InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Teleorman

CONTESTATIE LA EXECUTARE

(Decizie nr. 467 R din data de 10.07.2009 pronuntata de Tribunalul Teleorman)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Tribunalul Teleorman | Jurisprudenta Tribunalul Teleorman

   DOSAR NR. 203.1.1/740/2008 - DECIZIA CIVILA NR. 467 R - Sedinta publica din 10 iulie 2009   - contestatie la executare.
        
        La data de 25 ianuarie 2008, contestatorul  G D C  a formulat contestatie la executare, in contradictoriu cu  intimatii P P si B E J M M, prin care a solicitat anularea  actului de adjudecare emis de B.E.J. M M la data de 9 mai 2007 si a actului aditional din 4 iulie 2007,  in dosarul de executare nr. 128/2006, cu  cheltuieli de judecata,  cauza fiind inregistrata pe rolul instantei sub nr. 203/740/2008.
        In motivarea contestatiei, contestatorul  a aratat ca intimata,  adjudecatara imobilului vandut prin licitatie, imobil proprietatea tatalui sau,  nu a depus pretul imobilului la dispozitia executorului judecatoresc in termen de 30 de zile de la data vanzarii. Despre aceasta  situatie a aflat  in luna ianuarie 2008, cand  s-a deplasat la sediul Biroului Executorului Judecatoresc M M, unde i s-a  adus la cunostinta  ca nu s-a achitat pretul imobilului,  astfel ca  nu a putut intra in posesia diferentei de pret dintre debit si pretul la care acesta fusese adjudecat.
        La data de 12.03.2008, intimata P P a formulat intampinare la contestatia la executare formulata de contestator, prin care a solicitat respingerea acesteia, ca nefondata. Prin intampinare, aceasta a invocat exceptia lipsei calitatii procesuale active a contestatorului G D C si exceptia tardivitatii formularii contestatiei la executare.
        In motivarea intampinarii, intimata a aratat ca a participat legal la  licitatia publica  organizata si a cumparat garsoniera conform actului de adjudecare din 9.05.2007 la pretul de 33.000 RON, depunand cautiunea legala de 10% inainte de inceperea licitatiei, dupa care a  consemnat  la dispozitia executorului judecatoresc suma de 10.275 RON, care impreuna  cu suma de 3.300 RON, in total 13.575 RON  s-a achitat creditorilor urmaritori M E si M I si diferenta de 19.425 RON potrivit art. 512 alin.1 Cod procedura civila  s-a pus la  dispozitia executorului judecatoresc, in aceeasi zi, pe data de 9.05.2007 si cu  acordul lui G P a incasat aceasta suma in fata executorului, intocmind in acest sens un act datat si  stampilat de catre executorul judecatoresc.
        A mai aratat, de asemenea, ca sustinerile contestatorului G D C, care nu are nicio calitate, sunt nefondate si calomnioase, deoarece G P  era intr-o situatie financiara dificila,  contestatorul  si mama acestuia, fosta sotie a lui G P, nu l-au ajutat, in acest sens a depus la dosar o  adeverinta de la Asociatia de locatari Condominiul nr. 37 Alexandria, din care rezulta ca  pana la data vanzarii apartamentului, G P avea  si are o datorie pe perioada iulie 2005-aprilie 2007 in suma de 1277 lei, iar pentru perioada mai, dupa ce a cumparat garsoniera P P a achitat suma de 472 lei contravaloarea intretinerii de cand era proprietar.
        De asemenea,  de la data cumpararii, 9 mai 2007 a achitat si impozitele aferente, atat din urma, cat si in prezent,  intocmind  si cartea funciara intabulandu-si dreptul de proprietate.
        La data de 14 aprilie 2008, G P a formulat cerere de interventie in interes propriu, solicitand admiterea in principiu  a cererii formulate si  anularea actului de adjudecare.
        Pe baza probelor  administrate in cauza, Judecatoria A, prin sentinta civila nr. 1391 din 26 iunie 2008, a respins,  ca nefondate, exceptiile invocate de intimata si a admis contestatia la executare formulata de contestatorul  G D C, anuland, in consecinta, procesul-verbal de licitatie din 16 aprilie 2007 si actul de adjudecare din 9 mai 2007.
        De asemenea, a dispus reluarea executarii silite prin organizarea unei noi licitatii si restituirea catre contestator, a taxei de timbru in suma de  194 lei.
        Sentinta a fost casata prin decizia nr. 532 R din 17 octombrie 2008 a Tribunalului T si cauza a fost trimisa spre rejudecare aceleiasi instante.
        Rejudecand cauza dupa casare,  Judecatoria A, prin sentinta civila nr. 639 din 3 martie 2009, a respins exceptia lipsei calitatii procesuale active a  contestatorului, ca nefondata,  a respins exceptia  tardivitatii formularii contestatiei la executare, ca nefondata, a admis contestatia la executare formulata de contestatorul G D-C in contradictoriu cu intimatii P P si Biroul Executorului Judecatoresc M M  si in consecinta:
        -A anulat  procesul-verbal de licitatie din data de  16.04.2007 si actul de adjudecare din 9 mai 2007, emise in dosar de executare nr. 128/2006.
        -A dispus reluarea executarii silite prin organizarea unei noi licitatii, in conditiile legii.
        -A dispus restituirea taxei judiciare de timbru de 194 lei catre contestator, la data  ramanerii irevocabile a prezentei hotarari.
        -A obligat intimata sa plateasca suma de 1000 lei catre contestator, cu titlu  de cheltuieli de judecata.
        -A dispus judecarea  cererii reconventionale formulata de  intimata si a fixat termen de judecata la data de  14.04.2009.
        Prima instanta a retinut ca nu au fost respectate dispozitiile art. 512 si 513 Cod procedura civila, in sensul ca adjudecatarul imobilului nu a  depus pretul la dispozitia executorului  judecatoresc in termen de  30 de zile de la data vanzarii.
        Cu privire la exceptiile invocate, a constatat ca  sunt nefondate si le-a respins, ca atare.
        Exceptia lipsei calitatii procesuale active a contestatorului a apreciat ca este nefondata, de vreme ce exista la dosar inscrisuri care  atesta calitatea de unic  mostenitor al  tatalui sau G P, prin urmare, are dreptul  de a promova si de a continua  contestatia la executare.
        Exceptia tardivitatii  promovarii contestatiei este nefondata intrucat contestatorul  a luat cunostinta  de modalitatea in care  s-a desfasurat  vanzarea, la data de 19.05.2008, data la care Biroul  Executorului Judecatoresc i-a adus la cunostinta situatia de fapt in ceea ce priveste  modalitatea platii si  distribuirea pretului in dosarul de executare.
        Impotriva sentintei mentionate, in termen legal a declarat recurs  intimata P P, criticand-o pentru nelegalitate  pentru  motivele urmatoare:
        1. Instanta a acordat mai mult decat s-a cerut ori ceea ce nu s-a cerut - art. 304 pct. 6 Cod procedura civila.
        Astfel, desi contestatorul solicita anularea actului  de adjudecare intocmit de  Biroul  Executorului Judecatoresc M M la 9.05.2007 si a actului  aditional la acesta, din 4.06.2007, in dosar de executare nr. 128/2006, instanta de fond, prin sentinta recurata, a dispus si anularea procesului-verbal de  licitatie din data de  16.04.2007, fara  sa fi fost solicitat de catre contestator, acest capat de cerere.
        2. Instanta  nu s-a pronuntat asupra cererii de interventie  depusa la data de 14 aprilie 2008 de G P, care a fost redactata si semnata de catre aparator,  dupa decesul intervenientului  care  s-a produs in luna martie 2008.
        3. Gresit a fost respinsa exceptia lipsei calitatii procesuale active a contestatorului G D C, contrar probelor administrate in cauza.
        La data organizarii licitatiei, contestatorul G D C nu avea  calitatea de mostenitor al tatalui sau. A motivat instanta, ca acesta avea dreptul de a promova si de a continua contestatia la executare, fara a  indica ce anume contestatie continua. In situatia in care instanta a avut in vedere cererea de interventie in nume propriu  formulata de G P, se poate  observa ca a fost  formulata de catre avocat, dupa decesul acestuia.
        4. Gresit  a fost respinsa exceptia tardivitatii promovarii actiunii, intrucat termenul a inceput sa curga de la data de 9 mai 2007 in raport  de care contestatia  a fost  inregistrata tardiv.
        5. Nu s-au avut in vedere procesele verbale din 9 mai 2007,  in care executorul  judecatoresc  a consemnat ca s-a achitat suma de  19425 lei, iar G P a confirmat ca a primit suma.
        A solicitat, in consecinta, admiterea recursului, modificarea sentintei si  respingerea contestatiei in conformitate cu art. 304/1 Cod procedura civila.
        In motivul 3 de recurs,  recurenta-intimata a invocat exceptia lipsei calitatii procesuale active  a  contestatorului G D C si in consecinta, gresita admitere a contestatiei la executare formulata de acesta.
        Exceptia lipsei calitatii procesuale este o exceptie absoluta, intrucat vizeaza lipsa  unei conditii de fond a exercitiului dreptului la actiune si va fi analizata cu precadere.
        Capacitatea procesuala de folosinta consta  in aptitudinea unei persoane de a  avea drepturi si obligatii in plan procesual, iar in cazul persoanelor fizice, aceasta incepe la nasterea lor si inceteaza la moartea lor.
        Potrivit art. 41 alin. (1) Cod procedura civila, orice persoana  care are folosinta  drepturilor civile poate fi parte in judecata. Per a contrario, nu poate fi parte intr-un proces civil persoana  care nu are capacitate personala de folosinta, intrucat a decedat.
        Analizand inscrisurile depuse la dosar,  tribunalul constata ca prin contestatia la executare inregistrata la Judecatoria A la data de 25 ianuarie 2008, s-a solicitat anularea actului de adjudecare din 9.05.2007 si a actului aditional la acesta, din 4.06.2007, intocmite in dosarul de executare nr. 128/2006 al Biroului Executorului Judecatoresc M M impotriva debitorului G P.
        Desi decesul debitorului G P a intervenit la data de 14 martie 2008, cum reiese din certificatul de deces al acestuia (fila 36 dosar fond),  contestatia la executare a fost formulata de fiul acestuia G D C anterior acestei date, respectiv la 25 ianuarie 2008, fara a avea capacitate procesuala de folosinta, care consta potrivit art. 41 alin. (1) Cod procedura civila, in aptitudinea unei persoane de a avea  drepturi si obligatii pe plan procesual.
        Prima instanta a retinut gresit ca intimatul-contestator G D-C este  unicul mostenitor al tatalui sau G P si in aceasta calitate a formulat contestatie la executare,  intrucat la data  promovarii contestatiei, debitorul era in viata si era  singurul in masura sa promoveze aceasta contestatie.
        Nici in raport de cererea  de interventie in  nume propriu formulata de debitorul G  P, nu se poate retine calitatea de unic mostenitor a contestatorului G D-C, deoarece cererea de interventie a fost inregistrata la dosar la data de 14 aprilie 2008, adica la o luna dupa decesul intervenientului care a intervenit la  14 martie 2008.
        Capacitatea de folosinta a intervenientului incetase prin deces si toate  actele de procedura indeplinite in legatura cu  acesta sunt  lovite de nulitate.
        Fata de  motivele invocate, instanta de recurs apreciaza ca contestatorul  G D-C nu are calitate procesuala activa pentru a formula contestatia la executare de fata, urmand a fi  admisa exceptia privind lipsa calitatii procesuale active a acestuia, invocata de  recurenta-intimata P P si in consecinta, se va admite recursul declarat de recurenta-intimata  in temeiul art. 304 pct.9, 312 alin. (3) Cod procedura civila, se va  modifica, in tot, sentinta recurata si va fi respinsa contestatia la executare, pentru lipsa calitatii procesuale  active a  contestatorului.
        Ca urmare a admiterii acestei exceptii, celelalte motive de recurs nu  vor mai fi analizate.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 31 Camera Consiliu din data de 02.07.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 143 din data de 13.04.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 387 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 710 din data de 20.09.2017
Recurs nul - oral - Hotarare nr. 1913 din data de 25.01.2010
Conflict de drepturi. Contestatii la titlu - Sentinta civila nr. 16/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sechestru asigurator asupra bunurilor imobile proprietate comuna - Decizie nr. 930 din data de 26.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Sentinta civila nr. 900 din data de 19.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Decizie nr. 900 din data de 19.11.2015
Plangere contraventionala admisa. Obligatia de restituire a amenzii achitate. - Decizie nr. 118 din data de 02.04.2014
Anularea incheierii de incuviintare a executarii silite - Decizie nr. 60 din data de 30.01.2014
Acte de executare emise de autoritatile germane de tragere la raspundere a reprezentantei contestatoarei - Sentinta civila nr. 287 din data de 18.04.2013
Contestatie impotriva deciziei de instituire a masurilor asiguratorii - Decizie nr. 175 din data de 14.03.2013