InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Bucuresti

DREPTURI DE AUTOR Plata remuneratiei cuvenite autorului operei dramaturgice in urma diodifuzarii acesteia fara acordul sau. Problema raspunderii in situatia radiodifuzarii unei opere in absenta unui contract de licenta incheiat in baza Legii 8/19...

(Decizie nr. 72R din data de 02.02.2007 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti)

Domeniu Plati | Dosare Curtea de Apel Bucuresti | Jurisprudenta Curtea de Apel Bucuresti

DREPTURI DE AUTOR
          Plata remuneratiei cuvenite autorului operei dramaturgice in urma radiodifuzarii acesteia fara acordul sau. Problema raspunderii in situatia radiodifuzarii unei opere in absenta unui contract de licenta incheiat in baza Legii 8/1996 .
Mandatul de reprezentare dat organului de gestiune colectiva . Decizia civila nr. 72R/02.02.2007, dosar nr. 14435/3/2005,  Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a IX-a civila si pentru cauze privind proprietatea intelectuala
             Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Bucuresti Sectia a V a civila sub nr. 2186/2005, reclamanta C. - SOCIETATE DE GESTIUNE COLECTIVA A DREPTURILOR DE AUTOR a chemat in judecata pe parata S. solicitand instantei ca prin hotararea ce se va pronunta sa oblige parata la plata sumei de 81.465.0003 lei, reprezentand remuneratie privind radiodifuzarea in data de 25.01.2004 intre orele 15.30 si 17.30 pe postul Romania Cultural a piesei "Capul de ratoi" de Gheorghe Ciprian.
In motivarea cererii s-a aratat ca parata a procedat la radiodifuzarea piesei respective fara a avea autorizarea reclamantei, in calitate de mandatar al succesorului autorului piesei.
In drept s-au invocat prevederile art. 13, 43 si 130 din Legea 8/1996.
Parata a formulat intampinare solicitand respingerea actiunii ca neintemeiata.
Prin sentinta civila nr. 1385/25.11.2005 Tribunalul Bucuresti a respins ca nefondata exceptia lipsei calitatii procesual active, a admis in parte actiunea, obligand parata sa plateasca reclamantei suma de 20.000.000 lei (2000 RON).
Pentru a pronunta aceasta hotarare, cat priveste exceptia invocata s-a retinut ca reclamanta are calitatea de organism de gestiune colectiva a drepturilor de autor, putand reprezenta autorii unor astfel de opere in exercitarea drepturilor recunoscute de lege.
Din copia certificatelor de mostenitor depuse la dosar, a rezultat ca  mostenitorul autorului operei scrise este numitul Alexandru Ciprian, iar acesta a incheiat cu reclamanta la 17.04.2000 un contract de mandat de gestiune a drepturilor de autor aferente operei "Capul de ratoi" iar ulterior un nou mandat a fost incheiat la 3.02.2003.
S-a retinut ca nu este necesara analiza sustinerii paratei in sensul ca in cuprinsul acestui contract nu figureaza numele mandatului, intrucat la data radiodifuzarii operei era in vigoare un alt mandat de gestiune incheiat la 3.02.2003 care cuprinde toate elementele necesare pentru a fi valabil, inclusiv numele mandantului.
Pe fondul cauzei s-a retinut ca la data radiodifuzarii operei nu exista incheiat intre parti nici un contract prin care sa se stabileasca cuantumul remuneratiei datorate, parata efectuand activitatea de radiodifuzare cu incalcarea drepturilor autorului operei, prevazuta de art. 13 din lege.
S-a apreciat ca este neintemeiata sustinerea paratei in sensul ca plata ulterioara a drepturilor de autor pentru anul 2004 face dovada existentei unui contract, intrucat legea prevede ad probationem necesitatea incheierii unui act de autorizare in forma scrisa, iar plata ulterioara nu poate constitui decat o recunoastere a incalcarii drepturilor si dorinta repararii prejudiciului.
Faptul ca intre parti nu s-a putut finaliza incheierea contractului nu poate legitima actiunea paratei de a proceda la radiodifuzare fara acordul titularului dreptului de autor.
Cat priveste plata efectuata de catre parata s-a retinut ca acceptarea acesteia de catre reclamanta nu constituie o recunoastere expresa a intinderii cuantumului remuneratiei pentru operele difuzate in 2004, in conditiile in care intre parti nu exista incheiat un contract scris care sa reglementeze acest aspect.
S-a apreciat ca sumele achitate pot avea natura juridica a unor plati partiale sau totale in functie de stabilirea intinderii prejudiciului.
Cat priveste cuantumul remuneratiei datorate au fost avute in vedere prevederile art. 133 alin. 1 din Legea 8/1996, retinand ca procentul prevazut de lege se raporteaza fie la incasarile brute, fie la cheltuielile ocazionate de utilizare.
Cum parata nu a indicat care au fost cheltuielile ocazionate de utilizare, s-a concluzionat ca procentul maxim de 10% nu se poate aplica in speta.
Tribunalul a decis asupra cuantumul remuneratiei cuvenita autorului in echitate, luand drept referinta suma indicata si solicitata de reclamanta, nefiind indicat nici un criteriu de calcul al acesteia.
S-a avut in vedere datele comunicat de parata si existente la dosar, raportandu-se suma de 439.147.770 lei la un numar de 260 ore si rezultand suma proximativa de 1.681.337 lei/ora.
Impotriva acestei hotarari au declarat recurs atat parata cat si reclamanta.
      Recurenta parata a criticat hotararea pronuntata de prima instanta pentru urmatoarele motive:
1.Hotararea pronuntata de prima instanta este netemeinica si nelegala fiind rezultatul unei gresite interpretari si aplicari a prevederilor legale in materie.
Astfel, conform dispozitiilor  art. 130 alin. 1 lit. a din lege, organismele de gestiune colectiva au obligatia de a acorda autorizatii neexclusive utilizatorilor si de a elabora metodologii pentru domeniile lor de activitate, scopul care societatea C trebuia sa declanseze procedura de negociere a metodologiei de stabilire a remuneratiilor datorate titularilor de drepturi.
Se mentioneaza ca S. a demonstrat prin inscrisurile depuse la dosar ca a solicitat in mod repetat catre societatea C. sa elaboreze o tehnologie pentru stabilirea drepturilor banesti cuvenite autorilor pentru radiodifuzarea operelor scrise, insa aceasta a refuzat in mod constant .
In lipsa acestei metodologii, incheierea unui contract scris a fost imposibila, iar culpa apartine reclamantei, situatia fiind creata din cauza lipsei de cooperare din partea soc.C la eliberarea autorizarii prin contract a utilizarii operelor scrise.
Ca o dovada a bunei-credinte a paratei, si pentru a nu se aduce atingere drepturilor titularilor, Comitetul Director si Consiliul de Administrare al S. au aprobat calcularea si plata remuneratiei trimestriale reprezentand drepturile patrimoniale cuvenite autorilor de opere scrise, pe baza unui sistem de calcul pe care SRTV l-a propus in propriul proiect de contract inaintat catre soc. C.
In aceasta baza, recurenta a virat in contul soc. C remuneratia .cuvenita autorilor pentru radiodifuzarea in anul 2004 a operelor scrise, iar incasarea acestor sume virate probeaza existenta unui contract intre parti, avand in vedere ca forma scrisa a contractelor intre organismele de gestiune colectiva nu este ceruta de lege ad validitatem ci ad probationem iar existenta unui raport contractual se poate face cu orice mijloc de proba.
Se mentioneaza in sustinerea acestui argument ca intre parti s-au purtat negocieri in perioada 2002-2003 pentru stabilirea cuantumului remuneratiei, incheindu-se in acest sens procesul-verbal. 60754/27.02.2004 unde s-a avut in vedere criteriul ponderii utilizarii prevazut de lege cat si ponderea in concret a radiodifuzarii operelor scrise in programele SRTV.
Conventia partilor a avut la baza atat prevederile HG 769/1999, HG 143/2003 si HG 144/2003, precum si prevederile art. 1311 alin. 2 si 4 din Legea 8/1996.
Cu privire la anul 2004, perioada in care s-a difuzat piesa de teatru "Capul de ratoi", recurenta a solicitat in mod repetat reclamantei C. autorizarea de utilizare a operei scrise din repertoriul gestionat, sub forma unui contract de licenta pentru utilizarea operelor scrise incluse in programele de televiziune.
Prin adresa 1444/2004 au solicitat ca parata S. sa trimita propuneri de contract de utilizare a operelor literare, fapt care s-a si realizat la 4 nov. 2004, insa Copyro cu adresa 1559/2004, fara a-si exprima un punct de vedere asupra contractului, a solicitat transmiterea listelor privind operele literare si amanarea negocierii proiectului de contract pentru luna ianuarie 2005.
S. a inaintat soc.C si listele continand operele difuzate in perioada 1.04.-30.09.2004, documentatia inaintata figurand si transmisia piesei Capul de ratoi, insistandu-se totodata pentru stabilirea conditiilor financiare pentru utilizarea in general a operelor scrise.
In urma transmiterii acestor liste, reclamanta i-a comunicat imprejurarea ca nu mai poate fi luata in discutie negocierea conditiilor financiare intrucat acestea trebuiau stabilite inainte ca SRTV sa utilizeze opere din repertoriul C.
Ca urmare a acestei situatii, imputabila exclusiv reclamantei si avand in vedere prevederile art. 154 din Legea 8/1996, precum si intelegerea realizata intre parti in anul 2003 prin procesul-verbal. sus mentionat, la 17.02.2004 parata S a achitat cu OP nr. 196 suma de 1.308.379.718 lei, reprezentand remuneratia aferenta anului 2004 si 406.033.350 lei penalitati de intarziere , astfel incat in prezenet, recurenta nu datoreaza nici o diferenta de remuneratie pentru anul 2004.
2. Remuneratia stabilita nu are la baza nici o prevedere legala , fiind fixata prin apreciere , cu ignorarea existentei unui raport contractual intre parti .
Recurenta reclamanta a criticat hotararea pronuntata de prima instanta cat priveste modalitatea de stabilire a sumelor datorate, sustinand ca pretentiile formulate nu puteau fi acordate printr-o judecata in echitate, acest concept neputand fi aplicat radiodifuzarilor ilicite.
Se mentioneaza astfel ca instanta trebuia sa tina seama de culpa intimatei parate in folosirea ilicita a operei, prin care s-a adus un prejudiciu titularului dreptului de autor care a fost obstructionat in valorificarea operei.
Recurenta sustine ca hotararea a fost luata in lipsa unor criterii privind stabilirea cuantumului dreptului la remuneratie.
In cauza a formulat intampinare recurenta parata solicitand respingerea recursului declarat de reclamanta ca nefondat.
La 5.06.2006, a formulat intampinare si recurenta reclamanta, solicitand de asemenea, respingerea recursului declarat de recurenta parata.
In urma analizei actelor si lucrarilor dosarului , a sentintei  recurate , prin prisma si a motivelor de recurs formulate , Curtea retine urmatoarele :
Criticile formulate de recurenta parata vizeaza in principal gresita interpretare a dispozitiilor legale in materie cat si gresita apreciere a probatoriilor , apreciindu-se ca in cauza s-a dovedit  lipsa culpei paratei cat priveste neperfectarea unui contract in forma scrisa , iar pe de alta parte s-a probat achitarea remuneratiei privind radiodifuzarea piesei " Capul de Ratoi " .
Curtea retine  ca in mod corect a apreciat instanta de fond faptul ca in sarcina  paratei era nascuta obligatia de a achita remuneratia aferenta dreptului de autor ,  atata vreme cat  radiodifuzarea piesei de teatru mai sus amintite nu a fost contestata in cauza , iar in legea speciala exista dispozitii imperative atat cat  priveste necesitatea incheierii unui contract intre parti cat si referitor la achitarea sumelor stabilite prin contract .
Din analiza probatoriilor administrate in cauza rezulta ca recurenta parata S a facut o serie de demersuri in vederea perfectarii unui contract in forma scrisa , purtand in acest sens corespondenta cu organismul de gestiune colectiva , respectiv cu societatea reclamanta  , careia i-a comunicat si o copie a unui proiect de contract de licenta si ulterior listele continand operele literare  utilizate in emisiuni in perioada 1.01.2004-30.09.2004 , aratandu-si disponibilitatea in vederea negocierii sumelor datorate catre reclamanta .
Cum intimata reclamanta i-a comunicat paratei ca nu mai poate fi luata in discutie ipoteza negocierilor privind conditiile financiare decat dupa consultarea ORDA , Consiliul Director si Consiliul de Administratie al SRTV au aprobat calcularea si plata remuneratiei trimestriale reprezentand drepturile patrimoniale cuvenite autorilor de opere scrise utilizate in programele radiodifuzate de TVR in anul 2004 pe baza sistemului de calcul propus in proiectul de contract inaintat catre soc. C .
Drept urmare a acestei hotarari a Consiliului Director , parata S a virat in contul organismului de gestiune colectiva suma totala de 1.308.379.718 lei , ( conform ordinului de plata nr. 196/17.02.2005 ),  corespunzatoare trimestrelor anului 2004 , baza de  calcul a remuneratiei constituind-o taxa din serviciul public de televiziune incasata in fiecare trimestru al anului 2004 la care s-a aplicat cota de 2% .
Curtea apreciaza ca desi parata a facut dovada diligentelor efecuate in vederea perfectarii unui contract in forma scrisa ,  iar in ce priveste neperfectarea acestui contract se poate retine si culpa reclamantei in cauza , acest fapt nu este de natura sa inlature culpa paratei cat priveste incalcarea dispozitiilor legale ce o obligau sa negocieze si sa incheie mai intai un contract de licenta cu organul de gestiune colectiva , conform art. 43 din Lg. 8/1996 si ulterior sa procedeze la radiodifuzarea operei respective , aducand astfel atingere dreptului patrimonial exclusiv al autorului operei dramaturgice de a decide  "daca , in ce mod si cand va fi utilizata sau exploatata opera sa " , prevazut in cuprinsul dispozitiilor art.  12   din lege .
Cu alte cuvinte , dreptul legal de a proceda la radiodifuzarea operei lua nastere  numai in ipoteza in care , in prealabil , partile ar fi convenit asupra clauzelor contractuale si ar fi procedat la incheierea actului respectiv .
Ori, cata vreme reclamanta i-a comunicat in mod expres paratei faptul ca nu este in masura la acel moment sa procedeze la negocierea si respectiv incheierea contractului este evident ca nu se poate presupune ca acest act fusese incheiat in forma consensulala  sau ca parata a avut aprobarea reclamantei la momentul cand a procedat la rediodifuzarea piesei de teatru , cu atat mai mult cu cat radiodifuzarea a fost anterioara corespondentei purtate intre cele doua parti si prezentarii proiectului  de contract de catre parata .
Cat priveste cea de-a doua aparare formulata de catre recurenta parata , in sensul ca aceasta a facut dovada achitarii catre reclamanta a  sumelor datorate pentru radiodifuzarea piesei " Capul de ratoi" , Curtea o apreciaza ca fiind fondata , penru urmatoarele considerente :
Astfel cum s-a retinut in cuprinsul celor mai sus prezentate , recurenta parata a virat in contul reclamantei la 17.02.2005 suma de 1.308.379.718 lei ce reprezentand in opinia sa remuneratia aferenta trimestrelor anului 2004 , precum si penalitati de intarziere , iar  plata a fost  acceptata de catre intimata parata .
La calculul acestei sume s-a avut in vedere CONVENTIA ( proces-verbal ) incheiata intre parti in anul 2003 , prin care s-a stabilit metodologia pentru calcularea sumelor datorate , prin aplicarea criteriului  ponderii utilizarii repertoriului in activitatea utilizatorilor , precum si listele continand opere literare utilizate in peroada 1.01.2004-30.09.2004 , mentionandu-se ca pentru anul 2003 SRTV a achitat reclam. C suma de 1.850.000 lei pentru aproximativ 53.000 minute , urmand ca pentru anul 2004 suma sa fie calculata pentru 41.820 minute .
      Parata a avut de asemenea in vedere prevederile art. 154 din Lg. 8/ 1996 , care stabilesc ca , pana la aprobarea noilor metodologii se aplica cele anterioare .
      In aceste conditii , cand intre parti nu exista perfectat un contract , este evident ca reclamanta poate invoca faptul ca achitarea acestor sume reprezinta doar o plata partiala , avand posibilitatea sa pretinda in justitie repararea unui prejudiciu  mai mare decat cel indicat de catre parata .
      Pentru aceasta insa reclamantei ii revine sarcina sa dovedeasca cele sustinute , in sensul ca suma de 1.308.379.718 lei , achitata de parata in  contul sau nu acopera in totalitate prejudiciul suferit , respectiv sa probeze care este intinderea reala a prejudiciului .
      In cauza reclamanta nu a formulat cererea de chemare in jdecata in nume propriu , ci in calitatea sa de organ de gestiune colectiva , ce reprezinta interesele persoanelor care au mandatat-o .
      Prin urmare , reclamanta trebuia sa dovedeasca faptul ca sumele datorate acestor persoane sunt mai mari decat cele suportate de catre parata , respectiv ca reclamanta a achitat titularului dreptului de autor al piesei " Capul de ratoi " suma despre care se face vorbire in cuprinsul cererii de chemare in judecata , de
81.465.003 lei .
Curtea apreciaza ca in cauza aceasta dovada nu a fost facuta , atata vreme cat adresele prin care s-a indicat modalitatea de calcul a acestei sume nu provin de la titularul dreptului de autor ci  de la reclamanta , iar la dosar nu s-au depus inscrisuri care sa cuprinda modalitati de plata a acestor sume catre persoana care le pretinde .
Avand in vedere ca parata a facut dovada efectuarii unei plati conforme cu calculele convenite anterior de catre parti printr-o conventie ce nu a fost modificata si nici nu s-a dovedit ca prejudiciul suferit de catre reclamanta excede aceste plati , Curtea apreciaza ca actiunea in pretentii avand ca obiect obligarea paratei la plata sumei de 81.465.003 lei este nedovedita si deci nefondata .
Culpa paratei cat priveste radiodifuzarea operei dramaturgice fara a detine acordul titularului dreptului de autor si fara a detine contract de licenta nu este de natura sa justifice pretentiile banesti ale reclamantei , atata vreme cat in cauza nu s-a dovedit existenta unui prejudiciu actual .
Fata de cele mai sus retinute , Curtea apreciaza ca in cauza nu se mai impune analiza criticilor formulate de cele doua parti privind modalitatea de calcul a sumelor datorate , ce a fost stabilita de catre instanta de fond , urmand ca in baza dispozitiilor art. 312 C.pr.civila , raportat la dispozitiile art 304 pct 9 C.pr.civila sa respinga recursul declarat de recurenta C , sa admita recursul declarat de recurenta parata S si sa modifice in parte  sentinta recurata ,in sensul ca va respinge actiunea ca nefondata .
Va mentine celelalte dispozitii ale sentintei recurate , cu privire la solutia pronuntata pe exceptia lipsei calitatii procesuale pasive , inlaturand obligatia stabilita in sarcina paratei de plata a cheltuielilor de judecata.
      

2
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Plati

Pretentii - Lititgii cu profesionistii - Hotarare nr. 537 din data de 27.06.2017
PLATA IN ACORD GLOBAL. SOLICITARE ELIBERARE ADEVERINTA. INADMISIBILITATE. - Sentinta civila nr. 1679/LM/2009 din data de 14.05.2009
2. Plati compensatorii. Conditii de acordare raportat la prevederile Contractului Colectiv de Munca din ramura miniera. - Sentinta civila nr. speta 10 din data de 14.01.2008
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 1003 din data de 23.09.2015
Achitare factura neonorata - Sentinta civila nr. 521 din data de 09.06.2010
Pretentii - Sentinta civila nr. 356 din data de 12.05.2010
Pretentii - Sentinta comerciala nr. 50 din data de 15.04.2009
Daca intre data savarsirii unei infractiuni pentru care a fost condamnat la o pedeapsa de 2 ani si 3 luni inchisoare( savarsita la 17.02.2006) si data savarsirii celei de-a doua infractiuni (18.08.2009), a intervenit o hotarare definitiva de condamnare la - Decizie nr. 511/R din data de 28.05.2013
Legea nr. 544/2001. Comunicarea informatiilor de interes public ce au facut obiectul unui eveniment public, neconsemnate in vreun registru al unitatii administrativ teritoriale. - Decizie nr. 2426/R din data de 10.05.2013
Actiunea formulata de un beneficiar al prevederilor Legii nr. 290/2003, plata transelor prevazute de HG nr. 1120/2006 la termen, obligarea ANRP la respectarea prevederilor legale. Admisibilitatea actiunii in conditiile Legii nr. 290/2003, inaplicabilitat - Decizie nr. 1653/R din data de 02.04.2013
Contestarea deciziei de impunere emisa de CASJ B. Decizia de impunere trebuie sa fie emisa in conditiile Legii nr. 95/2006 si a Ordinului nr. 617/2007, cu respectarea stricta a conditiilor legale pentru emiterea si comunicarea acesteia contribuabililor - Decizie nr. 808/R din data de 19.02.2013
Datorie vamala stabilita ca urmare a efectuarii unui control ulterior . Obligare la majorari , dobanzi , penalitati . - Decizie nr. 122/R din data de 27.04.2007
Conform art. 89 din O.G. 92/2003” dreptul organului fiscal de a stabili obligatii fiscale se prescrie in 5 ani”. - Decizie nr. 264/R din data de 27.10.2006
Plata indemnizatiei de concediu pentru cresterea copilului precum si a decontarii cheltuielilor de transport in temeiul legii 303/2005 . Admisibilitate - Decizie nr. 4 din data de 04.01.2006
Dreptul de a solicita plata taxelor vamale termen de prescriptie - Decizie nr. 18/R din data de 31.01.2006
Vanzare spatii comerciale sau de prestari servicii in baza Legii nr. 550/2002 – natura juridica a litigiilor – nerespectare termen de actionare in judecata – consecinte. - Decizie nr. 8/R din data de 17.01.2006
Bilet la ordin. Transmiterea prin gir. Conditii. Admisibilitatea invocarii exceptiilor procesuale in cadrul actiunilor cambiale. - Decizie nr. 132/Ap din data de 26.07.2005
DREPTURI SALARIALE - Sentinta civila nr. 723/CA din data de 30.06.2009
Dreptul de acordare a compensa?iilor pentru lipsa de folosinta a terenurilor forestiere situate in zone de conservare totala din cadrul Retelei Natura 2000. - Decizie nr. 422 din data de 14.03.2016
Compensa?ii aferente anului 2014. Inciden?a Orientarilor UE 2014/C204/01 privind ajutoarele de stat in sectoarele agricol si forestier si in zonele rurale pentru perioada 2014-2020. - Decizie nr. 322 din data de 26.02.2016