InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Tulcea

Plangere impotriva rezolutiei procurorului. Desfiintarea rezolutiei si trimiterea cauzei judecatoriei pentru solutionarea infractiunii prevazute de art. 292 CP

(Decizie nr. 231 din data de 27.10.2006 pronuntata de Tribunalul Tulcea)

Domeniu Plangeri prealabile | Dosare Tribunalul Tulcea | Jurisprudenta Tribunalul Tulcea

Plangere impotriva rezolutiei procurorului. Desfiintarea rezolutiei si trimiterea cauzei judecatoriei pentru solutionarea infractiunii prevazuta de art. 292 Cod penal.

Decizia penala nr. 231/27 octombrie 2006
  Petentul C.A. a formulat, in temeiul art. 278 indice 1 Cod pr. penala o
plangere impotriva rezolutiei nr. 3510/P/21 februarie 2005, emisa de Parchetul de  pe langa judecatoria Tulcea, prin care s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala a invinuitei C.E., pentru savarsirea infractiunii prevazute de art. 292 cod penal, neinceperea urmaririi penale fata de C.E., S.S., PP, si M.L pentru  savarsirea infractiunilor prevazute de art. 291, art. 292, art. 261 alin. 1, art. 291 cod penal si art. 260 cod penal.
     Prin sentinta penala nr. 1001/22 iunie 2006 Judecatoria Tulcea a respins plangerea ca nefondata.
Pentru a pronunta aceasta hotarare,prima instanta a retinut ca din probele administrate rezulta ca S.S. si C.E. nu au facut nici o afirmatie care sa fie consemnata pe un suport material din care sa rezulte ca ar fi unicele mostenitoare ale numitului C.H. Avand in vedere acest lucru, cat si faptul ca infractiunea prevazuta de art. 292 Cod penal este una comisiva, solutia adoptata pe art. 10 lit. d cod pr. penala este una corecta.
Pe de alta parte, nici chestiunea cunoasterii de catre C.E. a existentei petentului ca descendent al fostului sau sot, nu este dincolo de orice dubiu. In cadrul cercetarii penale au fost martori care au sustinut ambele variante, dubiul astfel neputand decat sa profite acestei intimate.
S-a mai retinut ca in ceea ce priveste pe S.S., chestiunea necunoasterii calitatii de mostenitor al petentului este clara, fapt ce face ca solutia sa se justifice si sub acest aspect.
In privinta infractiunilor de marturie mincinoasa, din nici o proba nu rezulta ca petentele ce au dat declaratii in fata notarului au cunoscut ca petentul este mostenitor al defunctului. De altfel, varsta acestor martore si momentul la care au luat contact cu familia C, sustin o asemenea concluzie.
Se retine ca nici elementele constitutive ale infractiunii prevazute de art. 261 cod penal nu se regasesc in faptele intimatei S.S., pentru ca asa cum s-a aratat, aceasta nu a cunoscut de existenta fratelui sau vitreg, astfel ca nu putea determina pe celelalte petente sa declare astfel.
Impotriva acestei solutii a declarat recurs petentul si intimatele, in termen legal.
Petentul critica hotararea atacata, afirmand ca atat parchetul cat si prima instanta au interpretata gresit probele administrate. Prin concluziile scrise depuse la dosar, el a reprodus partial declaratii ale partilor si martorilor si a argumentat, pe baza acestora, o solutie diferita la care ar fi trebuit sa se opreasca prima instanta. El a solicitat ca, din perspectiva civila, instanta sa dispuna ca intimatele C.E. si S.S. sa-i plateasca daune materiale in suma de 5.000 RON.
Intimatele au criticat hotararea primei instante pentru neacordarea cheltuielilor de judecata, reprezentand onorariu de avocat achitat pentru judecata in prima instanta.
Recursul declarat de petent este intemeiat pentru urmatoarele considerente:
Martorii T.V, T.M. si B.C au declarat ca intimata C.E. cunostea cu certitudine relatia de rudenie existenta intre petent si defunctul ei sot C.H. Martorii au facut relatari despre evenimentele concrete, in speta intalniri intre intimata si petent si despre discutii in contextul carora C.E. constientiza deplin aceasta relatie. Aceste declaratii nu pot fi combatute cu cele ale martorilor care afirmau ca nu cunosc o astfel de relatie, ca petentul nu si-a vizitat niciodata tatal la serviciu si ca nu a avut loc nici un contact intre acesta si intimata. Concluzia este impusa de caracterul negativ al faptelor la care se refera a doua categorie de martori si datorita caruia ele nu pot forma obiect al probatiunii.
Pornind de la aceasta premisa, a cunoasterii calitatii petentului de fiu al defunctului C.H. de catre intimata C.E, tribunalul stabileste ca, in cadrul procedurii notariale, omisiunea de a indica toti mostenitorii sau, mai exact, de a indica un grup de persoane carora li se afirma aceasta calitate cu excluderea petentului, prezinta elementele savarsirii infractiunii prevazute de art. 292 cod penal.
Aceasta consecinta decurge din procedura succesorala notariala. Notarul stabileste calitatile de mostenitor ale persoanelor implicate, cotele cuvenite din mostenire si bunurile cuprinse in masa succesorala. In acest proces, notarul poate audia martori. Aparent, declaratiile persoanelor care au calitatea de mostenitori nu au nici o semnificatie juridica din aceasta perspectiva, pentru ca nu conteaza potrivit legii, in stabilirea elementelor la care au facut referire mai sus. Insa, aceste declaratii stabilesc pentru notar cadrul procesual in interiorul caruia acesta face cercetari,administreaza si evalueaza probe, pronunta incheierea finala. Chiar daca aceasta declaratie nu are consecinte juridice "potrivit legii", aceste consecinte se produc "potrivit imprejurarilor", in sensul art. 292 cod penal.
Prin urmare, solutia de scoatere de sub urmarire penala a intimatei C.E. si mentinerea acestuia de catre prima instanta este gresita.
Tribunalul apreciaza corecta rezolutia in privinta solutiilor de neincepere a urmaririi penale. Nu exista nici o proba care sa ateste ca intimatele S.S., P.P si M.L, aveau cunostinta despre calitatea petentului de descendent al defunctului C.H. Acest aspect trebuie stabilit cu certitudine si nu presupus din relatia de rudenie cu persoane care cunosteau aceasta imprejurare sau din relatii de prietenie.
Pornind de la aceasta premisa, solutiile de netrimitere in judecata a intimatelor S.S., P.P. si M.L. sunt corecte.
Pentru aceste considerente, tribunalul va admite recursul si va casa, in parte, hotararea atacata numai cu privire la intimata C.E.
Rejudecand,va fi admisa plangerea iar rezolutia de scoatere de sub urmarire penala a intimatei C.E. pentru savarsirea infractiunii prevazute de art. 292 cod penal va fi desfiintata.
Se apreciaza ca exista probe suficiente care sa permita pasul catre judecata astfel ca va fi trimisa cauza la judecatorie.
Vor fi mentinute celelalte dispozitii ale hotararii atacate.
Recursurile declarate de intimati vor fi respinse ca nefondate. Desi la dosar se afla dovada platii onorariului de avocat, totusi nu s-a solicitat obligarea petentului la plata cheltuielilor de judecata reprezentand aceste sume. Ele nu pot fi cerute pentru prima data in recurs pentru ca, in calea de atac, tribunalul analizeaza hotararea primei instante si sanctioneaza incalcarile intervenite cu prilejul primei judecati. Asadar, cheltuielile ar putea fi acordate numai in masura in care ar fi fost solicitate in fata primei instante, iar aceasta ar fi omis sa se pronunte sau ar fi respins nejustificat cererea.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Plangeri prealabile

plangere impotriva procurorului - Hotarare nr. 3794 din data de 21.12.2017
alte plangeri - Hotarare nr. 3792 din data de 13.12.2017
Plangere impotriva rezolutiei procurorului de neincepere a urmaririi penale Competenta prim procurorului adjunct in solutionarea plangerii - Decizie nr. 141 din data de 19.04.2010
Plangere contra solutiei procurorului. Casare cu trimitere pentru nerespectarea dispozitiilor art.278/1 al.8 lit.b. Nemotivare. - Decizie nr. 298 din data de 18.12.2009
- Sentinta penala nr. 78 din data de 28.05.2008
abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, prev. de art.246 C.pen. ?i favorizarea infractorului prev. de art.264 C.pen - Sentinta penala nr. 1 din data de 21.03.2012
Plangerea petentului vizeaza un act al procurorului, efectuat in cursul urmaririi penale, care nu poate fi atacat decat in fata procurorului ierarhic superior, nu si in fata instantei de judecata. Legea nu permite atacarea in fata instantei de judecata, d - Hotarare nr. 558/R din data de 07.06.2013
Santaj. Elemente constitutive. - Sentinta penala nr. 1/F din data de 16.03.2011
Santaj. Elemente constitutive. - Sentinta penala nr. 1/R din data de 16.03.2011
PLANGERE ORDONANTA PROCUROR, ADMITERE - Sentinta penala nr. Sedinta Camerei de Consiliu din data de 16.05.2013
Plangere contraventionala - Decizie nr. 188/R din data de 15.02.2013
Respins recurs plangere contaventionala OPC. - Decizie nr. 253/R din data de 18.02.2010
Recurs, infractiune urmaribila la plangerea prealabila a partii vatamate. - Decizie nr. 127 din data de 05.04.2012
Art. 2781 Cod Procedura Penala. - Sentinta penala nr. 332/S din data de 30.11.2011
Art. 2781 Cod Procedura Penala. - Sentinta penala nr. 337/S din data de 07.12.2011
Plangere prealabila, momentul in care incepe sa curga termenul prevazut de art. 284 alin. 1 Cod Procedura Penala. Cu opinie separata. - Sentinta penala nr. 577/R din data de 16.12.2011
Recurs plangere rezolutie procuror. Respins - Sentinta penala nr. 3 din data de 29.10.2009
Recurs plangere rezolutie procuror – respins - Sentinta penala nr. 1 din data de 29.10.2009
Plangere impotriva deciziei C.N.S.C. Inaplicabilitatea dispozitiilor O.U.G. nr.34/2006. Desfiintarea deciziei atacate si trimiterea contestatiei spre solutionare instantei competente. - Decizie nr. 2160 din data de 27.07.2011
Anularea din oficiu a procedurii de atribuire de catre C.N.S.C.Conditii. - Decizie nr. 1 din data de 05.01.2010