InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Craiova

Anulare acte.

(Decizie nr. 1885 din data de 25.10.2011 pronuntata de Curtea de Apel Craiova)

Domeniu Faliment | Dosare Curtea de Apel Craiova | Jurisprudenta Curtea de Apel Craiova

     Asupra recursului de fata, constata urmatoarele:
     Prin sentinta nr. 1076 din  20 iunie 2011, pronuntata de judecatorul-sindic de la Tribunalul Olt, s-a respins ca nefondata contestatia formulata de contestatoarea SC BANCPOST SA.
     Impotriva acestei sentinte a declarat recurs contestatoarea  care a invocat ca in mod gresit lichidatorul a refuzat inscrierea sa in tabelul obligatiilor debitoarei SC E.G.E. SA, in conditiile in care intre banca si SC P. E. SRL   s-au incheiat un contract de credit si contractele de ipoteca autentificate sub nr.605 - 612/04.07.2008, pentru un credit de 493.000 lei. Astfel, creanta trebuia inscrisa potrivit art.123 pct.7 din Legea nr.85/2006, deoarece banca are instituita ipoteca asupra bunului imobil al debitoarei, ipoteca sa fiind inscrisa in cartea funciara.
     Examinand actele si lucrarile cauzei, prin prisma criticilor formulate si a dispozitiilor art.304 pct.9 si 3041 Cod procedura civila, Curtea constata ca recursul este nefondat, pentru urmatoarele motive:
     Judecatorul-sindic a apreciat in mod corect asupra continutului si efectelor ipotecilor invocate de catre contestatoarea SC BANCPOST SA, deoarece ipoteca este o garantie reala imobiliara, in acceptiunea art.1746 din vechiul Cod civil, in vigoare la data incheierii contractelor. Chiar daca se constituie printr-un contract accesoriu celui de credit, ipoteca da creditorului doar dreptul de urmarire a bunului si de preferinta pentru satisfacerea creantei sale, deoarece ipoteca nu valoreaza fideiusiune.
     In speta, judecatorul-sindic a apreciat in mod just ca SC BANCPOST SA nu poate fi inscrisa in tabelul obligatiilor debitoarei SC E.G.E. SA cu creanta pretinsa, aceasta creanta putand fi opusa de catre banca doar debitoarei sale, SC P.E. SRL, cu care a incheiat contractul de credit, SC E.G.E.  SA fiind tert fata de contractul de imprumut.
     Solutia celui de-al doilea capat de cerere, referitor la anularea vanzarilor efectuate de catre lichidator este, de asemenea, corecta, in raport de exceptia nulitatii actelor subsecvente, invocata in aparare de catre lichidator.
     Dispozitiile art.85 alin. 1 si 2 din Legea nr.85/2006 nu isi gasesc aplicarea in cauza, deoarece reglementeaza o ipoteza total diferita de cea a spetei,  stabilind   dreptul persoanei care dobandeste un titlu sau o garantie ori un alt drept real de la debitorul supus procedurii (si nicidecum de la un tert)  asupra unui bun susceptibil de a fi recuperat ca urmare a anularii transferului fraudulos incheiat de catre debitoare cu privire la acel bun.
     Prin urmare, in cauza isi gaseste aplicarea regimul juridic de drept comun al nulitatii. Astfel, se retine ca nulitatea actului juridic reprezinta o sanctiune ce lipseste actul de efectele juridice contrare legii.
     Efectele nulitatii sunt guvernate de trei principii: principiul retroactivitatii, principiul repunerii in situatia anterioara (exprimat prin expresia restitutio in integrum) si principiul potrivit caruia anularea actului initial atrage desfiintarea actului subsecvent (ilustrat prin adagiul resoluto jure dantis resolvitur jus accipientis). Potrivit acestor trei principii, hotararea judecatoreasca prin care s-a aplicat sanctiunea nulitatii actului juridic, prin exceptie de la principiul procesual al relativitatii efectelor hotararilor judecatoresti, produce efecte si impotriva subdobanditorilor de drepturi, chiar daca acestia nu au fost parti in litigiu, efecte ce se justifica prin cerinta restabilirii ordinii de drept incalcate prin incheierea actului juridic nul/anulat.
     Principiile retroactivitatii, repunerii in situatia anterioara si principiul potrivit caruia anularea actului initial atrage desfiintarea actului subsecvent reprezinta o aplicatie, o consecinta a principiului potrivit caruia nimeni nu poate transmite un drept pe care nu il are: nemo dat quod non habet.
     Asa cum a sustinut recurenta, regula qnod nullum est, nullum producit efectum comporta exceptii, printre care si situatia aparentei de drept (principiul error communis facit jus).
     Principiul error communis facit jus, numit si principiul validitatii aparentei in drept, inlatura nulitatea actului care a fost incheiat intr-o eroare comuna si invincibila.
     Acest din urma principiu este insa, ca orice exceptie, de stricta interpretare si are in vedere situatii in care, spre exemplu, inregistrarile in registrul de stare civila au fost facute de catre o persoana necompetenta, care a exercitat in mod public atributiile de delegat de stare civila si care sunt valabile, chiar daca acea persoana nu avea, in realitate, aceasta calitate.
     Situatia de fapt descrisa de catre recurenta contestatoare, reprezentarea sa ca persoana care a constituit ipotecile este proprietara bunurilor aduse in garantie si ca acelasi lucru l-au considerat lucratorii de la cartea funciara, judecatorul delegat, instanta care a pronuntat sentinta nr.2197/04.06.2007, ca si notarul care a autentificat contractele de ipoteca, nu descriu o aparenta de drept, ci chiar dreptul rezultand din actele de proprietate pe care le detinea in acel moment constitutorul SC P.E. SRL.
     Este neindoielnic faptul ca banca a actionat cu buna credinta si aceasta este, de regula, situatia dobanditorilor de drepturi din actele subsecvente celor sanctionate cu nulitatea, dar buna credinta nu constituie o exceptie de la principiile retroactivitatii, repunerii in situatia anterioara si principiului potrivit caruia anularea actului initial atrage desfiintarea actului subsecvent decat in ipoteza bunurilor mobile.
     Critica bazata pe motivul de recurs prevazut de art.304 pct. 7 Cod procedura civila este, de asemenea,  nefondata, in conditiile in care judecatorul sindic a grupat argumentele invocate de catre contestatoare si a raspuns tuturor motivelor de nulitate cu care a fost investit. In plus, se retine ca dreptul de proprietate asupra lucrarilor efectuate la spatiile aflate in constructie intre data incheierii conventiei translative de proprietate dintre SC P.E. SRL si SC E.G.E.  SA si momentul anularii acestei tranzactii revine, prin accesiune imobiliara, proprietarului in mod retroactiv  E.G.E. SA.  SC P.E. SRL poate pretinde eventual un drept de creanta pentru contravaloarea acestor lucrari.
     Prin urmare, nu are nici o relevanta sub aspectul analizat, al nulitatii actelor subsecvente, eventuala desocotire dintre SC P.E. SRL si SC EGE SA cu privire la lucrarile efectuate, dupa cum nu are relevanta cine este titularul autorizatiei de construire a acestor lucrari.
     In consecinta, judecatorul-sindic a retinut in mod corect ca anularea actului  juridic prin care SC P.E. SRL a dobandit imobilul descris ca investitie in curs,  prin sentinta nr.1214 din  16 noiembrie 2009, pronuntata de judecatorul-sindic de la Tribunalul Olt, in dosarul nr.1010/104/2008/1/2009, ca fiind fraudulos,  atrage anularea contractelor de ipoteca  subsecvente, incheiate de catre SC P.E. SRL cu SC BANCPOST SA.
     Totodata, Curtea retine ca intabularea dreptului nu impiedica verificarea de catre instanta a valabilitatii actului juridic ce i-a dat nastere.
     Fata de considerentele expuse, Curtea constata ca, intrucat dreptul de ipoteca al SC BANCPOST SA asupra garsonierelor a fost desfiintat ca efect al anularii dreptului de proprietate al constitutorului acestor ipoteci, sustinerea  ca vanzarea de catre lichidator a bunurilor restituite, ca efect al repunerii in situatia anterioara incheierii actului juridic anulat, este lipsita de suport.
     Incalcarea formelor de procedura prevazute sub sanctiunea nulitatii de art.105 alin. 2 Cod procedura civila, ar putea fi invocata doar de adjudecatarii garsonierelor, singurele persoane ce ar putea pretinde o vatamare ce nu s-ar putea inlatura, necitarea acestor persoane fiind fara consecinte fata de recurenta. Ca urmare, Curtea constata nefondata si critica formulata de recurenta prin raportare la motivul de recurs reglementat de art.304 pct. 5 Cod procedura civila.
     In concluzie, Curtea va respinge recursul ca nefondat, potrivit prevederilor art.312 alin. 1 Cod procedura civila.
1
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Faliment

Faliment - Hotarare nr. 669 din data de 21.12.2017
Faliment - Hotarare nr. 484 din data de 28.09.2017
Cererea de deschidere a procedurii prev. de Legea nr. 64/1995, republicata, impotriva debitoarei dizolvate de drept conform Legii nr. 359/2004, este inadmisibila. - Sentinta civila nr. 136/F din data de 20.03.2006
FALIMENT - Sentinta comerciala nr. 1180/C/2014 din data de 27.11.2014
Deschiderea procedurii insolventei - Sentinta comerciala nr. 1085/C din data de 08.06.2010
Deschidere procedura insolventa - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Faliment - Sentinta comerciala nr. 861/C din data de 02.06.2009
Procedura insolventei. S.R.L. - Sentinta comerciala nr. 1276/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei - Sentinta comerciala nr. 1275/C din data de 13.10.2009
Procedura insolventei. Raspunderea administratorului social. - Sentinta comerciala nr. 1388/C din data de 15.10.2009
Procedura insolventei. Intocmirea tabelului definitiv al creantelor - Decizie nr. 264/R din data de 11.06.2009
Faliment . Raspunderea administratorului pentru netinerea contabilitatii conform legii. Cazul fortuit cauza de exonerare de raspundere - Decizie nr. 168/R din data de 02.04.2009
Procedura insolventei. Indeplinirea conditiilor legale pentru deschiderea procedurii - Decizie nr. 178/R din data de 09.04.2009
In ceea ce priveste existenta subrogatiei legale ca temei al masurii lichidatorului judiciar de operare a subrogatiei in tabelul definitiv, potrivit art.1093 alin.2 teza a II a Cod civil, obligatia achitata de o persoana neinteresata care lucreaza i... - Decizie nr. 357/R din data de 19.08.2008
Cerere de autorizare a promovarii actiunii intemeiate pe dispozitiile art.138 din Legea nr.85/2006 formulata de un singur creditor. - Decizie nr. 258/R din data de 17.06.2008
Procedura insolventei. Obiectiuni la raportul final (art.129). Cheltuielile aferente procedurii instituite prin Legea nr.85/2006 (art.4). Ordinea in care se platesc creantele in cazul falimentului (art.123). Distribuirea sumelor obtinute din executar... - Decizie nr. 254/R din data de 31.05.2007
Procedura insolentei. Creditorul indreptatit sa solicite deschiderea procedurii insolentei (art.3 pct.6 din Legea nr.85/2006). Obligatia judecatorului–sindic de a verifica indeplinirea conditiilor cerute pentru aplicarea procedurii prevazute de Legea... - Decizie nr. 181/R din data de 26.04.2007
Limita maxima de stabilire a raspunderii administratorului unei societati debitoare aflate in procedura prevazuta de Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 270/R din data de 01.06.2006
Actiune intemeiata pe dispozitiile art.137 din Legea nr. 64/1995. Conditii. - Decizie nr. 212/R din data de 20.04.2006
Antrenarea raspunderii personale a administratorului Raportat la art.137 lit.c din Legea nr.64/1995. - Decizie nr. 211/R din data de 20.04.2006