InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Craiova

Minori. Exercitarea drepturilor parintesti cu privire la persoana si la bunurile minorului, in conditiile instituirii masurii de protectie speciala prin plasament.

(Decizie nr. 522 din data de 05.04.2011 pronuntata de Curtea de Apel Craiova)

Domeniu Minori | Dosare Curtea de Apel Craiova | Jurisprudenta Curtea de Apel Craiova



Prin actiunea civila inregistrata la data de 21 ianuarie 2011 petenta Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Gorj,  in contradictoriu cu intimatii P.E., M.A., Centrul de Primire in Regim de Urgenta pentru Copilul Abuzat Neglijat Exploatat T.si Casa de Tip Familial Primaverii M., a solicitat inlocuirea masurii de plasament in regim de urgenta instituit prin dispozitia nr. 61/PRU/22.12.2010 la Centrul de Primire in Regim de Urgenta T.pentru minorul M.M. cu plasamentul la Casa de Tip Familial Primaverii M.
      In motivare s-a aratat ca in data de 21.12.2010 minorul a fost adus de reprezentantii Politiei Mun. T. la Centrul de Primire in Regim de Urgenta pentru Copilul Abuzat, Neglijat, Exploatat T., fiind gasit lipsit de supraveghere, relatand ca in urma divortului parintilor a fost incredintat impreuna cu ceilalti doi frati ai sai spre crestere si educare mamei, care in prezent locuieste cu concubinul sau in T., cartier R.,  de unde minorul  a plecat de aproximativ o luna  locuind la un coleg de scoala.
      In sedinta din camera de consiliu din 28.01.2011 a fost audiat minorul care a declarat ca este de acord cu inlocuirea plasamentului in regim de urgenta cu plasamentul la Casa de Tip Familial Primaverii M.
      Prin sentinta civila 54 din 4 februarie 2011 a Tribunalului Gorj s-a admis actiunea, s-a inlocuit plasamentul in regim de urgenta instituit minorului M. M., prin dispozitia nr. 61/PRU/22.12.2010 cu plasamentul minorului la Casa de Tip Familial Primaverii M., unde s-a stabilit domiciliul copilului pe perioada plasamentului.
      In temeiul art. 62 din L 272/2004 s-a dispus exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor parintesti de catre Presedintele Consiliului Judetean Gorj, parintii pastrand exercitiul drepturilor si indeplinirea indatoririlor parintesti ce nu sunt incompatibile cu masura dispusa.
      Pentru a se pronunta astfel tribunalul  a retinut ca in urma divortului parintilor sai, minorul impreuna cu ceilalti doi frati ai sai au fost incredintati spre crestere si educare mamei. Minorul a plecat  de la domiciliul acesteia de aproximativ o luna, a fost  gasit de reprezentantii Politiei Mun. T.si adus la Centrul de Primire in Regim de Urgenta pentru Copilul Abuzat, Neglijat, Exploatat T., stabilindu-se prin Dispozitia nr. 61/PRU/22.12.2010 plasamentul in regim de urgenta pentru minor.
      Din raportul de evaluare detaliata si ancheta sociala intocmite de DGASPC Gorj s-a retinut ca dezvoltarea fizica si psihica a minorului este periclitata in mediul familial din cauza neglijentei de care da dovada mama in indeplinirea obligatiilor parintesti, astfel ca tribunalul a apreciat ca este in interesul superior al minorului de a se inlocui plasamentul in regim de urgenta instituit anterior cu plasamentul la Casa de Tip Familial Primaverii M.
      Impotriva acestei sentinte a declarat recurs petenta, motivand ca instanta a acordat ceea ce nu s-a cerut, respectiv exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor parintesti de catre Presedintele Consiliului Judetean Gorj, ceea ce poate aduce atingere intereselor minorului deoarece sunt situatii in care este imperios necesara prezenta reprezentantului legal al minorului iar presedintele nu ar putea sa  intervina, nefiind in localitate.
      S-a sustinut ca exercitarea drepturilor parintesti cu privire la bunurile minorului de catre parinti  nu este in interesul minorului, cat timp acesta se afla in grija statului. Recurenta a facut referire la incidenta dispozitiilor art. 62 din Legea 272/2004.
      Recursul este fondat, fiind incident motivul de nelegalitate prevazut de art. 304 punct 9 cod procedura civila,  urmand  a fi admis pentru urmatoarele considerente.
      Potrivit art. 31 alin. 2 din legea 272/2004 exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor parintesti trebuie sa aiba in vedere interesul superior al copilului si sa asigure bunastarea materiala si spirituala a  acestuia, iar  potrivit art. 38 lit. a si b  din lege instanta judecatoreasca este singura autoritate competenta sa se pronunte cu privire la persoana care exercita drepturile si indeplineste obligatiile parintesti in situatia in care copilul este lipsit, temporar sau permanent, de ocrotirea parintilor sai si la   modalitatile in care se exercita drepturile si se indeplinesc obligatiile parintesti.
      Din dispozitiile art. 62 din lege se  desprind doua reguli si anume: drepturile si obligatiile parintesti se mentin pe durata masurii plasamentului dispus de comisia pentru protectia copilului ( alineatul 1) si  modalitatea de exercitarea drepturilor parintesti se stabileste de catre instanta, pentru situatiile prevazute de art. 56 lit. c) si d), b) si e).
      Art. 62 alin. 2 priveste situatia copilului prevazut la art. 56 lit. a, deci numai a copilului pentru care este necesara instituirea tutelei, dar fata de care nu s-a instituit tutela. Potrivit textului, drepturile si obligatiile parintesti se exercita de Presedintele Consiliului Judetean, respectiv de  primarul sectorului municipiului Bucuresti, numai in situatii expres si limitativ prevazute de lege, respectiv:in cazul  copilului aflat in  situatia prev. de art. 56 lit. a din lege, cu privire la persoana si bunuri si nu s-a putut  instituit tutela, fiind dispus plasamentul; si in cazul copilului fata de care s-a luat masura  plasamentului in regim de urgenta, cu privire la bunuri, potrivit disp. art. 64 alin. 3 din lege.
      Pentru toate celelalte situatii prevazute de art. 56 instanta urmeaza sa stabileasca modalitatea de exercitare, tinand seama ca parintii nu sunt decazuti din drepturile parintesti si ca  odata cu inlocuirea plasamentului in regim de urgenta cu masura plasamentului, in conditiile art.  66 alin. 2 sau 94 alin. 4 din lege, suspendarea   exercitiului drepturilor parintesti prev. de art. 64 alin. 3 teza I, inceteaza de drept.
      Avand in vedere ca potrivit art. 59  din lege pe toata durata plasamentului, domiciliul copilului se afla, dupa caz, la persoana, familia, asistentul maternal sau la serviciul de tip rezidential care il are in ingrijire, drepturile si obligatiile parintesti cu privire la persoana copilului trebuie exercitate de persoana in grija careia se afla minorul. In speta, fiind stabilita masura speciala de ocrotire  prin plasament la Casa de Tip Familial Primaverii, dispozitiile legale impun ca seful serviciului rezidential sa exercite drepturile si sa indeplineasca obligatiilor parintesti cu privire la persoana copilului.
      Cu privire la bunurile copilului, drepturile parintesti sunt exercitate de catre parinti, dat fiind faptul ca nu este incidenta niciuna din situatiile prev la art. 56 lit. a), ca parintii nu sunt decazuti din drepturile parintesti, ca  protejarea intereselor copilului nu se poate realiza decat prin delegarea exercitiului unor  drepturilor parintesti  si catre persoana ori institutia ce asigura protectia speciala, altfel aceasta protectie ar fi iluzorie.
      In acelasi timp, trebuie avut in vedere  si principiul prev. de  art. 6 lit. c din lege, al responsabilizarii parintilor cu privire la exercitarea drepturilor si indeplinirea  obligatiilor parintesti.
      Sustinerea recurentei in sensul ca  parintii nu pot incasa drepturile banesti cuvenite minorului in timp ce acesta se afla in grija statului nu este de natura a dispune exercitarea drepturilor parintesti cu privire la bunuri de catre alte persoane decat parintii, pe de o parte pentru ca nu exista o dispozitie legala in acest sens iar pe de alta parte pentru ca potrivit  art. 63 din lege, Comisia  sau, dupa caz, instanta care a dispus plasamentul copilului va stabili, daca este cazul, si cuantumul contributiei lunare a parintilor la intretinerea acestuia. Sunt aplicabile in acest caz  disp. art. 42 alin. 3, art. 86, 94 C.fam.Ca atare, comisia poate sa ceara ca parintii sa  plateasca sumele de bani incasate pentru copil ( alocatia de stat), caz in care nu sunt afectate interesele minorului si nici nu sunt incalcate principiile echitatii.
      Constatand ca prima instanta  a aplicat gresit dispozitiile legale, potrivit art. 304 punct 9 cod procedura civila se va admite recursul, se va modifica sentinta in sensul ca se va  dispune exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor parintesti  cu privire la persoana minorului de catre seful serviciului rezidential ( Casa de Tip Familial Primaverii M.) si exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor parintesti cu privire la bunurile copilului de catre parinti.
      Se vor mentine restul dispozitiilor sentintei.
1
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010