InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Craiova

Drept procesual penal. Procedura acordului de recunoastere a vinovatiei. Apel impotriva sentintei prin care a fost admis acordul. Critici referitoare la alte aspecte decat felul, cuantumul pedepsei sau forma de executare. Admisibilitate.

(Decizie nr. 1014 din data de 05.06.2014 pronuntata de Curtea de Apel Craiova)

Domeniu | Dosare Curtea de Apel Craiova | Jurisprudenta Curtea de Apel Craiova

Potrivit art. 488 alin. 2 Cod procedura penala,  in apelul declarat impotriva sentintei prin care s-a admis acordul, pot fi formulate critici exclusiv cu privire la felul si cuantumul pedepsei sau forma de executare.
Or, in cazul in care felul pedepsei, cuantumul acesteia si modalitatea de executare corespund intocmai celor stabilite prin acord, aspectele de nelegalitate invocate de Parchet nu pot fi remediate pe aceasta cale, in conformitate cu disp. art. 488  alin. 4 Cod procedura penala instanta de apel neputand pronunta o solutie de respingere a acordului si trimitere a cauzei la procuror pentru continuarea urmaririi, ci doar de modificare a felului si cuantumului pedepsei in cazul in care acordul a fost admis sau dimpotriva,  de admitere a acordului, in cazul in care acesta a fost respins
Prin sentinta penala nr. 533 din 5 iunie 2014, pronuntata de Judecatoria Slatina in dosarul nr. 3149/311/2014, in baza art. 485 alin. (1) lit. a) C. proc. pen. a fost admis acordul de recunoastere a vinovatiei incheiat de Parchetul de pe langa Judecatoria Slatina cu inculpatul A. A. I., fiul lui A. E. si P.N.I., nascut la .. in mun Slatina, jud Olt, domiciliat in orasul Bals, b-dul .. nr .., bl. ., sc. ., ap. ., jud Olt CNP .., cercetat pentru savarsirea infractiunilor prev de art 244 alin 1 si 2 N Cod penal cu aplic art 5 N Cod penal de inselaciune si art 290 alin 1 V Cod penal cu aplic art 5 N Cod penal de fals in inscrisuri sub semnatura privata ambele cu aplicarea art. 33 lit. a VCP, obiect al cauzei penale nr. 5051/P/2013
In baza art 244 alin 1 si 2 N Cod penal cu aplic art 5 N Cod penal a fost condamnat inculpatul A.A.I. la pedeapsa de 1 an si 2 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de inselaciune.
In baza art 290 alin 1 V Cod penal cu aplic art 5 N Cod penal a fost condamnat inculpatul A.A.I. la pedeapsa de 6 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata.
In baza art 33 lit a, 34 lit b V Cod penal au fost contopite pedepsele aplicate inculpatului urmand ca acesta sa execute pedeapsa cea mai grea de 1 an si 2 luni inchisoare.
In baza art 81 V Cod penal a fost suspendata executarea pedepsei fixand termen de incercare pe o durata de 3 ani si 2 luni stabilit conform art 82 V Cod penal.
S-a atras atentia inculpatului asupra dispoz art 83 V Cod penal.
In baza art 486 alin 2 Cod de procedura penala a fost lasata nesolutionata actiunea civila.
In baza art. 274 alin. (1) C. proc. pen. a fost obligat inculpatul la plata sumei de 100 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.
Onorariul cuvenit aparatorului din oficiu in cuantum de 200 lei (delegatie asistenta judiciara obligatorie nr. 436/2014 - av. Bajan Nicoleta Alina) a ramas in sarcina statului.
Pentru a hotari astfel, instanta de fond a constatat ca, la data de 03.04.2014 a fost inregistrat pe rolul Judecatoriei Slatina sub nr 3149/311/2014 acordul de recunoastere a vinovatiei incheiat de Parchetul de pe langa Judecatoria Slatina cu inculpatul A.A.I. cercetat pentru savarsirea infractiunilor prev de : art 244 alin 1 si 2 N Cod penal cu aplic art 5 N Cod penal si art 290 alin 1 V Cod penal cu aplic art 5 N Cod penal, ambele cu aplic art 33 lit a V Cod penal, obiect al cauzei penale nr. 5051/P/2013.
S-a retinut in esenta prin actul de sesizare a instantei ca inculpatul A.A.I. a incheiat un contract cu Romtelecom folisind date de identificare ale numitului P.N.M., beneficiind de cablu TV, internet, telefonie fixa si de o tableta Samsung Tab 2, fapta intrunind elementele constitutive ale infractiunilor de inselaciune prev de art 244 alin 1 si 2 N Cod penal cu aplic art 5 N Cod penal si fals in inscrisuri sub semnatura privata prev de art 290 alin 1 V Cod penal  cu aplic art 5 N Cod penal.
Totodata s-a precizat ca situatia de fapt anterior expusa a fost stabilita in urma analizei coroborate a mijloacelor de proba administrate in cursul urmaririi penale, respectiv: plangerea si declaratia partii vatamate, declaratii martori, inscrisuri, declaratii inculpat.
Prin acordul de recunoastere a vinovatiei, Parchetul de pe langa Judecatoria Slatina a indicat instantei felul si cuantumul pedepsei ce urmeaza a fi aplicata inculpatului, respectiv masura suspendarii conditionate a executarii pedepsei rezultante aplicata in urma concursului dintre cele doua infractiuni cu privire la care s-a ajuns la un acord intre procuror si inculpat.
Totodata a fost inaintat instantei dosarul de urmarire penala nr 5051/P/2013.
Analizand acordul de recunoastere a vinovatiei inaintat de catre Parchetul de pe langa Judecatoria Slatina instanta a constatat ca in cauza sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 480 - 482 C. proc. pen.
S-a constatat faptul ca din probele administrate in cursul urmaririi penale rezulta suficiente date cu privire la existenta faptei pentru care s-a pus in miscare actiunea penala si cu privire la vinovatia inculpatului, maximul special prevazut de lege pentru infractiunile retinute in sarcina inculpatului in cuprinsul actului de inculpare este mai mic de 7 ani inchisoare, acordul de recunoastere a vinovatiei a fost incheiat in forma scrisa, contine mentiunile prev. de art. 482 C. proc. pen. iar cu ocazia incheierii acestuia inculpatul a fost asistat de avocat din oficiu cu delegatie pentru asistenta juridica obligatorie nr. 315/2014 depusa la dosarul de urmarire penala.
Fata de aceste considerente, si apreciind cuantumul masurii aplicate cu privire la care s-a ajuns la un acord intre procuror si inculpat ca fiind suficient pentru atingerea scopului si indeplinirea functiilor de constrangere, de reeducare si de exemplaritate ale pedepsei in baza art. 485 alin. (1) lit. a) rap. la art. 396 alin. (2)  C. proc. pen. ., a admis acordul de recunoastere a vinovatiei incheiat de Parchetul de pe langa Judecatoria Slatina cu inculpatul A.A.I. cercetat pentru savarsirea infractiunilor prev de art 244 alin 1 si 2 N Cod penal cu aplic art 5 N Cod penal de inselaciune si art 290 alin 1 V Cod penal cu aplic art 5 N Cod penal de fals in inscrisuri sub semnatura privata ambele cu aplicarea art. 33 lit. a VECHIUL COD PENAL.
Impotriva acestei sentinte a declarat apel Parchetul de pe langa Judecatoria Slatina, criticand-o pentru nelegalitate.
In motivarea apelului a sustinut ca hotararea instantei de fond prin care s-a luat act de acordul de recunoastere a vinovatiei si s-au aplicat disp. art. 5 Cod penal referitoare la legea penala mai favorabila pe institutii autonome este nelegala, avand in vedere Deciza Curtii Constitutionale din 06.05.2014 prin care s-a stabilit ca disp. art. 5 Cod penal sunt constitutionale numai in masura in care nu perit combinarea prevederilor din legii succesive in stabilirea si aplicarea legii penale mai favorabile.
Apelul este nefondat.
Prima instanta a fost investita cu acordul de recunoastere a vinovatiei  inregistrat sub nr. 3149/311/2014, incheiat intre Parchetul de pe langa Judecatoria Slatina cu inculpatul Andreescu Alin Ionut,  cercetat pentru savarsirea infractiunilor prev de  art 244 alin 1 si 2 N Cod penal cu aplic art 5 N Cod penal si art 290 alin 1 V Cod penal cu aplic art 5 N Cod penal, ambele cu aplic art 33 lit a V Cod penal, obiect al cauzei penale nr. 5051/P/2013.
Procedand la judecarea cauzei prin prisma disp. art. 485 Cod procedura penala, instanta de fond a pronuntat o solutie de condamnare preluand conditiile stipulate in acordul astfel incheiat, nu doar in ceea ce priveste incadrarea juridica a faptelor, pedepsele stabilite, dar si sub aspectul tratamenului sanctionator al concursului de infractiuni si a modalitatii de executare, aplicand legea penala mai favorabila, pe institutii autonome.
Chiar daca la data pronuntarii solutiei asupra acordului se pronuntase Curtea Constitutionala, stabilind printr-o decizie interpretativa (nr. 265/06.05.2014) ca aplicarea legii penale mai favorabile se face in mod global, prin alegerea unei singure legii cu privire la toate institutiile de drept substantial incidente, instanta de fond era tinuta de solutiile impuse de art. 485 Cod procedura penala, neputand crea pentru inculpat o situatie mai grea decat cea asupra careia poarta acordul
Nu erau indeplinite nici conditiile prev. 485 alin. 1 lit. b) referitoare la respingerea acordului si restituirea cauzei procurorului, cata vreme acesta indeplineste toate conditiile prevazute de art. 480-482 Cod procedura penala, cu privire la toate faptele retinute in sarcina inculpatului, iar pedeapsa rezultanta nu poate fi considerata neustificat de blanda in raport cu gravitatea infractiunii sau periculozitatea infractorului.
Nu in ultimul rand, Curtea constata ca potrivit art. 488 alin. 2 Cod procedura penala,  in apelul declarat impotriva sentintei prin care s-a admis acordul, pot fi formulate critici exclusiv cu privire la felul si cuantumul pedepsei sau forma de executare.
Or, in cazul in care felul pedepsei, cuantumul acesteia si modalitatea de executare corespund intocmai celor stabilite prin acord, asa cum este cazul in speta, aspectele de nelegalitate invocate de Parchet nu pot fi remediate pe aceasta cale, in conformitate cu disp. art. 488  alin. 4 Cod procedura penala instanta de apel neputand pronunta o solutie de respingere a acordului si trimitere a cauzei la procuror pentru continuarea urmaririi, ci doar de modificare a felului si cuantumului pedepsei in cazul in care acordul a fost admis sau dimpotriva,  de admitere a acordului, in cazul in care acesta a fost respins.
Pentru aceste considerente, in baza art. 488 alin.4  lit. a) Cod procedura penala, apelul declarat de Parchet va fi respins, ca nefondat.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete

Reziliere contract de concesiune - Conditii - Decizie nr. 132/R din data de 07.02.2014
Rectificare carnet de munca. Dispozitii legale - Sentinta civila nr. 651/LM din data de 13.03.2014
Divort. Exerxitarea autoritatii parintesti - Decizie nr. 503/A din data de 25.09.2014
Atribuire folosinta imobil. O.P. - conditii de admisibilitate - Decizie nr. 404/A din data de 18.07.2014
Rezolutie antecontract de vanzare cumparare - Decizie nr. 607/R din data de 24.11.2014
trafic de droguri - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
Acordul de recunoa?tere a vinova?iei incheiat de procurorul militar cu inculpatul cercetat pentru savar?irea infrac?iunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante prev. de art.336 alin.1 C.pen. Amanarea aplicarii pedepsei - Sentinta penala nr. 8 din data de 16.02.2016
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017
Insolventa. Art. 72 din Legea nr. 85/2014. Respingerea cererii de deschiderea procedurii insolventei formulata impotriva garantului ipotecar. Solidaritatea nu se prezuma potrivit art. 1034-1056 Cod civil. - Sentinta civila nr. 473/Ap din data de 16.03.2017
EXPROPRIERE. Art. 26 din Legea nr. 33/1994. Stabilirea valorii despagubirii. Metoda comparatiei directe. Alegerea comparabilei cu cea mai mica ajustare, cu caracteristicile cele mai asemanatoare cu terenul in litigiu. - Sentinta civila nr. 336/AP din data de 23.02.2017
Expropriere. Reglementand dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate, Legea nr. 33/1994 prevede la art. 35 ca „daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, - Sentinta civila nr. 71/Ap din data de 19.01.2017
Solicitare de sesizare a Curtii de Justi?ie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara, in temeiul dispozitiilor art. 276 din Tratatul privind func?ionarea Uniunii Europene. - Hotarare nr. 56/CP din data de 05.07.2017
Aplicarea unei pedepse mai reduse decat cea mentionata in acordul de recunoastere a vinovatiei. - Sentinta penala nr. 107/Ap din data de 14.02.2017
Legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs. - Sentinta penala nr. 209/Ap din data de 17.03.2017
Reprezentarea succesorala in materia Legii nr. 10/2001. Amenajari de utilitate publica ulterioare notificarii, fara existenta unei autorizatii de constructie. - Decizie nr. 1500/Ap din data de 01.10.2016
Actiune in revendicare inadmisibila in conditiile in care s-a uzat de dispozitiile Legii nr. 10/2001. Imobil revendicat achizitionat in baza Legii nr. 112/1995. Securitatea raporturilor juridice. - Decizie nr. 1033/Ap din data de 15.07.2016
Obligatia de despagubire a A.A.A.S. –art 32 ind. 4 din O.U.G. nr. 88/1997. Contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 137/2002. - Decizie nr. 295/Ap din data de 23.02.2016