InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Craiova

SECHESTRU ASIGURATOR APLICAT IN PENAL. EFECTE ASUPRA PROCEDURII DUPA SOLUTIONAREA DEFINITIVA A PROCESULUI PENAL.

(Decizie nr. 44 din data de 19.02.2015 pronuntata de Curtea de Apel Craiova)

Domeniu | Dosare Curtea de Apel Craiova | Jurisprudenta Curtea de Apel Craiova

Masura sechestrului are caracter temporar, pana la ramanerea definitiva a hotararii ce se pronunta in procesul principal si consta in indisponibilizarea bunurilor pentru a se asigura posibilitatea creditorului de a executa hotararea ce urmeaza sa se pronunte cu privire la fondul drepturilor.
Art. 53 din Legea nr. 85/2006, cu modificarile aduse prin art. 81 pct. 2 din Legea nr. 255/2013,  pentru punerea in aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii procesual penale, se interpreteaza in mod coroborat cu prevederile art.36 din Legea nr.85/2006 si are in vedere exclusiv masurile asiguratorii luate pana la solutionarea actiunii civile in cadrul procesului penal.
Dupa stabilirea definitiva a drepturilor creditorului, sechestrul asigurator ( indiferent daca a fost instituit de instanta civila sau de cea penala) nu se desfiinteaza, nu se ridica, ci se transforma in sechestru definitiv, executoriu, pentru a avea loc vanzarea bunurilor sechestrate, cu scopul de a asigura satisfacerea creditorului in favoarea caruia a fost luata masura.

Prin sentinta nr.1167/2014 din 29.09.2014, pronuntata de judecatorul-sindic de la Tribunalul Gorj - Sectia a II-a Civila, in dosarul nr.1985/95/2009/a9 s-a respins cererea formulata de T SPRL, in calitate de lichidator al debitoarei SC VDV  SRL, in contradictoriu cu intimatii MINISTERUL PUPLIC-DIICOT-BT CRAIOVA si OCPI DOLJ.
Pentru a hotari astfel, pe fondul cauzei, judecatorul-sindic a retinut ca masurile asiguratorii penale constituie masuri procesuale cu caracter real, intrucat pe perioada activitatii lor au ca efect indisponibilizarea bunurilor asupra carora au fost instituite, efectul de indisponibilizare rasfrangandu-se asupra intregii situatii juridice a bunurilor, inclusiv asupra oricarei sarcini a tertilor cu privire la acestea.
Astfel, in cursul procesului penal, Statul, reprezentat in acest caz de DIICOT, beneficiaza de masuri de indisponibilizare si conservare care, odata instituite, impiedica distrugerea ori instrainarea bunurilor aflate sub imperiul lor.
Prin sentinta nr. 421 din  24 martie 2009 s-a dispus deschiderea procedurii insolventei,  fiind numit administrator judiciar  T SPRL.
Prin sentinta nr.1489 din 28 octombrie 2013, judecatorul-sindic a admis cererea formulata de administratorul judiciar T SPRL, desemnat pentru debitoarea SC VDV SRL, a dispus incetarea planului de reorganizare si, in temeiul art.107 alin.1  lit. C din legea privind procedura insolventei, a dispus inceperea procedurii falimentului debitoarei SC VDV SRL.  
Din examinarea cererii introductive si a deciziei penale nr. 595/28 aprilie 2014, pronuntata de Curtea de Apel Craiova in dosarul nr. 5247/63/2008, s-a constatat ca, in temeiul art. 397 alin. 5 Cod procedura penala, a fost mentinuta masura sechestrului asigurator dispusa de procuror asupra bunurilor partii responsabile civilmente SC VDV SRL (fosta R SRL), administratorii de fapt sau de drept ai societatii comerciale fiind condamnati pentru savarsirea mai multor infractiuni prevazute si pedepsite de Legea nr. 39/2003.
In temeiul art. 25 alin. 5 din Codul de procedura penala, a fost lasata nesolutionata latura civila exercitata de Statul Roman prin ANAF BUCURESTI.
Masurile asiguratorii dispuse in procesul penal au ca efect indisponibilizarea bunurilor asupra carora sunt instituie, ceea ce echivaleaza cu impiedicarea instrainarii bunurilor. Or, obiectul cererii formulate de lichidatorul judiciar, care are in vedere in principal limitarea degradarii lor vizibile in timp si a cheltuielilor cu paza si de procedura, este tocmai ridicarea unei astfel de masuri, ceea ce excede atributiilor judecatorului-sindic, asa cum acestea sunt reglementate de Legea nr. 85/2006.
Pe de alta parte, in raport de dispozitiile art. 250 alin. 8 Cod procedura  penala (in numerotarea anterioara modificarii codului, art. 168 alin. 3) conform carora ,,Dupa ramanerea definitiva a hotararii, se poate face contestatie potrivit legii civile numai asupra modului de aducere la indeplinire a masurii asiguratorii", este evident ca nu se poate  ridica masura in sine, ci se poate contesta modalitatea de punere in executare a masurii.
Totodata, art. 53 din Legea nr. 85/2006, asa cum a fost modificat prin art. 81 pct. 2 si art. 104 din Legea nr. 255/2013,  pentru punerea in aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii procesual penale, dispune ca masurile asiguratorii instituite in procesul penal urmaresc bunurile societatilor aflate in procedura, asa  incat actiunea a fost respinsa ca nefondata.
La data de 11.12.2014 a depus intampinare intimatul MINISTERUL PUPLIC - DIICOT - BIROUL TERITORIAL CRAIOVA, care a solicitat respingerea recursului ca nefondat si a sustinut ca la momentul luarii masurii asiguratorii era in vigoare vechiul Cod de procedura penala, astfel incat se aplica prevederile art. 163, 168, 275-278 din acest cod.  Potrivit art.3, 103 si 104 din Legea nr. 255/2013, de punere in aplicare a Legii nr. 135/2010, privind Codul de procedura penala, noua lege se aplica de la data intrarii in vigoare, 01.02.2014, tuturor cauzelor aflate pe rol, prin urmare si cauzei de fata, deoarece hotararea a fost pronuntata la data de 07.08.2014, respectiv art.250 din noul cod. De altfel, masura asiguratorie are caracter real, dupa pronuntarea hotararii penale dobandind caracter definitiv si executoriu.
Examinand actele si lucrarile cauzei prin prisma criticilor si apararilor formulate, potrivit prevederilor art. 304 pct.9 din Codul de procedura civila, Curtea a retinut urmatoarele:
Din intampinarea formulata in recurs de intimatul MINISTERUL PUPLIC - DIICOT - BIROUL TERITORIAL CRAIOVA, reiese ca, prin ordonanta emisa in dosarul nr.325/P/2004, s-a aplicat sechestrul asigurator asupra bunurilor proprietatea SC VITICOLA DEALUL VIILOR SRL.
Prin decizia penala nr.595/28.04.2014, pronuntata de Curtea de Apel Craiova - Sectia Penala si pentru Cauze cu Minori in dosarul nr.5247/63/2008, s-a lasat nesolutionata actiunea civila exercitata de partea civila STATUL ROMAN prin ANAF, conform prevederilor art.25 alin. 5 din Cod de procedura penala, iar in baza art.397 alin. 5 Cod procedura penala s-a mentinut masura asiguratorie a sechestrului, dispusa de procuror asupra bunurilor partii responsabile civilmente SC VDV SRL, prin lichidator T SPRL.
Ca urmare, creditorul STATUL ROMAN prin ANAF - DGRFP CRAIOVA a solicitat, pe cale separata, obligarea paratilor ( inculpati) DRC, PAD, BG, SF si a paratilor ( parti responsabile civilmente) SC VDV SRL prin lichidator T SPRL si SC D SRL prin lichidator RVA IS SPRL, la plata sumei de 2.791.250 lei, reprezentand prejudiciul produs prin rambursarea nelegala de TVA.
Prin incheierea din 26 septembrie 2014, pronuntata de Tribunalul Dolj - Sectia I Civila, in dosarul nr.11285/63/2014, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor mobile si imobile ale paratilor, pana la concurenta sumei de 2.791.250 lei.
In consecinta, in prezent, exista doua dispozitii ale instantelor cu privitoare la indisponibilizarea bunurilor debitoarei SC VDV SRL, pentru recuperarea creantelor STATULUI ROMAN prin ANAF - DGRFP CRAIOVA.
 Pentru a stabili efectele acestor masuri, este necesara precizarea ca, indiferent daca actiunea civila se solutioneaza impreuna cu actiunea penala sau pe cale separata, dispozitiile civile se executa potrivit legii civile.
SC VDV SRL este supusa procedurii insolventei, astfel incat, in ceea ce o priveste, opereaza suspendarea de drept, in temeiul legii - art.36 din Legea nr.85/2006 - a oricarei actiuni judiciare, extrajudiciare sau masuri de executare silita pentru realizarea creantelor asupra SC VDV SRL sau bunurilor sale, cu exceptia actiunilor exercitate in cadrul unui proces penal, deoarece orice asemenea actiune sau masura nu se poate desfasura decat in procedura speciala, colectiva si concursuala a insolventei.
Exceptia referitoare la actiunile exercitate in cadrul procesului penal nu este incidenta in cauza deoarece, asa cum s-a aratat, nu mai exista un proces penal pe rol.
Ca urmare, atat stabilirea, cat si urmarirea silita a incasarii creantelor impotriva SC VDV SRL nu se poate realiza decat in procedura speciala, prin intermediul lichidatorului.
Stabilirea creantei bugetare  a avut deja loc, AJFP GORJ fiind inscrisa in tabelul definitiv consolidat al creditorilor debitoarei SC VDV SRL cu suma de 2.907.763 lei  creanta garantata  si cu suma de 61.729 lei creanta privilegiata ( fila nr.99 din apel).
In aceste conditii, in cauza, nu se pune problema ridicarii masurii sechestrului, ci se impune a se constata transformarea caracterului asigurator al masurii in caracter executoriu si, pe cale de consecinta, a trecerii la lichidarea bunurile sechestrate.
Masura sechestrului are caracter temporar, pana la ramanerea definitiva a hotararii ce se pronunta in procesul principal si consta in indisponibilizarea bunurilor pentru a se asigura posibilitatea creditorului de a executa hotararea ce urmeaza sa se pronunte cu privire la fondul drepturilor.
In speta, valorificarea bunurilor sechestrate nu este impiedicata, asa cum a sustinut lichidatorul, de prevederile art. 53 din Legea nr. 85/2006, cu modificarile aduse prin art. 81 pct. 2 din Legea nr. 255/2013,  pentru punerea in aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii procesual penale, conform carora "Bunurile instrainate de administratorul judiciar sau lichidator, in exercitiul atributiilor sale prevazute de prezenta lege, sunt dobandite libere de orice sarcini, precum ipoteci, garantii reale mobiliare sau drepturi de retentie, de orice fel, ori masuri asiguratorii, cu exceptia masurilor asiguratorii sau masurilor preventive specifice, instituite in cursul procesului penal".
Textul se interpreteaza in mod coroborat cu prevederile art.36 din Legea nr.85/2006 si are in vedere exclusiv masurile asiguratorii luate pana la solutionarea actiunii civile in cadrul procesului penal.
De altfel, masurile asiguratorii sunt luate cu scopul satisfacerii creditorului in favoarea caruia au fost instituite, dupa pronuntarea hotararii definitive din procesul penal si nicidecum pentru a impiedica indestularea acestuia.
Or, asa cum s-a aratat, nu mai exista proces penal pe rol, iar actiunea civila indreptata de STATUL ROMAN prin ANAF - DGRFP CRAIOVA - AJFP GORJ impotriva SC VDV SRL, este solutionata in mod definitiv in procedura de insolventa a debitoarei.
Dupa stabilirea definitiva a drepturilor creditorului, sechestrul asigurator ( indiferent daca a fost instituit de instanta civila sau de cea penala) nu se desfiinteaza, nu se ridica, ci se transforma in sechestru definitiv, executoriu, pentru a avea loc vanzarea bunurilor sechestrate, cu scopul de a asigura satisfacerea creditorului in favoarea caruia a fost luata masura.
In concluzie, masurile asiguratorii instituite asupra bunurilor din averea debitoarei SC VDV SRL in favoarea STATULUI ROMAN prin ANAF - DGRFP CRAIOVA - AJFP GORJ sunt in prezent executorii, deoarece s-a stabilit creanta bugetara in cadrul procedurii si, prin urmare, valorificarea bunurilor sechestrate atat in procesul penal, cat si in cauza civila separata, se va realiza de catre lichidator, iar distribuirea fondurilor obtinute se va face conform dispozitiilor Legii nr.85/2006, bunurile urmand sa fie instrainate libere de orice sarcini, precum ipoteci, garantii reale mobiliare sau drepturi de retentie ori masuri asiguratorii, de orice fel.
In concluzie, cu aceasta motivare, solutia judecatorului-sindic de respingere a cererii de ridicare a sechestrului instituit asupra bunurilor debitoarei SC VDV SRL a fost apreciata corecta.
Fata de considerentele expuse, Curtea a respins recursul ca nefondat, potrivit prevederilor art. 312 alin.1 din Codul de procedura civila.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete

Reziliere contract de concesiune - Conditii - Decizie nr. 132/R din data de 07.02.2014
Rectificare carnet de munca. Dispozitii legale - Sentinta civila nr. 651/LM din data de 13.03.2014
Divort. Exerxitarea autoritatii parintesti - Decizie nr. 503/A din data de 25.09.2014
Atribuire folosinta imobil. O.P. - conditii de admisibilitate - Decizie nr. 404/A din data de 18.07.2014
Rezolutie antecontract de vanzare cumparare - Decizie nr. 607/R din data de 24.11.2014
trafic de droguri - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
Acordul de recunoa?tere a vinova?iei incheiat de procurorul militar cu inculpatul cercetat pentru savar?irea infrac?iunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante prev. de art.336 alin.1 C.pen. Amanarea aplicarii pedepsei - Sentinta penala nr. 8 din data de 16.02.2016
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017
Insolventa. Art. 72 din Legea nr. 85/2014. Respingerea cererii de deschiderea procedurii insolventei formulata impotriva garantului ipotecar. Solidaritatea nu se prezuma potrivit art. 1034-1056 Cod civil. - Sentinta civila nr. 473/Ap din data de 16.03.2017
EXPROPRIERE. Art. 26 din Legea nr. 33/1994. Stabilirea valorii despagubirii. Metoda comparatiei directe. Alegerea comparabilei cu cea mai mica ajustare, cu caracteristicile cele mai asemanatoare cu terenul in litigiu. - Sentinta civila nr. 336/AP din data de 23.02.2017
Expropriere. Reglementand dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate, Legea nr. 33/1994 prevede la art. 35 ca „daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, - Sentinta civila nr. 71/Ap din data de 19.01.2017
Solicitare de sesizare a Curtii de Justi?ie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara, in temeiul dispozitiilor art. 276 din Tratatul privind func?ionarea Uniunii Europene. - Hotarare nr. 56/CP din data de 05.07.2017
Aplicarea unei pedepse mai reduse decat cea mentionata in acordul de recunoastere a vinovatiei. - Sentinta penala nr. 107/Ap din data de 14.02.2017
Legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs. - Sentinta penala nr. 209/Ap din data de 17.03.2017
Reprezentarea succesorala in materia Legii nr. 10/2001. Amenajari de utilitate publica ulterioare notificarii, fara existenta unei autorizatii de constructie. - Decizie nr. 1500/Ap din data de 01.10.2016
Actiune in revendicare inadmisibila in conditiile in care s-a uzat de dispozitiile Legii nr. 10/2001. Imobil revendicat achizitionat in baza Legii nr. 112/1995. Securitatea raporturilor juridice. - Decizie nr. 1033/Ap din data de 15.07.2016
Obligatia de despagubire a A.A.A.S. –art 32 ind. 4 din O.U.G. nr. 88/1997. Contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 137/2002. - Decizie nr. 295/Ap din data de 23.02.2016