InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Craiova

Prescriptie. Vicii ascunse fara viclenie sau cu viclenie. Termenele de prescriptie de 3 ani, respectiv 6 luni. Partea sociala reprezentand 100% din capitalul social este susceptibila ca lucru de vicii ascunse.

(Decizie nr. 162 din data de 15.11.2012 pronuntata de Curtea de Apel Craiova)

Domeniu Prescriptii; Vicii. Evictiuni | Dosare Curtea de Apel Craiova | Jurisprudenta Curtea de Apel Craiova

Prescriptie. Vicii ascunse  fara viclenie sau cu viclenie. Termenele de prescriptie de 3 ani, respectiv 6 luni. Partea sociala reprezentand 100% din capitalul social  este susceptibila ca lucru de vicii ascunse.
Partea sociala reprezentand 100% din capitalul social  este susceptibila ca lucru de vicii ascunse. Desi obiectul contractului il constituie in termeni literali partea sociala reprezentand capitalul social al  unei societati,  vointa reala a partilor a vizat transmiterea afacerii intrucat pretul cesiunii nu s-a stabilit raportat la valoarea partii sociale reprezentand expresia valorica a aportului asociatului unic, ci la valoarea afacerii (valoarea capitalului social, profitul realizat in 2007, fondul de comert, linia de credit si rezervele financiare)
Dreptul la actiunea in reducerea pretului pentru viciile ascunse ale unui lucru transmis se prescrie prin implinirea unui termen de 6 luni, in cazul in care viciile nu au fost ascunse cu viclenie si prin implinirea unui termen de 3 ani in cazul in care viciile au fost ascunse cu viclenie.

  Prin sentinta nr. 127 din  04.06.2012, Tribunalul Mehedinti - Sectia Comerciala a respins exceptia prematuritatii si a admis actiunea formulata de reclamanta SC H&Q M. SRL  impotriva paratului N.S.  A obligat paratul sa plateasca  suma de 2.526.000 lei, la care se adauga  52.250 lei cu titlul de cheltuieli de judecata.
Impotriva acestei sentinte a formulat apel  paratul.
Analizand exceptia de prescriptie prin prisma criticilor invocate si a dispozitiilor legale aplicabile, Curtea retine urmatoarele:
Prin actiunea promovata la 13.03.2009, reclamanta a chemat in judecata pe paratul NS, solicitand reducerea pretului contractului de cesiune de parti sociale incheiat la data de 17.03.2008 cu suma de 1.650.000 Euro, pentru vicii ascunse ale lucrului, invocand ca vicii descoperirea unor imprejurari de natura a afecta exercitarea linistita si utila a drepturilor ce decurg din detinerea partii sociale ce a facut obiectul contractului de cesiune.
Dreptul la actiunea in reducerea pretului pentru viciile ascunse ale unui lucru transmis se prescrie prin implinirea unui termen de 6 luni, in cazul in care viciile nu au fost ascunse cu viclenie si prin implinirea unui termen de 3 ani in cazul in care viciile au fost ascunse cu viclenie. Termenele de prescriptie de 6 luni si 3 ani incep sa curga de la data descoperirii viciilor,  insa cel mai tarziu de la implinirea unui an de la predarea lucrului, termenul de un an nefiind termen de prescriptie, ci perioada limita in care viciile ascunse trebuie sa fie descoperite.
In speta, imprejurarile de natura a afecta linistita si utila exercitare a drepturilor ce decurg din detinerea afacerii dobandite prin cesiunea partii sociale,  invocate de reclamanta sunt: existenta unor clauze intuitu personae in contractele incheiate cu grupul Renault - Nissan, reconstituirea dreptului de proprietate in favoarea unui tert prin decizia civila nr. 970/R/2007, somatia de retragere a gardului, instiintarea de plata a unei amenzi in cuantum de 10.000 lei si lipsa cabinei de vopsit si a compresorului de aer.
Curtea apreciaza ca viciile privind existenta unor clauze intuitu personae,  instiintarea de plata a unei amenzi in cuantum de 10.000 lei si lipsa cabinei de vopsit si a compresorului de aer nu au fost ascunse cu viclenie, in contextul in care contractele incheiate cu Nissan - Renault, factura de vanzare a  cabinei de vopsit si a compresorului de aer si procesul verbal de contraventie se regaseau in documentele contabile ale societatii, existente la sediul firmei la data incheierii cesiunii,  CM -administratorul -  avand acces la acestea, asa cum a recunoscut la interogatoriu. Termenul de prescriptie aplicabil actiunii pentru aceste vicii este cel de 6 luni.
Acelasi termen de 6 luni este aplicabil si in cazul viciului privind somatia de mutare a gardului, deoarece este de presupus ca cedentul a fost de buna credinta, gardul fiind ridicat  pentru delimitarea terenului concesionat in vederea desfasurarii afacerii SC S.C. SRL.
In ceea ce priveste viciul reprezentat de reconstituirea dreptului de proprietate in favoarea unui tert prin decizia civila nr. 970/R/2007, Curtea apreciaza ca termenul aplicabil este cel de 3 ani, intrucat SC "S.C". SRL a fost parte in litigiul solutionat irevocabil prin decizia aratata si cedentul asociat unic al SC "S.C". SRL  a ascuns existenta dreptului litigios la incheierea contractului de cesiune a partii sociale reprezentand  100% capitalul social al SC "S.C". SRL.
Imprejurarile mentionate invocate ca vicii au fost descoperite, potrivit sustinerilor reclamantei si probatoriilor administrate astfel: reconstituirea dreptului de proprietate in favoarea unui tert prin decizia civila nr. 970/R/2007- octombrie 2008 , somatia de retragere a gardului- iulie 2008, instiintarea de plata a unei amenzi in cuantum de 10.000 lei si lipsa cabinei de vopsit si compresorului de aer - cel mai tarziu la data concilierii - iulie 2008, existenta unor clauze intuitu personae in contractele incheiate cu grupul Renault - Nissan la data incheierii contractului de cesiune, 17 martie 2008
Ca urmare, de la aceste date curg termenele de prescriptie de 6 luni si 3 ani.
Avand in vedere data promovarii actiunii, anume 18 martie 2009,  Curtea constata ca dreptul la actiune in reducerea pretului cesiunii pentru  viciile constand in existenta unor clauze intuitu personae in contractele incheiate cu grupul Renault - Nissan,  somatia de retragere a gardului, instiintarea de plata a  amenzii in cuantum de 10.000 lei si lipsa cabinei de vopsit si a compresorului de aer  s-a prescris prin curgerea termenului de 6 luni.
In consecinta, Curtea va analiza pe fond doar criticile vizand  actiunea in raspundere pentru viciu reprezentat de reconstituirea dreptului de proprietate in favoarea unui tert prin decizia civila nr. 970/R/2007, aceasta nefiind prescrisa.
Contractul de cesiune a partii sociale incheiat la 17.03.2008 are ca obiect cesiunea intre NS  in calitate de cedent si SC H&Q M. SRL, in calitate de cesionar, a partii sociale in valoare de 9.785.600 lei reprezentand 100% capitalul social al SC S. SRL, cu pretul de 2.200.000 Euro.
Se pune problema daca partea sociala reprezentand 100% capitalul social al SC S.C. SRL este susceptibila ca lucru de vicii ascunse.
Curtea considera ca, desi obiectul contractului il constituie in termeni literali partea sociala reprezentand capitalul social al SC S.C. SRL in concret partile au avut in vedere afacerea SC S.C. SRL, aspect care rezulta atat din raspunsul la interogatoriu al cedentului N.S. asociat unic al SC S.C. SRL, cat si din raspunsul la interogatoriu al reprezentantului cesionarului C.H.  Ca vointa reala a partilor a vizat transmiterea afacerii rezulta si din pretul cesiunii care nu s-a stabilit raportat la valoarea partii sociale reprezentand expresia valorica a aportului asociatului unic, ci la valoarea afacerii.
In concluzie, reconstituirea in favoarea unui tert a dreptului de proprietate asupra terenului in suprafata de 9175,  pe care se afla sediul,  service-ul si magazinul de prezentare al SC S.C. SRL ( practic afacerea) poate fi considerata viciu al afacerii transmise prin cesiune.
Aceasta, in contextul in care pentru acest teren, concesionat pe o perioada  de 49 de ani, reclamanta platea o redeventa anuala de 125.000.000 pe an, echivalentul a 3066,28 euro pe an si este evident ca pretul afacerii ar fi fost cu mult mai mic, deoarece se impune, fie relocarea afacerii ( alternativa viabila cu costuri raportate la criterii obiective), fie cumpararea terenului de la tertul proprietar sau plata catre acesta a contravalorii lipsei de folosinta ( aceste din urma variante necesita realizarea unei intelegeri cu tertul proprietar, care este de presupus ca va incerca sa profite de situatie).
Conform raportului de expertiza, valoarea dreptului de folosinta pe perioada ramasa din valoarea contractului de concesiune, 41 de ani,  este 125.717 Euro ( 546.454 lei),  valoarea constructiilor este de 2.810.290 lei, valoarea de piata a terenului este de 1.651.680 lei, iar costurile de relocare sunt date de valoarea constructiilor la care se adauga costul terenului concesionat pentru lipsa de folosinta.
Cum costurile de relocare sunt mai mari decat suma acordata de instanta de fond, acordarea unei reduceri a pretului echivalenta cu suma reprezentand costurile de relocare ar presupune inrautatirea situatiei apelantului parat in propria cale de atac.
Pentru aceste considerente solutia instantei de fond va fi mentinuta.
Conditiile ce trebuie indeplinite pentru introducerea actiunii de reducere a pretului sunt: viciul sa fi existat la momentul incheierii contractului, viciul sa fie ascuns si viciul sa fie grav.
Prima conditie este indeplinita, deoarece la momentul cumpararii afacerii, hotararile judecatoresti prin care se obliga irevocabil la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului in suprafata de 9175 mp situat in favoarea unui tert existau.  Si conditia ca viciul sa fie ascuns este indeplinita. Asociatul unic al SC S.C. SRL cunostea existenta  hotararilor, societatea fiind parte in litigiu, iar cesionarul,  printr-o verificare normala si atenta, nu putea lua cunostinta de acestea, cu atat mai mult cu cat societatea, a carei unica parte sociala a preluat-o, se bucura de un drept de concesiune in temeiul unui contract valabil incheiat.
In ceea ce priveste conditia gravitatii viciului, Curtea a aratat deja ca valoarea afacerii avute in vedere la stabilirea pretului cu ocazia transmiterii singurei parti sociale a SC S.C. SRL este serios micsorata, deoarece practic intreaga afacere sediu, service si showroom sunt situate pe terenul pentru care s-a reconstituit drept de proprietate unei terte persoane.
Pentru considerentele expuse, in temeiul art.296 C.pr.civ. Curtea va admite apelul, va schimba  in parte sentinta, va admite exceptia prescriptiei dreptului la actiune in reducerea pretului cesiunii pentru viciile constand in existenta unor clauze intuitu personae in contractele incheiate cu grupul Renault Nissan, somatia de retragere a gardului, instiintarea de plata a amenzii in cuantum de 10.000 lei si lipsa cabinei de vopsit si a compresorului si va constata prescrisa actiunea pentru aceste vicii. Va mentine celelalte dispozitii ale sentintei.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Prescriptii; Vicii. Evictiuni

Eroare de fapt principala, art. 30 alin. 1 Cod penal. Necunoasterea de catre inculpat a imprejurarii ca produsele detinute aveau in compozitie substante de natura a se incadra in categoria drogurilor. Temeiul achitarii. Cerere de judecare a cauzei potriv - Decizie nr. 168 din data de 09.02.2015
Infractiunea prev. de art.8 din Legea nr. 39/2009. Conditii privind tipicitatea. Achitare - Decizie nr. 483 din data de 06.04.2015
Neagravarea situatiei inculpatului in propria cale de atac. Critici formulate in apel privind reindividualizarea pedepsei amenzii. - Decizie nr. 345 din data de 13.03.2015
Tentativa la infractiunea de furt. Conditii. - Decizie nr. 449 din data de 31.03.2015
Legea nr. 302/2004. Transferarea persoanelor condamnate. Persoana detinuta intr-un stat membru, in executarea unei pedeapse aplicate printr-o hotarare a instantelor romane, recunoscuta de statul strain. Cerere de recunoastere si transfer a persoanei conda - Decizie nr. 9 din data de 22.01.2015
. Regimul juridic al suspendarii sub supraveghere dispusa potrivit Codului Penal de la 1969. Revocare pentru savarsirea unei infractiuni in termenul de incercare. Neindepinirea conditiilor prevazute de art. 41 Cod penal pentru existenta primului termen al - Decizie nr. 175 din data de 11.02.2015
Propunere de arestare preventiva. Nerespectarea dispozitiilor privind citarea inculpatei si prezenta obligatorie a acesteia la solutionarea propunerii de arestare. - Decizie nr. 121 din data de 25.03.2015
Incheierea intermediara pronuntata in conditiile dispozitiilor art. 345 alin. 1 Cod de procedura penala. Contestatie inadmisibila. - Hotarare nr. 51 din data de 09.02.2015
Apel declarat impotriva incheierii de solutionare a cererii de reexaminare amenda judiciara.. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 296 din data de 03.03.2015
Decizie de impunere privind plata TVA si a majorarilor de intarziere. Vanzari succesive de imobile. Activitate economica de exploatare cu caracter de continuitate in sensul art.127 alin.2 Cod fiscal. - Sentinta civila nr. 283 din data de 11.07.2014
Obligatia autoritatii publice de a solicita clarificari operatorului economic ce a ofertat un pret aparent neobisnuit de scazut. Respectarea principiului nediscriminarii, tratamentului egal si transparentei. - Decizie nr. 2300 din data de 17.04.2015
Decizie de impunere privind plata impozitului pe teren si a penalitatilor de intarziere. Incadrarea imobilelor in extravilanul localitatii ca urmare a unei hotarari a consiliului local. Emiterea unei noi decizii de impunere in urma unui control financiar - Decizie nr. 7448 din data de 08.12.2014
Raportul vizitei de verificare la fata locului. Inadmisibilitatea actiunii in contencios administrativ avand ca obiect anularea raportului vizitei de verificare la fata locului si a adresei prin care a fost respinsa contestatia impotriva respectivului rap - Decizie nr. 1802 din data de 12.05.2015
Exceptie de nelegalitate. Neintroducerea in cauza a emitentului actului a carui nelegalitate se invoca. - Decizie nr. 1384 din data de 02.04.2015
Contestatia la executare prevazuta de art. 711 si urmatoarele Noul Cod de Procedura Civila. Cai de atac. Recurs inadmisibil. - Decizie nr. 123 din data de 12.05.2015
Inchiderea procedurii in temeiul art. 131 din Legea nr. 85/2006. Conditii. - Decizie nr. 315 din data de 29.04.2015
Distribuirea sumelor obtinute din valorificarea bunurilor grevate de ipoteci, gaj sau alte garantii reale imobiliare ori drepturi de retentie. Provizionarea din aceste sume. Incompatibilitate cu ordinea prevazuta de art. 121 din Legea nr. 85/2006. - Decizie nr. 269 din data de 16.04.2015
Cerere a debitorului de deschidere a procedurii simplificate. Nedepunerea documentelor prevazute de art.67 alin.1 lit. a - g, k ,l , m din Legea nr. 85/2014. Sanctiune. Depunerea in apel. Efecte. - Decizie nr. 289 din data de 23.04.2015
Contestarea raportului administratorului judiciar cuprinzand descrierea activitatii curente a debitorului in perioada de observatie si platile efectuate. Inadmisibilitate. Investirea instantei prin simpla solicitare de anulare a masurii de achitare a sume - Decizie nr. 286 din data de 23.04.2015
Angajat in sistemul administratiei penitenciarelor. Promovarea in functia de asistent medical cu studii superioare in grad principal - Decizie nr. 2117 din data de 04.06.2015