InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Bucuresti

Evacuare

(Decizie nr. 1841 din data de 20.12.2005 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti)

Domeniu Proprietate privata | Dosare Curtea de Apel Bucuresti | Jurisprudenta Curtea de Apel Bucuresti

                                                    ***********

Pe rol fiind pronuntarea asupra recursului civil formulat de recurentii-parati C.T., D.G., D.G., D.M. si D.F. impotriva deciziei civile nr.420/A/ 14.03.2005 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a III-a Civila in dosarul nr.4289/2004, in contradictoriu cu intimatii-reclamanti U.A.I., Z.R.V.M. si SC PARTENER CONSULTING SRL, avand ca obiect "evacuare".
Dezbaterile asupra cauzei au avut loc in sedinta publica de la                  14 decembrie 2005, fiind consemnate in incheierea de sedinta de la acea data, ce face parte integranta din prezenta decizie, cand, Curtea, avand nevoie de timp pentru a delibera si pentru a da posibilitate partilor sa depuna concluzii scrise, a amanat pronuntarea la 20 decembrie 2005.

C U R T E A

     Asupra recursului civil de fata.
Prin cererea inregistrata sub nr.4507/2004 pe rolul  Judecatoriei Sectorului  2 Bucuresti  , reclamantii U.Al.I. si Z.R., V.M. prin mandatar  U.Al.I. au chemat in judecata  pe paratii C.T., D. G., D.G., D.M. si D.F. , solicitand instantei ca  prin hotararea ce se va pronunta sa se dispuna evacuarea paratilor din apartamentul compus din  3  camere   si dependinte- bucatarie, marchiza, WC si magazie-  pe care il ocupa in imobilul din Bucuresti , str.   Mihai Eminescu nr.112,  parter  , cladirea din dreapta in spatele  curtii ,sector 2.
In motivarea actiunii s-a aratat ca imobilul constituie proprietatea lor   compus din teren in suprafata  de 526 m.p.  si constructiile existente pe acesta , revendicat prin sentinta civila nr.2694/ 1999 a Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti  , definitiva si irevocabila si dispozitia Primarului General nr. 658/2000, cu  procesul verbal de predare primire  nr.  12273/2000 si transcris pe numele  G.D. , pe care reclamantii o mostenesc  conform certificatului  de mostenitor nr. 279/2000.
In ce-i priveste  pe parati s-a aratat ca acestia ocupa apartamentul in litigiu in baza contractului de inchiriere incheiat cu S.C. Apolodor SA, iar ulterior  acestia au incheiat cu reclamantii un contract  de  inchiriere pe perioada  1.01.2003  si 31.  10.2003  inscris la Administratia Financiara a  sectorului 2  Bucuresti si desi contractul a expirat paratii continua sa foloseasca  spatiul fara  titlu legal.
Prin sentinta civila 5312/2.07. 2004 pronuntata de Judecatoria sectorului 2 Bucuresti,   in raport de actele si lucrarile  dosarului, s-a respins actiunea ca neintemeiata, luandu-se  act ca nu se solicita cheltuieli de judecata.
Pentru a hotari astfel prima instanta a constatat ca in raport de dispozitiile  art. 11 alin.1 din OUG nr. 40/1999 contractul de  inchiriere s-a prelungit pana la data de 1.01.2003,  cand intre reclamantul U.A. I.  si parata C.T. s-a incheiat contractul inregistrat la Administratia Finantelor Publice  a sectorului 2  sub  nr. A  216734 /20.03.  2003, fiind recunoscute drepturile locative si celorlalti parati , membrii ai familiei parate C.T..
Acest contract s-a  incheiat in urma notificarii,formulate de catre parata,  reclamantului , invocandu-se dispozitiile  art. 2 din OUG nr. 40/1999 .
Cu toate acestea,   termenul stipulat in contract de  un an  pana  la 31.12.2003  era un termen inferior celui prevazut de  art.  2 din OUG nr.   40/1999 ,  modificat prin Legea nr.  241/2001 , respectiv 8.0.4 2004.
Or,  durata locatiunii legale  era pana la 8.04. 2004,  iar in caz de nerespectare a acestor  prevederi contractul trebuie considerat prelungit "ope legis" pana la data mentionata,  iar partile  au inteles  sa dea  eficienta dispozitiilor legale  , paratii continuand sa locuiasca in imobil si  reclamantul sa incaseze chiria, mentionand  in chitanta de  incasare a  chiriei pe lunile ianuarie si februarie  ca in martie 2004  va fi incheiat contractul de inchiriere legal.
In ce-i priveste pe parati s-a constatat ca  acestia au dreptul  la reinnoirea contractului de  inchiriere conform art.14alin.1  din OUG nr. 40/1999 modificata prin Legea nr.241/2001, iar notificarea intentiei de vanzare este nula,  nefiind facuta cu respectarea dispozitiilor   art. 14  alin.3  din lege.
Impotriva acestei  sentinte civile au declarat recurs reclamantii ,  criticand-o pentru  netemeinicie   si  nelegalitate,  in sensul ca in mod  gresit s-a respins actiunea  intrucat potrivit  art.  14 din OUG nr. 40/1999, paratii au dreptul la  reinnoirea contractului, dar proprietarul poate refuza  reinnoirea daca  locuinta urmeaza a fi vanduta,  ori la notificarea de vanzare a apartamentului parata C.T. nu a raspuns  in sensul de a-si exprima eventual optiune   de  a cumpara apartamentul.
Chiar in conditiile prelungirii legale ,este nedrept   ca si dupa data de 8.04.  2004,  termenul limita de prelungire legala prevazut  de OUG nr.  40/1999 modificata prin Legea nr.  241 / 2001 , chiriasul sa continue sa ocupe spatiul , cu  incalcarea prerogativelor dreptului de proprietate al reclamantilor.
Prin decizia civila nr. 420 A/14.03.2005 pronuntata  de  Curtea de Apel Bucuresti  sectia a III-a civila si pentru cauze   cu minori si  familie in dosarul nr.4289/2004 s-a admis apelul reclamantilor ,  s-a schimbat in tot sentinta civila apelata in sensul ca s-a  admis  actiunea si s-a dispus  evacuarea paratilor din imobilul in litigiu pentru lipsa titlu.
Pentru a  hotari astfel, instanta de apel a constatat urmatoarele :
Contractul de inchiriere pentru spatiul in cauza s-a incheiat la notificarea intimatilor  parati, care au invocat dispozitiile   art.  2 din OUG nr. 40/1999  modificat prin Legea nr.241/2001 privind perioada de 5 ani.
Contractul de  inchiriere insa, inscris la Adminstratia Finantelor Publice a  sectorului 2  Bucuresti ,s-a  incheiat in mod expres, de catre parti,  pentru o perioada de 12 luni, respectiv pana la 31. 12. 2003, paratii continuand sa locuiasca in imobil si dupa acest termen, incasandu-se  chirie de   catre reclamantul U.Al.I. pentru lunile ianuarie si februarie 2004 ,  cu  mentiunea ca in martie se va incheia  contractul  legal.
S-a apreciat ca , in aceasta  situatie  este certa  tacita relocatiune,  care insa nu poate fi decat in conditiile  contractului incheiat anterior, asadar tot pentru  o perioada de  1 an pana la 31.12.2004.
Dupa acest moment tacita relocatiune, respectiv dreptul la reinnoirea  potrivit  art. 14 alin.1 din OUG 40/1991  modificata  prin  Legea nr.241/2004,  are loc " pentru aceeasi perioada  daca partile  nu modifica prin acord expres  durata inchirierii".
Acest acord expres  nu  a intervenit intre parti,  iar reclamantul a notificat-o pe  titulara contractului de inchiriere cu privire la  exercitarea eventualei optiuni de cumparare a apartamentului, printr-o oferta de vanzare ,  la care parata nu  a raspuns .
Prima instanta a   retinut nulitatea acestei notificari, deoarece nu ar fi fost adresata tuturor paratilor  care  aveau drepturi locative, dar   chiar si in situatia  nulitatii acesteia  contractul  de  inchiriere s-a reinnoit  numai in conditiile  art.14 alin.1 din lege ,   pentru un an, potrivit cu perioada prevazuta prin acordul expres  al partilor  prin contractul de inchiriere incheiat in cauza , perioada ce a  expirat  la  31.12.2004,  dupa pronuntarea sentintei civile apelate .
Impotriva acestei decizii civile au declarat recurs paratii C.T., D. G., D.G. , D.F. si D.M., criticand-o pentru nelegalitate  , art. 304 pct. 9 Cod procedura civila ,  pentru urmatoarele considerente :
Contractul de inchiriere intre parti s-a incheiat la notificarea chiriasilor  insa termenul de  inchiriere solicitat de acestia fiind cel legal de 5 ani ,  dar  intimatii reclamanti au refuzat  varianta propusa de catre chiriasi  si au incheiat contractul  de  inchiriere  pentru o perioada de  un an  , cu conditia reinnoirii contractului din an in an pe o perioada de   cinci ani.
Proprietarii  au semnat acea intelegere  ( inscris sub semnatura  privata denumit chitanta ) prin care li se promitea chiriasilor ca in martie 2004  vor incheia contractul legal, contractul de inchiriere ,afirmatie ce reprezinta  vointa    reala a  partilor.
Partile nu s-au inteles in sensul unei  tacite relocatiuni, situatie in care nu mai era nevoie de incheierea unui nou contract,  aceasta operand oricum   in  lipsa unei stipulatii contrare  in contractul de  inchiriere  initial.
Instanta de apel a  tratat superficial acest aspect datorat  necoroborarii tuturor probelor  administrate  in cauza.
In ce priveste oferta de vanzare facuta  de catre reclamanti   paratilor   a fost   facuta  cu incalcarea dispozitiilor  art. 14 alin. 3  din OUG nr.  40/1999, aprobata si modificata prin  Legea nr.241/2001  si nu le este opozabila deoarece nu a respectat termenul de un  an inainte de  expirarea contractului de inchiriere si  nu li s-a comunicat pe aceasta cale nici incetarea contractului si nici nu li s-a respectat dreptul de preemtiune la cumpararea apartamentului.
In acest sens nu poate fi primita constatarea  instantei de  apel ca nu au raspuns  la  asa zisa  oferta de vanzare ci din contra  au  transmis proprietarilor   o notificare, cu nr.181/1.04. 2004,  prin care  au aratat  ca intelegerea  partilor  este in sensul unei locatiuni de 5 ani pe care  trebuie  sa o respecte toate partile.
Examinand  decizia  civila recurata  in raport de motivul de recurs invocat de nelegalitatate intemeiat pe dispozitiile art.304 pct.9 Cod procedura civila ,    se constata ca recursul este fondat pentru urmatoarele considerente:
Intre reclamanti si parata C.T., la notificarea acesteia din urma,  s-a incheiat contractul de  inchiriere nr. 216734/20.03.2003   inregistrat la Administratia Financiara a sectorului 2 fiind  recunoscute drepturi locative  tuturor  paratilor,membrii ai familiei  parate C.T. , termenul de inchiriere fiind de un an pana la 31.12.2003 , inferior celui prev. de   art.  2  din OUG nr. 40/1999 modificat prin Legea 241/2001 , respectiv 8.04.2004.
In aceasta  situatie , contractul de inchiriere incheiat intre reclamantii intimati si parata recurenta C.T. pentru o perioada de timp de  un an nu isi produce efectele  juridice,deoarece contractul de inchiriere incheiat cu toti  chiriasi era prelungit "ope legis"  pana la 8.04. 2004,  iar faptul ca  paratii au ocupat imobilul pana la  aceasta data iar reclamantii au  incasat chiria   inseamna ca  partile au dat eficienta  acestor dispozitii legale. 
In aceasta situatie,paratii   la  expirarea termenului  prev. de art. 2 din OUG  nr. 40/1999 modificata prin Legea nr. 241/2001, pentru care s-a prorogat legal efectele contractului de inchirierea  sunt indreptatiti la  reinnoirea contractului de inchiriere potrivit  art.14 alin.1  din OUG nr. 40/1999 , modificata prin Legea nr.241/2001,   potrivit   art. 22 allin.3 din OUG nr. 40/1999.
Aceasta deoarece  potrivit  art. 14 alin.  3  din OUG nr. 40/1999  notificarea ofertei de vanzare a imobilului chiriasilor trebuia facuta cu cel  putin un an inainte de  expirarea termenului legal  contractual   ( prev. de  art.2 din OUG nr.40 /1999 ), aceasta fiind facuta  insa la 24.03.2004, fila 20 dosar fond.
Potrivit   art. 18 alin.2  din OUG nr. 40/1999 , notificarea   echivaleaza  in conditiile in care este facuta potrivit dispozitiilor    OUG nr.  40/1999  cu  oferta de vanzare si fiind facuta cu incalcarea  art. 14 alin.3 din OUG nr.40/1999 ,   cu mai  putin de  un an de  la data   expirarii  termenului legal de  prelungire  a  efectelor contractului de inchiriere , in mod nelegal a apreciat instanta de apel ca notificarea  fost facuta in conditiile  legii  si  fata de faptul ca parata notificata nu a raspuns  se poate dispune evacuarea paratilor in conditiile  art. 14 alin.2  lit.b. din OUG nr. 40/1999.
In ce priveste efectele contractului de inchiriere incheiat intre reclamanti si parata C.T.  s-a   aratat mai sus  ca acesta este lipsit de eficienta juridica, deoarece  locatiunea   a fost prelungita in temeiul legii,  situatie in care nici  chiar partile  prin  vointa lor nu pot  sa prevada un  alt termen decat cel imperativ prevazut  de  lege , ia pe de alta parte , chiar partile  au inteles sa respecte termenul legal de   prelungire   a  contractului de inchiriere  prev.  de OUG  nr. 40/1999 in sensul ca paratii au locuit in imobil iar reclamantii au incasat chiria  .
Asa fiind, instanta  va admite recursul declarat de recurentii parati , va modifica decizia civila recurata   in sensul ca  rejudecand apelul  va respinge recursul reclamantilor  ca nefondat .

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
DECIDE:

ADMITE recursul  formulat de recurentii parati  C.T. ,  D.G., D.G., D.M. si D.F. impotriva deciziei civile nr.420/ A/14.03. 2005 pronuntata de Curtea de  Apel  Bucuresti sectia a III-a civila in dosarul nr.4289/2004   in contradictoriu cu intimatii reclamanti U.Al.I., Z.R.V.M. si S .C.  PERTENER  CONSULTING  SRL.
Modifica  decizia  civila nr. 420 / A/14.03. 2005  pronuntata de  Curtea de Apel  Bucuresti sectia a  III-a civila si pentru Cauze cu Minori si Familie pronuntata in dosarul nr.4289 /2004  in sensul ca respinge ca nefondat   apelul declarat de  apelantii reclamanti Ursu Alexandru Ioan  , domiciliat in  Bucuresti  ,str.  Rotunda, nr. 4,  Bl. Y.  1  A, scara 1,  et. 3, ap. 18, sector 3,  si Z.R.V.M.,  prin mandatar U.Al.I. cu acelasi domiciliu  impotriva sentintei  civile nr.5312  /2.07.2004  pronuntata de Judecatoria  sectorului 2 Bucuresti , in dosarul  nr.4507/2004 in contradictoriu cu intimatii parati C.T. ,  D.G., D.G.,   D.M. si D.F.,  toti domiciliati in Bucuresti, str.  Mihai Eminescu nr.112, parter,   sector 2.
     Irevocabila.
     Pronuntata in sedinta publica, azi  20 decembrie  2005 .     

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Proprietate privata

Exercitarea in mod abuziv a dreptului de proprietate. Schimbare destinatie imobil. Acordul coproprietarilor - Sentinta civila nr. 265 din data de 04.06.2014
Despagubiri pentru lipsa folosintei unei suprafete de teren. - Decizie nr. 520 din data de 29.05.2012
Reconstituirea dreptului de proprietate privata - Decizie nr. 483 din data de 26.05.2011
COMPARARE DE TITLURI . ADMISIBILITATE - Decizie nr. 348 din data de 29.10.2009
Revendicare imobiliara - Sentinta civila nr. 309 din data de 26.01.2011
Revendicare imobiliara - Sentinta civila nr. 385 din data de 27.01.2011
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 135 din data de 19.01.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 38 din data de 12.01.2011
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 1227 din data de 24.11.2010
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 1220 din data de 24.11.2010
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 292 din data de 28.04.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 488 din data de 03.06.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 567 din data de 23.06.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 603 din data de 26.11.2008
Granituire - Sentinta civila nr. 49 din data de 20.01.2009
Legea nr. 10/2001 pana la solutionarea notificarii formulata de antecesorii reclamantilor, instrainarea imobilelor vizate este interzisa, indiferent de modalitatea instrainarii. Instrainarea prin licitatie si adjudecare nu este exclusa de la aplicarea tex - Decizie nr. 20 din data de 22.01.2014
Admisibilitatea actiunii unei persoane in contradictoriu cu Primarul – Mun. B pentru obligarea acestuia de intrare in legalitate privind emiterea de parat a autorizatiei de constructie in conditiile legii. - Decizie nr. 3432/R din data de 25.06.2013
Succesiune. Acceptare, prin formularea cererii pentru reconstituirea dreptului de proprietate - Decizie nr. 827/R din data de 20.04.2012
Societati comerciale. Societate pe actiuni. - Decizie nr. 10/Ap din data de 05.02.2009
Societate comerciala. Societate pe actiuni. Convocare A.G.A. In aprecierea calitatii unei persoane de a cere convocarea adunarii generale nu intereseaza daca acea persoana va putea si vota in acea adunare generala persoanei. Art.119 alin.3 si art... - Decizie nr. 4/Ap din data de 22.01.2009