InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Craiova

Indreptare eroare materiala. Hotarare judecatoreasca desfiintata in caile de atac. Neincidenta dispozitiilor art. 281 cod procedura civila.

(Decizie nr. 1278 din data de 29.09.2011 pronuntata de Curtea de Apel Craiova)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Curtea de Apel Craiova | Jurisprudenta Curtea de Apel Craiova

Prin cererea inregistrata la data de 13.10.2010 pe rolul Judecatoriei Craiova, petentii C. I. si C. V., au solicitat indreptarea erorii materiale strecurata in dispozitivul sentintei civile nr. 11768/08.07.2009, pronuntata de Judecatoria Craiova in dosarul nr. 3984/215/2009, in sensul  ca   numele  corect  al uneia  dintre  minorele  in  privinta  careia  s-a  instituit tutela,   este  C. Erika  A.,  si nu  C.  Erica  A., asa  cum  in mod  eronat  s-a  mentionat  in cuprinsul  hotararii  pronuntata  in  cauza.
           In motivarea cererii s-a aratat ca  aceasta  eroare  de  nume  exista  de  altfel  in  majoritatea  actelor  depuse  de  DGASPC  Dolj, fiind  mentinuta  in  cuprinsul  tuturor  hotararilor  judecatoresti pronuntate  in  cauza.
Prin incheierea  din Camera de Consiliu din  22.03.2011, pronuntata de Judecatoria Craiova in dosarul nr. 3984/215/2009, s-a respins cererea de indreptare eroare materiala formulata de petentii C. I.  si C. V., in contradictoriu cu reclamanta Directia  Generala de Asistenta Sociala si  Protectia  Copilului  Dolj si  paratii  C.  A. si  C. M.
Pentru a se pronunta astfel, instanta de fond analizand cererea dedusa judecatii, precum si sentinta civila nr. 11768/08.07.2009 pronuntata de  Judecatoria Craiova, a constatat ca in speta nu sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 281 Cod proc.civila privitoare la cererile de indreptare eroare materiala, in sensul ca in hotararea judecatoreasca respectiva nu exista nici o eroare sau omisiune referitoare la numele, calitatea si sustinerile partilor si nici o alta eroare, nefiind necesare nici lamuriri cu privire la intelesul, intinderea sau aplicarea dispozitivului hotararii, raportat la dispozitiile art. 2811 Cod proc.civila.
            S-a constatat totodata , din copia certificatului de  nastere al minorei C. Erica A., seria NX nr. 864001/10 martie 2000, inregistrat sub nr. 49/10 martie 2000 si eliberat de Primaria Comunei Dabuleni (depus la fila 15  dosar fond),  ca prenumele acestei minore este Erica, iar nu Erika, asa cum au solicitat petentii prin cererea de indreptare eroare materiala.
De altfel, petentii au atasat la cerere un alt certificat de nastere seria NJ nr. 412187/6 august 2010, inscris care nu a fost depus la dosar si este in contradictie cu actul de nastere initial al minorei, acest din urma act fiind avut in vedere de catre toate instantele care au pronuntat hotarari in acest dosar, in cele trei cicluri procesuale prin care a trecut.
Instanta a respins cererea de indreptare eroare materiala ca fiind neintemeiata, avand in vedere ca nu s-a strecurat nici o eroare materiala  cu privire  la  prenumele  minorei Erica.
      Impotriva incheierii au declarat apel petentii C. I. si C. V., criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie.
In motivarea apelului s-a aratat ca prin incheierea atacata s-a dispus respingerea cererii de indreptare a erorii materiale strecurate in dispozitivul sentintei civile nr. 11768/08.07.2009,  pronuntata de Judecatoria Craiova in dosarul nr. 3984/215/2009, in sensul ca numele corect al uneia dintre minorele in privinta careia s-a instituit tutela este C. Erika A.,  si nu C. Erica A.
      Au sustinut  ca Judecatoria Craiova a dispus respingerea acestei cereri,  retinand ca fiind relevant doar continutul certificatului de nastere al minorei seria NX nr. 864001/ 10 martie 2000 inregistrat sub nr. 49/10 martie 2000 si ca,  este adevarat ca acest certificat de nastere exista depus la dosarul cauzei,  deoarece se afla in posesia bunicilor paterni, respectiv paratii C. A. si C. M., precum la fel de adevarat este si faptul ca in toate actele emanate de reclamanta DGASPC Craiova,  minora apare cu numele de Erica.
          Totodata, apelantii au invederat ca acest certificat cu  seria NX nr. 864001 este eronat , deoarece nu corespunde cu mentiunile existente in registrul de inregistrari al nasterilor al Primariei Orasului Dabuleni, iar instanta nu a luat in calcul  existenta certificatului de nastere seria NJ nr. 412187, ce atesta in mod corect numele de Erika, acesta fiind  eliberat in deplina concordanta cu mentiunile din actul de inregistrare al nasterii si prin urmare, reprezinta actul de stare civila corect.
      Au mai  sustinut  ca in situatia in care instantele de judecata nu vor pronunta o hotarare care sa cuprinda numele corect al minorei, instituirea tutelei apare ca fiind lipsita de efecte,  deoarece nu poate servi in fata nici uneia dintre institutiile abilitate pentru solicitarea de pensie, eliberarea unui pasaport  sau oricaror acte necesare in scopul de a servi intereselor minorei.
      Apelantii au solicitat admiterea apelului si schimbarea incheierii din 22 martie 2011, pronuntata de Judecatoria Craiova in dosarul nr.3984/215/2009, in sensul admiterii cererii de indreptare a erorii materiale, asa cum a fost formulata.
      Prin decizia civila nr.112 din 28 iunie 2011, pronuntata de Tribunalul Dolj in dosarul nr.3984/215/2009*, s-a respins apelul declarat de apelantii C. I. si C. V., impotriva incheierii de sedinta din 22 martie 2011 pronuntata de Judecatoria Craiova in dosarul nr. 3984/215/2009, in contradictoriu cu intimatii C. A. si C. M.  si intimata Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Dolj, avand ca obiect tutela.
      S-a retinut ca sentinta civila nr.11768/08.07.2009, pronuntata de Tribunalul Dolj ,  cu privire la care s-a solicitat indreptarea erorii materiale, a fost desfiintata prin decizia  nr.31/09.02.2010, astfel ca modificarea acesteia, fie si pe calea unei cereri de indreptare a unei erori materiale nu mai este posibila si ar fi lipsita de orice consecinte juridice.
      S-a constatat si faptul ca prin decizia mentionata s-a dispus instiuirea tutelei cu privire la cei doi minori, fiind numiti tutori C. I. si C. V., acesta fiind actul in temeiul caruia petentii isi exercita atributiile de tutori, astfel ca, avand in vedere si dispozitiile art. 296 Cod pr. civila, apelul a fost respins ca nefondat. 
       Impotriva acestei decizii in termen legal au declarat  recurs petentii C. I. si C. V., criticand-o pentru nelegalitate , invocand in drept  prevederile art. 304  pct. 7,8 si 9 Cod pr. civila.
       Au sustinut ca este lipsit de relevanta faptul ca Tribunalul Dolj prin decizia nr.31/2011 a modificat solutia judecatoriei si a stabilit  alte persoane care sa aiba calitatea de tutore al minorelor.
       Ca, instanta de apel s-a pronuntat doar pe aspecte asupra carora nu a cazut nici o eroare materiala ( persoana tutorelui).
       Celelalte elemente fundamentale (persoana minorelor, necesitatea instituirii tutelei ), au fost transate de catre Judecatoria Craiova.
       Au aratat ca in aceste conditii , nu se justifica o  indreptare eroare materiala  a deciziei pronuntata de Tribunalul Dolj, deoarece  eroarea de nume a intervenit la Judecatoria Craiova si prin urmare, hotararea acestei instante trebuie  indreptata.
       Au mai aratat ca in discutie sunt interesele fundamentale ale unui minor si anume - dreptul la nume - aspect ce ar fi impus instantelor judecatoresti o indreptare de eroare materiala facuta din oficiu , fara solicitarea nici unei parti. Intimata DGASPC Dolj a formulat intampinare,  prin care a solicitat respingerea recursului ca neintemeiat.
       
       Recursul este nefondat.
      Examinand lucrarile dosarului, Curtea constata ca in cauza nu sunt incidente dispozitiile  art. 304 pct. 7,8 si 9 Cod pr. civila, hotararea recurata nefiind afectata de nici unul dintre  motivele de nelegalitate prevazute de textele legale citate.
       Astfel, prin cererea formulata la data de 13 octombrie 2010, petentii C. I. si C. V. au solicitat indreptarea erorii materiale strecurata in dispozitivul sentintei civile nr.11768/8 iuli1 2009, pronuntata de Judecatoria Craiova in dosarul nr.3984/215/2009 , in sensul ca numele corect al uneia dintre minorele in privinta careia s-a instituit tutela, este  C. Erika A. , si nu  C. Erica A., asa cum eronat s-a mentionat in cuprinsul hotararii respective.
       Desi petentii nu au precizat temeiul legal al cererii formulate, in raport  de motivarea facuta, in mod corect instantele anterioare au examinat cererea prin prisma dispozitiilor art. 281 Cod procedura civila.
       Potrivit prevederilor art. 281 alin. 1 Cod pr. civila, erorile sau omisiunile cu privire la   numele, calitatea si sustinerile partilor sau cele de calcul, precum si orice alte erori materiale din hotarari sau incheieri , pot fi indreptate din oficiu sau la cerere.
       Textul de lege mentionat are in vedere hotararile  judecatoresti ramase in fiinta in urma exercitarii cailor de atac, intrucat este lipsita de eficienta juridica indreptarea erorii strecurata in cuprinsul unei hotarari inexistente, ca urmare a desfiintarii sau schimbarii acesteia in totalitate  in urma exercitarii cailor de atac.
Or, in cauza, asa cum   corect a retinut  si Tribunalul Dolj, sentinta civila nr.11768/8 iulie 2009 pronuntata de Judecatoria Craiova , cu privire la care s-a solicitat indreptarea erorii materiale, a fost  desfiintata prin decizia civila nr. 31/9 februarie  2010 a Tribunalului Dolj,
       Astfel, prin decizia civila nr.31/9 februarie 2010 Tribunalul Dolj a admis  apelul declarat de apelantii intervenienti C. I. si C. V., impotriva sentintei civile nr.11768/8 iulie 2009 pronuntata de Judecatoria Craiova, in contradictoriu cu intimata reclamanta Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Dolj si intimatii parati C. A. si C. M..
       A fost schimbata sentinta, in sensul ca a fost respinsa actiunea formulata de reclamanta Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Dolj.
       A fost admisa cererea de interventie in interes propriu formulata de  intervenientii C. I. si C. V.
       S-a dispus instituirea tutelei minorelor C. Erica A. , nascuta la data de 4.03.2000 si C. M.  M. , nascuta la data de 15.12.2004, fiicele lui C. D. si C. I., decedati la data de 30.10.2008.
       Au fost numiti ca tutori ai minorelor bunicii materni C. I. si C. V, urmand ca acestia sa exercite drepturile  si sa indeplineasca obligatiile parintesti asupra  minorelor, precum si sa administreze bunurile acestora.
       Decizia civila nr.31/9 februarie 2010 a Tribunalului Dolj a ramas irevocabila prin decizia civila nr.828/17 iunie 2010 pronuntata de Curtea de Apel Craiova, ca urmare a respingerii recursurilor  formulate de paratii C. A. si C. M.,  precum si de reclamanta Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Dolj, in contradictoriu cu  intimatii intervenienti C. I. si C. V.
       Prin urmare, hotararea prin care s-a instituit tutela celor doua minore, deci hotararea prin care s-a rezolvat pe fond cauza, este decizia  civila nr.31/9 februarie 201o a Tribunalului Dolj, aceasta fiind singura  hotarare care produce consecinte juridice atat sub aspectul instituirii tutelei , cat si a persoanelor ce au calitatea de tutore a minorelor.
       In atare situatie, in  conditiile in care au fost savarsite unele erori materiale , implicit asupra numelor minorelor, cererea de indreptare nu poate sa priveasca decat hotararea data de instanta de apel, deoarece  sentinta civila nr.11768/8 iulie 2009 a Judecatoriei Craiova, nu mai este in fiinta, aceasta fiind schimbata in totalitate prin decizia nr. 31/9 februarie 2010  a Tribunalului  Dolj.
       Sustinerea referitoare  la interesele fundamentale ale minorei, respectiv dreptul la  nume este neavenita, cata vreme  dreptul in discutie nu a fost in nici fel incalcat, eroarea asupra numelui minorei ( in situatia in care ar exista ) , putand fi indreptata cu conditia ca cererea sa vizeze hotararea judecatoreasca prin care problema de fond  sub aspectul instituirii tutelei , a fost  rezolvata.
       Pentru considerentele expuse recursul este nefondat si in baza art. 312 alin.1 Cod  pr. civila , urmeaza a fi respins.
      
   
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012