InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Dolj

Pentru existenta unei societati comerciale se impune intrunirea a trei elemente specifice: punerea in comun a unor bunuri de catre asociati, intentia lor de a colabora in vederea desfasurarii unor activitati si aceea a obtinerii si impartirii profitu...

(Sentinta comerciala nr. 168 din data de 03.04.2012 pronuntata de Tribunalul Dolj)

Domeniu Persoane juridice | Dosare Tribunalul Dolj | Jurisprudenta Tribunalul Dolj

140 Persoane juridice
        Pentru existenta unei societati comerciale se impune intrunirea a trei elemente specifice: punerea in comun a unor bunuri de catre asociati, intentia lor de a colabora in vederea desfasurarii unor activitati si aceea a obtinerii si impartirii profitului rezultat.
        Dintre acestea, elementul psihologic prezinta o importanta deosebita, acesta reprezentand intentia asociatilor de a colabora in mod voluntar in vederea desfasurarii activitatilor ce constituie obiectul societatii pe care o infiinteaza.
        Participarea lor trebuie sa fie activa, interesata si fundamentata pe egalitatea juridica dintre ei, iar existenta unor neintelegeri intre asociati cu privire la modalitatea de desfasurare a activitatilor convenite sau cu privire la demararea unora noi, demonstreaza lipsa acestui element esential ce fundamenteaza insasi existenta unei societati comerciale.

Tribunalul Dolj Sectia a II a Civila, Dosar nr. 11979/63/2011,sentinta nr. 168/03.04.2012

        Asupra cauzei de fata, deliberand, constata urmatoarele:
        La data de 23.03.2011, reclamantul V. G., domiciliat in Craiova, jud. Dolj, in calitate de asociat al societatii G. C. SRL, cu sediul social in Craiova, jud. Dolj, a formulat cerere de dizolvare a societatii G C SRL in temeiul art. 227 alin. 1 lit. b si e din Legea nr. 31/1990 modificata.
        In motivare reclamantul a aratat ca, in fapt, SC G. C. SRL este o societate cu raspundere limitata, avand ca obiect principal de activitate comertul cu ridicata al zaharului, ciocolatei si produselor zaharoase, administratorii acesteia fiind conform art. 1 din actul constitutiv, V. A. si V. G. . La data de 12.11.2010, reclamantul, in calitate de administrator, a convocat adunarea generala a asociatilor pentru data de 29.11.2010 avand pe ordinea de zi: stabilirea programului de activitate al societatii, discutarea unor modalitati de realizare a obiectului societatii, precum si incheierea unui nou contract privind sediul social, iar paratul V. A. a lipsit de la domiciliu si nu are o alta adresa cunoscuta, conform recipisei postale anexata si, nu in ultimul rand, nu l-a putut contacta pe parat nici anterior convocarii.
        In drept reclamantul si-a intemeiat actiunea pe dispozitiile Legii nr. 31/1990 si a Legii nr. 85/2006.
        In sustinere reclamantul a anexat, in copie, actul constitutiv al societatii G. C. SRL, certificat constatator emis de ORC Dolj si convocarea adunarii generale a asociatilor.
        La data de 12.01.2012 reclamantul si-a precizat actiunea introductiva in sensul ca intelege sa se judece in contradictoriu cu V. A., domiciliat in Craiova,  jud. Dolj.
        La solicitarea reclamantului, instanta a incuviintat reclamantului si a administrat proba cu inscrisuri si proba testimoniala cu 2 martori.
        In conformitate cu dispozitiile art. 129 alin. 5 Cod procedura civila, instanta a dispus si administrarea in cauza a probei cu interogatoriu paratului V. A.. 
        Desi citat cu mentiunea de a se prezenta "personal la interogatoriu", paratul nu s-a prezentat in fata instantei.
        Din analiza ansamblului inscrisurilor depuse in cauza si fata de probele administrate, instanta retine ca, in fapt, potrivit actului constitutiv al SC G. SRL, reclamantul si paratul V. A. au hotarat cu privire la asocierea lor intr-o societate cu raspundere limitata - SC G. SRL, fiecare dintre acestia exercitand functia de administratori ai societatii.
        Incepand din anul 2010, datorita neintelegerilor dintre asociati, neintelegeri cu privire la care martorii audiati au relatat instantei ca s-ar fi datorat atitudinii paratului care obisnuia sa sustraga bunuri din patrimoniului societatii, societatea debitoare nu a mai desfasurat activitate, fapt confirmat atat de catre martorii audiati in cauza care au relatat instantei ca paratul V. A. nu s-a mai prezentat in cadrul societatii, cat si de catre actele depuse in dosar ce denota incercarile reclamantului de a convoca adunarea generala a asociatilor pentru discutarea unor probleme vizand continuarea activitatii SC G. SRL
        Potrivit art. 227 din Legea 31/1990, societatea se dizolva prin hotararea tribunalului, la cererea oricarui asociat, pentru motive temeinice, precum neintelegerile grave dintre asociati, care impiedica functionarea acesteia sau in cazul imposibilitatii realizarii obiectului sau de activitate.
        O societate comerciala este definita ca o grupare de persoane constituita pe baza unui contract de societate si beneficiind de personalitate juridica, in care asociatii se inteles sa puna in comun anumite bunuri pentru exercitarea unor fapte de comert, in scopul realizarii si impartirii profitului realizat.
        Se retine astfel faptul ca pentru existenta unei societati comerciale se impune intrunirea a trei elemente specifice: punerea in comun a unor bunuri de catre asociati, intentia lor de a colabora in vederea desfasurarii unor activitati si aceea a obtinerii si impartirii profitului rezultat.
        Dintre acestea, elementul psihologic prezinta o importanta deosebita, acesta reprezentand intentia asociatilor de a colabora in mod voluntar in vederea desfasurarii activitatilor ce constituie obiectul societatii pe care o infiinteaza. Participarea lor trebuie sa fie activa, interesata si fundamentata pe egalitatea juridica dintre ei, iar existenta unor neintelegeri intre asociati cu privire la modalitatea de desfasurare a activitatilor convenite sau cu privire la demararea unora noi, demonstreaza lipsa acestui element esential ce fundamenteaza insasi existenta unei societati comerciale.
        In conditiile in care scopul legii reglementand infiintarea si desfasurarea activitatii societatilor comerciale este acela de a le favoriza pe acestea si existenta lor, asemenea neintelegeri sunt vazute ca si motive temeinice ce pot permite unui asociat ca, in conditiile in care nu mai exista comunitate de interese intre asociati sa solicite instantei pronuntarea unei hotarari de dizolvare a societatii.
        Instanta constata astfel ca neintelegerile constante si de lunga durata aparute intre asociati, neintelegeri referitoare la continuarea activitatii societatii, ca si neimplicarea vadita a asociatului V. A. in activitatea societatii, denota o lipsa de coerenta si convergenta de interese intre asociatii societatii. O asemenea disociere de interese echivaleaza cu o lipsa a lui affectio societatis, element esential al unei societati comerciale, fapt confirmat instantei si de lipsa la interogatoriu a paratului, apreciaza in conditiile art. 225 C.pr.civ. ca o recunoastere a situatiei de fapt retinute, dar si ca un inceput de dovada scrisa ce se completeaza cu celelalte probe administrate.
        Prin urmare, apreciind ca neintelegerile dintre asociati constituie motive temeinice pentru dizolvarea societatii, acestea creand totodata premisele imposibilitatii realizarii obiectului de activitate al societatii, retinand conditiile reglementate prin art. 227 Legea 31/1991, instanta urmeaza sa admita cererea reclamantului astfel cum aceasta a fost precizata si sa dispuna dizolvarea SC G. C. SRL, cu sediul social in Craiova, jud. Dolj, numar de ordine in Registrul Comertului J-/-/- si CUI -.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Persoane juridice

Garda Financiara Sectia Hunedoara nu are personalitate juridica. In cauze, in locul acesteia, se va cita Comisariatul Regional Timis. - Decizie nr. 118/R din data de 23.03.2006
pSanctiunea pentru neexecutarea in termenul prev. de art. 24 din Legea contenciosului administrativ a unei hotarari judecatoresti de contencios administrativ prin care institutia publica parata a fost obligata la emiterea unui act administrativ. - Decizie nr. 466/R din data de 08.07.2008
pSanctiunea pentru neexecutarea in termenul prev. de art. 24 din Legea contenciosului administrativ a unei hotarari judecatoresti de contencios administrativ prin care institutia publica parata a fost obligata la emiterea unui act administrativ. - Decizie nr. 466/R din data de 08.07.2008
RASPUNDERE CONTRACTUALA - Sentinta civila nr. 1257/C din data de 13.06.2008
Repatrierea profitului net realizat de un sediu permanent al unei persoane juridice straine in Romania. Calificarea operatiunii de plata. - Decizie nr. 546 din data de 28.04.2009
Revizuire acordare personalitate juridica - Sentinta civila nr. 19867 din data de 15.11.2010
Anulare Hotarare Generala Sindicat - Hotarare nr. 7978 din data de 07.12.2009
CHELTUIELI DE JUDECATA - Decizie nr. **** din data de 10.11.2016
Pedeapsa complementara aplicata persoanei juridice - Decizie nr. 894A din data de 11.06.2015
Absenta raspunsului persoanei juridice notificate are valoarea unui refuz de restituire (in natura sau prin echivalent) a imobilului, iar acest refuz trebuie cenzurat de catre instanta de judecata. Instanta va acorda despagubiri pe baza expertizei ef... - Decizie nr. 95A din data de 09.03.2010
Transmiterea partilor sociale catre terti - Decizie nr. 374 R din data de 04.03.2010
Cerere de radiere a unei inregistrari din registrul comertului. Caracterul necontencios al judecatii cererii formulate in temeiul art.25 din Legea nr.26/1990 privind registrul comertului. Consecinte. - Decizie nr. 358R din data de 08.03.2007
Somatie de plata - Sentinta civila nr. 417 din data de 07.09.2011
Concurenta neloiala - Sentinta civila nr. 380 din data de 13.11.2016
Pretentii - Decizie nr. 298 din data de 08.03.2016
Evaziune fiscala - persoane juridice - Sentinta penala nr. 587 din data de 22.12.2014
Evaziune fiscala - persoane juridice - Sentinta penala nr. 587 din data de 22.12.2014
Somatie de plata - Sentinta civila nr. 417 din data de 07.09.2011
Excludere asociat - Sentinta comerciala nr. 1762 din data de 31.12.2007
Procedura de majorare a capitalului social al societatilor comerciale la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale cu valoarea terenurilor pentru care s-au eliberat certificate de atestare a dreptului de proprietate privata , reglement - Sentinta comerciala nr. 21 din data de 05.01.2009