InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Craiova

Procedura civila. Cai de atac. Principiul legalitatii caii de atac. Repunere in termenul de declarare a apelului.

(Decizie nr. 1152 din data de 03.04.2014 pronuntata de Curtea de Apel Craiova)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Curtea de Apel Craiova | Jurisprudenta Curtea de Apel Craiova

Art. 457 alin. 3 cod procedura civila reglementeaza situatia in care partea promoveaza calea de atac ce a fost mentionata in hotarare, dar care este inexacta, iar instanta de control respinge  aceasta cale de atac ca inadmisibila. Textul da posibilitatea partii de a  exercita calea de atac prevazuta de lege dupa ce hotararea instantei de control judiciar i-a fost comunicata.
Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Motru sub nr_.. contestatorul B.P.P. a  solicitat in contradictoriu cu intimata E.K. Romania anularea cererii de executare silita ce i-a fost inaintata de intimata .
In motivarea cererii contestatorul a aratat ca  in luna iulie 2010 a  incheiat un contract cu SC O. Romania pentru servicii de  telefonie fixa si internet,  a constatat ulterior ca nu are semnal mai mult de 4 ore pe zi, a solicitat rezilierea contractului,  dar pana la data de 29.08.2010 nu a primit nici un raspuns de la parata.  A aratat ca  a trimis prin fax  cereri la data de 30.08.2010, 3.03.2011, 3.06.2011 si ca pe toata aceasta perioada a platit abonamentul desi nu i se ofera servicii  si ca intelege sa conteste aceasta executare silita.
Prin sentinta civila nr.1473/05.09.2013 pronuntata de Judecatoria Motru in dosarul nr_. a fost admisa exceptia prematuritatii cererii invocata de parata, iar pe fond a fost respinsa contestatia la executare, ca prematur introdusa.
Pentru a pronunta aceasta sentinta, instanta de fond a retinut ca nu s-a emis un titlu executoriu si deci nu s-a declansat procedura executarii silite asa cum prevad disp.art.711 din C.proc. civ.
Impotriva acestei sentinte a declarat recurs contestatorul B. P. P., criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie.
Cauza a fost inregistrata pe rolul Tribunalului Gorj - Sectia I Civila ca instanta de recurs.
Prin decizia civila 98 din 24 ianuarie 2014, Tribunalul Gorj a respins  recursul ca inadmisibil.
In raport de dispozitiile art.457 alin.4 Cod proc civ., tribunalul a constatat calea de atac declarata de recurentul - contestator ca inadmisibila, calea de atac susceptibila fiind apelul.
Tribunalul  a retinut ca  actiunea a fost inregistrata pe rolul Judecatoriei Motru la data de 29.05.2013, iar cererea de executare silita a fost formulata la data de 20.05.2013 si in raport de aceasta data, litigiul a fost solutionat in conformitate cu dispozitiile Noului Cod de Procedura Civila intrat in vigoare la data de 15.02.2013.
Potrivit dispozitiilor art.466 alin.1 Cprciv, hotararile pronuntate in prima instanta pot fi atacate cu apel daca legea nu prevede in mod expres altfel.
In prezenta cauza, instanta a fost investita cu o contestatie la executare, iar in conformitate cu dispozitiile art.650 alin.3 C.pr.civ. hotararile pronuntate de instanta de executare sunt executorii si pot fi atacate numai cu apel in termen de 10 zile de la comunicare daca prin lege nu se dispune altfel.
 A retinut tribunalul ca in raport de dispozitiile legale mentionate calea de atac susceptibila in cauza este apelul si calea de atac a recursului indicata de instanta de fond in sentinta este eronata, astfel ca recursul formulat de recurentul contestator B.P. in considerarea mentiunii inexacte din cuprinsul hotararii  cu privire la calea de atac a fost considerat inadmisibila in conditiile art.457 alin.3 Cprciv.
S-a  aratat ca partea este in drept sa formuleze calea de atac prevazuta de lege, respectiv apelul, termenul de 10 zile prevazut de art.650 alin.3 Cprciv  incepand sa curga de la comunicarea deciziei.
La data de 12 februarie contestatorul a declarat apel impotriva sentintei primei instante si a deciziei tribunalului.
Dosarul a fost inaintat la Curtea de Apel Craiova.
Curtea de apel constata ca in mod gresit a fost investita cu solutionarea caii de atac.
Interpelat de Curte, date fiind si criticile din calea de atac de fata,  contestatorul  a precizat ca  a inteles sa atace pe fond  sentinta data de judecatorie, astfel ca  s-a  analizat de instanta calea de atac asa cum a fost precizata.
Astfel, potrivit art.717 cod procedura civila, hotararile pronuntate cu privire la contestatia la executare propriu zisa pot fi atacate numai cu apel, in acelasi sens fiind si dispozitiile cu caracter general din art. 466 cod procedura civila, care prevad ca  hotararile pronuntate in prima instanta pot fi atacate cu apel, daca legea nu prevede altfel.
Art. 457 cod procedura civila instituie principiul legalitatii caii de atac, in virtutea caruia hotararea judecatoreasca este supusa numai cailor de atac prevazute de lege, in conditiile ti termenele stabilite de aceasta, indiferent de mentiunile din dispozitivul ei.
Alineatul 2 al textului stabileste ca dreptul de a  exercita calea de atac prevazuta de lege este recunoscut partilor chiar si in ipoteza in care  in hotararea atacata se fac mentiuni inexacte cu privire la calea de atac deschisa contra acesteia.
Art. 457 alin. 3 cod procedura civila reglementeaza situatia in care partea promoveaza calea de atac ce a fost mentionata in hotarare, dar care este inexacta, iar instanta de control respinge  aceasta cale de atac ca inadmisibila. Textul da posibilitatea partii de a  exercita calea de atac prevazuta de lege dupa ce hotararea instantei de control judiciar i-a fost comunicata.
Aceasta ultima situatie este regasita in speta.
In sentinta judecatoriei s-a consemnat ca impotriva hotararii date in prima instanta in  solutionarea contestatiei la executare se poate declara recurs, desi, asa cum s-a  aratat, dispozitiile art. 717 si 466 cod procedura civila prevad calea de atac a apelului.
Tribunalul, investit de contestator cu solutionarea recursului, a  respins calea de atac ca inadmisibila si a facut trimitere la art. 457 alin. 3 cod procedura civila.
Asadar, dupa ce i-a fost comunicata decizia tribunalului, contestatorul s-a aflat din nou in termenul de declarare a  apelului, cale de atac legal prevazuta impotriva sentintei primei instante.
Conformandu-se dispozitiilor art. 457 alin. 3 cod procedura civila si celor precizate de tribunal in decizia de respingere a recursului ca inadmisibil, la 12 februarie 2014, contestatorul a inaintat prin posta cererea de apel, pe care a indreptat-o atat impotriva sentintei judecatoriei, cat si  a deciziei tribunalului. Ulterior  a precizat ca intelege sa atace doar sentinta primei instante.
Verificandu-si competenta in conditiile art. 131 cod procedura civila, Curtea constata ca  partea  a inteles sa promoveze  calea legala  de atac impotriva sentintei ce a solutionat cererea sa, calificata drept contestatie la executare,  asa incat, conform art. 457 alin. 3 cod procedura civila, art. 95 cod procedura civila  instanta competenta sa solutioneze  apelul este tribunalul.
Conform art.  132 cod procedura civila, se va declina competenta de solutionare a apelului declarat de contestator impotriva sentintei date de Judecatoria Motru, in favoarea Tribunalului Gorj.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012