la reintegrarea copilului in familia sa. Instanta este obligata sa se pronunte si cu privire la exercitarea drepturilor parintesti.
Totodata, articolul 66 alin. 2 din lege stipuleaza ca drepturile si obligatiile parintesti in situatia copilului pentru care nu a fost instituita tutela si pentru care instanta a dispus masura plasamentului sunt exercitate si, respectiv, indeplinite de catre presedintele consiliului judetean.
             Avand in vedere situatia prezentata, instanta urmeaza a admite cererea si, in temeiul art. 66 din Legea nr. 272/2004, va inlocui masura plasamentului in regim de urgenta, stabilita prin Dispozitia nr. 164 din 13.01.2009 a directorului Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Tulcea fata de minora ..., nascuta la 06 noiembrie 2006, in mun.Tulcea, fiica lui ... si ..., cu masura plasamentului la asistent maternal ... domiciliata in Tulcea, str. ..., nr.1, bl...., sc..... ap...., judet Tulcea.
   Facand si aplicarea dispozitiilor art. 62 alin. 2 din Legea nr. 272/2004, exercitiul si respectiv indeplinirea drepturilor si obligatiilor parintesti cu privire la persoana si bunurile minorului  vor fi delegate presedintelui Consiliului Judetean Tulcea.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cereri

Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018
Autovehicul instrainat. Obligatia cumparatorului de transcriere a dreptului de proprietate - Decizie nr. 342 din data de 29.04.2015
Solicitarea cheltuielilor de judecata pe cale separata - Sentinta civila nr. 610 din data de 10.12.2014
Cerere de reexaminare a incheierii prin care s-a respins ajutorul public judiciar - Hotarare nr. 9730 din data de 10.12.2012
actiune in constatare - Sentinta civila nr. 542 din data de 22.10.2009
Exceptia de nelegalitate – respingere - Decizie nr. 177/R din data de 29.07.2005
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6866 din data de 17.06.2013
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6497 din data de 10.06.2013
Cerere de chemare in garantie. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 889 din data de 02.09.2010
Cererea creditorului de numire a lichidatorului judiciar in baza art. 31 din Legea nr.359/2009 in procedura dizolvarii de drept nu intrerupe cursul prescriptiei extinctive. - Decizie nr. 895 din data de 05.11.2010
Cerere formulata de catre creditor prin care se solicita deschiderea procedurii insolventei, bazata pe creanta,rezultata din contractul de vanzare - cumparare . - Decizie nr. 814 din data de 28.10.2009
Cerere de inlocuire a administratorului judiciar formulata de catre creditorul ce detine cel putin 50% din valoarea creantelor. - Decizie nr. 820 din data de 28.10.2009
Inadmisibilitatea cererii de interventie in lipsa actiunii principale. - Decizie nr. 545 din data de 19.06.2009
Conditiile de admisibilitate a cererii de deschidere a procedurii insolventei. - Decizie nr. 577 din data de 26.06.2009
Actele si procedura de urmat pentru intocmirea carnetului de somaj. Organele competente. - Decizie nr. 728 din data de 11.06.2009
Respingerea nejustificata a cererii de amanare formulata de petitionar - Decizie nr. 533 din data de 06.09.2007