InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Bucuresti

Mentiuni efectuate in registrul comertului. Lipsa hotararii Consiliului de Administratie privind numirea administratorilor provizorii. Consecinte.

(Decizie nr. 307 din data de 11.03.2008 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti)

Domeniu Societati comerciale | Dosare Curtea de Apel Bucuresti | Jurisprudenta Curtea de Apel Bucuresti

     Mentiuni efectuate in registrul comertului. Lipsa hotararii Consiliului de Administratie privind numirea administratorilor provizorii. Consecinte.
      
      Legea nr. 31/1990 republicata: art. 137 indice1, art. 137 indice 2
      
      In caz de vacanta a posturilor de administrator, potrivit dispozitiilor art. 137 indice 1 si 2 din Legea nr. 31/1990 republicata, consiliul de administratie procedeaza la numirea unor administratori provizorii pentru respectarea numarului de administratori prevazut de lege si de actul constitutiv.
Asadar, curtea constata ca mentionarea administratorilor in registrul comertului se realizeaza fie prin depunerea actului constitutiv, fie prin depunerea hotararii AGA, iar numirea administratorilor provizorii trebuie sa aiba la baza hotararea CA (in acest fel asigurandu-se si opozabilitatea fata de terti a incetarii mandatelor administratorilor care au renuntat la acestea), lipsa acestor inscrisuri fiind sanctionata prin respingerea cererii de inscriere mentiuni.
      
       (decizia comerciala nr. 307/11.03.2008, sectia a V-a Comerciala)
      
Prin incheierea nr. 71021/10.12.2007, pronuntata de judecatorul delegat la OFICIUL REGISTRULUI COMERTULUI DE PE LANGA TRIBUNALUL BUCURESTI in dosarul nr. 510905/2007 a fost
admisa in parte cererea de inregistrare formulata de petenta U. T. BANK SA si s-a dispus inregistrarea in Registrul comertului a mentiunii cu privire la persoana imputernicita  pentru Agentia Metro Berceni.
Judecatorul delegat la Registrul Comertului a retinut ca a fost investit cu inregistrarea in Registrul Comertului a mentiunilor referitoare la modificarea actului constitutiv cu privire la: persoane imputernicite pentru Agentia Metro Berceni, demisia administratori A.G. si E. G. si depunerea actului constitutiv actualizat.
Fata de cererea formulata, judecatorul delegat a constatat ca sunt intrunite conditiile legale pentru inscrierea mentiunii cu privire la numirea sefului Agentiei Metro Berceni Bucuresti, dar nu si pentru inscrierea mentiunii de incetare a mandatului celor doi administratori prin demisie.
Astfel, demisiile nu reprezinta acte susceptibile de a fi inscrise in registrul comertului, potrivit Legii nr. 26/1990 republicata. Numirea acestora in functie s-a facut in baza unei hotarari AGA, urmand ca si incetarea mandatului sa devina opozabila tertilor tot dupa adoptarea unei hotarari in acest sens, potrivit principiului simetriei actelor juridice.
Pentru acest motiv judecatorul  delegat la O.R.C.T.B. a admis cererea numai in parte.
Impotriva acestei hotarari, in termen legal, a declarat recurs petenta U. T. BANK SA.
In motivarea recursului s-a aratat, in esenta, ca functia de administrator este esentialmente temporara, iar aceasta se exercita dupa regulile contractului de mandat, ceea ce inseamna ca in principiu functia de administrator intr-o societate inceteaza pentru aceleasi cauze pentru care inceteaza si contractul de mandat civil sau comercial.
Renuntarea mandatarului la mandat, este in principiu discretionara asa cum rezulta din articolul 1556 alineat 1 Cod civil, potrivit caruia, mandatarul poate renunta la mandat, notificand mandantului renuntarea sa.
In cazul recurentei, administratorii care au renuntat la aceasta functie au prezentat societatii notificarea scrisa in acest sens, iar consiliul de administratie al bancii a numit noii administratori provizorii in vederea respectarii numarului de administratori prevazut de lege si de actul constitutiv.
S-a apreciat de catre recurenta ca registrul comertului, care are rolul asigurarii publicitatii pentru opozabilitate fata de terti, o impiedica sa asigure publicitatea incetarii mandatelor administratorilor care au renuntat la acestea din cauza lipsei unei hotarari AGA care sa aprobe renuntarea administratorilor la mandat conform simetriei actelor juridice.
In drept s-au invocat dispozitiile articolului 6 din Legea nr.26/1990 republicata, coroborate cu articolul 299 si urm. Cod procedura civila.
Recursul a fost legal timbrat.
Analizand actele si lucrarile dosarului in raport de motivele de recurs invocate si in lumina dispozitiilor articolului 3041 Cod procedura civila, curtea retine urmatoarele aspecte:
In sustinerea cererii de inscriere mentiuni formulata de petenta, acesta a depus la registrul comertului traducerile legalizate ale demisiilor membrilor consiliului de administratie, hotararile 32 a si 32 b din 25.09.2007 ale Consiliului de Administratie prin care s-a luat la cunostinta de demisiile domnilor A. G. si E. G., actul constitutiv modificat, precum si lista agentiilor si sucursalelor si decizia de numire a doamnei V.C. in functia de sef agentie bancara.
Potrivit dispozitiilor art. 1 alin.1din Legea nr. 26/1990 R, comerciantii, inainte de inceperea comertului, precum si alte persoane fizice sau juridice, prevazute in mod expres de lege, inainte de inceperea activitatii acestora, au obligatia sa ceara inmatricularea in registrul comertului, iar in cursul exercitarii si la incetarea comertului sau, dupa caz, a activitatii respective, sa ceara inscrierea in acelasi registru a mentiunilor privind actele si faptele a caror inregistrare este prevazuta de lege.
Conform prevederilor art. 21 lit. h din acelasi act normativ, in registrul comertului se vor inregistra mentiuni referitoare la orice modificare privitoare la actele, faptele si mentiunile inregistrate.
In conditiile in care membrii consiliului de administratie au fost numiti prin hotarare AGA sau prin actul constitutiv, este firesc sa fie operata in registrul comertului si mentiunea referitoare la inlocuirea membrilor CA demisionari, mentiune care trebuie sa se circumscrie insa dispozitiilor legale aplicabile in aceasta materie.
Potrivit dispozitiilor art.137 indice 1 din Legea nr. 31/1990 R, administratorii sunt desemnati de catre adunarea generala ordinara a actionarilor, cu exceptia primilor administratori, care sunt numiti prin actul constitutiv.
    (2) Candidatii pentru posturile de administrator sunt nominalizati de catre membrii actuali ai consiliului de administratie sau de catre actionari.
     Conform art. 137 indice 2, in caz de vacanta a unuia sau a mai multor posturi de administrator, daca prin actul constitutiv nu se dispune altfel, consiliul de administratie procedeaza la numirea unor administratori provizorii, pana la intrunirea adunarii generale ordinare a actionarilor.
    (2) Daca vacanta prevazuta la alin. (1) determina scaderea numarului administratorilor sub minimul legal, administratorii ramasi convoaca de indata adunarea generala ordinara a actionarilor, pentru a completa numarul de membri ai consiliului de administratie.
    (3) In cazul in care administratorii nu isi indeplinesc obligatia de a convoca adunarea generala, orice parte interesata se poate adresa instantei pentru a desemna persoana insarcinata cu convocarea adunarii generale ordinare a actionarilor, care sa faca numirile necesare.
    (4) Cand este un singur administrator si acesta vrea sa renunte la mandat, el va trebui sa convoace adunarea generala ordinara.
Din interpretarea coroborata a dispozitiilor legale mentionate, curtea retine ca, in caz de vacanta a posturilor de administrator, consiliul de administratie procedeaza la numirea unor administratori provizorii pentru respectarea numarului de administratori prevazut de lege si de actul constitutiv.
Din analiza actelor dosarului, curtea constata insa ca petenta -recurenta nu a depus la registrul comertului hotararea Consiliului de Administratie prin care s-au numit administratorii provizorii, iar in articolul 26.3 din noul act constitutiv apar nominalizate persoanele care sunt membre ale consiliului, fara a se indica cine sunt administratorii provizorii si perioada pentru care acestia inlocuiesc administratorii cu drepturi depline, respectiv pana la intrunirea adunarii generale a actionarilor.
De altfel, daca in urma demisiilor numarul administratorilor societatii a scazut sub minimul legal (asa cum invedereaza chiar recurenta in motivele de recurs), administratorii ramasi au obligatia legala de a convoca de indata adunarea generala ordinara a actionarilor pentru a completa numarul de membri ai consiliului de administratie.
Asadar, curtea constata ca mentionarea administratorilor in registrul comertului se realizeaza fie prin depunerea actului constitutiv, fie prin depunerea hotararii AGA, iar numirea administratorilor provizorii trebuie sa aiba la baza hotararea CA (in acest fel asigurandu-se si opozabilitatea fata de terti a incetarii mandatelor administratorilor care au renuntat la acestea).
Fata de considerentele expuse pe larg mai sus, curtea a apreciat ca hotararea pronuntata de judecatorul delegat la registrul comertului este legala si temeinica, motiv pentru care, in baza art. 312 alin. 1 Cod procedura civila, a respins recursul ca nefondat. Red.Jud. T.G.N.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Societati comerciale

Nulitate act juridic - Hotarare nr. 615 din data de 19.09.2017
Debite intre societati comerciale - Hotarare nr. 403 din data de 14.07.2017
Litigiu Curtea de Conturi - Hotarare nr. 176 din data de 01.03.2018
Ordonanta presedintiala - Hotarare nr. 2 din data de 22.01.2018
LITIGIU CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 84 din data de 02.02.2016
LITIGIU CU PROFESIONISTI - Decizie nr. 238 din data de 15.03.2015
LITIGIU CU PROFESIONISTI - Decizie nr. 775 din data de 19.06.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI - Sentinta comerciala nr. 1124/C din data de 19.11.2014
PROCEDURA INSOLVENTA - Sentinta comerciala nr. 753 din data de 24.06.2014
Nulitate absoluta a obiectului de activitate a societatii comerciale - Sentinta comerciala nr. 1900/C din data de 08.12.2009
Societati comerciale - Sentinta comerciala nr. 1900 din data de 08.12.2009
Amanare hotarare AGA - Sentinta comerciala nr. 28/CC din data de 14.07.2009
Anulare hotarare AGA - Sentinta comerciala nr. 116/CC din data de 19.11.2009
somatie de plata - Sentinta civila nr. 376 din data de 19.08.2009
Insolventa. Confirmare plan reorganizare. In reorganizare este necesar ca cel putin o categorie de creante sa primeasca mai mult decat in cazul falimentului, altfel reorganizarea nu si-ar avea ratiunea. Nu este insa neaparat necesar ca toti creditorii sa - Decizie nr. 224 din data de 26.02.2014
Termenul de perimare a judecarii recursului prevazut de art 248 cod procedura civila curge de la data legalei citari a recurentului, a carei analiza se realizeaza si prin prisma dispozitiilor art 98 cod procedura civila. - Decizie nr. 3753/R din data de 06.09.2013
Modificarea unilaterala a Contractului Individual de Munca determinata de incompatibilitatea detinerii functiei in conditiile inceperii urmaririi penale - Decizie nr. 2010/R din data de 06.11.2013
Accident de munca/accident de traseu - Decizie nr. 2092/R din data de 25.11.2013
Procedura insolventei. Contestatie impotriva tabelului preliminar al creantelor. Creante sub conditie suspensiva art. 64 alin. 4 din Legea nr. 85/2006. Fata de clauza din contractul de credit, creanta creditorului asociat este o creanta sub conditia suspe - Decizie nr. 2129/R din data de 04.12.2013
Un prim aspect este cel retinut de instanta de fond potrivit caruia pentru a opera compensarea trebuie sa existe raporturi juridice reciproce directe intre partile implicate, ceea ce in speta nu s-a realizat. - Decizie nr. 463/R din data de 31.01.2013